طرز تهیه دلمه بادمجان تبریزی؛ مجلسی و خوشمزه
دلمه بادمجان یکی از انواع غذاهای سنتی و قدیمی ایرانی است که اصالت آن متعلق به استانهای آذربایجان (تبریز) میباشد.
مناسب برای: 4 نفر
مواد لازم دلمه بادمجان تبریزی
- بادمجان دلمهای: ۸ عدد
- گوجه فرنگی: ۳ عدد
- برنج: نصف پیمانه
- لپه: نصف پیمانه
- پیاز: ۳ عدد
- سیر: ۴ عدد
- سبزی دلمه: ۲۰۰ گرم
- گوشت چرخ کرده: ۱۰۰ گرم
- رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل سیاه: به اندازه کافی
- زردچوبه و روغن: به اندازه کافی
طرز تهیه دلمه بادمجان تبریزی
مرحله اول
ابتدا باید لپه را به مدت حداقل دو ساعت در یک کاسه آب بخیسانیم تا نفخ آن گرفته شود، پس از خیساندن لپه آنرا آبکشی میکنیم و به همراه چند لیوان آب داخل یک قابلمه مناسب میریزیم و روی حرارت متوسط قرار میدهیم تا لپهها بپزند.
مرحله دوم
در مرحله بعدی برنج را میخیسانیم سپس در یک قابلمه مناسب مقداری آب و نمک میریزیم، پس از اینکه آب به جوش آمد برنج را به قابلمه اضافه میکنیم. زمانی که اطراف دانههای برنج نرم و مغزشان سفت بود آنها را با آب سرد آبکشی میکنیم و کنار میگذاریم.
مرحله سوم
در این مرحله دو عدد از پیازها را به صورت نگینی خرد میکنیم و به همراه کمی روغن در یک تابه مناسب تفت میدهیم تا پیازها نرم و سبک شود سپس دو عدد از سیرها را نیز خرد کرده و به پیاز اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم.
مرحله چهارم
در ادامه گوشت چرخ کرده را به همراه مقداری زردچوبه، نمک و فلفل سیاه به مخلوط سیر و پیاز اضافه میکنیم و خوب تفت میدهیم تا رنگ گوشت تغییر کند. حالا رب گوجه فرنگی را اضافه کرده و تفت میدهیم تا طعم خامی رب گوجه فرنگی گرفته شود.
مرحله پنجم
در این مرحله لپهها را در صورتی که نرم و نیمپز شده باشند آبکشی میکنیم و به تابه حاوی گوشت چرخ کرده اضافه میکنیم. در ادامه سبزی دلمه را نیز خرد و به تابه اضافه میکنیم. حرارت را کمی زیاد میکنیم و مواد را مداوم هم میزنیم تا سبزی آب نیندازد.
مرحله ششم
پس از اینکه سبزی دلمه کمی سرخ شد و تغییر رنگ داد درب تابه را میگذاریم تا به مدت ۵ دقیقه درون تابه بخار بپیچد سپس درب تابه را برمیداریم و برنج را که قبلاً آبکش کرده بودیم اضافه میکنیم و با دیگر مواد مخلوط میکنیم.
مرحله هفتم
پس از اینکه برنج را با دیگر مواد مخلوط کردیم اجازه میدهیم آب درون تابه به طور کامل تبخیر شود سپس تابه را از روی حرارت بر میداریم و کنار میگذاریم. در ادامه کلاهک بادمجانها را با دقت جدا میکنیم سپس داخل بادمجانها را خالی میکنیم.
مرحله هشتم
هنگام خالی کردن درون بادمجانها مراقب باشید که به بدنه بادمجانها صدمهای وارد نشود. حالا بادمجانها را با مقداری روغن به خوبی تفت میدهیم تا کمی سرخ شوند و در زمان پخت دلمهها ظاهرشان را حفظ کنند و له نشوند سپس روغن اضافی بادمجانها را با دستمال حولهای میگیریم.
مرحله نهم
سیرها و پیاز باقیمانده را به صورت نگینی خرد کرده و در یک قابلمه جادار تفت میدهیم تا کمی سبک شوند، سپس گوجه فرنگیها را به صورت نگینی خرد میکنیم و به قابلمه اضافه میکنیم و تفت دادن را ادامه میدهیم تا گوجه فرنگیها نیز کمی سرخ شوند.
مرحله دهم
حالا دو لیوان آب جوش به همراه مقداری نمک و فلفل سیاه اضافه میکنیم و اجازه میدهیم سس دلمهها با حرارت بالا غلیظ شود. در حین آماده شدن سس مخلوط گوشت، برنج و لپه را داخل بادمجانها میریزیم و بادمجانها را داخل سس میچینیم.
مرحله یازدهم
حرارت زیر قابلمه را کم میکنیم و درب قابلمه را میگذاریم تا دلمهها به مدت ۴۵ دقیقه تا یک ساعت با حرارت ملایم بپزند. در پایان دلمههای بادمجان را در ظرف مورد نظرمان میچینیم و سس گوجه فرنگی را روی دلمهها میریزیم.
نکات پخت دلمه بادمجان
دلمه بادمجان بدون گوشت
اگر به هر دلیلی نمیخواهید از گوشت در تهیه دلمه بادمجان استفاده کنید میتوانید سبزیجات و حبوبات را جایگزین گوشت کنید. به طور مثال میتوانید از قارچ سرخ شده به جای گوشت استفاده کنید. نکته دیگر اینکه اگر از گوشت استفاده نمیکنید میتوانید از لپه و برنج بیشتری استفاده کنید.
دلمه با بادمجان قلمی
اگر بادمجان دلمهای ندارید و میخواهید از بادمجانهای قلمی برای پخت این غذای خوشمزه استفاده کنید، باید بادمجانها را به صورت طولی از وسط به طوری برش بزنید که بادمجان فقط از یک سمت برش بخورد و سمت دیگرش به هم وصل باشد.
در ادامه داخل بادمجان را با کارد یا قاشق خالی میکنیم، سپس از مواد دلمه داخل بادمجان میریزیم و بادمجان را داخل قابلمه قرار میدهیم. بادمجانها را باید طوری در قابلمه بگذاریم که سمت برش خورده بالا قرار بگیرد و مواد نریزند.
📢 دانشآموز عزیز، کلمهای که دنبالش هستی رو پیدا نکردی؟ 🤔
ما اینجاییم تا کمکت کنیم! اگه کلمهای توی سایت نبود و دوست داری براش جملهسازی بشه، همینجا توی کامنتها بنویس! ✍️ ما در سریعترین زمان ممکن برات جملههای جذاب و آموزشی میسازیم.