علت خواب رفتن دستها در خواب چیست؟
هنگام خواب رفتن دستها در خواب، احساس بی حسی و سوزن سوزن شدن به وجود می آید. اصطلاح پزشکی برای این احساس “پارستزی” نام دارد. دلایل متعددی را می توان برای بروز این اتفاق دخیل دانست. برخی از این دلایل خوش خیم هستند و برخی دیگر نیاز به درمان دارند.
در هر زمانی از روز یا شب، ممکن است احساس بی حسی و خواب رفتگی در دست ها بوجود آید. اگر شخصی این احساس را اغلب در شب تجربه می کند، ممکن است برخی از مسائل زمینه ای خاص مسئول این امر باشند. این مقاله به شما می گوید که چه چیزی می تواند باعث به خواب رفتن دستها در خواب شود و چگونه می توانید از بروز آن جلوگیری کنید. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
پارستزی چیست؟
موسسه ملی اختلالات عصبی و سکته مغزی ایالات متحده، پارستزی را به عنوان “احساس گزگز یا سوزش” توصیف می کند که بیشتر در دست ها، پاها یا دیگر اندام ها رخ می دهد.
علت خواب رفتن دستها در خواب چیست؟
اکثر مردم دوره های متناوب و کوتاه پارستزی (خواب رفتگی) را تجربه می کنند. اغلب این اتفاق بدلیل وضعیت بدنی خود فرد رخ میدهد. به عنوان مثال، بازو ممکن است دچار بی حس شود، زیرا فرد در وضعیتی دراز کشیده است که به اعصاب اندام فشار وارد می کند. پارستزی موضعی بی خطر است و معمولاً زمانی رخ می دهد که عصب تحت فشار مداوم باشد. این احساس باید پس از تغییر وضعیت بدنی فرد از بین برود.
شرایط پزشکی زیر نیز می تواند باعث خواب رفتن دستها در خواب شود:
- نوروپاتی محیطی: اگر دیابت دارید و به طور منظم پارستزی را تجربه می کنید، آسیب عصبی می تواند دلیل آن باشد زیرا بیماران دیابتی در خطر آسیب عصبی هستند. این مسئله نوروپاتی محیطی دیابتی نامیده می شود و به دلیل افزایش پیوسته سطح قند خون ایجاد می شود. نوروپاتی دیابتی معمولاً باعث گزگز و بی حسی در پاها می شود، اما می تواند بازوها و دست ها را نیز درگیر کند. تخمین زده می شود که بیش از 20 میلیون نفر در ایالات متحده به نوعی از نوروپاتی محیطی مبتلا هستند.
- سندرم تونل کارپال: اگر بی حسی یا سوزن سوزن شدن دستان، شما را تحت تاثیر قرار دهد، ممکن است ناشی از سندرم تونل کارپال باشد. این زمانی اتفاق می افتد که عصب مدیان (میانی) در سمت داخلی بازو فشرده می شود. در صورت انجام مکرر کارهایی مانند تایپ کردن روی صفحه کلید یا کار با موس، این اتفاق خواهد افتاد.
- کمبود ویتامین B-12: کمبود ویتامین B می تواند منجر به بسیاری از مشکلات سلامتی مانند کم خونی و احساس سوزن سوزن شدن در اندام ها شود. این احساس سوزن سوزن شدن اغلب با خوابیدن دستها اشتباه گرفته می شود. افرادی که در معرض خطر ابتلا به کمبود ویتامین B هستند عبارتند از:
- افراد مسن
- گیاهخواران
- بیماران مبتلا به کم خونی خطرناک
- افرادی که مصرف الکل دارند
- مولتیپل اسکلروزیس یا سکته مغزی: شرایطی که سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهند، مانند مولتیپل اسکلروزیس و سکته مغزی نیز می توانند منجر به پارستزی شوند. تومورها یا رشد غیرطبیعی سلول، به ویژه آنهایی که در ستون فقرات یا مغز قرار دارند، نیز می توانند این وضعیت را تحریک کنند.
چگونه ازخواب رفتن دستها در خواب جلوگیری کنیم؟
روش های جلوگیری از خواب رفتن دستها در خواب:
- وضعیت خواب: تغییر وضعیت خواب معمولاً برای تسکین علائم شما کافی است.
- ورزش: اگر فردی در معرض خطر ابتلا به سندرم تونل کارپال باشد، انجام تمرینات ورزشی می تواند این وضعیت را بهبود دهد.
- ویتامین B-12: اگر کمبود ویتامین B باعث بی حس شدن دست های شما شود، پزشک ممکن است مکمل های غذایی تجویز کند یا تغییرات رژیم غذایی را توصیه کند.
- مسکن های بدون نسخه: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین یا ایبوپروفن می توانند به کاهش درد و التهاب خفیف دست، گردن و سایر نواحی شما کمک کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
دست ها و بازوها اغلب در شب و زمانی که فرد در وضعیتی دراز می کشد که به طور مداوم به عصب فشار می آورد، بی حس می شوند. با این حال، اگر به طور مکرر متوجه این احساس میشوید، ممکن است به مراقبتهای پزشکی نیاز داشته باشید، بهویژه اگر موارد زیر را نیز تجربه میکنید:
- اختلالات بینایی
- مشکل در صحبت کردن
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن صورت
- ضعف یا درد غیر قابل توضیح
- مشکل در هماهنگی هنگام راه رفتن
اگر مشکوک هستید که پارستزی شما ناشی از یک بیماری زمینهای، دارو یا مصرف بیش از حد الکل است، باید با پزشک خود صحبت کنید.