بیوتین | موارد مصرف و عوارض جانبی بیوتین
بیوتین، ویتامین H یا B7، ویتامین محلول در آب است که به بدن کمک میکند چربیها، کربوهیدراتها و پروتئین را متابولیزه کند. ویتامینهای محلول در آب در بدن ذخیره نمیشوند بنابراین مصرف روزانه آنها ضروری است.
ویتامین B7 نمیتواند توسط سلولهای انسانی تولید شود، بلکه توسط باکتریها در بدن تولید میشود و در غذاهای مختلف وجود دارد. درمان با بیوتین به درمان بعضی از بیماریها کمک میکند. بعضی افراد مکملها را برای تقویت ناخنها و موهای خود مصرف میکنند. این مقاله به بررسی دلیل نیاز به بیوتین، مصرف توصیهشده، منابع بیوتین و خطرات احتمالی آن بر سلامتی میپردازد.
حقایقی در خصوص بیوتین:
- بیوتین یا ویتامین B7 برای متابولیسم چربیها، کربوهیدراتها و پروتئین موردنیاز است.
- کمبود بیوتین میتواند منجر به ریزش موو مشکلات پوستی شود، اما این مسئله نادر است.
- منابع غذایی عبارتاند از گوشت قرمز، تخممرغ، تخمهها و آجیل.
- بعید است این مکمل سبب آسیب شود، اما اثبات نشده است که بهسلامت مو، پوست و ناخن کمک میکند.
همه چیز در مورد بیوتین
فواید بیوتین برای سلامتی
بدن برای متابولیسم چربیها، کربوهیدراتها و پروتئین نیاز به بیوتین دارد. بیوتین یک کوآنزیم برای آنزیمهای کربوکسیلاز است. این آنزیمها در موارد زیر وجود دارند:
- سنتز یا ایجاد اسیدهای چرب
- سنتز اسیدآمینه ایزولوسین و والین
- گلوکونوژنز یا تولید گلوکز
موارد مصرف بیوتین
1- حفظ حاملگی سالم
کمبود بیوتین در اغلب موارد در دوران بارداری دیده میشود. این کمبود میتواند منجر به رشد غیرطبیعی جنین شود. مکملهای اسیدفولیک یک سال قبل از بارداری و در طول بارداری توصیه میشود. برای مقابله با کمبود مولتیویتامین، علاوه بر مصرف اسیدفولیک باید حداقل روزانه 30 میکروگرم بیوتین مصرف کنید.
2- ناخن، مو و پوست
شواهدی وجود دارد که بیوتین ممکن است قدرت و دوام ناخنها را بهبود بخشد و سلامت مو و پوست را افزایش دهد. مطالعهای که در سال 1989 منتشر شد، نشان داد در میان 45 بیمار که یک مکمل 2.5 میلیگرم در روز مصرف کردند، 91 درصد از آنها پس از 5 ماه “ناخنهای سفتتر و سختتر” داشتند.
محققان دیگر نتیجه گرفتهاند که “سندرم ناخن شکننده با مصرف بیوتین با دوز 2.5 میلیگرم بهصورت روزانه یا مصرف روزانه 10 میلیگرم سیلیکون کاهش مییابد.” تحقیقات منتشرشده در سال 2015 نشان داد خانمهای مبتلابه موهای نازک پس از مصرف مکمل پروتئین خوراکی (MPS) به مدت 90 روز کاهش ریزش مو را تجربه کردند. بااینحال، بیوتین تنها عنصر در این مکمل بود، و این تحقیق توسط یک شرکت که محصولات بهداشتی و زیبایی را به فروش میرساند حمایت شد.
بر اساس گزارش دفتر مکملهای غذایی (ODS)، شواهد کمی وجود دارد که مکملهای بیوتین میتوانند ناخنها و موهای سالم را تقویت کنند. برای حمایت از استفاده از مکملهای بیوتین برای این منظور در افراد سالم مطالعات بیشتری لازم است.
3- کاهش قند خون
مطالعات متعددی توانایی بیوتین را برای کاهش گلوکز خون افراد مبتلابه دیابت نوع 1 و 2 مورد آزمایش قرار داده است. نتایج امیدوارکننده بوده است. در مطالعات حیوانی، بیوتین باعث تحریک ترشح انسولین از پانکراس و سپس کاهش قند خون میشود.
تحقیقات منتشرشده در سال 2016 نشان داد بیوتین در افراد مبتلابه دیابت نوع 1 ممکن است به کنترل گلیسمی کمک کند. مطالعات بیشتری قبل از تأیید تأثیر بیوتین بر قند خون لازم است.
4- کنترل نوروپاتی
همچنین ممکن است باعث کاهش آسیب عصبی در افراد مبتلابه دیابت یا افراد مبتلابه بیماری کلیوی که دیالیز میکنند، شود. در سال 1990، دانشمندان دریافتند سه بیمار که دوز بالای بیوتین را برای 1 تا 2 سال مصرف کردند، بهبود علائم را نشان دادند.
بیوتین برای فعالیت پیرووات کربوکسیلاز ضروری است. بدون این ماده، سطح بالایی از پیروات و آسپارتات ایجاد میشود که میتواند بر روی اعصاب تأثیر بگذارد. بااینحال، شواهد بیشتری برای تأیید این مطلب نیاز است.
5- بیماری عقدههای قاعدهای با پاسخ بیوتین
این یک اختلال نادر ارثی است. این بیماری بر بخشی از سیستم عصبی که حرکت را کنترل میکند، تأثیر میگذارد. این بیماری میتواند منجر به انقباض عضلات، گرفتگی عضلات، ضعف عضلات و مشکلات دیگر شود.
به نظر میرسد این بیماری به درمان با تیامین و بیوتین پاسخ دهد.
6- درمان مولتیپل اسکلروزیس
مطالعات پیشنهاد کردهاند درمان با بیوتین با دوز بالا میتواند به بهبود علائم در افراد مبتلابه مولتیپل اسکلروزیس (MS)، بیماری خود ایمنی که بر سیستم عصبی اثر میگذارد و منجر به ضعف عضلانی و طیف وسیعی از مشکلات دیگر میشود، کمک کند.
نتایج منتشرشده در سال 2016 نشان داد که بیوتین یک درمان سالم است. در برخی از شرکتکنندگان، دوز بالای بیوتین که سه بار در روز مصرف میشود، علائم را بعد از 9 ماه مصرف کاهش میدهد.
علائم کمبود بیوتین چیست؟
کمبود بیوتین در انسانها کمیاب است، زیرا بیوتین بهطور گستردهای در غذاها موجود است و باکتریهای “خوب” بهطورمعمول بیوتین بیشتری را نسبت به نیاز بدن تولید میکنند. علائم کمبود عبارتاند از:
- ریزش مو یا آلوپسی
- بثورات پوستی، قرمزی اطراف چشم، بینی، دهان و اندام تناسلی
- افسردگی
- بیحسی
- توهم
- بخوابی و سوزش در دستوپا
- از دست دادن کنترل جنبشهای بدن که آتاکسیا شناخته میشود
- تشنج
- اختلال عملکرد سیستم ایمنی
- افزایش خطر عفونت باکتریایی و قارچی
کمبود بیوتین بهاحتمالزیاد در موارد زیر بیشتر دیده میشود:
- زنان در دوران بارداری
- بیمارانی که به مدت طولانی مواد مغذی را از طریق وریدی دریافت کردهاند
- نوزادانی که شیر مادر با مقدار کم بیوتین مصرف میکنند
- بیماران مبتلابه اختلال جذب بیوتین به علت بیماری التهابی روده (IBD) یا سایر بیماریهای دستگاه گوارش (GI)
- افرادی که سیگار میکشند
همچنین ممکن است بر موارد زیر تأثیر بگذارد:
- کسانی که از داروهایی برای صرع استفاده میکنند، مانند فنوباربیتال، فنیتوین یا کاربامازپین
- کسانی که دارای برخی از انواع بیماریهای کبدی هستند
کمبود بیوتینیداز
کمبود بیوتینیداز یکی دیگر از علل کمبود بیوتین است. این یک اختلال متابولیکی اتوزوم است. در افراد مبتلابه این بیماری بدن بهاندازه کافی از آنزیم لازم برای آزاد کردن بیوتین از پروتئینها در رژیم غذایی در طول هضم یا از پروتئین نرمال در سلول تولید نمیکند.
حدود 1 نوزاد از هر 60،000 نوزاد متولدشده دچار کمبود بیوتینیداز عمیق یا جزئی هستند. در کمبود عمیق، کمتر از 10 درصد فعالیت آنزیم طبیعی وجود دارد. در کمبود جزئی، 10 تا 30 درصد فعالیت آنزیم طبیعی اتفاق میافتد.
روزانه چه مقدار به بیوتین نیاز داریم؟
هیچ توصیهی روزانه (RDA) برای بیوتین وجود ندارد، زیرا شواهد کافی وجود ندارد. بااینحال، موسسه پزشکی (IOM) مصرف روزانه 30 میکروگرم در روز برای بزرگسالان 19 سال و بالاتر را توصیه میکند. هنگام انتخاب منابع بیوتین، غذا باید اولین انتخاب باشد. بیوتین در غذاها معمولاً به پروتئین متصل میشود. غذاهای غنی از بیوتین عبارتاند از:
- مخمر نانوایی
- سبوس گندم
- گوشت ارگانیک
- تخممرغ پختهشده کامل
- صدف
تخممرغهای خام حاوی پروتئینی به نام آویدین است که جذب بیوتین را مهار میکند. خوردن دو یا چند سفیده تخممرغ خام در روز به مدت چندین ماه به کمبود بیوتین منجر میشود. در اینجا برخی از غذاهای خاص و مقادیر بیوتین وجود دارد:
رژیم های غذایی حاوی بیوتین
- 85 گرم کبد پخته: 30.8 میکروگرم
- 1 عدد تخممرغ کامل و پختهشده: 10 میکروگرم
- 85 گرم ماهی آزاد کنسروی: 5 میکروگرم
- 28 گرم پنیر چدار: 0.4 تا 2 میکروگرم
- 1 فنجان سیبزمینی شیرین: 4.8 میکروگرم
- 85 گرم همبرگر پختهشده: 3.8 میکروگرم
- 1 فنجان تخمه آفتابگردان بوداده: 9.6 میکروگرم
- 1 فنجان بادام برشتهشده: 6 میکروگرم
بسیاری از غذاها مانند میوهها و سبزیجات حاوی مقدار کمی بیوتین هستند.
عوارض کمبود بیوتین
همانطور که گفتیم کمبود بیوتین، نادر است، اما بههرحال وجود دارد و بهتر است با علائم آن آشنا باشید:
- بثورات پوستی قرمزرنگ، مخصوصاً در صورت
- خشکی و فلسیشدن پوست
- خشکی چشمها
- شکننده شدن موها
- ریزش مو
- احساس خستگی
- بخوابی و مشکل در به خواب رفتن
- کماشتهایی
- تهوع
- افسردگی
- احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن در دستها و پاها
- درد عضلانی
- تغییرات در گوارش (ناراحتی معده بهصورت مکرر)
- ترکهایی در گوشههای دهان
- تشنج
- مشکل در راه رفتن
خطرات و مضرات بیوتین
دوزهای زیاد بیوتین اثرات سمی شناختهشدهای ندارند، اما ممکن است با برخی داروها، گیاهان و مکملها تداخل داشته باشند. اگر بیوتین با اسید آلفا لیپوئیک مصرف شود، بدن قادر به جذب هر دو آنها بهطور مؤثر نیست. این مسئله در مورد ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک نیز صادق است.
مکملهای بیوتین ممکن است با بعضی از داروهایی که از طریق کبد تجزیه میشوند، ازجمله کلوزاپین (کلروزیل)، هالوپریدول (هالدول)، النازاپین (Zyprexa) و … تداخل داشته باشند. شواهدی وجود ندارد که اکثر مردم نیاز به مصرف مکملهای بیوتین دارند و هیچ گزارشی از کمبودهای شدید بیوتین در افراد سالم که رژیم متعادل دارند وجود ندارد. یک رژیم غذایی متعادل، احتمالاً نیازهای اکثر مردم را تأمین میکند، مگر اینکه پزشک مصرف بیوتین را توصیه کند. در خصوص مصرف مکملهای بیوتین، باید با پزشک مشورت کنید.