شیرینی کاک؛ دستور پخت شیرینی کاک کرمانشاهی
کاک یا یوخه، نوعی شیرینی سنتی ایرانی است که سوغات شهرهای کرمانشاه، شیراز و خرم آباد محسوب میشود. به این شیرینی در شیراز یوخه یا نان یوخه و در کرمانشاه و خرم آباد کاک گفته میشود. هرچند کاک کرمانشاه و یوخه شیراز بسیار به هم شبیه هستند، نحوه تهیه این شیرینی در شیراز و کرمانشاه تفاوت جزئی داشته و ضخامت هر لایه در یوخه شیراز کمتر از کاک کرمانشاه است.
کاک، سبک، خوشمزه و پرانرژی است.
در این مطلب دستور پخت شیرینی کاک کرمانشاهی را بیان خواهیم نمود.
مواد لازم شیرینی کاک کرمانشاهی:
- آرد: ۳۰۰ گرم
- آب ولرم: ۵۰ میلیلیتر
- روغن محلی (حیوانی) یا روغن جامد: ۵۰ گرم
- مایه خمیر فوری: ۱ قاشق چایخوری
- تخم مرغ: ۱ عدد
- نمک: ۱/۲ قاشق چایخوری
- پودر قند: ۱۶۰ گرم
- پودر هل: ۱ قاشق چایخوری
- پودر بادام: ۱/۲ پیمانه
طرز تهیه شیرینی کاک کرمانشاهی:
1. ابتدا مایه خمیر را با یک قاشق غذاخوری پودر قند و ۱/۴ پیمانه (۵۰ میلیلیتر) آب ولرم در ظرفی مخلوط کنید و سپس در ظرف را بگذارید تا ۱۰ دقیقه بماند و پف کند.
2. سپس روغن را آب (ذوب) کرده در ظرف دیگری بریزید تا کمی خنک شود. آنگاه تخم مرغ را شکسته و نیمی از آن را همراه نمک در لیوان کمی هم میزنیم و به روغن اضافه میکنیم.
3. مایه خمیر آماده شده را کمکم به مخلوط روغن و تخم مرغ میافزاییم و به هم زدن ادامه میدهیم. سپس آرد را اضافه میکنیم و آنقدر هم میزنیم که خمیر لطیف و یکدست و بدون چسبندگی به دست آید. خمیر را ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ورز دهید. سپس روی آن را بپوشانید و حدود ۲ ساعت استراحت دهید. اگر خمیر شل بود میتوانید کمی آرد برای تنظیم سفتی آن اضافه کنید.
4. خمیر آماده را لوله کرده و به اندازههای یکسان چانه کنید و چانهها را با وردنه باز کنید و با وردنهای ظریفتر نازکشان کنید.
5. سپس ورقههای نازک خمیر را یک یک روی ساج انداخته و هر دو طرف آن را روی گاز بپزید. پیش از آنکه خنک شوند روی تخته کار پهن کنید و روی آن مایه بادام (مخلوط هل، پودر قند و پودر بادام) بپاشید. سپس ورقه را با دقت لوله کنید. روی آن را با فشار مناسب وردنه بکشید. در پایان با فاصلههای ۳ سانتیمتری و به شکل اریب ببرید.
کاک را در ظرف در بسته نگهداری کنید.
نوش جان 😉