سرطان چشم در کمین کاربران فضای مجازی
امروزه سرطان چشم و تومورهای چشمی در جهان به دلیل استفاده بیش از حد از گوشی تلفن همراه و رایانه افزایش یافته است اما روش هایی برای جلوگیری از آن وجود دارد.
تاثیر تلگرام و تلفن همراه در ابتلا به سرطان چشم
با پیشرفت علم و تکنولوژی شاهد مسائل جدید و پدیده های جدیدی هستیم که در گذشته اصلا به چشم نمی آمدند. یکی از این مسائل افزایش سرطان و بیماریهای نادر در کودکان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان است .
یکی از محل هایی که کمتر کسی فکر می کند ممکن است سرطانی شود، چشم است اما استفاده نابجا از تکنولوژی و گوشی های تلفن همراه سبب ابتلای افراد به سرطان چشم شده که خطر جدی برای سلامت چشم ها محسوب می شود. در این بخش از مثبت یک قصد داریم درباره این نوع سرطان کمتر شناخته شده صحبت کنیم.
علت ابتلا به سرطان چشم
استفاده زیاد از موبایل و رایانه
کارکردن با موبایل در تاریکی شب با نور زیاد می تواند بینایی فرد را تحت تاثیر قرار دهد طوری که فرد نابینا شده و یک عمر دیدن لذت های دنیا به حسرت تبدیل شود.
نورآبی که از صفحات نمایشگر رایانه یا گوشی های تلفن همراه بازتاب می شود نیز بر روی سلامت چشم اثر می گذارد .
سندرم دید رایانه مشکلی است که هنگام نگاه کردن به صفحه نمایش رایانه یا گوشی های هوشمند به وجود می آید وعوارضی مانند خشکی چشم، سردرد، تاربینی و نزدیک بینی به همراه دارد و احتمال ابتلا به سرطان چشم را افزایش می دهد. به طورعادی 16 تا 20 بار در دقیقه پلک می زنیم اما هنگام نگاه کردن به صفحه موبایل فقط 6 تا 8 بار پلک می زنیم که این امر ممکن است عوارضی مانند خشکی چشم می شود.
موقعیت قرارگیری نامناسب گردن و دید ثابت در استفاده طولانی مدت از موبایل سبب بروز سردرد می شود زیرا حین استفاده از موبایل، ماهیچه های چشمی ثابت نمی توانند در فواصل مختلف متمرکز شوند و این مشکل به مرور به صورت یک مشکل دائمی مانند تاربینی بروز پیدا می کند.
تمرکز روی صفحه نمایش از فاصله نزدیک برای مدت طولانی باعث خشک شدن ماهیچه های چشمی و بروز عارضه ای به نامنزدیک بینی می شود که در حالت عادی این ماهیچه ها در فاصله 20 پایی متمرکز می شوند.
نتایج یک تحقیق درباره ارتباط گوشی های موبایل و سرطان چشم
تلفن های همراه با یک نوع نادر از سرطان چشم ارتباط دارند.یک مطالعه آلمانی نشان می دهد که استفاده منظم از تلفن همراه می تواند منجر به افزایش ریسک ابتلا به ملانوما گردد که در آن تومورها در لایه تشکیل دهنده عنبیه و پایه شبکیه هستند.این سرطان از هر 100.000 نفر، فقط بر چند نفر تاثیر می گذارد, اما این مطالعه حاوی بسیاری از ادعاهای متناقض دیگر درباره خطرات تلفن همراه است.
گزارش سال گذشته توسط دولت بریتانیا اعلام شد که با وجود ترس های گسترده, هیچ ارتباط قطعی با سرطان اثبات نشده است.اما تحقیق جدیدی در آلمان انجام شد. محققان نتوانستند میزان تشعشعات را اندازه گیری کنند.منتقدان ادعا کردند و به این معنی است که این داده ها اساساً معیوب هستند و مشکل دارند.
با این حال, این مساله همچنان باعث نگرانی در صنعت تلفن همراه خواهد شد که در حال حاضر با دادخواهی چند میلیارد دلاری از سوی مشتریان بانک جهانی مواجه است.با این حال, یک مطالعه جدید آمریکایی هیچ مدرکی دال بر این که تلفن ها می توانند این تومورها را تحریک کنند, پیدا نکرد.
کارشناسانی که تقریباً همه افراد مبتلا به سرطان های مغزی را زیر سوال بردند, بیش از تعداد مشابهی که سالم مانده بودند تلفن همراه نداشتند.
راهکاری برای جلوگیری از ایجاد سرطان چشم
در سطح عدسی های عینک های ویژه کار با کامپیوتر فیلترهای مخصوص و پوشش های ویژه لحاظ می شود که نقش بازدارنده موثری را در پیشگیری از بیماری های چشمی و کاهش عوارض شایعی مانند خستگی یا خشکی چشم ایفا می کند.
افراد با دید ضعیف یا کسانی که تحت عمل جراحی لیزیک یا لازک برای رفع عیوب انکساری خود قرار گرفتند باید درصورت استفاده طولانی مدت از رایانه از عینکهای ویژه کار با رایانه که دارای پوشش ویژه ضد تابشهای مضر هستند ، استفاده نمایند.
استقرار مستمر در برابر نور خورشید و سرطان چشم
استقرار مستمر دربرابر نور خورشید و اشعه مضر فرابنفش سبب ابتلا به ناهنجاری های چشمی مثل آب مروارید می شود. تابشهای مستمر نور خورشید مخرب ترین تاثیر را در بینایی و افزایش خطر ابتلا به تومورهای چشمی برجا می گذارند.
روشی برای جلوگیری از ایجاد سرطان چشم
افرادی که بیش از حد در برابر نورخورشید قرار می گیرند باید از عینکهای آفتابی استاندارد (UV400) مورد تایید متخصصان اپتومتری استفاده نمایند. عینکهای آفتابی استاندارد برمبنای مقتضیات بینایی و شغلی هر فرد به طور اختصاصی تجویز و برمبنای موازین اصولی ساخته می شوند و فرد را از مهلک ترین بیماری های چشمی مانند سرطانها تا حد زیادی حفظ می کنند. استفاده از عینکهای آفتابی برای تمام افراد در تمام فصول اکیدا توصیه می شود .
ابتلا به سرطان چشم در این افراد بیشتر است
- مردان بالای 50 سال که رنگ چشمهای روشن نظیر آبی، خاکستری و سبز دارند در برابر ابتلا به سرطانهای چشمی آسیب پذیرتر هستند.
- افرادی که دارای تعداد زیادی خال های غیرطبیعی از لحاظ شکل و رنگ هستند ،بیشتر در معرض ابتلا به ملانوم های پوستی و چشمی قرار دارند.
- افراد مبتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (hpv) بیش از سایرین در معرض ابتلا به سرطانهای چشم هستند.
- مبتلایان به ویروسایدز نیز به مراتب بالاتر در معرض ابتلا به سرطانهای چشم هستند.
- ابتلا به سرطان چشم در برخی مشاغل که با چشم غیرمسلح و بدون محافظ های ویژه در معرض اشعه های مضر نوری هستند (نظیر جوشکاری) بیشتر است.
سرطان چشم چگونه ایجاد می شود؟
کره چشم حفره ای استخوانی در جمجمه می باشد که پنج سانتی متر عمق دارد و ساختمان نرم چشم را محافظت می کند. تومورهای چشم توده هایی هستند که داخل چشم ایجاد می شوند.
البته تومورهای چشم تنها داخلی نیستند و ممکن است در سطح کره چشم نیز ایجاد شوند . اگر این تومرها در سطح چشم ایجاد گردند علاوه بر مشکلات دید، سبب جابه جایی کره چشم به اطراف شده یا چشم را به سمت بیرون هدایت می کنند.
تومورهای سطح چشم در رنگ لایه های پوشاننده چشم تغییر ایجاد می کنند. تومور ممکن است به صورت تومور اولیه در هر بافتی از چشم ایجاد گردد یا ممکن است تومور ثانویه بوده و چشم را توسط بافت های مجاور مانند سینوس ها، مغز و حفره بینی یا سایر اندام های دورتر مورد تهاجم قرار دهد .
سرطانهایی که پا روی چشمها میگذارند
شایع ترین نوع سرطانهای چشمی ، اپتومتریست ملانوما است که سلولهای رنگدانه ساز در ناحیه خارج از چشم ملتحمه یا پلک را دربر می گیرد. بیشتر تومورهای چشمی به علت گسترش سایر سرطانها مانند سرطان سینه، پروستات یا ریه ایجاد می شوند.
چنانچه در بخش سلامت مثبت یک اشاره کرده ایم شایعترین سرطان چشم کودکان در بافت شبکیه ، تومورهایی نظیر رتینوبلاستوم در کودکان و ملانوما در بزرگسالان است که مستقیما از چشم سرچشمه می گیرند.
این نوع سرطان در کودکان زیر 5 سال دیده می شود و با برق زدن چشمان کودک و تبدیل مردمک به رنگ سفید در نور ظاهر می شود. اگراین بیماری در سن یک سالگی تا 18 ماهگی تشخیص داده شود با درمان های مقتضی و موثر بینایی کودک حفظ می شود.
بارزترین نوع لنفوم در چشم ظهور می کند، یکی از این لنفوم ها به لنفوم اولیه داخل چشمی موسوم است که از پیامدهای ضعیف شدن سیستم ایمنی به شمار می رود. احتمال ابتلا به آن در سالمندان، افرادی که به علت انجام پیوند اعضا سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا مبتلایان به بیماری ایدز بیشتر است.
درمان سرطان چشم
تدابیر درمانی زیر برمبنای اندازه و قابلیت تهاجمی تومور توسط پزشک متخصص تعیین می شود و عبارتند از :
- انجام عمل جراحی به منظور خارج کردن تومور
- شیمی درمانی
- رادیو تراپی