چگونه در خانه سس گوجه فرنگی درست کنیم؟
سس کچاپ (سس گوجه فرنگی) که در ادامه دستور تهیه اون تقدیمتون میکنم، خوشرنگ و خوشمزه هست و اگه با دقت و خوب تهیه کنین از سسهایی که از خارج کشور میارن هم به مراتب بهتر میشه.
ضمن اینکه این سس کچاپ بسیار سالم و بدون مواد افزودنی و زائد و رنگ و روغن و هر ماده دیگه آیه که توی سسهای بازاری می ریزن که شاید در یک بطری سس یک قاشق هم گوجه فرنگی نباشه. بعلاوه مواد نگهدارنده برای مغز و سلامتی مضر هست.
این سس گوجه رو بهتره توی تابستون و ماههای وفور گوجه فرنگی مثلاً مرداد یا اوایل شهریور درست کنین، چون هم فراوونه و هم ارزون، ضمن اینکه طعمش هم از زمانهای دیگه بهتره.
مواد لازم برای تهیه سس کچاپ:
- گوجه فرنگی: ۶ کیلو گرم
- سرکه: ۲ لیتر
- شکر: ۷۵۰ گرم
- فلفل قرمز: ۱. قاشق غذاخوری
- سیر: ۲۵۰ گرم
- زعفران: ۵ گرم
طرز تهیه سس کچاپ:
- گوجه فرنگیهای قرمز رسیده را شسته و له کنید در دیگ مس سفید کرده یا در لعابی بار کنید تا بپزد. سپس خنک که شد از الک سیمی رد کنید.
- پوست و تخمش را گرفته تمام آب صاف شده گوجه را روی آتش بگذارید بجوشد و آبش کار رود.
- شکر و سرکه را هم ریخته مواظب باشید ته نگیرد بد رنگ و بد مزه میشود.
- سیرها را رنده کرده در سس بریزید (من از پودر سیر استفاده کردم).
- سس نباید خیلی سفت شود طوری روان باشد که وقتی بطری را کج میکنید بریزد.
- وقتی آماده شد زعفران ساییده را با آب جوش مخلوط داخل سس ریخته چند غل بزند.
- بعد گرد فلفل قرمز بپاشید.
- برای هم زدن حتماً از قاشق چوبی استفاده کنید.
- سسها را در شیشههای کاملاً تمیز و خشک بریزید.
- ابتدا قدری نمک (نمک دریا) روی سس یا ربتان پاشیده بعد روغن جامد آب شده میریزیم وقتی روغن جامد شد درب ظرف را بسته در جای خنک نگه میداریم.
در قدیم روی ربها روغن جامد آب شده میریختند که روی هر شیشه ۲ -۳ قاشق روغن ریخته چون جامد است بعد از سرد شدن سفت میشود مانند یک لایه محافظه و جلوگیری میکند از نفوذ هوا و خراب شدن.
من از پودر خردل هم استفاده کردم. میتوان فلفل را زیاد و مقداری را به صورت سس تند استفاده کرد.
سه تا شیشهی بزرگ به شما سس کچاپ میدهد. البته میتوان در ظرفهای کوچک نگهداری کرد.
رب هم مثل این درست میشود فقط ادویهها و سرکه و شکر حذف شده و غلیظ تر خواهد بود.