تغذیه

شاتوت | خواص باورنکردنی شاتوت

شاه‌توت، گونه‌ای درخت گل دار متعلّق به خانوادهٔ توت سانان (Moraceae)، و بومی آسیای جنوب غربی می‌باشد. کاشت این درخت در زیستگاه بومی‌اش از پیشینه‌ای چنان طولانی برخوردار است که به مشکل می‌توان گسترهٔ طبیعی انواع مختلف آن را به‌طور دقیق مشخّص نمود. در سردهٔ توت‌ها (Morus)، درخت شاه‌توت از همه کوچک‌تر است و بلندی آن، گاه ممکن است تا ۳۰ پا (حدود ۹ متر) برسد و در صورت عدم رسیدگی در سنّ پایین به شکل بوته باقی می‌ماند. این درخت عمری طولانی دارد و بعضاً دیده شده چند صد سال میوه دهد.

میوه شاتوت بزرگتر از توت سفید است و رنگ آن قرمز تیره یا ارغوانی و مزه‌اش ترش و شیرین و مطبوع است. شاتوت را می‌توان به صورت خام، پخته یا مربا مصرف نمود.

ارزش غذایی: شاه توت – 100 گرم

انرژی ۱۸۰ کیلوژول (۴۳ کیلوکالری)
کربوهیدرات‌ها ۹٫۸ گرم
قندها ۸٫۱ گرم
فیبر ۱٫۷ گرم
چربی ۰٫۳۹ گرم
پروتئین ۱٫۴۴ گرم
ویتامین ب۱ (تیامین) ۰٫۰۲۹ میلی‌گرم (۲٪)
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) ۰٫۱۰۱ میلی‌گرم (۷٪)
ویتامین ب۳ (نیاسین) ۰٫۶۲ میلی‌گرم (۴٪)
ویتامین ب۶ ۰٫۰۵ میلی‌گرم (۴٪)
اسید فولیک (ویتامین ب۹) ۶ میکروگرم (۲٪)
ویتامین C ۳۶٫۴ میلی‌گرم (۶۱٪)
کلسیم ۳۹ میلی‌گرم (۴٪)
آهن ۱٫۸۵ میلی‌گرم (۱۵٪)
منیزیم ۱۸ میلی‌گرم (۵٪)
فسفر ۳۸ میلی‌گرم (۵٪)
پتاسیم ۱۹۴ میلی‌گرم (۴٪)
سدیم ۱۰ میلی‌گرم (۰٪)
روی ۰٫۱۲ میلی‌گرم (۱٪)

شاتوت

ویژگی‌های خوراکی شاه توت

وجود مواد خوراکی بسیار و نقش هم‌افزایی این مواد مغذی بر یکدیگر سبب شده‌است تا این میوه به عنوان منبعی خوب برای تأمین نیاز روزانه به ریزمغذی‌های گوناگون به‌شمار رود. شاه‌توت از نظر فعالیت آنتی‌اکسیدانی یکی از بهترین خوراکی‌هاست که دارای فیتوکمیکال‌های قوی مانند آنتوسیانین است. آنتوسیانین رنگدانه‌ای است که باعث سیاه رنگ شدن شاتوت می‌شود. شاتوت‌ها دارای کالری پایینی بوده (در هر ۱۰۰ گرم، ۴۳ کالری) و منبع خوبی از ویتامین C و A و E و آنتی‌اکسیدان است. همچنین شاتوت‌ها منبع خوبی از آهن هستند که به ندرت در دیگر گونه‌های توت‌ها پیدا می‌شود. این میوه همچنین سرشار از پتاسیم، منگنز و منیزیم است. پتاسیم بخش مهمی از سلول و مایعات بدن است که میزان ضربان قلب و فشار خون را کنترل می‌کند. شاتوت دارای مقدار فراوانی ویتامین B کمپلکس از گروه ویتامین‌ها و نیز ویتامین K است. وجود انواع آنتی‌اکسیدانهای گوناگون در شاتوت، «درجه ظرفیت جذب رادیکال‌های آزاد» آن را که یک شاخص اندازه‌گیری تأثیر مواد غذایی در پیشگیری از سرطان است، به رقم ۵۳۵۰ در هر صد گرم رسانده‌است. این نوع توت حاوی مقدار بسیار خوبی از ویتامین B6، نیاسین، ریبوفلاوین و اسیدفولیک است. این ویتامین‌ها دارای وظایف مشترکی بوده و به بدن در سوخت و ساز کربوهیدرات‌ها، پروتئینها و چربی‌ها کمک می‌کنند. استفاده از جوشانده برگ‌های این میوه برای برطرف کردن حالت تهوع از قدیم معمول بوده و ریشه آن برای درمان اسهال خونی استفاده می‌شده‌است در برگ شاه‌توت ماده ای ضد قند وجود دارد که می‌تواند مرض قند را درمان کرده و قند خون را کاهش دهد. به همین دلیل می‌توان از آن در صورت وجود قند در ادرار و معالجه دیابت استفاده کرد.

شاتوت

خواص درمانی شاه توت

  • غرغره ی آب شاتوت برای زخم ‌ها و جوش‌ های دهان مفید است و ورم حلق، درد گلو و تورم لثه را التیام می ‌بخشد.
  • خاصیت ضدالتهابی از دیگر فواید این میوه است که می‌ تواند برای درمان بیماری آرتریت روماتوئید(درد مفاصل)‌ که این روزها بیشتر خانم‌ها را گرفتار کرده مفید باشد.
  • وجود انواع آنتی‌اکسیدانهای گوناگون در شاتوت، «درجه ظرفیت جذب رادیکال‌های آزاد» آن را که یک شاخص اندازه‌گیری تاثیر مواد غذایی در پیشگیری از سرطان‌ است، به رقم 5350 در هر صد گرم رسانده است.
  • مصرف منظم این میوه فرآیند پیرشدن را کند می‌کند.
  • شاه توت دارای خاصیت ضد باکتریایی است، که به بهبود شرایط اسهال ناشی از باکتری‌ها کمک می‌کند.
  • خوردن شاه توت درد كمر را كاهش مي‌دهد.
  • برگ درخت شاه توت درمان كننده خنازير است (خنازير غده‌هاي سختي هستند كه زيرگردن، گلو، زير بغل و زير چانه ايجاد مي‌گردد كه گاهي تبديل به زخم عفوني مي‌گردند.
  • شاتوت را در مقایسه با 40 نوع میوه تازه دیگر، به عنوان اولین میوه از نظر فعالیت آنتی‌اکسیدانی قرار دارد که دارای فیتوکمیکال‌های قوی مانند آنتوسیانین است.
  • اگر شاه توت را با شکم پر بخورید، تولید گاز و نفخ می کند و  روی غذایی مانند ماست بخورید تولید اسهال میکند.
  • مرهم و ضماد ساییدۀ برگ درخت شاه توت با روغن زیتون جهت التیام زخم های پوستی و سوختگی آتش مفید است.
  • مصرف این میوه خوش طعم، بدن را ضد عفونی می کند و خون را تصفیه میکند.
  • ضماد شاه توت به تنهایی و یا مخلوط با سرکه طبیعی می تواند ترکهای جلدی و ترک بین انگشتان و کف پا را از بین ببرد.
  • برای درمان تب‌های متناوب می توانید جوشاندۀ ۴۰ تا ۸۰ گرم برگ درخت شاه توت در یک لیتر آب مصرف کنید.
به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟
منبع
ویکی پدیا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
بستن