بعد از مسمومیت غذایی چه بخوریم

مصرف انواع غذاها همانطور که برای بدن مفید هستند، اگر آغشته به میکروبهای خاص و آلوده شود سبب بروز مسمومیت غذایی میشود. مسمومیت غذایی اغلب درنتیجه خوردن غذای آلوده، فاسد یا سمی به وجود میآید و خود را به صورت تهوع، استفراغ و اسهال نشان میدهد.
براساس آمارها، 48 میلیون نفر هر سال به نوعی مسمومیت غذایی که توسط باکتریها، ویروسها یا سموم ایجاد میشود، مبتلا میشوند. مسمومیت غذایی عارضهای جدی است که همراه با گرفتگی شکم، اسهال یا استفراغ، یا علائمی شبیه آنفولانزا و در برخی موارد نارسایی کلیه همراه است.
اگر تنها یکبار مسمومیت غذایی را تجربه کرده باشید، حتماً شاهد حال بد و بسیار وخیم خود بودهاید، خوشبختانه، مواد غذایی وجود دارد که در صورت مسمومیت شما را از شر شرایط وخیم آن خارج میکند.
به طور کلی، مسمومیت غذایی عارضهای جدی است که نباید سهل انگارانه از کنارش رد شد به همین دلیل در این مطلب در مورد اینکه بعد از مسمومیت چه بخوریم و بنوشیم را به طور کامل شرح داده ایم.
چه چیزی باعث مسمومیت غذایی میشود؟
عوامل بیماری زا مانند زیر مسئول بیماریهای ناشی از مسمومیت غذایی است:
- نوروویروس
- سالمونلا
- استافیلوکوک
- کلستریدیوم
- کمپیلوباکتر (باعث بیماریهای ناشی از غذا میشود).
نوروویروس در مواد غذایی مانند میوهها و سبزیجات، سالمونلا در گوشت، تخم مرغ و محصولات لبنی مختلف، استافیلوکوک و کلستریدیوم پاتوژن هایی هستند که در محصولات حیوانی پیدا میشود و کمپیلوباکتر در گوشت نیم پز یا آب آلوده یافت میشود.
چطور به مسمومیت غذایی مبتلا میشویم؟
- مواد غذایی که به درستی نگهداری نشدهاند، مثلاً مواد لبنی که خارج از یخچال نگهداری شده باشند.
- غذایی که به درستی پخته نشده است، مانند مرغ نیم پز
- غذایی که توسط فردی با دستهای آلوده پخته شده باشد.
- مصرف گوشت خام
- مواد غذایی شسته شده با آب آلوده
- محصول لبنی که از شیر پاستوریزه نشده تهیه شده باشد.
- باکتریهای مسموم کننده مواد غذایی در محدوده دمایی بین 5 تا 60 درجه سانتی گراد بهترین رشد را دارند. این بدان معناست که برای جلوگیری از مسمومیت غذایی باید مواد غذایی فاسد شدنی را در این محدوده نگهداری نکنید.
نحوه خرید مواد غذایی برای جلوگیری از مسمویت
هنگام خرید غذا
- غذاهای گرم و سرد را از هم جدا نگه دارید.
- از مواد غذایی تاریخ مصرف گذشته خودداری کنید و همیشه تاریخها را بررسی کنید.
- از خوردن غذاهای کنسروی و غذاهای داخل ظروف یکبار مصرف یا آسیبدیده خودداری کنید.
- هرگز تخم مرغهای ترک خورده یا کثیف را خریداری نکنید.
هنگام تهیه غذا
- قبل از تهیه غذا دستهای خود را با آب گرم و صابون بشویید و سپس خشک کنید، زیرا که دستهای خیس عامل انتقال باکتریها است.
- از ظروفی که برای برش گوشت استفاده کردید برای نگهداری سالاد و سبزیجات استفاده نکنید زیرا این امر احتمال آلودگی مواد غذایی را افزایش میدهد.
- از تخته برش یا ظروف جداگانهای برای تهیه غذاهای خام استفاده کنید و بین هر بار استفاده آنها را کاملاً تمیز و خشک کنید.
- توجه داشته باشید که بیشتر غذاها باید در دمای حداقل 75 درجه سانتیگراد پخته شوند.
- دمای پخت را با دماسنج چک کنید.
ذخیره و نگهداری غذا
- غذای خام را از غذای پخته جدا نگهداری کنید.
- دمای یخچال را زیر 5 درجه سانتیگراد و دمای فریزر را زیر 15- درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
- غذاهای پخته شده نباید تا بیش از 2 ساعت در دمای اتاق باشند. این کار خطر رشد باکتریها در مواد غذایی را افزایش میدهد.
- تمام مواد غذایی پخته شده را با درب، فویل یا موارد دیگر بپوشانید.
بعد از مسمومیت غذایی چه چیزی بخوریم ؟
1. هیدراته ماندن
در صورت مسمومیت غذایی باید مقدار زیادی آب بنوشید تا هیدراته بمانید. اسهال و استفراغ ناشی از مسمومیت باعث از دست رفتن سریع مایعات و کم آبی بدن میشود در نتیجه نوشیدن جرعههای کوچک آب یا مکیدن یخ نقطه شروع خوبی برای بهبود کم آبی بدن بعد از مسمومیت است. نوشیدن مایعات دیگر از قبیل موارد زیر نیز توصیه میشود:
- نوشابههای بدون کافئین
- چای بدون کافئین
- آب مرغ یا سبزیجات
استراحت کافی
بی خوابی شدید بعد از مسمومیت مشکلی طاقت فرسا است. به همین دلیل باید به اندازه کافی برای بهبود بدن خود استراحت کنید.
امتحان رژیم BRAT
رژیم غذایی BRAT شامل موز، برنج، سیب و نان تست است. بسیاری از افراد از این رژیم برای بهبودی مسمومیت استفاده میکنند. خوردن غذاهای کم چرب و کم فیبر که برای معده و دستگاه گوارش مفید هستند و خودداری از غذاهای چرب توصیه میشود. غذاهای توصیه شده در این رژیم:
- موز
- غلات
- سفیده تخم مرغ
- عسل
- بلغور جو دوسر
- پوره سیب زمینی
- برنج
- نان تست
- سیب
- آبگوشت رقیق
- کراکر نمکی
- مرغ پخته
مصرف پروبیوتیک ها
مسمومیت تعادل باکتریهای خوب و بد روده را به هم می زند. پروبیوتیک باکتریهایی هستند که تعادل، سلامت روده را پس از مسمومیت یا بیماریهای ناشی از غذا بهبود میبخشند. پروبیوتیک ها برای اکثر افراد بی خطر هستند و عوارض جانبی کمی دارند و باید حتماً در یخچال نگهداری شود.
چای زنجبیل
نوشیدن چای زنجبیل به شدت برای مسمومیت غذایی توصیه میشود. زیرا زنجبیل به آرام کردن معده و دستگاه گوارش مشهور است.
مسواک نزدن
بعد از استفراغ حاصل از مسمومیت هرگز دندانهای خود را مسواک نزنید. زیرا اسید معده دفع شده هنگام استفراغ به مینای دندان آسیب میرساند و مسواک زدن بلافاصله سبب فرسایش مینای آن میشود.
دمنوش نعناع
دمنوش نعناع به تسکین ناراحتی معده ناشی از مسمومیت کمک میکند و از نوشیدنیهای کافئیندار اجتناب کنید.
سایر مواد غذایی مفید برای مسمویت غذایی
- چای بدون قند و بدون کافئین (از چای سیاه یا چای سبز خودداری کنید)
- سیب یا گلابی پخته شده و پوست کنده
- موز
- هویج آب پز
- برنج سفید ساده یا ماکارونی
- سیب زمینی آب پز
- مرغ کبابی یا آب پز
- نان سفید با مربا
از غذاهای سنگین که هضم آنها سخت است مانند گوجه فرنگی، کلم، لوبیا، گوشت قرمز، کاهو، کره، شیر کامل، دانهها، چاشنیهای قوی و غذاهای فراوری شده و چرب اجتناب کنید.
در روزهای اول، مسمومیت بهتر است میوههای پخته شده بدون پوست و آب میوههای رقیق شده مصرف کنید. هنگامی که اسهال برطرف شد شروع به خوردن سبزیجات آب پز کنید.
از چه مواد غذایی و نوشیدنیهایی باشد اجتناب شود؟
- الکل
- کافئین، که در نوشیدنیهایی مانند نوشابههای انرژی زا یا قهوه وجود دارد.
- غذاهای ادویه دار
- غذاهای سرشار از فیبر
- محصولات لبنی
- غذاهای سرخ شده یا چرب
- نیکوتین
- آب میوهها
- شیر
نتیجه
علائم مسمومیت معمولاً بیش از 48 ساعت طول نمیکشد. اگر اسهال بیشتر از 3 روز طول بکشد حتما باید به پزشک مراجعه کنید و علائم شدید مانند مدفوع خونی، سرگیجه، ضعف عضلانی و گرفتگی شدید معده باید جدی گرفته شوند. در هر صورت نوشیدن آب بهترین خوردنی بعد از مسمومیت است زیرا آب سموم را دفع و به بهبود سلامت روده کمک میکند.
آیا به آموزش زبان عربی علاقهمند هستید؟
یادگیری مکالمه عربی اماراتی و عمانی از سطح پایه تا حرفهای با تلفظ بومی، مناسب سفر، کار یا مهاجرت.
شروع یادگیری