چگونه از ضعیفی چشم جلوگیری کنیم
در این مطلب از مجله اینترنتی مثبت 1، به این سوال که “چگونه از ضعیفی چشم جلوگیری کنیم” پاسخ خواهیم داد. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
اگر تا به حال مشکل بینایی نداشته اید، احتمالاً زیاد به وضعیت چشمانتان فکر نمی کنید و ممکن است از تغییراتی که با افزایش سن رخ می دهد آگاه نباشید، برخی از این وضعیت ها می توانند به طرز چشمگیری روی بینایی شما تأثیر بگذارند – یا حتی منجر به نابینایی شوند.
خبر خوب این است که حتی اقدامات پیشگیرانه کوچکی، مانند استفاده از عینک آفتابی و مصرف بعضی از سبزیجات، می تواند به محافظت از بینایی شما و جلوگیری از مشکلات بینایی در آینده کمک کند.
در ادامه 10 روش برای جلوگیری از ضعیفی چشم ذکر شده که به شما کمک می کند تا سال ها از چشم ها و بینایی خود محافظت کنید.
روش های جلوگیری از ضعیفی چشم
1. جلوگیری از ضعیفی چشم با تغذیه مناسب.
خوب غذا خوردن روش شماره 1 برای مراقبت از چشمانتان است. باید هدفتان این باشد که مواد مغذی مورد نیاز بدنتان را از طریق تغذیه مناسب دریافت کنید: “به جای اینکه ویتامین بخرید، آن را از طریق تغذیه مناسب دریافت کنید.”
بشقاب غذایی که به سلامت چشم شما کمک می کند، چگونه باید باشد؟ تقریباً همانند بشقابتان در وعده های غذایی دیگر. یک بشقاب سالاد اسفناج یا کلم پیچ که با سبزیجات خوش رنگ تزئین شده است می تواند شروع خوبی باشد. سبزیجات دارای برگ سبز مواد مغذی لوتئین و زآگزانتین را فراهم می کنند که نشان داده شده است این ترکیبات به کاهش خطر بیماری های چشمی کمک می کنند. همچنین به گفته موسسه ملی سلامت، ویتامین A موجود در سبزیجات زرد و نارنجی رنگ مانند هویج و سیب زمینی شیرین، سلامت چشم را افزایش می دهد. افزودن میوه هایی مانند توت فرنگی، پرتقال و انبه، ویتامین C و سایر آنتی اکسیدان ها را تامین می کند که به مبارزه با بیماری چشم نیز کمک می کند. همچنین ماهی قزل آلا یا سایر ماهی های آب سرد را در وعده غذایی ایده آل خود قرار دهید، زیرا امگا 3 برای تولید اشک مفید است و خشکی چشم را تسکین می دهد.
2. معاینه منظم چشم.
معاینه منظم چشم تنها راه برای تشخیص انواع مشکلات مانند گلوکوم یا بیماری چشم دیابتی است که می تواند تضمین کند که شما به موقع درمان آن را دریافت خواهید کرد. اکثر افرادی که مشکلات بینایی دارند باید حداقل سالانه یک مرتبه به چشم پزشک مراجعه کنند تا مطمئن شوند که بینایی آنها دچار تغییر نشده است.
برای معاینه چشم؛ برنامه زمانی زیر توصیه می شود:
- در 40 سالگی: یک معاینه اولیه چشم
- از 40 تا 55: معاینه چشم هر 2 تا 4 سال
- سنین 55 تا 64 سال: معاینه چشم هر 1 تا 3 سال یکبار
- در 65 سالگی و بالاتر: سالانه یک مرتبه
در طول معاینه، پزشک سابقه خانوادگی شما را میسنجد و مردمک چشم، بینایی مرکزی، دید رنگی و فشار چشم شما را بررسی می کند.
3. جلوگیری از ضعیفی چشم با ترک سیگار.
دخانیات را به هر شکلی که شده کنار بگذارید. وقتی سیگار می کشید، سیانید حاصل از دود وارد جریان خون شما می شود و می تواند سلول های چشم را از بین ببرد. سیگار کشیدن، شما را در معرض خطر بیشتر ابتلا به آب مروارید قرار می دهد و مشکلات خشکی چشم را افزایش می دهد. به نقل قول از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، سیگار کشیدن همچنین خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا (یک بیماری غیرقابل درمان که بینایی مرکزی چشم را از بین می برد) را افزایش می دهد.
4. جلوگیری از ضعیفی چشم با حفاظت چشم در برابر نور خورشید.
در برابر نور خورشید، دو نوع محافظ برای چشمان شما توصیه می کند:
- ضد آفتاب
- عینک آفتابی
پوست اطراف چشم شما نازک ترین پوست بدن است و در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) حساس است. انواع مختلف سرطان پوست و ملانوم، می توانند در پلک ها و اطراف چشم ایجاد شوند و باعث آسیب عمده به ساختار چشم شوند.
استفاده از عینک آفتابی نیز ضروری است. اما فریب این را نخورید که هر چه عینک تیره تر باشد بهتر است. عینک آفتابی باید محافظت کامل و 100 درصدی در برابر اشعه های UVA و UVB (موج بلند و کوتاه) داشته باشد. اشعه ماوراء بنفش خورشید باعث آب مروارید و دژنراسیون ماکولا می شود.
5. کار زیاد با کامپیوتر باعث خشکی چشم می شود.
این تا حدی به این دلیل است که وقتی کارهایمان را پشت میز کامپیوتر و از فاصله نزدیک به مانیتور انجام میدهیم، زیاد پلک نمیزنیم و این موجب خشکی چشم می شود.
خشکی چشم نیز می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
- التهاب
- داروهای خاص، از جمله داروهای ضد افسردگی
- تغییرات هورمونی ناشی از افزایش سن
برای درمان این وضعیت، قانون 20-20-20 را امتحان کنید: هر 20 دقیقه، به مدت 20 ثانیه به چیزی که حداقل 20 فوت (6 متر) دورتر است نگاه کنید. کمپرس گرم نیز یکی دیگر از درمانهای ساده است. اگر این درمان ها موثر نباشند، پزشک ممکن است دارویی مانند قطره چشمی سیکلوسپورین را برای کاهش التهاب تجویز کند.
6. دیابت عامل اصلی نابینایی در آمریکا است.
بهترین راه برای جلوگیری از رتینوپاتی دیابتی – شایع ترین علت نابینایی در ایالات متحده – پیشگیری از ابتلا به دیابت است. تقریباً همه بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 به این عارضه چشمی مبتلا می شوند، همانطور که حدود 60 درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز دچار این بیماری می شوند.
در رتینوپاتی دیابتی، رگ های خونی ریز شبکیه آسیب می بینند. در حالی که هیچ علامتی در مراحل اولیه این بیماری ظاهر نمی شود بنابراین تشخیص سریع رتینوپاتی از طریق معاینات منظم چشم بسیار مهم است. با گذشت زمان، دید شما تار شده و منجر به نابینایی می شود. به گفته مؤسسه ملی بهداشت (NIH)، کنترل قند خون، فشار خون و کلسترول می تواند از بدتر شدن بیماری جلوگیری کند. رتینوپاتی دیابتی ممکن است با جراحی لیزری درمان شود که می تواند خطر نابینایی بیشتر را کاهش دهد. با این حال، درمان نمی تواند بینایی از دست رفته را ترمیم کند.
7. پس از 60 سالگی، دژنراسیون ماکولا یکی از علل اصلی نابینایی است.
دژنراسیون ماکولا زمانی رخ می دهد که بافت چشم تحلیل می رود و باعث تاری یا از دست دادن بینایی در قسمت مرکزی چشم می شود. دژنراسیون ماکولا به دو شکل وجود دارد: تر و خشک. اگر از دست دادن بینایی به دلیل وجود مایع در شبکیه باشد، می توان این بیماری را با تزریق در چشم درمان کرد. اما اکثر اشکال این بیماری خشک هستند که هیچ درمانی برای آنها وجود ندارد.
عوامل ابتلا به دژنراسیون ماکولا عبارتند از: سابقه خانوادگی این بیماری، سیگار کشیدن (که به رگ های خونی چشم آسیب می رساند)، کمبود لوتئین و زآگزانتین در رژیم غذایی و عدم محافظت از چشمان خود با عینک آفتابی.
8. جلوگیری از ضعیفی چشم با پیشگیری از ابتلا به آب مروارید.
آب مروارید بخشی نسبتا طبیعی از روند پیری است و معمولاً در حدود 60 سالگی ظاهر می شود. علائم آن می تواند شامل تاری دید، ایجاد هاله های نور، کاهش دید در شب و دوبینی باشد. آب مروارید با قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش یا پرتودرمانی مانند درمان سرطان مرتبط است. مصرف برخی داروها مانند پردنیزون نیز می تواند خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش دهد. اما درمان آب مروارید، که شامل جایگزینی لنزهای آسیب دیده چشم با لنزهای سالم است، می تواند مؤثر واقع شود.
9. آسیب به عصب بینایی چشم باعث گلوکوم می شود.
این بیماری رایج چشمی به ساکت و موذی بودن معروف است. اولین علامت گلوکوم زمانی است که فرد دیگر نمی تواند ببیند. گلوکوم چیزی نیست که بیمار بتواند به تنهایی از آن پیشگیری و یا آن را درمان کند و تنها راه تشخیص آن از طریق معاینه چشم است.
گلوکوم زمانی اتفاق می افتد که در چشم فشار بوجود می آید و شروع به آسیب رساندن به عصب بینایی می کند. این بیماری بسیار آهسته پیشرفت میکند و ممکن است سالها طول بکشد که باعث مشکلات بینایی شود.
خطر ابتلا به گلوکوم برای افرادی که سابقه خانوادگی دارند یا دیابتی هستند بیشتر است. برای اکثر بیماران، درمان شامل مصرف روزانه قطره چشم است که فشار در چشم را کاهش می دهد. اگر استفاده از قطره اثرگذار نباشد، جراحی ممکن است گزینه بعدی باشد.
10. چشمان شما، نشانگر سلامت شما هستند.
ضرب المثل قدیمی می گوید که چشم ها دریچه ای به روح هستند. در حقیقت چشم ها می توانند به عنوان شاخصی برای سلامت کلی فرد عمل کنند. اگر بیمار با چشمان خشک به مطب مراجعه کند، پزشک وجود بیماری های آرتریت روماتوئید، لوپوس یا بیماری تیروئید را در بیمار بررسی خواهد کرد، زیرا خشکی چشم می تواند نشانگر این بیماری ها باشد. بیمارانی که تاری دید دارند ممکن است دیابت یا تومور داشته باشند یا ممکن است سکته کرده باشند. افرادی که دچار خارش و قرمزی چشم هستند ممکن است به لنزهای تماسی حساسیت داشته باشند و از آن بی اطلاع اند.