ترس از ازدواج (گاموفوبیا)؛ علل و راه حل های مقابله با ترس از ازدواج

آنچه در این مقاله میخوانید
ازدواج برای هر شخص یک تصمیم جدی است. این در حالی است که برای بعضی افراد کابوس است. همه ما در زندگی با افرادی روبرو شدهایم که میگویند: “من برای ازدواج آماده نیستم”، “ازدواج برای من نیست”، “فکر ازدواج مرا به وحشت میاندازد.” همه اینها نشانههای فرار از ازدواج یا بهعبارتدیگر ترس از ازدواج است. مگر نه این است که با ازدواج باکسی که عاشقش هستیم در یک خانه مشترک زندگی خواهیم کرد. پس چرا برخی از ازدواج میترسند؟ در این مقاله به توضیح مفهوم گاموفوبیا خواهیم پرداخت و آنکه چگونه با آن مقابله کنیم.
ترس از ازدواج چیست؟
ترس ازدواج میتواند ناشی از تجربیات منفی که در خانواده یا اطرافیان نزدیک شاهد آن بودهایم؛ باشد. این ترس را میتوان بهعنوان ترس روانی از دلبستگی نیز تعریف کرد. فکر پیوستن به یک نفر باعث میشود برخی افراد به این نتیجه برسند که بهتر است تنها زندگی کنند.
البته این میتواند ترس از به عهده گرفتن مسئولیت شخص دیگری نیز باشد. ازدواج همچنین با تعهدات مادی و معنوی و همچنین انواع فداکاریها همراه است. همه اینها میتواند منجر به بروز احساساتی از قبیل ترس و اضطراب در برخی از افراد شود و درنهایت به فاصله گرفتن از فکر ازدواج شود، حتی اگر در یک رابطه شاد باشد.
دلایل ترس از ازدواج
همانطور که در بالا ذکر شد، بزرگ شدن در یک خانواده ناراضی یا تجربه چنین نمونههایی میتواند منجر به ترس ازدواج شود. اما چه دلایل دیگری میتواند موجب دلهره از ازدواج شود؟
- زندگی طولانیمدت بهتنهایی و عادت کردن به این نوع زندگی میتواند یک اضطراب برای به اشتراک گذاشتن تنهایی و خانه با یک نفر دیگر به وجود آورد.
- زندگی در یک خانواده شاد ممکن است باعث شود فرد حتی از کوچکترین نمونه بحث با شریک زندگی خود بهعنوان سیگنالی مبنی بر اینکه آنها قادر به رسیدن به همان سطح شادی والدین خود نیستند، استفاده کند.
- این فکر که ممکن است در آینده طلاق صورت گیرد، یکی دیگر از دلایلی است که زمینهساز فوبیای ازدواج است.
- ترس از ازدواج به خاطر فقر و همچنین ترس از مشکلات بعد از ازدواج که ممکن است در آینده با آن مواجه شوند، یکی دیگر از دلایل هراس آ ازدواج است.
- شیوههای سنتی مانند درخواست اجازه از والدین دختر، نامزدی و عروسیهای اجباری میتواند افراد را از فکر ازدواج دور کند.
- عواملی مانند وراثت، ژنتیک، نارسایی آدرنال، تمایل به حملات اضطرابی یا “گرفتگی زیاد” نیز میتوانند باعث ترس از تعهد شوند.
علائم گاموفوبیا
گاموفوبیا چه نشانه های دارد؟
فردی که گاموفوبیا دارد، با مطرحشدن بحث ازدواج بسیاری از علائم روانی و عاطفی را به نمایش میگذارد:
علائم روانشناختی شامل موارد زیر است:
- احساس ترس و وحشت از فکر ازدواج.
- فرد ممکن است اضطراب غیرقابلکنترل داشته باشد که عملکرد طبیعیاش را دشوار کند.
- فرد میداند که چنین ترسی غیرمنطقی است اما برای کنترل آن ناتوان است.
- احتمالاً افکار بد یا تصاویر منفی وجود دارد.
- افرادی که ترس شدید دارند همچنین احساس از دست دادن کنترل یا دیوانه شدن را تجربه میکنند.
علائم جسمی ترس از تعهد عبارتاند از:
- لرزیدن
- حالت تهوع
- گریه
- ضربان قلب سریع
- درد قفسه سینه، سرگیجه، غش
- عرق کردن، تنگی نفس
چگونه ترس از ازدواج را از بین ببریم؟
روشهای درمان فوبیای ازدواج
همانطور که در مورد سایر فوبیاهای خاص نیز وجود دارد، گاموفوبیا نیز با استفاده از انواع تکنیکهای مؤثر قابلدرمان است. درمان صحیح در کنار کمک و پشتیبانی خانواده و دوستان میتواند در رسیدن به فرد بر غلبه بر ترس کمک کند.
- گفتاردرمانی اولین روش درمانی است که برای این هراس توصیه میشود. فرد مبتلابه صحبت در مورد ترس خود، پیچیدگیهای تعهدات و جنبههای دیگر ازدواج با شخص مورد اعتماد تشویق میشود. این فرد میتواند یک مشاور، والدین، یک دوست یا یک متخصص بهداشت روان باشد. در حقیقت؛ بسته به میزان فوبیا، بهتر است از روانپزشک متخصص کمک بگیرید.
- هیپنوتیزم درمانی یکی دیگر از درمانهای بسیار مؤثر است که میتواند در ردیابی ریشههای گاموفوبیا کمک کند تا علت ایجاد ترس در مورد ازدواج یا تعهد کشف شود.
- رفتاردرمانی و مواجهه با سیستماتیک درمانی دو روش مؤثر دیگر برای غلبه بر این هراس هستند.
افرادی که در یک رابطه متعهد به سر میبرند اما از ترس ناشی از هراس در ازدواج رنج میبرند، باید راههایی برای درمان آن بیابند. در صورت عدم درمان، فوبیا میتواند خارج از کنترل شود. نیازی به گفتن نیست، این میتواند باعث دلخوری همه افراد درگیر شود. بااینحال، امید وجود دارد و “در اکثر موارد” با درمان مناسب، مشکل حل خواهد شد.
نکاتی برای درمان فوبیای ازدواج
هر فرد میتواند در برخی از نقاط زندگی خود درباره فکر ازدواج احساس اضطراب کند. اما با حل و قدرت و اراده، این ترس را میتوان مانند سایر ترسها برطرف کرد. برای غلبه بر فوبیای ازدواج، باید با حفظ اعتمادبهنفس خود به دیگران اعتماد کنید. نباید فراموش کرد که یک زندگی منظم از موفقیت شخصی پشتیبانی خواهد کرد. در اینجا میتوانید چند قدم برای مقابله با فوبیای ازدواج بردارید:
- مغرضانه نباشید و الگوهای منفی خانواده را که در اطراف خود مشاهده میکنید نادیده بگیرید.
- اطمینان حاصل کنید که خود و شریک زندگی خود را بهاندازه کافی خوب میشناسید.
- یاد بگیرید که چیزها را با شریک زندگی خود به اشتراک بگذارید.
- به یاد داشته باشید که شریک زندگی شما یک شخص است و ازدواج به معنای ناپدید شدن آن فردیت نیست.
- روی معنای ازدواج تمرکز کنید. آنچه از ازدواج انتظار دارید را تعریف کنید و در مورد آنها با شریک زندگی خود باز باشید.
اگر احساس میکنید نمیتوانید ترس خود را از ازدواج برطرف کنید و به همین دلیل تحت استرس است، پیشنهاد میشود با یک مشاوره ازدواج مشورت کنید.