چگونه بقایای جنین سقط شده را دفع کنیم

آنچه در این مقاله میخوانید
در این مطلب در خصوص روش های دفع بقایای سقط جنین صحبت خواهیم نمود و خواهیم گفت که چگونه بقایای جنین سقط شده را دفع کنیم، باما همراه باشید.
شایعترین نشانه سقط خونریزی از مهبل است که میتواند از یک لکه بینی خفیف تا خونریزی شدید متفاوت باشد. خون میتواند حاوی لخته یا بافتهای دیگر باشد.
بههرحال خونریزی مهبلی در طی حاملگی همیشه به معنای وقوع سقط نیست. بهویژه اگر خونریزی خفیف است و فقط مدت کوتاهی دوام میآورد. خونریزی طولانی یا سنگین همانند یک قاعدگی یا سنگینتر از آن بهاحتمال بیشتری سقط را مطرح میکند.
اغلب گرفتگیهای عضلانی با دردهای مشابه قاعدگی و کمی درد وجود دارد. احساس گرفتگی میتواند ریتمیک و بسیار ناراحتکننده مشابه انقباضات زمان زایمان باشد. ممکن است میزان زیادی مایعات از دست برود بهویژه اگر حاملگی پیشرفت بیشتری داشته است. در بعضی زنان علائم معمول حاملگی مانند تهوع، درد پستانی و خستگی ممکن است بدون انتظار متوقف شود.
هر علامت اینچنینی باید بلافاصله به پزشک گزارش شود، اگر سقط شروعشده باشد کار کمی میتوان برای پیشگیری از انجام آن نمود.
مهمترین علائمی که هنگام سقط دیده میشود، خونریزی از رحم و درد است:
- خونریزی رحمی:
در شروع سقط، خونریزی اغلب اوقات بهصورت لکه بینی آغاز میشود ولی طولی نمیکشد که زیادتر میشود و لختههای بزرگ نیز تشکیل میگردد. علت خونریزی، باقی ماندن تکهای از جفت و یا قسمتی از جنین در داخل رحم است و تا زمانی که این تکهها خارج نشدهاند، رحم روی خود جمع نمیشود و خونریزی ادامه مییابد. - درد در ناحیه زیر شکم:
در موقع سقطجنین، اکثر خانمها از دردهای خفیف زیر شکم شکایت میکنند و این دردها اغلب متناوب است و گاهی از اوقات قولنجی میشود. علت این دردها، انقباض عضله رحم برای خارج ساختن خون و یا لخته داخل آن است و تا زمانی که رحم خالی نشده درد نیز ادامه خواهد داشت.
سرنوشت جنین در حال سقط شدن بستگی به زندهبودن و مقاومت آن دارد. تا زمانی که جنین داخل شکم زنده است امید قطع شدن خونریزی و ادامه یافتن آبستنی وجود دارد ولی اگر جنین مرده باشد، هرگونه کوشش برای نگاهداشتن آبستنی بیثمر خواهد بود، زیرا اگر جنین مرده خودبهخود سقط نشود باید آن را با عمل کورتاژ خارج کرد.
همچنین بخوانید: علت، علائم و درمان خونریزی های غیر طبیعی رحم
موقعی که جنین خودبهخود سقط میشود، درصورتیکه جفت هم با آن خارجشده باشد خونریزی به وجود نمیآید، ولی همیشه سقطهای جنین به این صورت نیست و غالب اوقات، مقداری از جفت و یا جنین در داخل رحم باقی میماند و تا زمانی که رحم خالی نشده است خونریزی ادامه پیدا میکند.
جنین وقتی تهدید به سقط است که دهانه رحم بستهشده و خونریزی رحمی، مختصر و جزئی باشد و مسلماً جنین داخل رحم زنده بوده و خونریزی ممکن است با استراحت بیمار و درمان طبی قطع گردد. سقطجنین وقتی قریبالوقوع و حتمی است که جنین مرده و دهانه رحم کاملاً باز و خونریزی شدید و غیرقابلکنترل باشد.
انواع سقط بر اساس علائم بالینی چیست؟
برای پاک شدن رحم از بقایای جنین چیکار کنیم
۱) سقط غیرقابلاجتناب
زمانی سقط غیرقابلاجتناب است که ادامه حاملگی غیرممکن باشد. معمولاً در این موارد خونریزی کاملاً واضح و گاهی زیاد است دردهای زیر دل آزاردهنده است به عبارتی زایمانی زودتر از موعد در حال صورت گرفتن است ولی درد دفع جنین سقط شده به همان نسبت که جنین کوچکتر است با درد زمان زایمان جنین رسیده متفاوت است. ممکن است پردههای جنینی پاره شده باشد و مایع درون کیسه آب خارج شود آن چیزی که بیشتر مادر را مضطرب میکند کار نیمهتمامی است که با عشق آن را دنبال میکرد.
همچنین بخوانید: چگونه جنین مرده را دفع کنیم
علائم و نشانههای سقط غیرقابلاجتناب:
- خونریزی متوسط تا شدید مشهود است.
- دهانه رحم حداقل ۱ سانتیمتر باز است.
- جفت و جنین در داخل رحم هستند.
- انقباضات در ناحیه زیر دل و دردهای کمر به میزان متوسط تا شدید حس میشود.
- تحت شرایط بالا سقط قریبالوقوع است در صورت تأیید سقط درمان خارج کردن محصولات حاملگی بهوسیله کورتاژ است.
۲) سقط کامل و سقط ناقص:
برحسب میزان خروج جنین / جفت و پردههای جنینی سقط کامل و سقط ناقص را تعریف میکنیم.
الف ) سقط کامل:
معمولاً قبل از هفته ۸ حاملگی رخ میدهد. جنین و پردهها کاملاً خارج میشوند. خونریزی بعد از خروج کامل محصولات بارداری بهتدریج کم میشود. دردهای زیر دل بهبودی مییابند. در معاینه دهانه رحم ممکن است باز و یا بسته باشد نکته مهم این است که حتماً باید از خروج کامل محصولات بارداری مطمئن شویم.
همچنین بخوانید: مرده زایی؛ علت، عوامل، تشخیص و روشهای دفع بقایای جنین
ب ) سقط ناقص
معمولاً بعد از هفته ۱۰ بارداری رخ میدهد قسمتی از جفت یا پردهها در رحم باقی میماند و بقیه محصولات بارداری دفع میشود. خونریزی شدید یا متوسط است ولی تا قبل از خروج کامل محصولات حاملگی ادامه دارد. در معاینه دهانه رحم باز است. بایستی بهوسیله کورتاژ باقیمانده جفت و پردهها را خارج نمود.
زنانی که بهتازگی جنین خود را سقط کردهاند، نیاز به انجام یک دیلاتاسیون و کورتاژ (D & C)، بلافاصله پس از مرگ جنین خواهند داشت تا با استفاده از این روش، باقیمانده جنین و جفت از رحم این افراد برداشته شود.
مراقبتهای پزشکی در صورت سقطجنین
در صورت وجود علائم سقطجنین، پزشک با معاینۀ لگن، سونوگرافی و آزمایش خون، سقطجنین را تشخیص میدهد. هدف اصلی مراقبت و درمان در زمان سقط و دوران پسازآن، جلوگیری از خونریزی و عفونت است. در اغلب موارد، بدن زن تمام بافتهای مربوط به حاملگی را دفع میکند. اگر سقطجنین در اوایل بارداری رخ دهد، این احتمال که بدن بهتنهایی فرایند سقطجنین را کامل کند بیشتر است.
اگر تمام بافتهای مربوط به حاملگی دفع نشود، سقطجنین ناقص رخ میدهد که در این حالت برای جلوگیری از خونریزی و عفونت، نیاز به درمان خواهید داشت. برای خارج کردن بافتهای باقیمانده معمولاً از سه روش زیر استفاده میشود:
انتظار و تحت نظر گرفتن مادر:
در این روش هفت تا ۱۴ روز صبر میکنند تا جنین سقطشده به شکل طبیعی توسط بدن دفع شود. درصورتیکه این فرایند بهصورت کامل انجام نشود، ممکن است پزشک به سراغ روشهای دیگری برود.
قرصهایی برای کمک به خارج کردن بافتها:
در این روش، پزشک با تجویز قرصهای واژینال پروستاگلاندین، باعث تخلیه شدن محتویات رحم میشود. با توجه به شرایط، ممکن است پزشک یک قرص دیگر با نام میفپریستون تجویز کند که پسازآن، تخلیۀ رحم بهتر اتفاق میافتد.
همچنین بخوانید: سقط ناخواسته جنین؛ علل، علائم، تشخیص و درمان سقط مکرر جنین
عمل جراحی کورتاژ برای تخلیۀ رحم:
در این روش، رحم با عمل کورتاژ تخلیه میشود. این عمل معمولاً با بیحسی موضعی انجام میشود، اما گاهی نیز ممکن است بیهوشی عمومی لازم باشد. در این عمل، دهانۀ رحم بهآرامی باز میشود و بافتهای باقیمانده از طریق ساکشن خارج میشود. به این عمل اصطلاحاً اتساع و تخلیه یا کورتاژ تخلیهای میگویند.
در مواردی که منتظر ماندن برای دفع خودبهخود بافتهای باقیمانده باعث ایجاد مشکل میشود مانند خونریزی زیاد یا عفونت، پزشک ممکن است بدون انتظار برای دفع، تصمیم به عمل کورتاژ برای تخلیۀ بافت باقیمانده بگیرد.
خارج کردن بقایای سقط جنین از طریق کورتاژ و ساکشن
چگونه بقایای جنین سقط شده را دفع کنیم؟
در صورت خارج نشدن کامل بافت جنین و جفت از رحم پس از سقطجنین، پزشک از روشی به نام کورتاژ برای خارج کردن بافت باقیمانده استفاده خواهد کرد. در این روش، پزشک ابتدا واژن و دهانۀ رحم را با یک مادۀ ضدعفونیکننده تمیز خواهد کرد، سپس با استفاده از یک وسیلۀ فلزی نازک، دهانۀ رحم را باز خواهد کرد، مگر اینکه دهانۀ رحم از قبل به خاطر خروج مقداری بافت گشاد شده باشد. در این روش نیازی به بیهوشی عمومی نیست و برای فرد یک داروی آرامبخش تجویز میشود و تحت بیحسی موضعی قرار خواهد گرفت. سپس پزشک از طریق روش ساکشن یا با استفاده از روش قدیمی و استفاده از ابزار، بافت باقیمانده را خارج خواهد کرد.
همچنین بخوانید: ادویه های مضر و ممنوع در دوران بارداری
در روش ساکشن، پزشک با استفاده از یک لولۀ پلاستیکی توخالی که وارد رحم میکند، بافتهای باقیماندۀ جنین و جفت را توسط مکش از رحم خارج خواهد کرد و در روش قدیمی کورتاژ، پزشک با استفاده از وسیلهای شبیه قاشق، بهآرامی بافتهای جنین را از دیوارۀ رحم جدا و از رحم خارج میکند. خارج کردن بافت، کمتر از ۱۰ دقیقه طول میکشد و کل عمل در حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان میبرد. در برخی موارد، اگر سقطجنین در سهماهۀ دوم اتفاق افتاده باشد، ممکن است نیاز به عملی به نام اتساع و تخلیه باشد که در این حالت علاوه بر ساکشن، لازم است پزشک با استفاده از فورسپس و ابزارهای بیشتر، نسبت به جدا کردن و خارج کردن بافت اقدام کند و در انتها اگر Rh خون مادر منفی باشد، به او پادتن Rh تزریق خواهد شد.
اقدامات لازم پس از دفع بقایای سقط جنین
اگر خروج بافت بهصورت خودبهخود یا با مداخلۀ جراحی صورت گیرد، به مدت یک روز یا بیشتر، گرفتگی عضلانی مشابه عادت ماهانه وجود دارد و برای یک تا دو هفته خونریزی اندکی نیز وجود خواهد داشت. بهتر است برای خونریزی از پد یا نوار بهداشتی استفاده شود و برای گرفتگی عضلانی، استامینوفن و ایبوپروفن مصرف شود. از رابطۀ جنسی، شنا کردن، تمیز کردن واژن، استفاده از تامپون و داروهای واژینال، حداقل برای دو هفته و تا زمان توقف کامل خونریزی باید پرهیز کنید. در طول این دوره بهاحتمالزیاد، پزشک برای جلوگیری از عفونت، آنتیبیوتیک یا سایر داروها را تجویز خواهد کرد.
اگر شروع به خونریزی شدید کردید؛ به معنی آغشته به خون شدن یک پد در طول یک ساعت، یا در صورت وجود علائم عفونت مانند تب، درد، ترشحات بدبو از واژن یا احساس ضعف، گیجی و حواسپرتی، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید. اگر خونریزی شما افزایشیافته است و احساس ضعف، گیجی یا حواسپرتی میکنید، احتمالاً دچار شوک شدهاید. در این شرایط هرچه سریعتر به اورژانس مراجعه کنید.
بهبود وضعیت روحی شما پس از سقطجنین
از دست دادن جنین طی بارداری واقعهای تلخ و غمانگیز است. بسیاری از زوجها پس از سقطجنین احساس ناراحتی میکنند. این حس کاملاً طبیعی است، بنابراین به خودتان برای بهبودی زمان بدهید. خانواده و دوستان در این شرایط میخواهند به شما آرامش بدهند، اما در واکنش مناسب به این رویداد با مشکل مواجه هستند. در صورت امکان به آنها بگویید که به پشتیبانی و حمایتشان نیاز دارید و روی کمکشان حساب کردهاید.
سقطجنین میتواند چالش فیزیکی و احساسی زیادی برای شما و همسرتان ایجاد کند. در طول این مدت، فشار و استرس زیادی را تحمل خواهید کرد. برخی از افراد نیز خود یا همسرشان را مقصر سقطجنین میدانند. هرچند بعید به نظر میرسد هر یک از آنها مبادرت به انجام کاری کرده باشد که منجر به سقطجنین شود یا از انجام اقدامی برای جلوگیری از آن دریغ کرده باشد. به خاطر داشته باشید که شما هنوز این شانس را دارید که در آینده نوزاد سالمی به دنیا آورید.
سلام خسته نباشید من تو نه هفته سقط کردم الان که رفتم سونو گفت 5 سانت مانده باید بری بستری بشی دیروز خونریزیم قطع شده. بنظرتون ضرر داره؟ قرص بگیرم؟