برای تقویت شنوایی جنین چه بخوریم
در این مطلب به بیان عوامل کاهش شنوایی جنین و روش های جلوگیری و تقویت آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
عواملی که می تواند منجر به ناشنوایی جنین شود
1 کمبود ید در رژیم غذایی در دوران بارداری
ید یک ماده معدنی است که در خاک و آب و در غذاهایی مانند جگر، پیاز، زرده تخم مرغ، غذاهای دریایی و غیره یافت می شود. هنگامی که یک زن باردار ید کافی دریافت نکند، ممکن است کودک او از نظر ذهنی کُند به دنیا بیاید یا مشکلات جدی از جمله ناشنوایی داشته باشد. در برخی از نقاط جهان، خاک حاوی ید بسیار کم است، بنابراین سبزیجات و محصولاتی که در آن خاک رشد می کنند حاوی ید کمی هستند. در این مکان ها، تورم غده تیروئید در ناحیه گردن بسیار شایع است، به این وضعیت گواتر می گویند.
کودک مبتلا به کمبود ید ممکن است از نظر ذهنی کُند، ناشنوا، ناتوان از تکلم و دارای ضعف در عضلات گردن و پا باشد. بسیاری از کودکان فقط از کم شنوایی، ضعف در پاها رنج می برند و دیر یاد می گیرند. اما برخی دیگر ممکن است بینی هایی پهن و صاف، چشم های چروکیده، پیشانی کم مو، پلک ها و صورت پف کرده و مشکلات جسمی مانند کندی رشد و کوتاهی قد داشته باشند.
روش های پیشگیری و درمان
در اسرع وقت مشاوره پزشکی دریافت کنید. دارویی به نام تیروکسین، اگر در ماههای اول بعد از تولد مصرف شود، ممکن است به رشد بهتر کودک مبتلا به کمبود ید کمک کند، اگرچه کمکی به شنیدن بهتر کودک نخواهد کرد.
کل جامعه، از جمله کودک مبتلا، به مکمل های ید نیاز دارند، اما این به هیچ آسیب عصبی یا مغزی که قبلاً رخ داده کمکی نمی کند.
مواد غذایی حاوی ید عبارت اند از:
- ماست یونانی
- نمک خوراکی یددار
- ماکارونی غنی شده، جوشانده در آب با نمک یددار
- تخم مرغ
- پنیر چدار
- سینه مرغ، بو داده
- جلبک دریایی
- ماهی کاد، کنسرو ماهی تن، میگو
- لبنیات (شیر، پنیر، ماست)
- جگر گاو
ساده ترین راه برای دریافت ید کافی، استفاده از نمک یددار به جای نمک طبیعی یا سنگ است. نمک یددار بسته بندی شده را در اکثر فروشگاه ها می توانید پیدا کنید.
2 سرخجه (سرخک آلمانی)
سرخجه معمولا فقط بثورات خفیف ایجاد می کند و هیچ مشکل دیگری برای فرد بوجود نمی آورد. اما اگر زنی که باردار است در 3 ماه اول بارداری به سرخجه مبتلا شود، ممکن است فرزندش ناشنوا به دنیا بیاید یا مشکلات جدی دیگری داشته باشد.
روش های پیشگیری و درمان
- تزریق واکسن سرخجه قبل از رسیدن به سن کافی برای بچه دار شدن.
اگر تا زمانی که قصد فرزندآوری دارید، واکسینه نشده اید و یا به سرخجه مبتلا نشده اید، باید با دوری از افراد مبتلا به سرخجه، از ناشنوایی نوزاد خود جلوگیری کنید.
3 سل
کودکان مادرانی که در دوران بارداری مبتلا به سل هستند، گاهی اوقات در چند ماه اول زندگی به نوعی مننژیت به نام “مننژیت سلی” مبتلا می شوند. این وضعیت می تواند باعث ناشنوایی نوزاد شود.
روش های پیشگیری و درمان
درمان زودهنگام و کامل کلید پیشگیری از گسترش سل است.
- ایمن سازی کودکان در برابر سل با واکسن ب ث ژ (BCG).
- همه به خصوص کودکان باید مقادیر زیاد مواد مغذی بخورند.
4 سیفلیس
سیفلیس یک عفونت مقاربتی است که در دوران بارداری از مادر به جنین منتقل می شود و باعث از دست دادن شنوایی می شود. بدون درمان، سیفلیس می تواند به هر قسمت از بدن حمله کند. می تواند به گوش داخلی و اعصابی که بر شنوایی تأثیر می گذارد آسیب برساند و باعث ناشنوایی شود.
نشانه ها:
علائم سیفلیس در یک نوزاد یا یک کودک ممکن است عبارتند از: بثورات پوستی، تاول در کف دست یا انگشتان پا، زخم یا زگیل مقعدی. تورم در طحال، کبد یا شبکیه چشم یا تورم عمومی بدن. یرقان، صدای زنگ در گوش، سرگیجه، ناشنوایی موقت، از دست دادن بینایی و سردرد.
هنگامی که سیفلیس بر سیستم عصبی تأثیر می گذارد، می تواند باعث کاهش شنوایی شدید شود. این می تواند زمانی اتفاق بیفتد که سیفلیس درمان نشود و نوزادان نیز می توانند در حین ابتلا به آن متولد شوند. خوشبختانه این شکل از ناشنوایی عصبی قابل درمان است که از کاهش بیشتر شنوایی جلوگیری می کند. آزمایش نوروسیفلیس شامل آزمایش خون یا سوراخ کمری (تست مایع از ستون فقرات) می باشد.
کاهش شنوایی ناشی از سیفلیس ممکن است در دوران نوزادی یا بعداً در نوجوانی بروز کند. درمان سیفلیس هیچ گونه کم شنوایی را که قبلاً رخ داده است را برطرف نمی کند، اما از هر گونه کم شنوایی که در ادامه ممکن است ایجاد شود، جلوگیری می کند.
5 سیتومگالوویروس
اکثر افراد مبتلا به سیتومگالوویروس (CMV) بیمار نیستند. اما نوزادان مادرانی که در دوران بارداری به این بیماری مبتلا می شوند ممکن است دچار ناشنوایی شدید، نابینایی یا ناتوانی جسمی و ذهنی شوند. این ویروس میتواند در مایعات بدن مانند بزاق، ادرار، مدفوع، مایع منی، مایعات واژن و شیر مادر یافت شود. برای جلوگیری از انتشار CMV، دست ها را با آب و صابون بشویید، به خصوص پس از تماس با مدفوع، ادرار یا بزاق.
6 آسیب مغزی در هنگام تولد می تواند باعث کاهش شنوایی شود
اگر نوزاد در حین زایمان یا تولد دچار آسیب مغزی شود، ممکن است ناشنوا به دنیا بیاید. اگر اکسیژن کافی به مغز نوزاد نرسد، ممکن است به مغز کودک آسیب برساند. اگر زایمان بسیار طولانی باشد، اگر نوزاد در موقعیت سختی برای تولد قرار داشته باشد، یا اگر دوقلو باشید، این احتمال بیشتر است.
آیا صداهای بلند برای شنوایی جنین مضر است؟
تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صداهای بلند ممکن است به کاهش شنوایی در نوزاد کمک کند.
نمونه هایی از آلودگی های صوتی مضر برای جنین:
- موسیقی با صدای بلند
- جمعیت و هیاهو
- آژیر
- کامیون ها
- هواپیماها
- دستگاه های پر سر و صدا
- صدای شلیک اسلحه
به گفته مؤسسه ملی ایمنی و سلامت شغلی، محققان مطمئن نیستند که چه میزان صدا برای جنین در حال رشد بی خطر است.
با این حال، با در نظر گرفتن نحوه عبور صدا از بدن، آنها توصیه می کنند که زنان باردار از قرارگیری در مکان های پر سر و صدا خودداری کنند.