تغذیه

خواص جادویی تمشک | ارزش غذایی تمشک

تمشک (به انگلیسی: Raspberry) نام عمومی برای میوه خوراکی چندین گونه گیاه در خانواده Rubus از گل‌سرخیان گفته می‌شود.

تمشک، میوه ای شبیه شاه توت و توت فرنگی است و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاه یافت می شود. میوه تمشک ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته، شربت، کمپوت و … خورده می شود.
بوته تمشک در مناطق گرم و مرطوب، در جنگلها و صحراها می روید و گاهی آن را می کارند. نامهای دیگر تمشک، توت وحشی و سه گلی است. ساقه های تمشک نرم و به رنگ قرمز و دارای خارهای دراز است. برگهای آن متفاوت و بیضی شکل و اطراف آن کنگره کنگره و به شکل دندانه های اره‌ای است. گلهای تمشک به رنگهای سفید، صورتی یا به صورت خوشه در ماه‌های مرداد پدیدار می شود و تا مهر دوام می آورد. قسمتهای مورد استفاده بوته تمشک عبارتند از : میوه ، برگ، تخم ، دانه و گل .

ارزش غذایی: تمشک – 100 گرم

انرژی ۲۲۰ کیلوژول (۵۳ کیلوکالری)
کربوهیدرات‌ها ۱۱٫۹۴ گرم
قندها ۴٫۴۲ گرم
فیبر ۶٫۵ گرم
چربی ۰٫۶۵ گرم
پروتئین ۱٫۲ گرم
ویتامین ب۱ (تیامین) ۰٫۰۳۲ میلی‌گرم (۲٪)
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) ۰٫۰۳۸ میلی‌گرم (۳٪)
ویتامین ب۳ (نیاسین) ۰٫۵۹۸ میلی‌گرم (۴٪)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) ۰٫۳۲۹ میلی‌گرم (۷٪)
ویتامین ب۶ ۰٫۰۵۵ میلی‌گرم (۴٪)
اسید فولیک (ویتامین ب۹) ۲۱ میکروگرم (۵٪)
ویتامین C ۲۶٫۲ میلی‌گرم (۴۴٪)
ویتامین E ۰٫۸۷ میلی‌گرم (۶٪)
ویتامین K ۷٫۸ میکروگرم (۷٪)
کلسیم ۲۵ میلی‌گرم (۳٪)
آهن ۰٫۶۹ میلی‌گرم (۶٪)
منیزیم ۲۲ میلی‌گرم (۶٪)
منگنز ۰٫۶۷ میلی‌گرم (۳۴٪)
فسفر ۲۹ میلی‌گرم (۴٪)
پتاسیم ۱۵۱ میلی‌گرم (۳٪)
روی ۰٫۴۲ میلی‌گرم (۴٪)

تمشک

خواص تمشک

گفتنی است که تمشک مانند دیگر میوه‌هایی که در خانواده توت‌ها طبقه‌بندی می‌شوند، یک آنتی اکسیدان قوی است و خاصیت ضد سرطانی دارد. یک فنجان تمشک، 14میلی‌گرم ویتامینC و 8/0 میلی‌گرم ویتامینE دارد.علاوه بر این تحقیقات نشان می‌دهد خوردن تمشک به جلوگیری از روند پیر شدن سلول ها کمک می‌کند و عملکرد بدن و مغز را بهبود می‌بخشد.هر چند فروش تمشک در میوه‌فروشی‌ها محدود است اما اگر سری به جنگل‌های شمال زدید می‌توانید این میوه خوشمزه را پیدا کنید و پیری  خود را به تاخیر بیندازید.

  • جوشانده ۲۵ گرم از برگ‌های تمشک در یک لیتر آب برای درمان انسداد مجاری ادرار مفید است.
  • تمشک سرشار از ویتامین‌های C و K است و دارای خواص خنک، نرم کننده و ضد اسکوربوت می باشد.
  • تمشک خون را تصفیه می کند و برای کسانی که به روماتیسم مبتلا هستند، بسیار مفید است.
  • تمشک یبوست مزاج را معالجه می کند.
  • تمشک برای تسکین درد سودمند است، زیرا حاوی اسید سالسیلیک می باشد.
  • تمشک خون را قلیائی می کند و قند آن برای مبتلایان به مرض قند مفید است.
  • شربت تمشک برای بیماران مبتلا به سرخک و مخملک تجویز شده است.
  • تخم و دانه تمشک، اغلب با دندان نیز خرد نمی شود، ولی وقتی خورده شود در معالجه‌ی یبوست و خشکی مزاج به طور طبیعی بسیار مؤثر است و سبب می شود که یبوست به کلی رفع گردد.
  • شربت تمشک، مخلوط با آب برای رفع تب تجویز شده است.
  • خوردن تمشک برای مبتلایان به مرض قند( دیابت)، تب‌های صفراوی، التهاب مجاری ادرار، گلو درد( آنژین ) مفید است.
  • تمشک دارای خاصیت ضد عفونی کننده است.
  • تمشک به علت دارا بودن ویتامین‌های C و K برای اوره و فشار خون مفید است.
  • برای معالجه کک و مک، ابتدا صورت را خوب بشوئید و سپس ورقه نازکی از تمشک به مدت یک ساعت روی صورت بمالید. این کار را چند بار تکرار کنید تا کک و مک صورت از بین برود.
  • برگ تازه تمشک را اگر بپزند و روی محل بیماری‌های پوستی قرار دهند، بیماری را التیام می دهد.
  • گوشت پردانه تمشک، دارای خواص توت فرنگی است و ترشی خون را از بین می برد.
  • تمشک، عرق آور است؛ لذا بهترین زهکش سوراخ‌های پوست است.
  • تمشک ملین و مدر است.
  • شربت تمشک تب بر است.
  • شربت تمشک اختلالات روده‌ها و عفونت‌ مجاری ادرار را درمان می‌کند. هر ۶ ساعت یک لیوان شربت تمشک میل کند (یک پنجم لیوان شربت و بقیه آب مخلوط شود).
  • تمشک رقیق کننده خون است.
  • کسانی که ناراحتی کلیوی دارند روزی ۴ لیوان از شربت تمشک استفاده کنند.
  • برای پاک نمودن معده و روده به مدت چند روز به صورت ناشتا تمشک میل بفرمایید.
  • خوردن تمشک برای تقویت قلب مفید می‌باشد.
  • تمشک خونروی از سینه را قطع می‌کند.
  • تمشک خونروی از رحم را بند می‌آورد.
  • کسانی که فشار خون دارند خوردن تمشک را فراموش نکنند.
  • کسانی که نقرس دارند روزی دو بار هر بار یک لیوان شربت تمشک یا ۱۰۰ گرم تمشک میل نمایند.
  • شربت تمشک یک نوشیدنی خوب برای کسانی است که سرخک یا آبله مرغان گرفته‌اند.
  • تمشک سیاه نه تنها از بروز سرطان می تواند جلوگیری کند، بلکه با پیشگیری از بروز التهاب می تواند از بروز بیماری‌های قلبی نیز پیشگیری نماید.
  • بیماران کلیوی باید از سبزی‌ها و میوه‌های کم‌پتاسیم مانند سیب، نارنگی، لیمو، گریپ‌فروت، گیلاس، توت‌فرنگی، هلو، آناناس، هندوانه، تمشک و زغال‌اخته استفاده کنند.
  • مصرف تمشک به واسطه دارا بودن مقادیر فراوان ویتامین C در مادران شیرده مفید است. مادران شیرده در طول روز حتماً از ۲ نوع میوه حاوی ویتامین C نظیر: تمشک، توت فرنگی، مرکبات، لیموترش، جعفری، بروکلی، فلفل دلمه و گوجه فرنگی و… مصرف کنند.

خواص تمشک برای پوست

جهت درمان کک و مک با میوه تمشک پوست صورت را ماساژ دهید.

شربت تمشک باعث روشن شدن پوست خانمها می‌گردد. ۱۰ صبح و ۵ عصر میل شود.

ماسک تمشک برطرف کننده منافذ باز پوست صورت می‌باشد.

برای درمان جوشهای صورت و تحریکات پوست ۱۰۰ گرم برگ خشک تمشک را به مدت ۱۰ دقیقه جوشانده صاف نموده صورت را با آن بشویید.

مالیدن عصاره میوه تمشک جهت خشک کردن زخم‌ها و جراحت‌ها بهتر و جلوگیری از جریان چرک به کار می‌رود.

تمشک

خواص تمشک در باروری و بارداری

تمشک میوه ای بسیار مفید است که مصرف آن در بارداری موجب پسر دار شدن و حفظ سلامت جنین میشود.

تمشک سرشار از مقادیر زیاد فولات (نوعی از ویتامین B) است که رشد سلول ها را تسریع می بخشد و سلامتی جنین را بالا می برد.

در طی حاملگی مقادیر کافی آن از صدمات مادرزادی مغز کودک و ستون فقرات او جلوگیری می کند.

خوردن تمشک می تواند با افزایش سطح ویتامین C، منیزیم و اسید فولیک در بدن باعث افزایش باروری زنان و مردان گردد.

همچنین آنتی اکسیدان های تمشک باعث حفظ سلامت اسپرم، بالارفتن موفقیت بارداری و کاهش ریسک سقط جنین می گردد.

خواص تمشک در پیشگیری و درمان دیابت

متخصصان تغذیه پیشنهاد می کنند جهت پیشگیری از دیابت و نیز بهبود آن به جای قند و شکر می توان از توتها و تمشک استفاده نمود.

خواص تمشک در رژیم های لاغری

تمشک حاوی ماده ای است که اصطلاحا کتون تمشک نامیده می شود و در محصولات کاهش وزن استفاده می شود.

یک لیوان تمشک معادل ۸ گرم فیبر دارد که در نوع خود جالب توجه است. در قبال این ۸ گرم فیبر شما در یک لیوان تمشک فقط ۶۴ کیلو کالری پیدا خواهید کرد.

البته بخشی از این فیبر موجود در تمشک در نوعی پکتین محصول کربوهیدرات خالص شده حل می شود که به خودی خود کلسترول خون را پایین می آورد.

تمشک

خواص درمانی برگ و ریشه تمشک

دم کرده برگ تمشک برای خانم‌هایی که بچه سقط کرد‌ه‌اند و از بین بردن دردهای زایمانی بسیار مفید است (۵ گرم در ۱۵۰ سی‌سی آب جوش دم کرده) به مدت ۱۵ دقیقه.

برای درمان پوست‌های خشک از کوبیده برگ تمشک به صورت ضماد استفاده نمایید.

غرغره محلول برگ تمشک جهت درمان آنژین و ورم لوزتین مفید است. ۳۰ تا ۵۰ گرم برگ درختچه تمشک را در یک لیتر آب جوش ریخته بگذارید دم بکشد سپس صاف نمایید و غرغره نمایید.

کسانی که رماتیسم دارند از دم کرده برگ خشک تمشک بعد از ناهار و شام استفاده نمایند (۳۰ گرم در یک لیتر آب جوش ریخته به مدت ۲۰ دقیقه دم کرده صاف نموده با عسل مخلوط شود بعد از هر غذا یک فنجان میل شود).

کسانی که صفرا دارند از دم کرده برگ تمشک استفاده نمایند.

کسانی که سوزش معده دارند (ترش می‌کنند) از دم کرده برگ تمشک بنوشند. ۳۰ تا ۵۰ گرم برگ خشک را در یک لیتر آب جوش ریخته به مدت ۲۰ دقیقه دم کرده صاف نموده با عسل مخلوط شود بعد از هر غذا یک فنجان میل شود.

برای جلوگیری ازخونریزی بواسیر ضماد برگ آن و یا عصاره برگ آن که در سایه غلیظ شده باشد استفاده می‌گردد.

جهت معالجه برونشیت ۳۰ تا ۵۰ گرم برگ درختچه تمشک را در یک لیتر آب جوش ریخته سپس دم کرده و صاف نمایید با عسل مخلوط صرف شود.

جوشانده ریشه برگ تمشک برای تسکین سرفه‌های سخت و سیاه سرفه مفید است. ماساژ با دم کرده برگ و یا میوه آن برای سیاه کردن مو استفاده می‌شود.

ضماد برگ آن (تمشک) برای التیام زخم‌ها و ورم‌های اطراف چشم مناسب است.

جویدن برگ یا میوه آن برای زخم‌های لثه و سستی لثه و بوی بددهان نافع است.

برای خرد کردن سنگ کلیه می‌توان از جوشانده پوست ریشه تمشک استفاده نمود.

مضرات تمشک

کسانی که به ناراحتی های کبد مبتلا هستند در خوردن آن افراط نکنند.

ممکن است در بیماران مبتلا به صرع باعث تشنج شود.

ممکن است خوردن آن موجب سردرد شود.

همینطور زیاده روی آن برای صفرا، قلب و کبد مضر است.

خواص جادویی تمشک | ارزش غذایی تمشک
5 ستاره - 1 نفر امتیاز داده‌اند
منبع
asantebwikipedia

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن