طرز تهیه آش گیلدیک آذری با گل نسترن

آنچه در این مقاله میخوانید
در این مطلب از مجله اینترنتی مثبت 1، طرز تهیه آش گیلدیک آذری را آموزش میدهیم. با ما همراه باشید…
گیلدیگ و یا نسترن کوهی از تیره گل سرخ است و سرشار از ویتامین C میباشد و خواص دارویی فراوانی دارد. به همین خاطر در طب سنتی، برای درمان برخی از بیماریها و تسکین دردها از این گیاه استفاده میکنند. برای بهره مندی از فواید درمانی نسترن کوهی، در این مطلب به ارائه طرز تهیه آش گیلدیک میپردازیم.
پخت آشهای مختلف با طعمها و مواد اولیه گوناگون در سراسر ایران رواج دارد. از جمله آشهای محبوب در ایران میتوان به آش گوشت، آش دوغ و آش رشته اشاره کرد.
مناسب برای: 4 نفر
مواد لازم
مواد مورد نیاز برای تهیه آش گیلدیک عبارت است از:
- گیلدیگ (نسترن کوهی): ۵۰۰ گرم
- سبزی آش: ۱ کیلو
- گوشت چرخ کرده: ۲۵۰ گرم
- برنج: ۱ یپمانه
- لوبیا چیتی و نخود: یک دوم پیمانه
- برگه زردآلو: ۱ پیمانه
- مغز گردو: ۱ پیمانه
- آلوچه بدون هسته: ۱ پیمانه
- پیاز رنده شده و آب گرفته شده: ۴۰ الی ۵۰ گرم
- فلفل، زردچوبه و نمک: به میزان کافی
- عصاره مرغ: درصورت دلخواه
- نعناع داغ و پیاز داغ: مقداری برای تزیین
طرز تهیه آش گیلدیک آذری
برای تهیه آش گیلدیگ ابتدا باید به مدت ۳ روز نسترن کوهی خشک و یا تازه را درون آب بخیسانید. سپس برای استفاده در آش، آن را از صافی رد کنید.
از شب قبل نخود و لوبیا چیتی را در آب سرد خیس کنید و تا روز بعد چند مرتبه آب آن را عوض نمایید، تا نفخ حبوبات به طور کامل گرفته شود. البته به جای لوبیا چیتی میتوانید، از لوبیا چشم بلبلی نیز استفاده کنید. بعد آنها را با آب بپزید.
داخل یک کاسه، گوشت چرخ کرده را با زردچوبه، نمک و پیاز رنده شده کاملاً مخلوط کنید، سپس مواد را به شکل کوفته قلقلی درست میکنیم.
در مرحله بعدی طرز تهیه آش گیلدیک باید، آلوچهها و برگه زردآلو را به مدت چند ساعت در آب بخیسانید تا نرم گردند. علاوه بر آن، برنج را نیز یکی دو ساعت قبل از تهیه آش خیس کنید.
سپس برنج را به همراه مقداری آب داخل قابلمه نسبتاً بزرگ بریزید و آن را بر روی حرارت قرار دهید، تا بپزد و برنج کاملاً باز شود.
بعد نخود و لوبیای چیتی پخته شده را به برنج اضافه کنید، آنگاه عصاره مرغ (در صورت تمایل) و سبزی آش را به آن اضافه نمایید.
در آخرین مراحل طرز تهیه آش گیلدیک، زمانی که سبزی آش تقریباً نیم پز شد، گوشت چرخ کرده گلوله گلوله شده (کوفته قلقلی) را به آن بیافزاید و بعد مابقی مواد یعنی مغز گردو، برگه زردآلو، آلوچه و نسترن کوهی را به آن اضافه کنید. پس از پخت کامل مواد و جا افتادن آش، آش گیلدیک آذری آماده سرو کردن میباشد، که با مقداری نعناع داغ و یا پیاز داغ میتوانید آن را تزیین نمایید.
نکات تکمیلی در تهیه آش گیلدیک
- این آش مقوی و خوشمزه جزو آشهای محلی و اردبیلی میباشد.
- زمان لازم برای آماده سازی و مراحل تهیه غذا حدود یک ساعت و زمان لازم برای پخت آن ۲ ساعت میباشد.
- این آش را میتوانید برای وعدههای شام و نهار و نیز به عنوان پیش غذا سرو کنید.
- همچنین از جمله غذاهایی است که در افطار ماه رمضان نیز میتوان میل کرد.