دلایل استفراغ خونی در کودکان

آنچه در این مقاله میخوانید
استفراغ خونی چیست؟
استفراغ خونی (هماتمز) اشاره به مقدار قابلتوجهی خون در استفراغ دارد. رگهها یا بلورهای کوچک خون در موادی که تف میکنید ممکن است اغلب از دندان، دهان و یا گلوی شما نشات بگیرد و معمولاً استفراغ خونی تلقی نمیشود. استفراغ خونی به رگههای خون در استفراغ اشاره نمیکند بلکه به معنای وجود مقدار قابلتوجهی از خون قرمز روشن یا دانههای سیاهرنگ، شبیه به دانههای قهوه، در استفراغ است.
دلایل استفراغ خونی در کودکان:
1- خون بلع شده در هنگام تولد
درصورتیکه نوزاد زمان کوتاهی بعد از تولد استفراغ خونی داشته باشد نباید نگران باشید. ممکن است نوزاد خون جنینی را در حین زایمان بلعیده باشد. در این صورت مادر باید پزشک خود را در جریان بگذارد تا کودک را تحت نظارت قرار دهد.
2- حساسیت به شیر
حساسیت به شیر مادر میتواند منجر به خون در استفراغ و مدفوع نوزادان شود.
3- خون بلعیدهشده مثلاً از بینی
استفراغ خونی ممکن است از طریق خون بلعیدهشده در خوندماغ به وجود آمده باشد.
4- قورت دادن یک جسم
طبیعت کنجکاو نوزادان و کودکان نوپا باعث میشود تا آنها اشیاء اطراف خود را بررسی و گاهی دردهان خود قرار دهند. اغلب اشیا طی 24 تا 48 ساعت از طریق دستگاه گوارش کودک خارج میشود ولی برخی موارد احتمال دارد اشیاء بلعیدهشده در طولانیمدت در بدن گیر کنند و باعث استفراغهای خونی شود.
5- کمبود ویتامین K
کمبود ویتامین K در کودکان مبتلابه هموفیلی باعث میشود که خون کودک بهدرستی لخته نشود؛ بنابراین زخمها دیرتر بهبود مییابند و خونریزی تا مدتها برقرار است. این خون از مجرای مری بالاآمده و در استفراغ کودک قابلمشاهده است.
استفراغ خونی در کودکان
6- زخم معده یا زخم اثنی عشر:
زخم معده یک زخم باز است که روی دیواره پوششی معده به وجود میآید. زخم در معده خودش نشانه یک زخم التهابی معده است و زخمهایی که بیشتر به سمت روده باریک گسترش پیدا میکنند، زخم دوازدهه یا اثنی عشر نام دارند.
7- واریس معده:
مصرف برخی از قرصها مانند آسپرین، خراشهایی در معده کودک ایجاد میکند که از طریق مجرای مری خارج میشوند و ما آن را به شکل استفراغ خونی میبینیم.
8- زخم شدن سینه مادر
در بیشتر نوزادان شیرخوار، خونی که کودک استفراغ میکند معمولاً متعلق به مادر است و ارتباطی به بدن کودک ندارد. این اتفاق زمانی رخ میدهد که مادر دارای نوک پستان زخم و یا ترکخورده است.
9- استفراغ پرفشار
در موارد نادر کودک ممکن است استفراغی با فشار زیاد داشته باشد که باعث ایجاد پارگی کوچک در رگهای خونی موجود در مری میشود. این مورد نیز جای هیچگونه نگرانی ندارد زیرا بهسرعت باگذشت زمان بهبود مییابد.
روشهای درمان استفراغ خونی کودکان:
اگر فرزند شما استفراغ خونی میکند، باید مراقب آنها باشید؛ و برای درمان باید علل استفراغ خونی کودک بررسی شود. برخی از این دلایل باید توسط پزشک تشخیص داده شود و توسط پزشک درمان شود.
چه زمانی خون در استفراغ نوزاد خطرناک است؟
اگر کودک دارای علائمی مانند استفراغ سبز، بیحسی شکمی، تب است، والدین باید به دنبال مراقبتهای پزشکی فوری باشند. علائم خطرناک قابلمشاهده عبارتاند از سرگیجه، تنفس سریع یا کمعمق، غش، سردرگمی، تاری دید و تهوع. اگر کودک هرکدام از این علائم را هنگام استفراغ خونی تجربه کند، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید زیرا علت بیماری کودک بسیار جدی است.