گرفتگی و احتقان بینی | علل، علائم و درمان گرفتگی بینی
در این مطلب به بررسی علل، علائم و درمان گرفتگی بینی یا احتقان بینی خواهیم پرداخت، باما همراه باشید 🙂
گرفتگی بینی جزو مواردی است که میتواند باعث اذیت افراد شود و اجازه نفس کشیدن را به فرد نخواهد داد. این نوع گرفتگی معمولاً جزو بدترین گرفتگیهایی است که به خاطر مخاط اضافی نیست بلکه از بافتهای ملتهب و تحریکشده در سینوسها و مسیر بینی ایجاد میشود. در ادامه شما را با روش های درمان خانگی مؤثر برای رفع گرفتگی بینی آشنا میکنیم.
مهمترین عملکرد بینی:
تنفس است؛ بدین معنی که اگر تنفس از راه بینی مختل شود، اکسیژن خون کمتر از حد نرمال خواهد بود. مکانیسمهای متعددی برای توجیه کاهش اکسیژن در اثر انسداد بینی شرح دادهشده است که ازجمله آنها میتوان به «کاهش تبادل آلوئولی ریه در تنفس دهانی، کاهش فیدبک ناشی از تماس جریان هوا با سطوح مخاطی بینی و مستعد شدن بیمار به حملات متعدد آپنه خواب» اشاره کرد. مقاومت داخل بینی یک مقاومت متغیر است. شرایط محیط و سیستم سمپاتیک و پاراسمپاتیک همانگونه که پیوسته بر روی قلب انسان تأثیر میگذارند، بر روی بینی نیز تأثیری همیشگی دارند، بهطوریکه بینی و شرایط مقاومت داخل بینی طی ۲۴ ساعت در حال تغییر و تحول است.
در بعضی افراد سیکل بینی وجود دارد و یک طرف بینی پرخونتر از طرف مقابل است؛ یعنی یک طرف بینی از طرف دیگر گرفتهتر است ولی برآیند تنفس از راه بینی طبیعی است. معمولاً ۸۰ درصد افراد بهطور طبیعی این سیکل بینی را دارند.
عوامل متعدد عصبی و هورمونی از طریق سیستم سمپاتیک و پاراسمپاتیک بینی را تحت تأثیر قرار میدهند؛ مثلاً حالت ترس و وحشت با تحریک سمپاتیک موجب انقباض عروق مخاطی بینی و باز شدن بینی میشود. خشم، اضطراب و افسردگی با تحریک پاراسمپاتیک موجب پرخونی و اتساع بافتهای گشاد شونده موجود در شاخکهای بینی میشود. هورمونها هم همینطور تأثیر میگذارند؛ مثلاً استروژن با کند کردن اثراستیل کولین استراز موجب افزایش غلبه پاراسمپاتیک میشود.
همه چیز درباره گرفتگی بینی
اعمال دیگر بینی غیر از تنفس
۱- مرطوب کردن هوای ورودی: هوا طی عبور از مجرای بینی (۹۵-۷۵ درصد) از رطوبت اشباع میشود. تنفس دهانی باعث خشک شدن مجاری تنفسی تحتانی یعنی نای و ریهها شده و عوارضی مانند برونشیت و عفونتهای مکرر راههای تنفسی تحتانی را ایجاد میکند.
۲- تنظیم دمای هوا: بینی در مواجهه با هوای سرد، مقاومت خود را با پرخونی بافتهای گشاد شونده افزایش میدهد تا هوای ورودی گرم شود. اگر هوای ورودی تا ۲۵ درجه اختلاف دما داشته باشد، این اختلاف را به یک درجه میرساند.
۳- تصفیه: تمام ذرات ورودی به ریه نمیرسند. ذراتی با قطر کمتر از یکصدم میلیمتر در لایه مرطوبکننده سطح داخلی بینی که حاوی مژکهای مخاطی و مواد چسبنده است، به دام میافتند و از مسیر ورودی به ریهها حذف میگردند. این ذرات سرانجام به همراه ترشحات مخاطی از طریق ورود به حلق بلعیده میشوند و در معده از بین میروند. خشکی هوا، آلودگی هوا و عوامل استرسزا ممکن است موجب احساس عبور این ترشحات از پشت بینی به حلق شود.
۴- حفاظت: به علت وجود عوامل دفاعی متعدد مانند لیزوزیم و ایمونوگلوبینها، بسیاری از باکتریها و ویروسها در حفره بینی نابود میشوند.
۵- سایر اعمال: رفلکس عطسه، رفلکس بینی- ریوی، بویایی و تکلم هم از اعمال دیگر بینی است.
نشانههای اختلال در اعمال بینی
در صورت اختلال در عملکرد بینی، بیمار ممکن است یک یا چند علامت از علائم زیر را بهعنوان مشکل خود اظهار نماید:
- انسداد بینی
- ترشح از بینی
- ترشحات پشت حلق
- بوی بد تنفس
- اشکالات بویایی بهصورت کم بویایی یا نابویایی
- درد صورت
- احساس پری و فشار در سروصورت
- خوابآلودگی روزانه
- خرخر و وقفههای تنفسی در خواب
- بدشکلی بینی
- سردرد
- عطسه
- اشکالات تکلم
- خشکی دهان
- تغییر صدا
- پوسیدگی دندانی
- سرفه
- صاف کردن مکرر گلو
علل مختلف گرفتگی یا احتقان بینی
نقش انحراف تیغه بینی در گرفتگی بینی
تیغه میانی که دو حفره را از هم جدا میکند در قسمت جلو غضروفی و در بالا و عقب استخوانی است. کجی تیغه میانی بینی ممکن است همراه با تغییر شکل یا انحراف ظاهری بینی بیمار باشد. ولی در مواردی فقط کجی در داخل بینی بوده و در شکل خارجی تغییری وجود ندارد. انحراف تیغه بینی اغلب به دنبال ضربه ایجاد میشود. حتی ضربات نهچندان شدید بهویژه در دوران رشد میتواند سبب بروز مشکل شود. انحراف بینی بندرت بهصورت مادرزادی هم دیده میشود.
رینیت آلرژیک
از علل بسیار شایع گرفتگی بینی بوده و همراه با عطسه، آبریزش، خارش بینی، ته حلق و چشم میباشد. آلرژی میتواند سبب تورم شاخکهای بینی شود. آلرژی ممکن است فصلی یا دائمی باشد. در نوع فصلی آلرژنهای گیاهی مانند گردهها دخیل هستند. در نوع دائمی آلرژنهایی مانند قارچهای موجود در منزل، حیوانات خانگی مانند سگ و گربه، قطعات بدن سوسک و بهویژه موجوداتی ریز بنام مایت نقش دارند. مایت در رختخواب زندگی و از تکههای جداشده پوست بدن ما تغذیه میکند.
رینیت غیر آلرژیک
علائم آن شبیه رینیت آلرژیک بوده و اغلب به علت مواد آلودهکننده و محرک موجود در محیط مانند دود سیگار ایجاد میشود.
نقش سینوزیت در گرفتگی بینی
گرفتگی بینی به علت سینوزیت
سینوزیت ممکن است بهصورت حاد یا مزمن سبب ایجاد علائم شود. غیر از گرفتگی، علائم دیگری چون ترشح ته حلق، کاهش بویایی، درد صورت، سردرد، سرفه، بوی بددهان و گاه پولیپ دیده میشود. گاه سینوزیت، به علت قارچ ایجاد میشود. درمان این نوع بسیار مشکلتر بوده و نیازمند جراحی است.
پولیپ بینی
بسیاری از بیماران پولیپ را معادل انحراف بینی میدانند، درحالیکه این دو ربطی به هم ندارند. پولیپ ناشی از التهاب مزمن مخاط بینی و سینوس بهویژه سینوزیت بوده و ممکن است یک یا دوطرفه باشد. در معاینه بهصورت تودهای با رنگ صورتی یا قرمز دیده میشود. پولیپ ممکن است همراه سینوزیت مزمن، سینوزیت قارچی آلرژیک، آسم و یا انواعی از بیماریهای نقص ایمنی در بچهها دیده شود.
تنگی دریچه بینی
بینی دارای دریچههای خارجی و داخلی است که جریان هوای داخل بینی را تنظیم میکنند. هنگامیکه با یک انگشت پوست کناره بیرونی بینی را به سمت خارج میکشید، به علت بازتر شدن دریچه، احساس تنفس بهتری خواهید داشت. تنگی دریچه بینی به علل مختلف ایجاد میشود انحراف تیغه بینی، تورم شاخکها و بهویژه جراحی زیبایی. در جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی اگر بینی زیاد جمع و کوچک شود، باعث تنگی دریچه و تنگی فضای داخل بینی میشود.
بزرگی آدنویید یا لوزه سوم
مهمترین علت گرفتگی بینی در کودکان بوده و همراه با تنفس دهانی و خرخر در بچههاست.
تورم شاخکهای بینی
وظیفه شاخکها گرم و مرطوب کردن هوای تنفسی است. این شاخکها ممکن است به علل مختلف مانند آلرژی متورم شده و راه تنفسی بینی را ببندند.
آبسه و هماتوم تیغه بینی
به دنبال ضربه بینی و بهطور ناگهانی موجب گرفتگی بینی همراه با درد میشود. این ضایعه نیازمند درمان اورژانس میباشد. در غیر این صورت خطر از بین رفتن تیغه بینی و حتی عفونت پرده مغز یا مننژیت وجود دارد.
چسبندگی یا سینشیا در بینی
به دنبال ضربه یا جراحی ممکن است چسبندگی مخاط بینی ایجاد و موجب گرفتگی شود.
نقش تومورها در گرفتگی بینی
بهصورت تدریجی و پیشرونده موجب گرفتگی میشوند که در اوایل یکطرفه است. گاهی همراه ترشحات خونی است. در مراحل پیشرفته موجب تغییر شکل بینی، صورت و یا بیرونزدگی یا جابجا شدن چشم میشود.
نقش داروها در ایجاد گرفتگی بینی
برخی داروها میتوانند موجب تورم مخاط بینی و گرفتگی شوند. مهمترین نمونه، بعضی قطرههای بینی هستند که متأسفانه اغلب بدون نسخه در داروخانهها قابل تهیه هستند؛ مانند: نفازولین، فنیل آفرین، اکسی متازولین و نامهای تجاری دیگر. مصرف این داروها در بینی بیش از چهار روز توصیه نمیشود.
ایمن شدن در برابر سرما
بینی دمای هوایی را که وارد ریهها میشود، تنظیم میکند. حتی زمانی که در هوای سرد قرار میگیرید بینی تلاش میکند دمای هوای طبیعی ورودی به ریهها را حفظ کند؛ بنابراین درصورتیکه دمای هوا سردتر یا گرمتر از حد متعادل بینی باشد، باعث گرفتگی بینی و آبریزش مخاطهای آن میشود. سرما با افزایش و غلیظ شدن مخاطهای بینی و ریه باعث گرفتگی شده و در این شرایط بافت بینی تحریک و منجر به بروز واکنش حساسیتزا میشود. درست است که هوای سرد، گرفتگی بینی را ایجاد و تشدید میکند، ولی با رعایت اصولی میتوانید این وضعیت را بهبود ببخشید.
درمان های خانگی گرفتگی بینی
درمان گرفتگی بینی بهسرعت و یا درمان سریع و فوری کیپ شدن بینی بهتر است از راههای خانگی و روشهای طبیعی باشد که قبلاً استفادهشده و تأثیر آنها ثابت گردیده است. هرچند استفاده از داروها و قطرههای بینی تأثیراتی دارند اما مزیت درمانهای خانگی و سنتی کم عوارض بودن و حتی گاهی بی عارضه بودن آنهاست.
1. دوش آب داغ بگیرید
درمان گرفتگی بینی با دوش آب گرم
شما میتوانید از این گزینه در درمان آنفلونزا یا سرماخوردگی نیز استفاده کنید. استفاده از دوش آب گرم یا داغ (البته به حدی نباشد که باعث ایجاد سوختگی در بدن گردد) یکی از بهترین روشها برای تسکین گرفتگی بینی است. بخاری که از دوش آب گرم بلند میشود میتواند التهاب و بافت تحریکشده را بهتر کند. اگر گرفتگی بینی شما به خاطر مخاط اضافی است، بخار میتواند به نازک شدن ترشحات کمک کند و باعث تخلیه آنها میشود. شما میتوانید وانی از آب گرم درست کنید و چند قطره روغن گیاهی به آن اضافه کنید. سر خود را با حوله بپوشانید و در آن بنشینید.
سعی کنید آب را تا جایی که میتوانید تحملکنید گرم نمایید. سپس به مدت ۱۵ دقیقه زیر آن بنشینید. مطمئن شوید که درهای حمام بسته است.
2. قطره نمک را در منزل تهیه کنید
قطرههای نمک (نمکی که به آب افزوده میشود) یک درمان مؤثر برای گرفتگی بینی محسوب میشود. به خاطر داشته باشید که بدترین نوع گرفتگی بینی در بیشتر موارد مایعات اضافی در بافتهاست که سینوسها و مسیر بینی را میپوشاند و باعث متورم شدن آن میشود. همین امر نفس کشیدن را برای فرد دشوار خواهد کرد. محلول آبنمک یک درمان خانگی قدرتمند است، زیرا از قدرت اسمز استفاده میکند.
زمانی که غلظت بالایی از نمک در خارج سلولهای بافتها وجود دارد، آب از بافتها عبور خواهد کرد تا تعادل برقرار شد. زمانی که مایع اضافی از بافت خارج میشود، تورم کاهش پیدا میکند و مسیرهای تنفسی باز میشوند. علاوه بر این، مایع میتواند به از بین رفتن محرکها و میکروبها کمک کند. این محلول غلظت نمک بیشتری نسبت به بدن دارد و باعث میشود آب از مسیر برعکس خارج شود. این محلول نباید در کودکان کمتر از ۵ سال مورداستفاده قرار گیرد.
درمان گرفتگی بینی با قطره نمک
برای انجام این کار به مواد زیر نیاز خواهید داشت:
- یک قاشق چایخوری نمک دریایی (نمکی که دارای ید باشد را مورداستفاده قرار ندهید)
- یکدوم قاشق چایخوری جوششیرین
- یک پیمانه آب
- شیشه مربای استریل شده
- قطرهچکان
اگر از آب شیر استفاده میکنید، ابتدا آن را بجوشانید تا ناخالصیهای موجود از بین برود. اگر از آب خالص و تمیز استفاده میکنید، آن را در ماکروویو گرمکنید. نمک و جوششیرین را به شیشه مربا اضافه کنید و سپس آب را به آن اضافه نمایید. اگر آب جوشیده شده است اجازه دهید کمی خنک شود. درب ظرف را بگذارید و تکان دهید. قبل از مصرف نیز باید ظرف را تکان دهید. برای اینکه بتوانید از این محلول استفاده کنید یک قطرهچکان بردارید و برای هر سوراخ بینی یک الی سه قطره بریزید. بعد از چند دقیقه بینی خود را خالی کنید.
3. یک ضد احتقان تند بسازید
این ترکیب با استفاده از موادی همچون فلفل قرمز، سرکه سیب طبیعی، آبلیمو، عسل و زنجبیل درست میشود. برخی از افراد طعم آن را دوست دارند، ولی برخی دیگر از طعم آن بیزارند؛ اما این گزینه در بیشتر موارد میتواند گرفتگی بینی را بهتر کند.
برای انجام این کار به مواد زیر نیاز خواهید داشت:
- یکدوم قاشق چایخوری فلفل قرمز
- یکدوم قاشق چایخوری پودر زنجبیل
- سه قاشق غذاخوری عسل طبیعی
- یکچهارم پیمانه آبلیموی تازه
- یکچهارم پیمانه سرکه سیب
یکچهارم پیمانه آبلیمو و یکچهارم پیمانه سرکه سیب را در یک ظرف بریزید و اجازه دهید بهآرامی بجوشد. دو الی سه قاشق غذاخوری عسل بدان بیفزایید و سپس فلفل و زنجبیل را اضافه کنید. در یک مکان خنک و تاریک نگهدارید. روزانه یک الی دو قاشق غذاخوری از آن را بخورید. قبل از مصرف تکان دهید.
4. نعنا فلفلی بو کنید
درمان احتقان بینی با استشمام نعنا فلفلی
سری به عطاری بزنید و روغن گیاهی یا همان افشره خوراکی نعنا فلفلی بخرید. عصارهی گلهای این گیاه، یکی از روشهای طبیعی برای درمان سرماخوردگی است.
روش استفاده
برای باز شدن مجاری تنفسی با روغن گیاهی نعنا فلفلی بخور بدهید. ۲ تا ۳ قطره از این روغن گیاهی را در یک ظرف آب داغ بریزید و بخور دهید. توجه داشته باشید که مدتزمان بخور نباید بیشتر از ۱۵ دقیقه باشد. حواستان باشد زمانی که بخور میدهید، چشمهایتان را ببندید.
توجه: استفاده از روغن گیاهی نعنا فلفلی برای بچههای کمتر از شش سال ممنوع است.
5. دمنوش آویشن میل کنید
درمان گرفتگی بینی با دمنوش آویشن
آویشن تأثیر زیادی در ضدعفونی کردن مجاری تنفسی دارد و بینی گرفته را باز میکند.
روش استفاده
یک تا دو گرم آویشن خشک را در یک فنجان آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. مصرف روزانه دو تا سه فنجان از این دمنوش کافی است. میتوانید کمی عسل هم در آن بریزید تا طعم شیرینی داشته باشد.
همچنین میتوانید با روغن گیاهی آویشن بخور بدهید. برای این کار یک قطره از این روغن را در یک پیاله آب گرم بریزید و به مدت حداکثر ۱۵ دقیقه بخور بدهید.
توجه: اگر به گیاهان معطر آلرژی دارید، از این گیاه استفاده نکنید. مصرف روغن گیاهی آویشن برای خانمهای باردار، شیرده و کودکان زیر شش سال توصیه نمیشود.
6. دماغتان را بهطور مرتب شستشو دهید
رفع گرفتگی بینی با سرم شستشو
زمانی که بینی میگیرد، بهترین کار این است که آن را بهطور مرتب شستشو دهید تا تمیز شده و راه نفستان باز شود. برای این کار سرم شستشو تهیه کنید. این سرم ها که در داروخانهها به فروش میرسند، سوراخهای بینی را تمیز میکنند و مخاط آن را از بین میبرند.
البته خودتان هم میتوانید در منزل سرم تهیه کنید. مقداری نمک را در آب جوش بریزید و حل کنید. اجازه دهید کاملاً خنک شود و سپس با آن، دماغتان را شستشو دهید. میتوانید بهجای نمک از جوششیرین نیز استفاده کنید. جوششیرین ضدعفونیکننده است و در روان کردن مخاط نقش مؤثری دارد.
روش استفاده
کمی از این سرم یا آبنمک را داخل مشتتان بریزید و با نفس کشیدن عمیق، وارد سوراخهای دماغتان کنید. همین کار ساده، خلطهای جمع شده در راه مجاری تنفسی را شستشو داده و بیرون میریزد. توصیه میکنیم روزانه ۱ تا ۳ مرتبه این کار را تکرار کنید تا بینیتان باز شود.
7. دستمالتان را به روغن گیاهی اکالیپتوس آغشته کنید
اکالیپتوس درخت بومی استرالیاست. جالب است بدانید که ریشه این درخت، سه برابر وزن خود آب جذب میکند. این گیاه سیستم ایمنی بدن را تقویت و با ویروسها، باکتریها و آلودگیها مبارزه میکند. از این گذشته این گیاه خواص ضدالتهابی دارد.
روغن گیاهی اکالیپتوس درمان طبیعی بیشتر مشکلات و بیماریهای مجاری تنفسی محسوب میشود. یکی از ترکیبات قوی موجود در این گیاه، تأثیر مستقیمی روی مجاری تنفسی فوقانی دارد.
روش استفاده
چند قطره روغن گیاهی اکالیپتوس را در یک پیاله آب گرم بریزید و به مدت ۱۵ دقیقه بخور دهید. سادهترین روش این است که چند قطره از این روغن گیاهی را روی دستمال بریزید و مقابل بینیتان بگیرید و نفس عمیق بکشید. هرروز یک تا دومرتبه این کار را تکرار کنید.
کار دیگری که میتوانید با اکالیپتوس انجام دهید این است که چند قطره از آن را داخل یک نعلبکی بچکانید و آن را روی شوفاژ یا بخاری یا کتری در حال جوش بگذارید تا در هوای اتاق پخش شود. در این صورت هوای اتاقتان ضدعفونی میشود و هم به خودتان خدمت میکنید و هم به بقیهی اعضای خانواده.
توجه: استفاده از روغن گیاهی اکالیپتوس برای خانمهای باردار، شیرده و کودکان زیر شش سال بدون تجویز پزشک ممنوع است. اگر در بین اعضای خانوادهتان افرادی با این شرایط دارید، آنها را حتی در معرض بوی اکالیپتوس هم قرار ندهید.
8. مرهم خردل روی سینهتان قرار دهید
خردل برای گرفتگی بینی
خردل حاوی «میروسین» و «سینیگرین» میباشد و برای همین هم راه بینی را باز میکند. این ترکیبات باعث روان شدن مخاط شده و دفع آنها را راحت میکنند.
روش استفاده
چند قاشق غذاخوری خردل را له کرده و با یک فنجان آرد گندم و کمی آب مخلوطکنید تا خمیرمانند شود.
اول یک لایه وازلین روی سینهتان بمالید و سپس خمیری که تهیهکردهاید را بهآرامی به سینه مالیده و حداکثر ۱۵ دقیقه صبر کنید و آن را شستشو دهید، چون امکان سوختگی پوست وجود دارد. یا اینکه میتوانید چند دانه خردل را در آب وان بیندازید و چند دقیقه در آن شناور باشید.
توجه: اگر احساس سوزش شدید روی پوستتان کردید، حتماً بلافاصله آن را شستشو دهید. بعد از دست زدن به خردل دستهایتان را بشویید، چون امکان دارد آنها را به چشمهایتان بزنید.
9. استفاده از بخور
رفع گرفتگی بینی با بخور
دستگاه بخور نیز ایدهٔ بدی نخواهد بود. فقط باید آن را مرتباً تمیز کنید. این قبیل دستگاههای اگر بهصورت مکرر تمیز نشوند، قارچ و کپک ایجاد میکنند.
10. بالا بردن رطوبت محیط
در پارهای از مواقع پایین بودن رطوبت محیط خانه میتواند باعث خشکی و حتی گرفتگی بینی شود با بالا بردن رطوبت منزل میتوانید راحتتر نفس بکشید.
11. استفاده از برخی خوشبوکنندههای هوا
برخی خوشبو کنند ها با توجه به کارایی که دارند میتوانند مجاری بینی را بهخوبی باز کنند.
12. چرب کردن جداره بینی
چرب کردن جداره داخلی بینی با استفاده از برخی چرب کنندههای طبیعی مثل روغنزیتون میتواند عمل نفس کشیدن را آسان کند.
13. تنفس از راه بینی
بیشک تنفس از راه بینی میتواند گرفتگیهای حاصل را تا حد زیادی برطرف کند.
14. استفاده از داروهای ضداحتقان
داروهای ضد احتقان طبیعی در بازار موجود است با خریداری و استفاده از آنها میتوانید از شر گرفتگی بینی خلاص شوید.
15. غذاهای ادویهدار بخورید
غذاهای ادویه دار گرفتگی بینی را رفع میکنند
خوردن غذاهای تند و ادویهدار مثل غذاهای فلفلی مجاری بینی را پاک میکند. برخی ادویهها مثل فلفل حاوی ترکیب شیمیایی موسوم به کاسپایسین هستند که برای برطرف کردن گرفتگی مجاری بینی بسیار مؤثر است.
نکات تکمیلی
یکی از اشتباهاتی که مردم اغلب در این مواقع انجام میدهند، دائماً فین کردن یا بالا کشیدن مخاط بینی است این کار مشکل گرفتگی بینی را تشدید میکند چون مخاطی که از این طریق به بینی میرود میتواند موجب بروز عفونت شود.
مصرف مایعاتی از قبیل آب و آبمیوه میتواند مخاط را روان و رقیق کند، بنابراین خروج آنها را آسانتر میکند و کیپ شدن بینی از بین میرود. در نقطه مقابل میبایست از مصرف نوشیدنیهای گازدار که راههای هوایی بینی را خشک میکند، خودداری کرد.
کنترل هوای بیرون تحت کنترل ما نیست ولی حداقل میتوانیم هوای داخل منزل را در حد متعادل حفظ کنیم. از یک دستگاه بخور یا مرطوبکننده برای مبارزه با سرما و خشکی محیط استفاده کنید تا هوای تنفسی شما مرطوب و گرم شود.
مایعات گرم زیاد بنوشید. چای یا قهوه در این مورد کارایی خوبی دارند. همچنین بخار حاصل از این نوشیدنیهای داغ به کاهش مخاط بینی کمک میکند.