تغذیه

کاکائو | خواص کاکائو | عوارض جانبی مصرف کاکائو

کمتر کسی است که طعم شکلات های کاکائویی یا به اصطلاح شکلات تلخ را نچشیده باشد. اما در عین حال اکثر مردم از مزایای سلامتی شگفت انگیز کاکائو مطلع نیستند. کاکائو حاوی پلی فنول ها است که غنی از آنتی اکسیدان ها و دارای ارزش غذایی حیاتی هستند. مصرف کاکائو سلامت قلب، رگ های خونی و بیماری های عصبی را بهبود میبخشد، احساس خوشحالی در شما بوجود می‌آورد و پوست شما را تقویت میکند.

کاکائو چیست؟

کاکائو درختی است از تیره پنیرکیان که ارتفاعش بین ۴ تا ۱۰ متر است و برگهایش ساده و متقابل و گلهایش منظم و کوچک و قرمز رنگ که در همه فصول وجود دارد. میوه‌ درخت کاکائو، زرد رنگ و به اندازه یک خیار است. این میوه محتوی ۲۵ تا ۴۵ دانه است .میوه‌های این گیاه را پس از چیدن انبار می‌کنند تا بپوسد و پس از آن دانه‌ها را جمع‌آوری می‌کنند و به مصرف می‌رسانند که از آن پودر کاکائو تهیه می‌شود.

صدها سال است که کاکائو در آداب و رسوم های مختلف سرتاسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. کاکائو بومی آمریکای شمالی است و در طول زمان، تولید آن به اروپا گسترش یافته است. کاکائو برای کاهش وزن، رفع خستگی، تحریک سیستم عصبی و بهبود عملکرد دستگاه گوارش استفاده می شود.

کاکائو

ترکیبات حائض اهمیت کاکائو:

  • پلی فنول: از ترکیبات مشتق شده این گیاه است که در برابر باکتری ها و اشعه UV از بدن محافظت می کند. پلی فنول های موجود در کاکائو عبارتند از: فلاونوئیدها، کاتچین ها و اپیکاتچین ها.
  • تئوبرومین: این ترکیب دارای خواص بسیاری برای سلامتی قلب، سیستم تنفسی و سلامت دهان را به همراه دارد.
  • مواد معدنی: مواد معدنی فراوانی از جمله: منیزیم، مس و آهن در کاکائو موجود هستند که هر کدام در سلامت کلی و عملکرد بدن بسیار نقش دارند.

کاکائو چگونه سلامت بدن را بهبود میبخشد؟

فلاونول های موجود در کاکائو، تولید اکسید نیتریک (NO) را در رگ های خونی افزایش می دهند که منجر به بهبود عملکرد رگها می شود.

کاکائو به علت وجود فلاونول ها، دارای خواص آنتی اکسیدانی است که باعث کاهش تولید رادیکال های آزاد می شود. رادیکال های آزاد مسبب بسیاری از بیماری ها هستند.

کاتچین ها و اپیکاتچین ها از سد خونی در مناطق فعال مغز که مسئول یادگیری هستند، جلوگیری میکنند، بنابراین این ترکیبات حفاظت از مغز و بهبود عملکرد شناختی مغز را به ارمغان می‌آورند.

فلاونول ها همچنین هضم و جذب کربوهیدرات ها را کاهش می دهند که باعث می شود مقادیر قند خون در بدن کاهش یابد.

خواص بی نظیر کاکائو برای سلامتی


1) کاکائو باعث کاهش فشار خون می شود

به صورت علمی اثبات شده است که مصرف کاکائو، فشار خون را کاهش می دهد.

مطالعه‌ای بین 15 فرد سالم نشان داد غلظت بالای فلاونول های موجود در کاکائو، بیشترین اثر را بر کاهش فشار خون دارد. شکلات های تیره با درصد کاکائوی بالا، دارای بیشترین میزان فلاونول ها هستند.

یک متاآنالیز نشان داد، افرادی که مقادیر بالایی از فلاونول ها را بصورت روزانه دریافت میکنند، دارای فشار خون کمتری نسبت به دیگر افراد هستند.

فشار خون

2) کاکائو از استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند

پلی فنول های موجود در کاکائو، آنتی اکسیدان هایی هستند که از آسیب رادیکال های آزاد به سلول ها جلوگیری می کنند. رادیکال های آزاد مسبب بسیاری از بیماری ها هستند.

کاکائو ظرفیت آنتی اکسیدانی بالاتری نسبت به چای سبز و سیاه دارد.

3) کاکائو می تواند حافظه را بهبود بخشد

فلاونوئیدهای موجود در کاکائو باعث بهبود سلامت مغز و عملکرد شناختی از طریق مکانیسم مستقیم و غیر مستقیم می شوند.

فلاونوئیدها با حفظ، تقویت عملکرد مغز و تولید نورون های جدید در سلامت مغز نقش مهمی دارند. آنها همچنین می توانند آسیب های عصبی را در بیماران مبتلا به آلزایمر و پارکینسون معکوس کنند.

فلاونوئیدهای کاتچین و اپیکاتچین، از سد خونی در قسمت هایی از مغز که مسئول حافظه و یادگیری هستند جلوگیری میکنند.

همچنین برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف کاکائو باعث افزایش جریان خون در مغز و بهبود حافظه کاری در بزرگسالان میشود.

4) کاکائو از بیماری قلبی جلوگیری میکند

فلاونوئیدهای موجود در کاکائو باعث کاهش لخته شدن خون (فعالیت و تجمع پلاکتی) می شوند، بنابراین میتوانند از انسداد عروق خونی جلوگیری کنند.

یک متاآنالیز نشان داد که مصرف کاکائو می تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا و خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.

بررسی ها نشان داده که مصرف روزانه کاکائو میتواند گردش خون را در رگها افزایش دهد و عملکرد اندوتلیال(لایه درون‌رگی) را بهبود بخشد.

بیماری قلبی

5) کاکائو روحیه را بهبود میبخشد

مطالعه‌ای آزمایشگاهی روی 48 مرد و زن سالم نشان داد که مصرف کاکائو موجب افزایش روحیه میشود.

چندین مطالعه نشان داده که کاکائو، روی خلق و خوی اثرات مثبتی میگذارد. بر اساس شواهد جمع آوری شده، کاکائو و شکلات در افزایش خلق و خو و همچنین کاهش خستگی ذهنی موثر هستند.

6) کاکائو یبوست را کاهش می دهد

پوست دانه‌ی کاکائو دارای فیبر رژیمی است که به حفظ سلامت روده کمک می کند.

یک مطالعه در 48 کودک مبتلا به یبوست نشان داد که کاکائو، به ویژه پوسته کاکائو، یبوست را کاهش می دهد. این مطالعه نشان داد، کسانی که مکمل کاکائو دریافت کرده اند، حرکات روده و یبوست در این افراد بهبود یافته است.

مطالعه ای بین 44 مرد و زن سالم، نشان داد مصرف کاکائو دوبار در روز، حرکات روده ها را سریعتر و همچنین مدفوع را نرمتر میکند.

نفخ معده

7) کاکائو سندرم خستگی مزمن را کاهش می دهد

مطالعه‌ای نشان داده که مصرف روزانه کاکائو سندرم خستگی مزمن را در مقایسه با داروهای شیمیایی به نسبت قابل توجهی کاهش می دهد.

8) کاکائو می تواند اختلالات مغزی را درمان کند

افزایش گونه های اکسید کننده واکنش پذیر (ROS) در شروع اختلالات مغزی نقش دارند.

با توجه به خواص آنتی اکسیدانی پلی فنل ها، مصرف کاکائو تولید ROS را کاهش میدهد که به طور بالقوه از بیماری های عصبی مانند آلزایمر و زوال عقل جلوگیری میکند.

یک مطالعه آزمایشگاهی نیز نشان داده که کاتچین و اپیکاتچین موجود در کاکائو از سمیت و مرگ سلول های مغزی در موش صحرایی جلوگیری کرده است.

9) کاکائو وزن را کاهش میدهد

یک مطالعه در موش‌هایی که از کاکائو تغذیه میکردند، نشان داد که مصرف کاکائو با کاهش تولید چربی ها همراه بوده است.

مطالعه دیگری نیز نشان داد که مصرف کاکائو در موش ها باعث کاهش وزن و جذب چربی از رژیم غذایی شده است. کاکائو همچنین التهاب همراه با چاقی را بهبود میبخشد و مقاومت به انسولین را کاهش می دهد.

وزن

10) کاکائو ضد سرطان است

دکربوکسیلاز، آنزیمی است که در سلول های طبیعی وجود دارد که ممکن است به بروز سرطان کمک کند. فلاونول های کاکائو و پروسیانیدین ها فعالیت دکربوکسیلاز را کاهش داده و در نتیجه خطر ابتلا به تومور را کاهش می دهند و همچنین می توانند سلول های سرطانی روده را از بین ببرند.

یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که کاکائو همچنین رشد و تکثیر سلولهای سرطانی پروستات را مهار می کند.

علاوه بر این، بررسی ها نشان داده که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی کاکائو در کاهش خطر ابتلا به سرطان نقش مهمی را ایفا میکند.

11) کاکائو کلسترول LDL(بد) را کاهش می دهد

مطالعه روی 48 فرد مبتلا به بیماری قلبی و 25 فرد مبتلا به کلسترول نرمال یا کمی بالاتر، نشان داد که مصرف منظم پودر کاکائو با کاهش کلسترول LDL (بد) و افزایش کلسترول HDL (خوب) همراه بوده است.

12) کاکائو باعث بهبود دیابت و کاهش مقاومت به انسولین می شود

مطالعات نشان داده اند مصرف پلی فنل ها می تواند دیابت را بهبود بخشد. پلی فنل های موجود در کاکائو، به ویژه در شکلات های تیره، باعث بهبود عملکرد گلوکز، کاهش فشار خون و کاهش مقاومت به انسولین می شوند.

مطالعه ای روی 10 بیمار دیابتی نشان داد که مصرف کاکائو، اختلال عملکرد رگهای خونی ناشی از دیابت و عملکرد اندوتلیال را بهبود می بخشد.

قند خون

13) کاکائو از پوست محافظت می کند

خواص آنتی اکسیدانی فلاونول های موجود در کاکائو نقش مهمی در سلامت پوست بازی می کنند.

یک مطالعه بر روی 24 زن سالم که مقدار بالایی از فلاونول ها را دریافت کردند، نشان داد که فلاونول های موجود در کاکائو از اشعه‌ی UV محافظت می کند، گردش خون را بهبود می بخشد و پوست را نرم میکند.

مطالعه دیگری نشان داد که فلاونول های کاکائو باعث بهبود گردش خون و افزایش میزان اکسیژن در پوست می شوند.

همچنین مطالعه دیگری در 11 فرد سیگاری نشان داد که مصرف فلاونول ها می تواند آسیب های پوستی ناشی از سیگار کشیدن را کاهش دهد.

14) کاکائو از دندان ها محافظت می کند

بررسی و مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد که ترومروم موجود در کاکائو از دندان ها (مینای دندان) محافظت می کند.

کاکائو و دندان

15) کاکائو به ریه ها کمک می کند

بررسی ها در انسان و خوکچه های دریایی نشان داده که تئوبرومین موجود در کاکائو، سرفه را با عوارض جانبی کمتر از سایر داروها درمان می کند.

همچنین بررسی و مطالعات آزمایشگاهی در مورد بیماران مبتلا به آسم نشان داده که ترومرومین می تواند عملکرد ریه را در این بیماران بهبود بخشد.

16) کاکائو به زخم ها کمک میکند

مصرف موضعی کاکائو، در بهبود مشکلات ایجاد شده برای پوست همانند: سوختگی و بریدگی موثر است.

چندین مطالعه در خوک ها نشان داده که کاکائو به بازسازی سلول های پوستی کمک شایانی میکند.

کاکائو همچنین در برابر اشعه های مضر UV از پوست محافظت میکند.

بهبود زخم

17) کاکائو کمبود مس را درمان میکند

مطالعه ای روی افراد مبتلا به فقر مس نشان داد که با مصرف کاکائو در دراز مدت، سطح مس در بدن این افراد به حالت طبیعی بازگشته است.

18) کاکائو اثرات منفی کمبود منیزیم را کاهش می دهد

رژیم‌های غذایی دارای منیزیم پایین میتوانند بدن را با کمبود منیزیم مواجه کنند. از عوارض کمبود منیزیم، از دست دادن توده عضلانی است.

کاکائو، غنی از منیزیم است. یک مطالعه آزمایشگاهی روی موشها نشان داد که کاکائو می تواند سطح منیزیوم را افزایش دهد و علائم کمبود آن را بهبود بخشد.

خواص کره کاکائو


کره کاکائو چیست؟

کره کاکائو چربی استخراج شده از دانه‌ی کاکائو است. برخی از اجزای آن شامل اسیدهای آمینه آرژنین و لوسین، اسیدهای چرب مانند اسیدهای استئاریک و اسیدهای پالمتیک، تئوباریم و کافئین هستند.

کره کاکائو دارای پلی فنول نیست، بنابراین اثرات مشابهی همانند کاکائو ندارد.

کاکائو
Bowls with cocoa butter and powder on wooden table

19) کره کاکائو سرفه را کاهش می دهد

کره کاکائو به طور گسترده برای درمان سرفه، در ترکیب با شیر گرم و عسل استفاده می شود. کره کاکائو را نیز میتوان به صورت موضعی بر روی قفسه سینه، به منظور کاهش سرفه استفاده نمود.

مطالعات متعدد نشان داده است که تئوبرومین و کافئین، دو مولکول فعال کره کاکائو، در کاهش سرفه موثر هستند.

20) کره کاکائو کلسترول LDL را کاهش میدهد

کلسترول LDL(بد) پروتئین حمل کننده کلسترول ناسالم است زیرا بیشترین مقدار چربی (تری گلیسیرید) را تشکیل می دهد. یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که موشهایی که کره کاکائو را دریافت کرده بودند کلسترول LDL کمتری داشتند. این کاهش می تواند به دلیل کاهش تولید چربی یا حذف آن باشد.

21) کره کاکائو پوست را بهبود میبخشد

مطالعات آزمایشگاهی نشان داده که کره کاکائو، ضخامت پوست و همچنین تراکم کلاژن را افزایش می دهد. نتایج زمانی موثرتر است که کره کاکائو با پلی فنل کاکائو ترکیب شده بود، در مقایسه با کره کاکائو به تنهایی.

چروک پوست

22) کره کاکائو می تواند عملکرد کلیه را بهبود بخشد

یک مطالعه آزمایشگاهی روی موشها، نشان داد که مصرف کاکائو با کاهش سطح کراتینین در کلیه، عملکرد کلیه را بهبود میبخشد.

عوارض جانبی


افراد دارای حساسیت غذایی که نسبت به کاکائو، واکنش منفی از خود نشان میدهند، باید از مصرف کاکائو صرف نظر کنند.

لازم به ذکر است، در حالی که کاکائو دارای مزایای بسیاری برای سلامتی است، در عین حال شکلات تجاری و از این قبیل محصولات حاوی مقادیر بالای قند، چربی و مواد افزودنی است که سالم نیستند.

در حالی که کاکائو دارای منافع بسیاری برای سلامتی است، در عین حال مصرف زیاد آن میتواند اثرات نامطلوبی از جمله موارد زیر را به همراه داشته باشد:

  • بروز آکنه و جوش
  • بروز میگرن
  • فلزاتی مانند نیکل که در کاکائو وجود دارند می توانند باعث آلرژی، التهاب و ضایعات پوستی شوند.
به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
بستن