گیاهان دارویی

خواص و فواید پونه کوهی

پونه یا فودنه، پودنه، فودنج، فود از گیاهان خانواده نعنائیان است. پونه گیاهی است از سرده نعنا که برگ‌های آن عطر نعنا دارد. این گیاه معمولا در آشپزی، شیرینی‌پزی و در طب سنتی به عنوان آرام‌بخش و مسکن و نیز در سقط جنین بکار می‌رود. اسانس آن در صنعت عطر‌سازی کاربرد دارد و دارای ماده سمی پولِگون است.

پونه را میتوان به صورت تازه، خشک شده یا به عنوان روغن یافت نمود.

پونه دارای خواص بسیاری برای سلامتی است. یک قاشق چای خوری پونه خشک می تواند تقریبا 8٪ از نیازهای روزانه ویتامین K شما را تامین کند.

در این مقاله به بررسی 5 مورد از مزایای پونه برای سلامتی و مبتنی بر شواهد به دست آمده، خواهیم پرداخت.

5 خاصیت فوق العاده پونه کوهی برای سلامتی


1. غنی از آنتی اکسیدان ها

پونه کوهی غنی از آنتی اکسیدان ها است. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که به مبارزه با آسیب های رادیکال های آزاد که برای بدن مضر هستند، کمک می کنند.

وجود رادیکال های آزاد با بیماری های مزمن مانند سرطان و بیماری های قلبی ارتباط مستقیمی دارد.

مطالعات متعددی یافته اند که پونه و اسانس پونه دارایی آنتی اکسیدان بالایی هستند.

اسانس پونه کوهی ، دارای دو آنتی اکسیدان قدرتمند به نام های کارواکرول و تیمول است. این آنتی اکسیدان ها می توانند از آسیب به سلول ها توسط رادیکال های آزاد جلوگیری کنند.

خلاصه: پونه از آنتی اکسیدان بالایی برخوردار است که می تواند از طریق نابود کردن رادیکال های آزاد، به جلوگیری از بیماری ها کمک کند.

 

2. خواص ضدباکتریایی

پونه شامل ترکیبات خاصی است که خواص ضد باکتریایی دارند.

یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که اسانس پونه سبب توقف رشد باکتری های اسچریچیا کولی و سودوموناس آئروژینوزا که می توانند باعث عفونت شوند، شده است.

مطالعه‌ی آزمایشگاهی دیگری نیز نشان داد که پونه در برابر 23 گونه از باکتری ها مقاوم است.

علاوه بر این، یک مطالعه آزمایشگاهی، مقایسه اثر ضد میکروبی اسانس های مختلف را بررسی نمود. در نهایت مشخص گردید که روغن پونه یکی از کارآمد ترین اسانس ها در برابر باکتری ها نسبت به بقیه اسانس ها است.

خلاصه: مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که پونه و ترکیبات موجود در آن ممکن است در برابر گونه های خاصی از باکتری ها مقاوم باشند.

پونه

3. پونه دارای خواص ضدسرطانی

پونه از آنتی اکسیدان بالایی برخوردار است. این ترکیبات نه تنها می توانند آسیب رادیکال های آزاد را خنثی کنند، بلکه ممکن است در جلوگیری از سرطان موثر باشند.

برخی مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که پونه و ترکیبات موجود در آن، ممکن است به کشتن سلول های سرطانی کمک کنند.

گروهی از محققان، تاثیر پونه بر سلول های سرطانی روده انسان را مورد مطالعه قرار دادند. این تحقیقات نشان داد که مصرف پونه رشد سلول های سرطانی را متوقف کرده و باعث کشتن آنها شده است.

یکی دیگر از مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که کارواکرول(یکی از ترکیبات موجود در پونه)، به جلوگیری از رشد و گسترش سلول های سرطانی روده کمک کرده است.

خلاصه: پونه از آنتی اکسیدان بالایی برخوردار است. آنتی اکسیدان ها و ترکیبات موجود در این گیاه می توانند از رشد سلول های سرطانی جلوگیری کنند.

 

4. کاهش عفونت ویروسی

برخی از مطالعات آزمایشگاهی دریافته اند که ترکیبات موجود در گیاه پونه، از بدن در مقابل برخی از ویروس ها محافظت می کنند.

کارواكرول و تيمول، دو تركيب موجود در پونه دارای خواص ضد ويروسي هستند.

یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که کارواکرول موجود در پونه میتواند به درمان عفونت های ویروسی که باعث اسهال، تهوع و درد معده می شوند کمک کند.

آزمایش دیگری نیز نشان داد که ترکیبات تیمول و کارواکرول موجود در پونه توانسته اند علائم ویروس هرپس سیمپلکس را خنثی کنند.

خلاصه: کارواکرول و تیمول دو ترکیب موجود در پونه، میتوانند فعالیت های ویروس ها را در بدن کاهش دهند.

پونه

5. پونه به کاهش التهاب کمک میکند

بروز التهاب، پاسخ سیستم ایمنی بدن است که به علت بیماری یا آسیب رخ می دهد.

با این حال، التهاب مزمن به پیشرفت بیماری هایی مانند بیماری های قلبی، دیابت و بیماری های خود ایمنی(لوپوس، آرتریت روماتوئید و اسکلروز متعدد (ام‌اس)) کمک می کند.

پونه کوهی غنی از آنتی اکسیدان ها است که می تواند به خنثی سازی رادیکال های آزاد و کاهش التهاب کمک کند.

همچنین این گیاه حاوی ترکیباتی مانند کارواکرول است که ثابت شده است این ترکیب دارای خواص ضد التهابی است.

در یک مطالعه آزمایشگاهی، ترکیب کارواکرول توانست 57٪ تورم و التهاب را در ناحیه آسیب دیده موش های آزمایشگاهی کاهش دهد.

خلاصه: پونه دارای آنتی اکسیدان بالایی است. آنتی اکسیدان ها می توانند به خنثی سازی رادیکال های آزاد و کاهش التهاب کمک کنند.

 

سخن آخر

پونه کوهی گیاهی معطر است که به صورت تازه، خشک شده و اسانس یافت می شود. پونه دارای مزایای بسیار بالایی است و این مزایا با سلامت شما در ارتباط هستند.

این گیاه حاوی آنتی اکسیدان بالایی است که ممکن است به مبارزه با باکتری ها و ویروس ها کمک کند. به طور بالقوه آنتی اکسیدان ها رشد سلول های سرطانی و التهاب را کاهش می دهند.

برای برخورداری از مزایای این گیاه ارزشمند، میتوانید آن را به صورت ادویه در غذا و دمنوش مصرف نمایید.

هشدار:

اسانس این گیاه دارای ماده سمی به نام پولِگون است. مصرف اسانس این گیاه با غلظت بالا میتواند مسمومیت و حتی خطرات جدی تری به همراه داشته باشد. عصاره این گیاه برای سقط جنین مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین مصرف این گیاه برای زنان باردار به هیچ وجه توصیه نمی شود.

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
بستن