همه چیز در مورد سرمه چشم
در این مطلب همه چیز در مورد سرمه چشم را بیان خواهیم نمود، باما همراه باشید…
سرمه یه دوده سیاه رنگ است که با روشهای مختلف سنتی درست میشود اما آیا این دوده سیاه رنگ چه مزایا و معایبی برای چشمان شما دارد پاسخ به این سؤال را در این مطلب برای شما عزیزان شرح دادهایم
شاید خیلی از شماها شنیده باشید چون سرمه چشم را با روشهای سنتی و با مواد طبیعی درست میکنند پس هیچ ضرر و زیانی نسبت به مداد چشمها و خط چشمهای شیمیایی ندارد اما در این مطلب برای شما نظرهای متخصصان چشم و متخصصان طب سنتی درباره استفاده از سرمه چشم را جویا شدهایم و بیشتر درباره عوارض سرمه برای چشم آشنا خواهیم شد
عوارض سرمه برای چشم
علاوه بر این، نکتهای که لازم است همواره به آن توجه کنیم این است که بهتر است از هیچ لوازم آرایشی برای چشم استفاده نشود چون هر جسم خارجی غیر از اشک که در تماس با چشم قرار گیرد، میتواند آن را تحریک و ملتهب کند. حتی قطرههایی که چشمپزشکان تجویز میکنند، مثل قطرههای آنتیبیوتیک و قطره اشک و… چشم را تحریک میکند چه رسد به موادشیمیاییای که معلوم نیست ترکیبشان چیست؛ چه لوازم آرایش چشم و چه سرمه. از سوی دیگر، اینکه خاصیتی از طریق مصرف مادهای خاص مثل سرمه به چشم برسد، مبنای علمی ندارد و در هیچ کتاب و مقاله علمیای درباره آن نوشته نشده و در مجامع علمی هم هیچ صحبتی در اینباره نشده است
سرمه را با استفاده از نوع خاصی از سنگ به نام اثمد درست میکنند
اما متاسفانه برخی مادربزرگها به غلط سرمه را که معلوم نیست از ترکیب چه موادی درست شده، به چشم نوزادان میزدند و گاهی میزنند و بارها شاهد عوارض و مشکلهایی که با این اقدام بروز میکند، بودهایم. نکته دیگر این است که اگر واقعاً این وسیله آرایش قدیمی خاصیتی داشت، برند معتبری از آن به بازار میآمد کمااینکه مردم قبلاً پمادسوختگی را خودشان میساختند ولی امروزه نمونههای استاندارد آن به بازارآمده است ولی چرا هیچ کارخانهای که تأییدیه وزارت بهداشت را داشته باشد، سرمه را نساخته است؟ در آخر اینکه مصرف سرمه مخصوصاً برای شیرخواران و نوزادان بسیارخطرناک است.
علاوه براین، سرمه از آن نوع لوازم آرایشی است که مثلاً مادر و دختر و… با هم مشترک از آن استفاده میکنند که باعث انتقال برخی بیماریهای چشمی هم میشود، بنابراین استفاده از آن توصیه نمیشود.
سرمه و مسمومیت با سرب
استفاده از سرمه برای چشم آن قدرها هم که فکر میکنید بیخطر نیست. خیلیها تصور میکنند چون سرمه محصولی خانگی است و به صورت دست ساز تهیه میشود، میتوان به سلامت آن بیش از خط چشم اعتماد کرد ولی خود سرمه هم میتواند از جهاتی سلامتی شما را به خطر بیندازد. سرمه معمولاً حاوی مقداری فلز سرب است که استفاده از آن در این محصول زیبایی شاید سلامت شما را تهدید کند. سرب فلزی است خاکستری با تهرنگ مایل به آبی. محققان میگویند سرب در نسوج بدن جذب پروتئینها میشود و بیشترین اثر سمی خود را بر مغز و اعصاب وارد میکند. سرب در محصولات خانگی مانند سرمه چشم، سنگهای زینتی مصنوعی به صورت گردنبند و یا دستبند به کار برده میشود که میتواند در مواردی باعث مسمومیت با این فلز شود.
سرمه و روغن کنتو
شاید دوست داشته باشید بدانید سرمه از کجا به وسایل آرایش بانوان قدیمی راه یافت. حدود 70 سال پیش، پیشرفت صنایع به این صورت نبود و خبر از برق و چراغ و لوستر نبود. مردم شبها برای روشن کردن فضای منزل از چراغی به نام چراغ پیهسوز استفاده میکردند و مواد سوختنی آن را که به «روغن کنتو» معروف بوده است از دانه گیاهی به نام بیدانجیل (کنتو) به دست میآوردند. برای تهیه روغن کنتو آنها تنه درخت نارون را سوراخ میکردند و از چوب همان درخت برای آن دستهای درست میکردند که در داخل آن بتواند به چرخش دربیاید و یک سوراخ هم برای خارج شدن روغن آن در زیر آن تعبیه میکردند.
آنها گاوی را با چشمان بسته به دسته این هاون مخصوص میبستند و دانه گیاه کنتو را داخل آن میریختند و با چرخاندن مکرر این حیوان «کنتو» له شده و روغن آن از سوراخ زیرین بیرون میآمد که بعدها آن را به صورت سنگی ساختند که دیگر آن اثر را نداشت و از همان روغن کنتو یا روغن حیوانات اهلی (گاو و گوسفند) به تهیه سرمه میپرداختند. برای تهیه سرمه آنها سنگی را روی فتیلهای که آغشته به روغن و در حال سوختن بود، میگرفتند و دود حاصل از آن را که سرمه نامیده میشود، به چشمان خود میکشیدند. البته در برخی مناطق ایران نیز با سوزاندن بادام، فندق و کرچک آن را به عنوان سورمه چشم استفاده میکردند.
یک عادت خطرناک درمورد سرمه
بسیاری از خانمها عادت دارند سرمه، خط چشم و حتی مداد چشم را درون چشمانشان بکشند. این کار دو ایراد اصلی دارد، اول اینکه وقتی شما این مواد را داخل چشمانتان میکشید، چشمان شما کوچکتر به نظر میآیند بنابراین اگر شما چشمان چندان درشتی ندارید بهتر است این کار را انجام ندهید. از طرف دیگر سرمه که به صورت خانگی و خارج از شرایط استریل کارخانهای تهیه میشود، ممکن است حاوی میکروبهایی باشد که به این ترتیب وارد چشمان شما شده و باعث التهاب و قرمزی چشم و در موارد پیشرفتهتر باعث عفونت چشمان شما میشود. ظرف سرمه یا همان سرمهدان میتواند محلی برای رشد و تکثیر باکتریها و میکروبها باشد چون این محیط معمولاً تاریک است به خصوص مواد اولیه این محصول معمولاً به صورت خانگی و دست ساز تهیه میشوند که امکان آلودگی آن بسیار زیاد است.
درباره سرمه چشم چه می دانید؟
متخصصان چشم درمورد سرمه چه میگویند؟
دکتر محمد میرآفتاب، متخصص چشم درخصوص استفاده از این ماده برای چشم به سیب سبز گفت: «ما استفاده از این ماده را به هیچ عنوان توصیه نمیکنیم. حتی امکان دارد سرب موجود در این ماده به مرور زمان در بدن جذب شود و مشکلات دیگری به وجود بیاورد.» از نظر دکتر میرآفتاب این ماده صرفاً جنبه زیبایی و آرایشی دارد و خواص خاصی برای تقویت بینایی یا رویش مو ندارد.
باید این موضوع را در نظر داشت که شاید به دلیل ماندگاری بیشتر این ماده اطراف چشم و لابهلای مژهها، این تصور درخصوص رویاندن مژه و ابرو به وجود میآید ضمن آنکه باید توجه داشته باشید که اگر چشمان حساسی دارید، بهتر است از سرمه استفاده نکنید چون احتمال دارد که فلز سرب موجود در سرمه باعث تحریک یا حساسیت چشمی برایتان شود ضمن آنکه باید در نظر داشت سرمههایی که بدون مجوز یا طی فرآیندهای غیر استاندارد تولید میشوند، امکان دارد میکروب و آلودگی همراه داشته باشند.
آیا با سرمه کشیدن زیباتر میشوید؟
روایتهای بسیاری در دین ما نسبت به استفاده از سرمه آمده است و بر وجه درمانی این ماده تاکید فراوان شده است اما امروزه جای مواد طبیعی را ترکیبات شیمیایی گرفته است و حتی درخصوص وجه آرایشی و زیبایی آن هم، بسیاری از متخصصان آرایشی میگویند کشیدن سرمه داخل چشم، باعث کوچک نشان دادن چشم شما میشود.
این کار نهتنها بر زیبایی شما نمیافزاید بلکه چشم شما را از آن اندازهای که هست هم کوچکتر و ریزتر نشان میدهد. البته باید در نظر داشته باشید که این موضوع به نوع آرایش شما هم بستگی دارد. در صورتی که آرایش چشم شما حرفهای و اصولی انجام شود این کار میتواند بر گیرایی و جذابیت چشم شما اضافه کند به شرط آنکه از سایههای محو زیر چشم بهره ببرید یا از خط باریکی در زیر چشم و محل رویش مژهها استفاده کنید. در نظر داشته باشید که هم متخصصان طب سنتی و هم پزشکهای متخصص چشم، نسبت به استفاده از سرمه در طولانیمدت هشدار میدهند.
سرمه چشم در طب سنتی
در بسیاری از قسمتها نیاز به بررسی و تحقیق مجدد در خصوص سرمه را ضروری میداند اما به هر صورت کشیدن سرمه از نظر طب سنتی نهتنها ایرادی ندارد بلکه سودمند هم هست اما برای این موضوع شرطی وجود دارد. باید در نظر داشت در روند تولید و ساخت آن به فرمولاسیون و ترکیباتش دقت کافی به خرج رود. این روزها ترکیباتی که برخی افراد سودجو یا کارخانجات غیرمعتبر در سرمه به کار میبرند استاندارد نیست و باعث آسیب چشم میشود.
به همین دلیل باید نسبت به سلامت اجزا و استاندارد بودن تکنیکهای ساخت کسب اطمینان کرد ضمن اینکه این ماده به هیچوجه نباید به صورت نساییده به کار رود. عوارض سرمه برای چشم سرمه باید حالت گرد و پودر ریز داشته باشد که ضرری همراه نداشته باشد. عوارض سرمه برای چشم دکتر عباسیان در مورد مخلوط سرمه با مواد دیگر هم گفت: در گذشته چربی گوسفند را میسوزاندند و آن را با سرمه مخلوط میکردند و سرب را به تنهایی مورد استفاده قرار نمیدادند.
دکتر محمد میرآفتاب، متخصص چشم درخصوص استفاده از این ماده برای چشم به سیب سبز گفت: «ما استفاده از این ماده را به هیچ عنوان توصیه نمیکنیم. حتی امکان دارد سرب موجود در این ماده به مرور زمان در بدن جذب شود و مشکلات دیگری به وجود بیاورد.» از نظر دکتر میرآفتاب این ماده صرفاً جنبه زیبایی و آرایشی دارد و خواص خاصی برای تقویت بینایی یا رویش مو ندارد.
طب سنتی ایران خواص درمانی زیر را به سرمه نسبت میدهند:
1- به رشد موها کمک میکند.
2 ـ از ریزش اشک زیاد (از حدّ معمول) جلوگیری مینماید.
3 ـ آب دهان را گوارا میسازد.
سرمه اثمد چیست؟
در مورد این که «إثمد» سنگ معروفی است که از آن سرمه گرفته میشود و بنام «سرمه اثمد» نامیده میشود، همه علماء اهل لغت اتّفاق نظر دارند، امّا این که: معدن این سنگ کجاست؟ اختلاف نظر وجود دارد.
در مجمع البحرین آمده است: «إثمد سنگی است که به وسیله آن سرمه میکشند و معادن آن در مشرق است، و برخی معتقدند معادن آن در اصفهان است».
دهخدا در لغت نامه خویش میگوید: «اثمد سنگ سرمه است و آن سنگی است که از مغرب و نیز از اصفهان میآورند. و بهترین آن، سنگ سرمه اصفهان است، نام دیگر آن انتیمون (antimine) میباشد».
علّامه مجلسی (رحمه الله) میگوید: «اثمد سنگ سیاهی است که معدن آن اصفهان و اطراف آن است».
و صاحب حدائق معتقد است: «این نوع سرمه در مکه مکرّمه یافت میشود». خلاصه این که بهترین نوع سرمه، سرمه اثمد است.
والا همون قدیمیا که ن کارخانه ای بود نه بهداشت امروزی،سالمتربودن و سرمه هم همیشه استفاده میکردن.درضمن دکترا و متخصص ها بایدم طب سنتی رو بکوبن آخه در صورت رایج شدن طب سنتی راه درامدشون بسته میشه.خیلی از احکام دین تا چندسال قبل هم دلیل علمیشون پیدا نشده بود اما حالا پیدا شده و بسیاری دیگر هنوز ثابت نشده پس دلیل نمیشه چون ثابت نشده ضرر داره.
والا ما تا حالا ضرر سرمه رو ندیدیم برید بزنید ببینید امام رضا (ع)درباره سرمه چی میگه