چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم؟
در این مطلب از مجله اینترنتی مثبت 1، به این موضوع خواهیم پرداخت که چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم؟ با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم؟
مطابق گفته روانشناسان، شخصیت مفهوم بسیار گستردهای دارد. یکی از متدوال ترین معانی شخصیت، چگونگی تفاوت افراد با یکدیگر در شیوههای تفکر، احساس و رفتار است. اما یکی از جالبترین ویژگیهای شخصیتی، ثبات شخصیت است. بگذارید یک مثال ساده بزنیم آیا کودکان خجالتی در آینده بزرگسالان خجالتی میشوند؟ آیا ویژگیهای شخصیتی معمولی بزرگسالان با ویژگیهای دوران نوجوانان متفاوت است؟ آیا افراد بزرگسال کنترل بیشتری بر خود دارند و میتوانند احساسات منفی خود را مدیریت کنند؟ چه مکانیسمهایی ثبات و تغییر شخصیت را به وجود میآورند؟
هر ساله میلیاردها دلار صرف کتابها، سی دی، سمینارها، مربیگری و برنامههای مدیریت استرس و خودسازی میشود، تا اجتماعیتر، دلسوزانه و کاریزماتیک رفتار کنند. اما سؤال اساسی که روانشناسان درباره آن بحث میکنند، این است که آیا در وهله اول میتوان ثبات شخصیت را تغییر داد؟
ژنها قطعاً بر الگوهای رفتاری تأثیر میگذارند، تقریباً همه افراد دوست دارند برخی ویژگیهای شخصیتی خود را تغییر دهند و ارزشها و اولویتهای اصلی را در بهبود امور خود وارد کنند. طبق نظریه روانشناسان اعتقاد بر این است شخصیت اصلی ما تغییرناپذیر است. حتی بسیاری از روانشناسان مدرن معتقدند شخصیت کلی ما در طول زندگی نسبتاً ثابت و پایدار است.
پایداری شخصیت چیست؟
ثبات شخصیت مانند بسیاری از مباحث روانشناسی، دلایل مختلفی دارد. یکی از دلایل ثبات انسجام روانشناختی افکار، احساسات و رفتارهای فرد در طول رشد و بلوغ است. ویژگی شخصیتی کمرویی مثال خوبی است، مثلاً کمرویی در کودکان نوپا نسبت به بزرگسالان متفاوت است.
کمرویی در سنین مختلف متفاوت است. در حال حاضر، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ویژگیهایی مانند کمرویی و پرخاشگری جزء ثبات شخصیتی در طول عمر است با این حال میتوان کمرویی را در بزرگسالان تغییر داد. ویژگیهای شخصیتی مطابق با رشد شخصیت و در سنین مختلف تغییر میکند. با این وجود، ثبات ویژگیهای شخصیتی در هیچ دورهای از طول عمر کامل نیست و افکار و احساسات فردی به سادگی با شرایط مختلف تغییر میکند.
نکات مهم در ثبات شخصیت
در بسیاری از مراحل زندگی، جنبههای خاصی از شخصیت شما وجود دارد که آرزو دارید آنها را تغییر دهید. حتی ممکن است اهدافی را تعیین کنید و در جهت تغییر آنها تلاش کنید.
به طور کلی، بسیاری از کارشناسان اتفاق نظر دارند که ایجاد تغییرات واقعی و پایدار در صفات شخصیتی بسیار دشوار است. بنابراین اگر از جنبههای خاصی از شخصیت خود ناراضی هستید، بسیار دشوار میتوان آن را تغییر داد.
به عنوان نمونه تغییر از صفات درونگرا به برون گرا بسیار دشوار (یا حتی غیرممکن) است، اما با رعایت مواردی میتوان برای ایجاد تغییرات واقعی و پایدار در جنبههای شخصیتی خود انجام دهید.
ثبات شخصیت چیست و چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم؟
1. عقاید و سیستمهای اعتقادی
اگرچه تغییر جنبههای خاصی از شخصیت کمی سخت است، در حقیقت تغییر برخی از باورهای اساسی که به شکل گیری و کنترل نحوه بیان شخصیت شما مرتبط است، جنبه ثابت دارد.
2. باورها و خودباوریها
اعتقادات ما زندگی ما را شکل میدهد و مربوط به نوع نگاه به خود و دیگران، نحوه عملکرد در زندگی روزمره، نحوه برخورد با چالشهای زندگی و چگونگی ایجاد ارتباط با افراد دیگر میباشد.
به طور کلی، اعتقادات از جمله ویژگیهای شخصیتی ثابت هستند. اگر فکر میکنید، چنین ویژگیهایی تغییر پذیر هستند، به احتمال زیاد میتوانید شخصیتتان را عوض کنید.
3. آموختن عادتهای جدید
روانشناسان دریافتهاند افرادی که ویژگیهای شخصیتی مثبتی دارند (مانند مهربانی و صداقت) میتوانند ویژگیهای شخصیتی خود را تغییر دهند. البته ایجاد عادت جدید یا ترک عادت قدیمی هرگز آسان نیست و به زمان و تلاش جدی نیاز دارد. با تمرین کافی، این الگوهای جدید رفتاری در نهایت به ماهیت دوم تبدیل میشود.
4. باور داشتن
اگر معتقد باشید که نمیتوانید تغییر کنید، پس تغییر نخواهید کرد. به عنوان نمونه اگر سعی میکنید بیشتر برون گرا باشید، اما درونگرایی ثبات شخصیتی، دائمی و تغییرناپذیر در شما است، پس احتمال اجتماعی شدن در شما بسیار زمان بر است.
5. تلاش کردن
تحقیقات نشان میدهد تلاش برای تغییر شخصیت بسیار مهم است به عنوان نمونه به جای اینکه بگویید “من خیلی باهوش هستم” یا “من خیلی با استعدادم”، عبارات “من خیلی سخت کار کردم” یا “من راه خوبی برای حل این مشکل پیدا کردم” را جایگزین کنید.