طرز تهیه خورش هویج تبریزی با گوشت؛ مجلسی
خورش هویج تبریزی یکی از انواع خورشهای ایرانی است که اصالتاً متعلق به شهر تبریز است و با نام های خورش هویج ترکی و خورش هویج تبریزی هم شناخته میشود. به کسانی که دنبال طعمهای خاص هستند خورش هویج را توصیه میکنیم. جالب است بدانید خورشت هویج در تبریز در اکثر مواقع با زردک که شباهت زیادی به هویج دارد تهیه میشود ولی به دلیل اینکه زردک همیشه در دسترس نیست از هویج به عنوان جایگزین استفاده میشود و هویج در حال حاضر متداولتر است. خورش هویج به صورت متداول با گوشت خورشتی طبخ میشود ولی میتوان آنرا با گوشتهای سفید مانند گوشت مرغ و گوشت بوقلمون هم تهیه کرد. ضمن اینکه این خورش را میتوانید بدون گوشت و به صورت کاملاً گیاهی نیز تهیه کنید. با موادی که در این دستور آشپزی قرار گرفته است میتوانید برای ۴ نفر خورش هویج تهیه کنید. در صورتی که میخواهید مقداری کمتر یا بیشتری خورش تهیه کنید کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید.
مواد لازم برای: ۴ نفر
مواد لازم خورش هویج تبریزی
- پیاز بزرگ: ۱ عدد
- آلو خورشتی: ۱۰۰ گرم
- هویج یا زردک: ۴۰۰ گرم
- رب گوجه فرنگی: ۱/۲ ق غذا خوری
- روغن مایع: به اندازه کافی
- گوشت خورشتی: ۴۰۰ گرم
- زعفران دم کرده: به اندازه کافی
- شکر: به مقدار لازم
- لیموترش: به مقدار لازم
- چوب دارچین: ۱ عدد
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به اندازه کافی
طرز تهیه خورش هویج تبریزی
مرحله اول: تفت دادن پیاز
برای تهیه خورش هویج مجلسی ابتدا پیاز را پس از گرفتن پوست و شستشو به صورت نگینی ریز خرد کنید سپس یک قابلمه مناسب روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن مایع داخل آن بریزید. پس از اینکه روغن داغ شد پیاز خرد شده را به قابلمه اضافه کنید.
مرحله دوم: تفت دادن گوشت
پیاز را کمی تفت دهید تا نرم شود سپس مقداری زردچوبه اضافه کنید و تفت دادن را تا زمانی که پیاز و زردچوبه یکدست شوند ادامه دهید. در همین حین گوشت خورشتی را پس از شستشو به اندازه خورشتی (مانند خورشت قیمه ) خرد کنید. پس از خرد کردن گوشت آنرا به مخلوط پیاز و زردچوبه اضافه کنید. تفت دادن مواد را ادامه دهید تا زمانی که گوشت سرخ شود و تغییر رنگ دهد.
مرحله سوم: پخت گوشت
پس از اینکه گوشت تغییر رنگ داد چند لیوان آب جوش را به همراه ۱ تکه چوب دارچین به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید گوشت با حرارت ملایم بپزد میتوانید برای سرعت در کار از زودپز استفاده کنید.
مرحله چهارم: آماده سازی هویج
در مرحله بعدی باید هویجها را آماده کنید. برای این منظور هویجها را پس از شستشو پوست بگیرید و به شکل خلالی خیلی نازک به صورت یکدست و یک اندازه خرد کنید. (کمی باریکتر از سیب زمینی سرخ کرده).
مرحله پنجم: تفت دادن هویج
یک تابه مناسب روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن داخل تابه بریزید سپس هویجهای خلالی را داخل روغن تفت دهید تا کمی سرخ شوند. در تابه را بگذارید و بعد از نرم شدن هویجها کمی زعفران و شکر به آن بزنید و در انتها رب را به هویج اضافه کنید و کمی تفت دهید تا بوی خامی رب از بین برود. هر چقدر بیشتر هویجها را تفت دهید خورش در پایان زیباتر خواهد شد ولی اینکار باعث میشود خواص هویجها از بین برود.
مرحله ششم: افزودن هویج و آلو
در ادامه آلوهای خورشتی را با دقت بشویید و پس از اینکه گوشت تقریباً پخت هویج و آلو خورشتی را به قابلمه خورش اضافه کنید. در این مرحله مقداری نمک و فلفل سیاه به خورش اضافه کنید و اجازه دهید خورش با حرارت ملایم جا بیفتد.
مرحله هفتم: پخت خورشت هویج
۳۰ دقیقه مانده به پایان پخت خورش زعفران دم کرده را اضافه کنید و چوب دارچین را از خورش خارج کنید. طعم خورش را بچشید و در صورت تمایل مقداری آب لیمو ترش به آن اضافه کنید. در پایان اجازه دهید آب خورش کم شود و روغن بیندازد سپس به همراه برنج سرو کنید. برای تزیین خورش هویج میتوانید از خلال پسته و زرشک استفاده کنید. برای این منظور مقداری زرشک و خلال پسته را در مقدار کمی روغن مایع تفت دهید تا کمی سرخ شوند سپس در زمان سرو خورش هویج تبریزی برای تزیین آن استفاده کنید.
نکات پخت خورش هویج
استفاده از گوشت مرغ
در صورتی که منع مصرف گوشت قرمز دارید و میخواهید خورش هویج خود را با گوشت مرغ تهیه کنید کافیست گوشت خورشتی را از مواد لازم حذف کنید و حدود ۶۰۰ تا ۸۰۰ گرم گوشت مرغ به مواد لازم اضافه کنید. مراحل پخت خورش هویج با گوشت قرمز یا گوشت مرغ تفاوتی با هم ندارد.
فوت و فنهای تهیه خورش هویج تبریزی با گوشت و مرغ و آلو
- افزودن شکر و آبلیموترش باعث ملس شدن و بالانس مزهها میشود.
- اگر از گوشت استفاده میکنید بهتر است تکههای آن درشتتر باشد.
- این خورش کم آب است یعنی باید در انتها خورشت غلیظ و یکدستی داشته باشید.
- چوب دارچین برای عطر آن اضافه شده و قابل حذف است.
- در خیلی از دستورات رب گوجه نیست اما برای خوش رنگ شدن اضافه میشود و قابل حذف است.
- هویج نباید خیلی نرم شود و باید کمی دندان گیر باشد.
- خورشت هویج با رب انار هم تهیه میشود و به دلخواه میتوانید اضافه کنید.
- از گوشت بوقلمون نیز میتوانید برای تهیه این خورشت استفاده کنید.
- اگر به آلو دسترسی ندارید از آلوچه یا لیموعمانی یا آبغوره نیز میتوانید استفاده کنید.
- آبلیموترش همیشه در انتها اضافه کنید تا رنگ خورشت را از بین نبرد.