تغذیه

خواص کنگر فرنگی (آرتیشو) برای لاغری، دیابت، یبوست، پوست و مو

کنگر فرنگی (به انگلیسی: Artichoke) یا انگینار که در منابع طب سنتی ایرانی ارده شاهی نامیده می‌شود، نوعی گیاه یک‌ساله و بومی جنوب اروپا و کنارهٔ مدیترانه است. غنچهٔ این گیاه خوراکی است و بیشتر به صورت آب‌پز پخته می‌شود. همچنین، در ایتالیا، این گیاه سبزیِ اصلی پیتزای چهارفصل در فصل بهار است. در زبان فرانسوی به آن آرتیشو و در انگلیسی به آن آرتیچوک می‌گویند. کنگر فرنگی یا آرتیشو گیاهی است علفی که در ایران نیز پرورش داده می‌شود و در طب جدید عصارهٔ آن به صورت آمپول یا قطره به نام کوفیتول تجویز می‌شود.

ترکیب شیمیایی: اینولین، سینا روپکتین، سینارین، قندها، آنزیم‌ها، کافئیک اسید، اوژنول…

ارزش غذایی کنگر فرنگی – 120 گرم خام

  • ۶۴ کالری
  • ۱۴.۳ گرم کربوهیدرات
  • پروتئین ۳.۵ گرم
  • ۰.۴ گرم چربی
  • ۱۰.۳ گرم فیبر
  • ۱۰.۷ میکروگرم ویتامین B12
  • ۱۷.۸ میکروگرم ویتامین K
  • ۸.۹ میلی گرم ویتامین C
  • ۵۰.۴ میلی گرم منیزیم
  • ۰.۳ میلی گرم منگنز
  • ۳۴۳ میلی گرم پتاسیم

خواص درمانی آرتیشو (کنگر فرنگی)

کنگر فرنگی-آرتیشوکنگر فرنگی چه فوایدی دارد؟

آرتیشو از نظر طب قدیم ایران گرم و کمی خشک است. قسمت مورد استفاده آرتیشو برگ‌ها و قسمت وسط آن است که به‌نام قلب آرتیشو معروف می‌باشد.

این گیاه خوراکی که سرشار از فیبر، ویتامین و مواد معدنی است. منبع خوبی از ویتامین C، A، اسیدفولیک، بیوتن، منگنز، پتاسیم، نیاسین، ریبوفلاوین و تیانین است. با هم خواص درمانی آن را مرور می‌کنیم:

لاغری را با آرتیشو تجربه کنید

آیا می‌دانستید که مصرف آرتیشو یا کنگر فرنگی به افزایش میزان سوخت کالری غذا کمک کرده و موجب کاهش وزن و لاغری می‌شود. در حقیقت افرادی که از کنگر فرنگی در یکی از وعده‌های غذایی خود استفاده می‌کنند می‌توانند از خواص درمانی این گیاه به‌منظور کاهش وزن استفاده کنند. بهترین روش برای مصرف روزانه آرتیشو یا کنگر فرنگی استفاده از آن برای تهیه انواع سالادهاست. به‌این‌ترتیب می‌توانید هر روز با تهیه سالادهای متنوع از میوه‌ها و سبزی‌های مختلف و اضافه کردن مقداری آرتیشوی خرد یا رنده شده به کاهش وزن خود کمک کنید.

بوی بد تابستان را از خود دور کنید

بوی تند بدن در فصل تابستان یکی از معضلاتی است که بسیاری از مردم با آن دست‌وپنجه نرم کرده و برای درمان آن هزار و یک راه نرفته را تجربه می‌کنند. اگرچه استفاده از انواع عطرها، مام‌ها و دئودورانت‌ها برای کنترل و پیشگیری از بوی بد بدن است اما تکنیک‌ها و راهکارهای مؤثرتری در این زمینه وجود دارد که در بسیاری موارد انسان را از مصرف این محصولات صنعتی بی‌نیاز می‌کند. حمام کردن با عصاره آرتیشو یکی از این شیوه‌هاست که مداومت بر آن به کاهش میزان تعرق بدن کمک کرده و به‌طور طبیعی مانع از ایجاد بوی بد بدن می‌شود.

آرتیشو یک مسهل طبیعی

بعضی از افراد مبتلا به یبوست که با نبود تعادل عملکرد دستگاه گوارش به‌ویژه روده‌ها مواجه‌اند، می‌توانند با گنجاندن آرتیشو به سبد غذایی خود با این مشکل مبارزه کنند. این گیاه یکی از بهترین مواد طبیعی برای افرادی است که با رعایت رژیم‌های غذایی لاغری دچار یبوست می‌شوند. در حقیقت مصرف این گیاه موجب می‌شود این افراد در طول رعایت رژیم غذایی خود دچار یبوست و خشکی مزاج نشوند. ازاین‌رو تهیه آن یا سوپی که در آن به جای سبزی از برگ‌های آرتیشو و میوه آرتیشو استفاده شده باشد بهترین دارو یا غذای دارویی برای درمان یبوست است.

افزایش ایمنی بدن با آش کنگر

آش آرتیشو یکی از غذاهای طبیعی است که به دلیل داشتن برگ و میوه کنگر خواص درمانی متعددی را به همراه دارد. مصرف این آش یک تا 2 بار در هفته و در فصلی که آرتیشو تازه می‌روید، موجب افزایش انرژی، ایمنی و سلامت بدن شده و قوای جسمی انسان را تقویت می‌کند.

برای تهیه آش آرتیشو لازم است آب قلم و گوشت را با نخود و گندم مخلوط کرده و آرتیشو خرد شده که با پیاز تفت داده شده است را به آن اضافه کنید. سپس ظرف آش را روی حرارت ملایم قرار داده و اجازه دهید تا آش به‌اصطلاح جا بیفتد. پس‌ازاین مرحله سبزی آش که برگ‌های آرتیشو نیز به آن اضافه شده را به‌صورت خرد شده به آش اضافه کرده و پس از 10 دقیقه آش را از روی حرارت بردارید و میل کنید.

کنگر فرنگی-آرتیشوخواص کنگر فرنگی (آرتیشو) برای لاغری، دیابت، یبوست، پوست و مو

سالاد برگ آرتیشو مکمل غذایی است

برگ‌های گیاه آرتیشو به دلیل این‌که ویتامین‌های گروه B، C و پروتئین، آهن، فسفر، پتاسیم، سدیم و کلسیم دارند، غنی‌ترین سبزی‌ها برای تهیه انواع سالادها، آش‌ها و غذاهای گیاهی محسوب می‌شوند. برگ‌های پهن و سرشار از ویتامین و املاح معدنی آرتیشو علاوه بر این به دلیل خواص درمانی در کنترل و تنظیم ترشحات صفرا در کبد می‌تواند به‌خوبی عملکرد کبد را کنترل و تنظیم کند و به‌این‌ترتیب مانع از بروز برخی از بیماری‌های پوستی که ناشی از اختلال در عملکرد کبد است، شود.

کنترل دیابت نوع یک با آرتیشو

بر اساس مطالعات دانشمندان و محققان، وجود عصاره هیدروالکلی در گیاه آرتیشو یکی از عوامل کنترل بروز دیابت نوع یک در افراد است. بر اساس این تحقیقات، کنگر و برگ‌های آن در سبد غذایی خانواده و در وعده‌های غذایی می‌تواند با کاهش قابل توجه میزان گلوکز، کلسترول و تری‌گلیسرید خون به پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع یک کمک کند.

چگونه کلیه‌ها را پاک کنیم؟

آرتیشو همواره به‌دلیل خواص مدر بودن آن، مورد توجه درمانگران طب سنتی در کشورهای مختلف قرار گرفته است. مصرف آرتیشو به‌عنوان غذا یا دارو تأثیر زیادی در افزایش میزان ادرار و دفع آن در بدن دارد. استفاده از این دارو می‌تواند تأثیر بسیار خوبی در پاکسازی و تخلیه کلیه‌ها و بهبود عملکرد آن‌ها در دفع مواد زائد از بدن داشته باشد؛ بنابراین، این گیاه می‌تواند یکی از مواد غذایی مفید و پرخاصیت هنگام انواع پاکسازی‌ها باشد که به تخلیه موادسمی و زائد موجود در بدن کمک می‌کند.

سالاد آرتیشو برای کنترل کلسترول خون

استفاده از سالاد آرتیشو در وعده‌های ناهار به‌صورت روزانه یکی از شیوه‌های کنترل کلسترول در افراد مبتلا به این بیماری است. در حقیقت افراد مبتلا به کلسترول می‌توانند با مصرف روزانه سالاد آرتیشو میزان کلسترول خون خود را کنترل کرده و از پیشروی بیماری و تشدید آن در بدن پیشگیری کنند. برای تهیه این سالاد کافی است آرتیشو و هویج را نگینی خرد کنید و آن را با آب بجوشانید تا نرم شود، سپس مقداری نخودفرنگی به آن اضافه کرده و پس از 10-8 دقیقه ظرف را از روی حرارت بردارید و مواد داخل آن را آبکشی کنید. پس از خشک شدن این مواد با خرد کردن کاهو و ترکیب کردن این مواد با هم این سالاد را با آب‌لیموی تازه برای ناهار سرو کنید.

فواید آرتیشو برای پوست و مو

  • برای درمان اگزما و دیگر مشکلات پوستی بکار می‌رود.
  • در درمان اکثر بیماری‌های پوستی اثر مفید دارد.
  • برای جلوگیری از ریزش مو آر برگ‌های آرتیشو پماد تهیه کرده و به سر بمالید.
  • برای برطرف کردن بوی بد زیر بغل عصاره برگ آرتیشو را به زیر بغل بمالید.
  • عصاره آرتیشو را اگر به بدن بمالید خارش را برطرف می‌کند.

سایر خواص درمانی آرتیشو (کنگر فرنگی)

  • گل آرتیشو به عنوان آنتی‌اکسیدانی قوی شناخته می‌شود.
  • به عملکرد کبد و کیسه صفرا بسیار کمک می‌کند.
  • از بیماری تصلب شرایین و بیماری کرونری قلب پیشگیری می‌کند.
  •  از عصاره برگ آرتیشو برای درمان سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS) استفاده می‌شود.
  • همچنین برای درمان اسیدیته معده (سوءهاضمه) استفاده می‌شود.
  • حاوی پروبوتیک‌هایی مانند اپیژنین و لتولین است که باعث رشد باکتری‌های مفید در کولون و روده می‌شوند.
  • عملکرد محافظتی و ترمیمی در کبد دارد و باعث تقویت کبد و محافظت آن از مواد شیمیایی مضر می‌شود.
  • این گیاه ادرارآور است و از ورم حاصل از احتباس آب جلوگیری می‌کند.
  • ترشح صفرا را افزایش می‌دهد.
  • از جمع شدن چربی در کبد جلوگیری می‌کند و آن‌هایی که کبد چرب دارند بهتر است از آرتیشو استفاده کنند.
  • یرقان مزمن را درمان می‌کند.
  • تقویت‌کننده بدن است.
  • موجب دفع ادرار می‌شود.
  • تب‌بر است.
  • در درمان رماتیسم مؤثر است.
  • در درمان ورم روده مؤثر است.
  • باعث دفع سنگ‌های کیسه صفرا می‌شود.
  • نیروی جنسی را افزایش می‌دهد.
  • کلیه و مثانه را گرم می‌کند.
  • گاز و نفخ معده و روده را از بین می‌برد.
  • باعث هضم غذا می‌شود.
  • سرگیجه را برطرف می‌کند.
  • آن‌هایی که گوششان زنگ می‌زند اگر آرتیشو را بخورند آن را برطرف می‌کند.
  • در برطرف کردن بیماری آسم اثر مفید دارد.
  • نقرس را برطرف می‌کند.
  • سموم بدن را دفع می‌کند.
  • زخم‌های ریه و روده را درمان می‌کند.
  • برای رفع آب آوردن بدن از جوشانده آرتیشو به مقدار سه فنجان در روز استفاده کنید.

کنگر فرنگی-آرتیشوپختن آرتیشو چگونه است؟

روش پختن آرتیشو

  • انتهای آرتیشوها را که به شکل ساق است با کارد می‌بریم. آرتیشوها را در ظرف محتوی آب می‌ریزیم و چند دقیقه تأمل می‌کنیم تا خاک و شنی که لای برگ‌های آن‌ها است، رسوب کند. بعد آن‌ها را می‌شوریم. ظرف دیگری را آب می‌کنیم، کمی نمک و یکی دو قاشق روغن‌زیتون و کمی سرکه در آن می‌ریزیم، آرتیشوها را در ظرف می‌ریزیم، در ظرف را می‌بندیم، می‌گذاریم آب جوش بیاید.
  • بعد حرارت را ملایم می‌کنیم تا آرتیشوها پخته شوند. هر وقت برگ‌های آرتیشو به راحتی کنده شد، پخته شده است. طبخ آرتیشو به این طریق کمی طولانی است، بهتر است در دیگ زودپز پخته شود. برای این کار بعد از شستن و تمیز کردن آرتیشو کمی آب در دیگ می‌ریزیم، کمی روغن‌زیتون و کمی سرکه و نمک اضافه می‌کنیم. آرتیشو را در دیگ قرار می‌دهیم و در آن را محکم می‌بندیم، تقریباً آرتیشو بعد از خبر کردن دیگ به مدت 10 تا 15 دقیقه می‌پزد.

سایر روش‌های مصرف کنگر فرنگی

  • چای: آرتیشو را می‌توان به عنوان دمنوش گیاهی استفاده کرد. گل آرتیشو معمولاً در عطاری‌ها موجود است.
  • کپسول و تنتور:  این گیاه به صورت کپسول و تنتور نیز در بازار یافت می‌شود.

هشدارها و مضرات:

  • مادران شیرده آرتیشو نخورند: یکی از موارد منع مصرف آرتیشو در خانم‌هایی است که به نوزاد خود شیر می‌دهند. ازآنجاکه مصرف آرتیشو و برگ‌های آن تأثیر زیادی در کیفیت، بو و مزه شیر مادر می‌گذارد ممکن است موجب بروز عکس‌العمل نوزاد شده و او شیر مادر را نخورد؛ بنابراین درمانگران به مادران شیرده و خانم‌های باردار توصیه می‌کنند که در طول دوران بارداری و دورانی که به فرزند خود شیر می‌دهند از خوردن مواد غذایی و سالادهایی که حاوی این گیاه است، پرهیز کنند.
  • آرتیشو چون گرم است ممکن است در بعضی از اشخاص تولید سودا کند لذا بهتر است با سرکه خورده شود.
  • ضمناً افرادی که طعم آرتیشو را دوست ندارند؛ اگر بخواهند از مزایای آرتیشو استفاده کننده تنطور قرص یا کپسول آرتیشو مصرف نمایند.
  • مصرف آرتیشو در زمان بارداری نیز باید محدود باشد.
  • مصرف آن ممکن است باعث حساسیت در بعضی افراد شود.
  • همچنین ممکن است اثر داروهای کاهش کلسترول را افزایش دهد.
5/5 - (1 امتیاز)

دوره دانلودی آموزش مکالمه عربی لهجه اماراتی (خلیجی: کشورهای حاشیه خلیج فارس شامل امارات، عمان، قطر، بحرین و کویت) برای مهاجرت، مسافرت، مترجمی و آموزش

مشاهده آموزش
منبع
wikipediahidoctor7ganjگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا