پوست و مو

درمان ترک پا با روش های خانگی

ترک پا یکی از مشکلات رایج در بین افراد مختلف فارغ از جنسیت و سن است. اگر مراقبت‌های لازم برای درمان ترک پا انجام نشود، با بالا رفتن سن وضعیت آن وخیم‌تر می‌شود. البته با توجه به آنچه گزارش‌شده است، ترک پا در خانم‌ها بیشتر وجود دارد. وجود ترک پا برای بسیاری از افراد چندان موضوع جدی نیست و به همین دلیل برای درمان آن تلاش زیادی هم نمی‌کنند. درست است که در میزان کم و تنها پوست‌پوست شدن، ترک پا زیبایی پاهایتان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، ولی درصورتی‌که شدت آن زیاد باشد و در سال‌ها برای درمان قطعی ترک پا اقدامی نشده باشد، آن زمان است که راه رفتن با پاهای برهنه آزاردهنده خواهد بود و موجب درد هم می‌شوند.

ترک پا چگونه ایجاد می‌شود؟

اولین علائم ترک پا، پوست خشک و ضخیم شده در قسمت پاشنه پا است که به نام کالوس شناخته می‌شود. زمانی که راه می‌روید، چربی زیر پاشنه پا پخش می‌شود و باعث می‌شود که کالوس ترک بخورد. برخی عوامل دیگر هم وجود دارند که در ایجاد ترک پا نقش دارند ازجمله: ایستادن طولانی‌مدت برای چند ساعت، پابرهنه راه رفتن یا راه رفتن با صندل و کفش‌های تابستانی، حمام طولانی با آب داغ، استفاده از صابون‌های قوی که ممکن است چربی طبیعی پوست را از بین ببرد، پوشیدن کفش‌هایی که سایز درست ندارند یا در قسمت پاشنه نرم و راحت نیستند. گاهی هم خشک شدن پوست به دلیل آب‌وهوای محل زندگی مانند هوای سرد و رطوبت پایین اتفاق می‌افتد.، با داشتن هر یک از این عوامل، درصورتی‌که رطوبت رسانی به پاشنه پا را در برنامه زیبایی و رسیدگی به بدن خود انجام ندهید بدون شک به ترک پا دچار می‌شوید.

درمان ترک پاعلت ترک خوردن پاشنه پاها چیست؟

ازنظر پزشکی قند بالای خون و گردش ضعیف آن‌که از بیماری دیابت ماشی می‌شود، از دلایل رایج برای داشتن پوست خشک هستند. گاهی اوقات آسیب سیستم عصبی موجب می‌شود احساس درد، خشکی و ترک پا را متوجه نشوید. همچنین کمبود ویتامین، عفونت قارچی، کمک‌کاری تیروئید، بیماری پوستی درماتیت اتوپیک و پسوریازیس، چاقی، بارداری و پیری از دیگر عواملی هستند که موجب ترک پا می‌شوند.

ترک پا می‌تواند با پوسته‌پوسته شدن، خارش، درد در شرایط وخیم، خونریزی، قرمزی و التهاب همراه باشد. زمانی که وخامت ترک پا به بیشترین میزان خود برسد ممکن است اعصاب و گیرنده‌های حسی در پاشنه پا از بین برود، عفونت سلولیتی ایجاد شود و یا زخم پای دیابتی پدید آید. عفونتی که در زمان ترک پا به وجود می‌آید شامل درد، گرما، قرمزی و تورم است. در این شرایط باید به پزشک مراجعه کنید و هر چه سریع‌تر برای درمان ترک پاشنه پا پیش بروید.

چگونه از ترک پا جلوگیری کنیم؟

یکی از روش‌های رفع ترک پا در منزل این است که از آن پیشگیری کنید! در بسیاری از مواقع ترک پا اگر در زمان مناسب تشخیص داده شود، مسئله نگران‌کننده‌ای نیست و معمولاً با روش‌های خانگی بهبود پیدا می‌کند. برای درمان قطعی ترک پا باید صبور باشید و گاهی ممکن است مجبور شوید درمان را تا چند هفته ادامه دهید تا نتیجه‌ای که مدنظر دارید، حاصل شود. می‌توانیم بگوییم که درمان فوری ترک پاشنه پا چندان تضمینی نیست. پس بهتر است قبل از آنکه دچار ترک پا شوید، برای سلامت بیشتر پای خود بیشتر وقت بگذارید.

درمان ترک پاروش های پیشگیری از ترک کف پا

  • آنچه می‌پوشید ازجمله جوراب، کفش، دمپایی و صندل اهمیت زیادی دارند. اگر به ترک پا دچار شده‌اید، باید به دنبال پاپوش‌هایی باشید که به‌درستی اندازه پایتان باشند و از پاشنه محافظت کند. در صورت امکان، کفش‌هایی را انتخاب کنید که در قسمت پاشنه محکم و پهن است و دارای لایه مخصوصی برای پاشنه و راحتی پا باشد.
  • بهتر است از پوشیدن صندل اجتناب کنید چون می‌توانند موجب افزایش ریسک ابتلا به خشکی پوست شوند. همچنین پوشیدن کفش‌های پشت‌باز که به‌هیچ‌وجه محافظتی از پاشنه پا ندارند، توصیه نمی‌شوند. کفش‌های پاشنه‌بلند که در قسمت پاشنه نازک می‌شوند، مناسب نیستند. همچنین کفش‌هایی که بیش‌ازحد معمول تنگ هستند، به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شوند.
  • برای مدت‌زمان طولانی در یک وضعیت نایستید و همچنین در وضعیت نشسته زمان طولانی یک‌پا را روی دیگری نیندازید.
  • کرم‌های قوی نرم‌کننده را در شب به کف پاهای خود بمالید و سپس جوراب بپوشید تا رطوبت آن حفظ شود.
  • هرروز پای خود را بازرسی کنید، خصوصاً اگر دیابت دارید یا در هر شرایطی هستید که باعث خشکی پوست شما می‌شود، این بازرسی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.
  • جوراب‌های باکیفیت مثلاً جوراب نخی بپوشید.
  • برای راحتی پاشنه در کفش، در صورت امکان از پد مخصوص پاشنه سیلیکونی استفاده کنید.
  • به‌اندازه کافی آب بنوشید تا رطوبت بدن و پوست شما تأمین شود.
  • بهتر است هفته‌ای چند بار در حین حمام کردن از سنگ‌پا استفاده کنید تا مانند اسکراب، سلول‌های مرده پوست را بردارد و نرمی بیشتری روی پا باقی بگذارد. درصورتی‌که دیابت دارید، برای این راهکار احتیاط بیشتری داشته باشید تا موجب زخم، خونریزی و احتمال ایجاد عفونت نشوید.

درمان خانگی ترک پاشنه پا

درمان ترک کف پا در طب سنتی همان به‌نوعی استفاده از روش‌های خانگی است. اولین روش رفع ترک پا استفاده از کرم‌های نرم‌کننده است. این کرم‌ها که می‌تواند از پمادهای دارای ویتامین تا کرم مخصوص ترک پا را شامل شود، دارای موادی هستند که موجب رطوبت رسانی، نرم شدن و لایه‌برداری سلول‌های مرده می‌شوند. سالیسیلیک اسید، آلفا هیدروکسی اسید و ساکاریدها ازجمله ترکیبات مفید برای درمان ترک پا به شمار می‌روند.

بهتر است برای درمان ترک پاشنه پا این کرم‌ها را در صبح به پاهای خود بمالید تا قبل از راه رفتن و شروع فعالیت‌های روز، خاصیت ارتجاعی پوست پا را بیشتر کند. آب‌رسانی و رطوبت دهی به پا را دو تا سه بار در روز تکرار کنید و نوعی کفش و دمپایی را بپوشید که از پاشنه پایتان محافظت کند.

ممکن است بعد از استفاده از کرم ترک پا کمی احساس خارش یا گزگز شدن داشته باشید، نگران نباشید چون طبیعی است. ولی اگر حس کردید این علائم برایتان آزاردهنده است و واکنش‌های شدیدتری به وجود آمد، با پزشک مشورت کنید و یا مصرف آن کرم را قطع کنید. استفاده از کرم‌های چرب خارش و التهاب را کمتر می‌کند.

درمان ترک پا در تشت آب

پوست اطراف ترک پاشنه پا اغلب ضخیم‌تر و خشک‌تر از باقی قسمت‌های پوست است. همچنین به دلیل این خشکی، زمانی که به پوست پاشنه فشار وارد شود، ممکن است ایجاد شکاف کند. زمانی که پای خود را در تشت یا کاسه‌ای کوچک پر از آب شناور کنید و آن را مرطوب کنید، به مشکل خشکی پوست پاشنه پا کمک کرده‌اید.

بهتر است آبی که استفاده می‌کنید ولرم باشد، کمی صابون درون آن بریزید و برای مدت ۲۰ دقیقه پاهای خود را درون آب قرار دهید. بعدازاین مدت‌زمان، به‌آرامی پای خود را خشک‌کنید. سپس از کرم نرم‌کننده پا استفاده کنید. اگر از محلول روغنی یا کرم‌های چرب استفاده می‌کنید، بعد از مالیدن آن، جوراب ترجیحاً نخی بپوشید تا چربی آن به اطراف پخش نشود.

این نکته را در نظر داشته باشید تا درزمانی که در حال خشک‌کردن پا هستید، با استفاده از اسکراب آن را لایه‌برداری نکنید. همچنین می‌توانید درون تشت کوچک سرکه بریزید و پا را در آن غوطه‌ور کنید.

لایه‌برداری پا

برای لایه‌برداری پوست از سوهان مخصوص پاشنه پا، سنگ‌پا با دستگاه‌های مخصوصی که امروزه طرفداران زیادی پیداکرده‌اند، استفاده کنید. بعد از لایه‌برداری پا، به پوستتان آب برسانید. می‌توانید راهکار تشت آب را بعد از لایه‌برداری هم انجام دهید. پا را با مالیدن اسکراب ماساژ دهید تا سلول‌های مرده از سطح پوست شما جدا شوند و قسمت‌های ضخیم و زبر شده پوست از بین بروند.

بسیاری از موادی که برای درمان ترک پا به‌کاربرده می‌شوند، باهدف رطوبت رسانی و نرم کردن پوست وارد عمل می‌شوند. برخی از این مواد طبیعی را بشناسید تا به‌سادگی برای رفع ترک پا در منزل اقدام کنید. فراموش نکنید که اگر وضعیت ترک پای شما وخیم است و یا دچار بیماری‌هایی مانند قند خون هستید، برای درمان ترک عمیق پاشنه پا شخصاً اقدام نکنید و برای نتیجه بهتر به پزشک متخصص بروید.

استفاده از عسل برای ترک پا

عسلدرمان ترک کف پا با عسل

یکی از روش‌های درمان خانگی برای ترک پا عسل است. با توجه به برخی از مطالعات انجام‌شده، عسل دارای خصوصیات ضدمیکروبی و آنتی باکتریال است و می‌تواند زخم‌های روی پوست را درمان و پوست را آب‌رسانی کند. می‌توانید بعدازآنکه پای خود را از درون آب بیرون آوردید، کمی عسل به پاشنه پا بمالید و یا در طول شب از کمی عسل استفاده کنید. قطعاً برای اینکه شیره و چسبناکی عسل به اطراف برخورد نکند، باید از جوراب ضخیم استفاده کنید.

درمان ترک پا با جوش‌ شیرین

دوسوم یک تشت را از آب گرم پرکنید و سه قاشق غذاخوری جوش‌شیرین به آن بیفزایید. آن را هم بزنید تا جوش‌شیرین به‌خوبی حل شود. برای ۱۰-۱۵ دقیقه پای خود را درون این محلول قرار دهید و سپس بعد از بیرون آوردن پا، آن را با استفاده از سوهان پا اسکراب کنید. سپس پا را با آب تمیز بشویید.

درمان ترک پاشنه پا با روغن نارگیل

خواص روغن نارگیلدرمان قطعی ترک پاشنه پا با روغن نارگیل

این روغن همیشه برای درمان پوشت خشک پیشنهاد می‌شود چون باعث می‌گردد پوست بتواند رطوبت خود را بیشتر حفظ کند. بعدازآنکه پا را از آب‌درمانی خارج کردید، از روغن نارگیل استفاده کنید. روغن نارگیل دارای خواص ضدالتهابی و ضد میکروبی است و اگر وضعیت ترک پا به حدی است که ممکن است دچار زخم، خونریزی یا عفونت شود، روغن نارگیل برای پیشگیری و درمان کمک‌کننده خواهد بود.

لیموترش برای درمان ترک پاشنه

یک عدد لیموترش بزرگ را بردارید و آن را به دونیم تقسیم کنید. آب آن را درون ظرفی خالی کنید ولی اجازه دهید کمی آب هم درون‌پوست لیمو باقی بماند. حالا هرکدام از دو برش را روی هرکدام از پاشنه‌ها بگذارید به صورتی که پاشنه درون برش لیمو قرار بگیرد. روی آن جوراب بپوشید و سی دقیقه صبر کنید.

به دلیل اینکه راه رفتن در این حالت کمی دشوار است، بهتر است نشسته در انتظار باشید! اسید موجود در لیموترش سلول‌های مرده پوست را جدا می‌کند و موجب نرمی سطح پوست می‌شود. همچنین می‌توانید ترکیبی از وازلین و چند قطره از لیموی تازه را روی پاشنه پا بمالید تا به‌خوبی جذب شود. این مواد را از شب تا صبح روی پوست خود نگهدارید و صبح آب بکشید. می‌توانید روی آن جوراب پشمی بپوشید تا با گرم شدن پا، تأثیر مواد بیشتر شود.

درمان ترک پا با روغن‌زیتون

زیتونبهبود ترک کف پا با روغن زیتون

روغن‌زیتون و برخی دیگر از روغن‌های گیاهی مانند روغن بادام می‌تواند به رطوبت رسانی بیشتر پوست کمک کنند. بعدازآنکه پای خود را شسته‌اید و کاملاً خشک کرده‌اید، چند قطره از روغن‌زیتون را روی قسمت‌های ترک‌دار ماساژ دهید. جوراب ضخیم بپوشید و شب تا صبح صبر کنید. صبح که از خواب بیدار شدید، پاهای خود را بشویید.

موز رسیده برای درمان ترک پا

پوره موز هم به رطوبت رسانی پاشنه پا کمک می‌کند. برای نتیجه بهتر می‌توانید یک عدد موز رسیده را با نصف آووکادو مخلوط‌کنید تا کرمی یکدست به دست بیاید. آن را روی پا بمالید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید. سپس پای خود را با آب ولرم بشویید.

روغن پارافین

روغن پارافین، موجب نرمی و مرطوب شدن پاشنه پا می‌شود. کمی روغن پارافین را با روغن نارگیل مخلوط‌کنید و آن را حرارت دهید تا ذوب شود. صبر کنید تا دمای روغن پایین بیاید و سپس آن را به ترک کف پا بمالید. برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید قبل از رفتن به تخت خواب از این ترکیب استفاده کنید و سپس جوراب بپوشید. صبح پای خود را بشویید.

ساخت اسکراب از بلغور جو

از ترکیب بلغور جو و روغن به‌عنوان لایه‌بردار استفاده کنید. یک قاشق غذاخوری از پودر بلغور را با چند قطره روغن ترکیب کنید تا خمیر غلیظی حاصل شود. سپس خمیر را روی ترک پا بمالید. نیم ساعت صبر کنید و سپس پاها را با آب سرد بشویید و خشک‌کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

منبع
digikala

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا