کسب و کار

دورکاری چیست؟ مزایا و معایب دورکاری + روش های داشتن دورکاری موثر

دورکاری سبک نوینی در کسب‌وکار است که کارکنان می‌توانند از هرجایی که خواستند به کار کردن بپردازند. در این مطلب با مزایا و معایب دورکاری و 10 عادت سالم و 5 ویژگی افراد دورکار آشنا می‌شویم.

به دلیل پیشرفت سریع تکنولوژی و استفاده گسترده از اینترنت، نحوه کار کردن مردم هم این روزها تغییرات شدیدی داشته و سبک جدیدی از کار کردن که دورکاری (Teleworking یا Telecommuting) نامیده می‌شود، به وجود آمده است. در این حالت، کارکنان می‌توانند کار خود را از هر کجایی که می‌خواهند، مانند خانه، کافی‌شاپ یا رستوران، انجام دهند و با کمک نرم‌افزارهای مشخصی، به‌صورت پیوسته در ارتباط با همکاران خود در اداره هستند. محبوبیت دورکاری با گذشت هر روز، در حال افزایش است. برای اینکه بیشتر با مفهوم دورکاری آشنا شده و مزایا و معایب آن را بهتر درک کنید، در ادامه با ما همراه باشید تا علاوه بر این موارد، با 10 عادت سالم و 5 ویژگی برتر افرادی که دورکاری می‌کنند، آشنا شوید.

دورکاری چیست؟

دورکاری نوعی توافق کاری است که در آن، کارکنان با استفاده از اتوبوس یا خودروها به یک مرکز کاری مانند ساختمان اداره، انبار یا مغازه نمی‌روند. دورکاران در قرن 21 میلادی از ارتباطات همراه مانند تبلت‌ها، گوشی‌ها یا لپ‌تاپ‌های متصل به وای فای برای کار از کافی‌شاپ‌ها یا با کامپیوترهای دسکتاپ و خط خانگی برای کار از خانه استفاده می‌کنند. دورکاری رفته‌رفته توسط کسب‌وکارها، دولت‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی در حال به کار گرفته شدن است.

سازمان‌ها از دورکاری برای کاهش هزینه‌های خود استفاده می‌کنند؛ زیرا کارکنان دورکار نیازی به دفتر یا فضای کاری که باید اجاره‌شده یا خریداری شود، ندارند و سایر هزینه‌ها مانند نورپردازی یا تهویه و … نیاز نیست. برخی از سازمان‌ها از دورکاری برای بهبود وضعیت کارکنان استفاده می‌کنند؛ زیرا زمانی برای رفت‌وآمد صرف نمی‌شود و مشکلاتی مانند گیرکردن در ترافیک وجود ندارند. برخی از سازمان‌ها هم به دلایل زیست‌محیطی از دورکاری استفاده می‌کنند؛ زیرا باعث کاهش مصرف سوخت و آلودگی هوا می‌شود و تعداد ماشین‌های موجود در خیابان را کاهش می‌دهد.

دورکاری انواع مختلفی دارد و صرفاً هر دورکاری، فریلنسری نیست. در فریلنسری شخصی که کار را انجام می‌دهد، یک پیمان‌کار است که قرار است وظیفه مشخصی را در مدت مشخصی انجام دهد؛ مانند نویسندگی، طراحی وب و برنامه‌نویسی؛ ولی در دورکاری ممکن است شخص دورکار به استخدام یک سازمان درآمده و صرفاً برای کاهش هزینه‌ها، کار خود را از منزل انجام می‌دهد.

مزایا و معایب دورکاری:

دورکاری مزایا و معایبی را هم برای شرکت و هم برای کارمند دارد. در این بخش به برخی از این مزایا و معایب می‌پردازیم. برای آشنایی بیشتر با این مزایا و معایب می‌توانید به این مطلب مراجعه کنید.

مزایای دورکاری

دورکاری مزایای زیادی دارد که در زیر به برخی از آن‌ها می‌پردازیم.

دورکاریدورکاری چه مزایایی دارد؟

خودمختاری

خودمختاری واضح‌ترین نکته مثبت دورکاری است و در بیشتر موارد، می‌توانید زمان کارتان را خودتان مشخص کنید. با این کار، شما آزادی بیشتری در سپری کردن زمان با خانواده و دوستان و لذت بردن از زندگی خواهید داشت. این آزادی نه‌تنها به زمان مربوط می‌شود، بلکه درباره مکان هم صادق است. شما می‌توانید کار خود را از هر مکانی که خواستید انجام دهید.

کاهش هزینه‌های رفت‌وآمد

در شهرهای بزرگ یا حتی کوچک، رفتن به محیط کار می‌تواند ساعت‌ها وقت بگیرد. اگر به محیط کاری نروید، می‌توانید زمان زیادی را صرفه‌جویی کرده و از این زمان برای انجام کارهای دیگر خود استفاده کنید. علاوه بر زمان، شما در هزینه‌های رفت‌وآمد هم صرفه‌جویی می‌کنید. بنابراین، دورکاری باعث کاهش استرس شده و آلودگی هوا را هم کاهش می‌دهد.

بهبود عملکرد

تحقیقات نشان داده‌اند که کسانی که از خانه خود کار می‌کنند، از شغل خود راضی‌تر هستند و دلیل این امر، داشتن فضای پر از استرس در دفتر اداری است.  وقتی در خانه کار می‌کنید، در فضای آشنایی قرار دارید و کنار خانواده خود هستید. همین امر و سایر مزایای دورکاری می‌توانند باعث بهبود روحیه شخص دورکار شود و درنتیجه، عملکرد آن‌ها را ارتقا دهد.

کاهش هزینه‌های زیرساختی

با استفاده از دورکاری، هزینه صرف شده برای محیط کاری برای کارفرماها کاهش می‌یابد. آن‌ها علاوه بر اینکه نیازی به محیط کاری بزرگ با هزینه اجاره بیشتر نخواهند داشت، بلکه هزینه‌های مربوط به مصرف برق، گرمایش، تجهیزات کامپیوتری، میز، صندلی و … به حداقل خواهد رسید.

حفظ کارکنان

افزایش رضایت شغلی به این معنی است که احتمال اینکه کارکنان زمان زیادی را با شرکت خود سپری کنند و از آن جدا نشوند، زیاد است. وقتی کارمندی از شرکت جدا می‌شود، این شرکت باید هزینه‌های سنگینی را متحمل شود تا جایگزین مناسبی را برای او پیداکرده و آموزش دهد. علاوه بر این، مدت‌زمان زیادی هم برای این کار نیاز دارد؛ بنابراین حفظ کارکنان امر مهمی است.

معایب دورکاری

در کنار مزایایی که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم، دورکاری معایبی هم دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

حواس‌پرتی

بزرگ‌ترین عیب دورکاری این است که احتمال حواس‌پرتی شما وقتی درجایی غیر از اداره کار می‌کنید، بیشتر می‌شود. در اداره، شما همواره تحت نظارت هستید و بنابراین، تمرکزتان همیشه روی کار است؛ اما وقتی در خانه هستید، کارهایی مانند تماشای تلویزیون، چک کردن شبکه‌های اجتماعی و حتی انجام کارهای خانه ممکن است حواس شما را پرت کنند.

امنیت

امنیت هم یکی از مشکلاتی است که شرکت‌هایی که دورکاری انجام می‌دهند، نگران آن هستند. شخص دورکار برای دسترسی به نرم‌افزار شرکت، به یک رمز عبور نیاز خواهد داشت که ممکن است این پسورد از روش‌های مختلف، به دست افراد غیرمجازی هم برسند.

ارتباطات اجتماعی کمتر

وقتی در خانه کار می‌کنید، یک حس تنهایی و دور بودن از دیگران به شما دست می‌دهد. البته واضح است که می‌توانید از شبکه‌های اجتماعی برای برقراری ارتباط با دیگران استفاده کنید، اما هیچ‌چیزی جای ارتباط حضوری را نمی‌گیرد.

دورکاریمعایب دورکاری چیست؟

هزینه‌های اضافی برای شخص دورکار

بخشی از هزینه‌هایی که شرکت با استخدام افراد دورکار صرفه‌جویی می‌کند، به سمت کارکنان دورکار منتقل می‌شود. البته همه هزینه‌ها این‌گونه نیست، ولی مواردی مانند سرمایش یا گرمایش و مصرف برق ازجمله این موارد هستند.

نشان دادن کاری که انجام می‌دهید

اگر شما از خانه کار خود را انجام می‌دهید درحالی‌که همکاران شما هر روز به شرکت می‌روند، ممکن است این حس در آن‌ها به وجود آید که شما به اندازه آن‌ها کار نمی‌کنید؛ بنابراین نشان دادن اینکه واقعاً تلاش می‌کنید و در خانه بیکار ننشسته‌اید، می‌تواند کار دشواری باشد.

10 عادت سالم برای دورکاری

در شغلی با دورکاری، اگرچه راحتی زیادی دارید اما ممکن است احساس تنهایی داشته باشید و تمرکز کردن برایتان دشوارتر باشد. در این بخش می‌خواهیم شما را با 10 عادت سالم برای دورکاری و فریلنسری آشنا کنیم که بدون شک مفید خواهد بود.

1- به شلوار راحتی نه بگویید!

اگرچه داشتن حریم شخصی در خانه اصلاً چیز بدی نیست و باعث می‌شود احساس راحتی داشته باشید، اما وقتی در هنگام کار شلوار راحتی یا پیژامه پوشیده باشید، بیشتر ازآنچه که لازم است حس آسودگی و راحتی خواهید داشت. سعی کنید موقع کار کردن در منزل لباسی بپوشید که باعث شود کمی صاف‌تر و رسمی‌تر بنشینید. این کار باعث می‌شود تا در ذهنتان باور داشته باشید که مشغول انجام کار مهمی هستید و بهترین کارتان را ارائه دهید.

2- برای خودتان یک فضای کار تعریف‌شده بسازید

برای شغل دورکاری می‌توان فضای کاری مطابق میل خود ایجاد کنید. این فضا می‌تواند گوشه‌ای از اتاق‌خوابتان باشد که در کنار آن، تخت خوابی وجود داشته یا آن‌که یک اتاق مستقلی با لوازم موردنظر ایجاد کنید.

3- برای محیط کار خود هزینه کنید

فضای کاری خود را درجایی تنظیم کنید که حقیقتاً از آن لذت می‌برید. سعی کنید با انتخاب رنگی شاد و آرامش‌بخش در کنار لوازم تزئینی، اتاقی جذاب را برای خود ایجاد کنید. خرید صندلی، لوازمی چون گلدان‌های زیبا و برخی از این قبیل، اتاقی را به وجود می‌آورد که میل شما برای انجام کار را بیشتر می‌سازد. بنابراین با چنین تصمیمی، بهره‌وری خود را در انجام کار افزایش دهید.

دورکاریچگونه دورکاری سالم و موثری داشته باشیم؟

4- با دنیای بیرون قطع ارتباط نکنید

همیشه خود را در خانه حبس نکنید و کمی با فضای بیرون نیز ارتباط برقرار کنید. این امر موجب می‌شود تا دیدگاه تازه‌ای پیداکرده و پروژه‌های بزرگ‌تری را به سرانجام برسانید.

5- استفاده از شبکه‌های اجتماعی را محدود کنید

گاهی ممکن است بخواهید به اینستاگرام مراجعه‌ای داشته باشید و با خود بگویید بیشتر از دو دقیقه وقت صرف نخواهید کرد؛ اما گاهی این دو دقیقه به 20 تا 25 دقیقه می‌رسد. بنابراین اگر روی پروژه بزرگی مشغول کار هستید، باید زمان‌بندی درستی در نظر بگیرید و نباید وقت را تلف کنید. با این حساب محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی نقش مؤثری در جلوگیری از اتلاف وقت خواهد داشت.

6- بهترین زمان را برای کار کردن انتخاب کنید

اگر فکر می‌کنید ساعت 2 شب بهتر از ساعت 9:30 صبح می‌توانید کار کنید، بدون شک باید زمانی در اطراف آن‌ها را انتخاب کنید. شما بایستی زمان‌بندی داشته باشید که در آن بتوانید بهترین عملکرد را از خود نشان دهید و روی چیزهای بزرگ نیز تمرکز کنید.

7- با همکاران خود در ارتباط باشید

سعی کنید با دیگران در یک محیط باقی بمانید تا روابط شما گسترده بوده و ایده‌پرداز باشد. شما قادرید از طریق چت ویدئویی یا … با دیگر دوستان ارتباط برقرار کرده و ایده‌هایی به دست بیاورید. بنابراین باقی ماندن در یک محیط، تمرکز بهتری به شما خواهد داد و کارها به خوبی پیش می‌روند.

8- فعال‌تر باشید

یکی از ویژگی‌هایی که دورکاران باید از خود نشان دهند، انعطاف‌پذیری بالاست. سعی کنید پیاده‌روی داشته و تنها روی صندلی برای مدت‌زمان طولانی جلوس نکنید. قدم برداشتن می‌تواند ذهن شما را تقویت کرده و ایده‌پردازی شما. این امر نیز در بحث سلامتی افراد نیز تأثیر مثبتی می‌گذارد و تنها برای تقویت ذهن نیست.

9- تغذیه مناسب را فراموش نکنید

از تغذیه مناسبی چون مصرف گوشت، سبزیجات، میوه و برخی از این قبیل جهت کسب انرژی اطمینان حاصل کنید.

10- زمان‌بندی درستی داشته باشید

با شغل دورکاری شما ازآنجایی‌که مدت‌زمان طولانی در خانه به سر می‌برید، باید برای اوقات فراغت خود نیز برنامه‌ریزی داشته باشید. سعی کنید در کنار فعالیت طولانی کاری، فراغت خوبی برای خود در نظر بگیرید تا روحیه‌ای تازه پیدا کنید.

5 ویژگی برتر افرادی که دورکاری می‌کنند

سوشی مور (Susie Moore) که خود زمانی یک فریلنسر و مربی کارآفرین بوده و اکنون به کسب‌وکاری می‌پردازد که خودش آن را ایجاد کرده، معتقد است پنج ویژگی که همیشه و همه‌وقت در برترین افراد دورکار و فریلنسرها می‌توان یافت به‌قرار زیر است.

دورکاریافراد دورکار چه ویژگی هایی دارند؟

۱- خیلی زیاد دوست دارند که خارج از ساعت اداری کار کنند

همه چیز با آرزو و خواستن آغاز می‌شود، و این درباره یک کار جانبی یا دورکاری هم تفاوتی ندارد. برخی به آن به عنوان یک راه برای افزایش درآمد نگاه می‌کنند که البته راه خیلی خوبی است؛ اما حتی خیلی بیشتر از این هم می‌تواند باشد؛ مثلاً می‌تواند سنگ بنایی برای آغاز و حرکت به‌سوی یک زندگی کاملاً جدید باشد. کار جانبی یا دورکاری، یک راه بدون ریسک برای کارآفرینی است و کسانی که کار جانبی می‌کنند این را به خوبی می‌بینند و از آن آگاه‌اند. آن‌ها نمی‌خواهند تا 5، 10 یا 15 سال آینده همان راهی را بروند که هم‌اکنون دارند می‌روند و این زندگی و شغل کنونی را نمی‌خواهند؛ بنابراین آن‌ها رفاه و آزادی را آن‌گونه که خود در آرزوهایشان دارند با خود نگه‌داشته و جلو می‌روند و همین آن‌ها را هر روز مشتاق نگه می‌دارد.

سوشی مور همچنین می‌گوید، آرزوی همیشگی من بوده است که با شوهرم به‌صورت تمام وقت کار کنم و در سفر هم بتوانم کار کنم. در فوریه 2018، ما با همدیگر به آرزویمان که گذراندن یک ماه تمام در جزیره بالی بود جامه عمل پوشاندیم. به‌راستی‌که خوشبختی بود و رسیدن به این آرزو به روند پیروزی‌های من شتاب داد. اگر شما در یک سال گذشته یا بیشتر در فکر یک کار جانبی یا دورکاری بوده‌اید، احتمالاً شما هم گزینه درستی برای این کار هستید. وقتی‌که چنین کاری را آغاز می‌کنید، همه آن زمان‌هایی که در گذشته تلف می‌کردید و از دست می‌رفتند به زمان‌هایی برای هرچه خلاق‌تر شدن شما تبدیل می‌شود.

۲- توانایی‌های خود را می‌شناسند

برای انجام کار جانبی یا دورکاری، دانستن اینکه چه توانایی‌هایی دارید، تعیین‌کننده است. بهره‌گیری از توانایی‌هایتان در انجام یک کار جانبی بسیار کلیدی است چراکه پیاده‌سازی و انجام یک تجارت، حالا یا موقعی دیگر، به هر طریق ممکن همیشه چالش‌برانگیز است.
افراد زیادی یک کار جانبی را که به‌گونه‌ای جزو علائقشان است و احساس می‌کنند که می‌تواند درآمدزا باشد، آغاز کرده و اما زمانی که کار به مرحله سخت می‌رسد آن را رها می‌کنند؛ چون‌که از توانایی‌های ذاتی خود بهره نمی‌گیرند. بهره‌گیری از توانایی‌ها، چه نوشتن باشد یا گفتگو، هنر یا برنامه‌ریزی، هر چه که باشد به شما کمک خواهد کرد تا به جلو گام بردارید و پیروز شوید. دیگر چه؟ هرگاه که توانایی‌اش را داشتید، شروع کنید.

۳- درک خوبی از بازار دارند

مهم‌ترین بخش انجام کارها به‌صورت دورکاری که درآمدزا نیز است، این خواهد بود که دیگران با رضایت تمام برای محصول یا خدمتی که به آن‌ها می‌دهید به شما پول بدهند. هر چه باشد داشتن یک کار جانبی، تلاشی است برای درآمدزایی. زمانی را بگذارید برای اینکه در بازار بگردید و ببینید آنجا چه می‌کنند و برای چه چیز پول می‌دهند، تا بتوانید ایده خوبی به دست بیاورید. این کار به اندازه یک جستجو در گوگل ساده است.

۴- مشکلی با شناخته شدن ندارند

سوشی مور (Susie Moore) در ادامه می‌گوید، هنگامی‌که کار جانبی خودم را به‌عنوان یک مشاور آغاز کردم، مقالاتی را بر روی وب‌سایت‌های موردعلاقه‌ام نیز منتشر کردم تا مشتریان را جذب کنم. برخی از آن‌ها را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشتم و بسیاری از هم‌سن‌وسالان من پست‌های من را می‌دیدند (خیلی از آن‌ها به دنبال توصیه‌ای بودند تا بدانند که یک پروژه تازه که برای خودشان باشد را چگونه باید آغاز کنند) نباید برای به اشتراک‌گذاری آنچه که در حال انجامش بودم مشکلی در خود احساس می‌کردم. این کار برای من خیلی آسان‌تر و بهتر بود تا اینکه به بیرون بروم و با مردم تعامل کنم؛ به ویژه برای من که آدم درون‌گرایی هستم.

۵- همین اکنون آغاز می‌کنند

پنجمین و آخرین موردی که سوشی مور بیان می‌کند این است که بهترین و موفق‌ترین افراد، بدون اینکه بیش‌ازحد فکر کنند، کارهای بزرگی را انجام می‌دهند. من کار جانبی خودم را که تجارتی آموزشی بود با صفر دلار آغاز کردم و به دیگران هم همین را می‌گویم: به شرایط زندگی‌تان توجه نکنید. ممکن است هیچ‌وقت آن شرایطی که می‌خواهید فراهم نشود. اگر آغاز کردن کار جانبی‌تان (یا مقیاس‌هایی از آن) ذهن شما را قلقلک می‌دهد که با انجام دادن آن در کجا و در چه حالی خواهید بود، همین اکنون آن را آغاز کنید. بهترین کار برای شروع آن این است که آن را انجام دهید!

بیشتر شغل‌ها به سمت دورکاری میل می‌کنند و علاقه کارکنان و کارفرمایان هم به این سبک کاری، رفته‌رفته در حال افزایش است. در این مطلب دیدیم که دورکاری چیست و چه مزایا و معایبی دارد؛ سپس به 10 عادت سالم برای افراد دورکار پرداختیم و 5 ویژگی برتر آن‌ها را بیان کردیم. نظر شما درباره دورکاری در منزل چیست؟ معایب این سبک کاری بیشتر است یا مزایایش؟ نظرات خود را می‌توانید در پایین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

منبع
plazaگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

مطالب مرتبط

2 دیدگاه

  1. ممنون از مقاله مفیدتون
    دورکاری به ابزار مناسب هم نیازه داره.
    behtime.ir یه نرم افزار فارسیه که خیلی میتونه در دورکاری مفید باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا