سندرم قلب شکسته؛ علت، علائم و درمان سندرم قلب شکسته
کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو یا سندرم قلب شکسته یک بیماری موقتی قلبی است که در اثر استرس ایجاد میشود. این علائم مانند حمله قلبی است اما به دلیل بیماری قلبی عروقی ایجاد نمیشود. این بیماری همچنین بهعنوان کاردیومیوپاتی استرس، بادکنک آپیکال یا سندروم قلب شکسته شناخته میشود.
کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو بیشتر در زنان بین سنین 61 تا 76 سال دیده میشود. این بیماری معمولاً بلافاصله پس از تجربه فشارهای شدید احساسی یا جسمی رخ میدهد.
حقایقی درباره در کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو
- افراد مبتلابه کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو اغلب آن را با حمله قلبی اشتباه میگیرند.
- کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو با وقایع عاطفی ارتباط دارد.
- علائم آن میتواند شامل درد قفسه سینه و تنگی نفس باشد.
- این بیماری معمولاً با بستری کوتاهمدت در بیمارستان بهبود مییابد.
- بیشتر افراد طی چند روز تا یک هفته از کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو بهبود مییابند.
سندروم قلب شکسته چیست؟
سندروم قلب شکسته برای اولین بار در سال 1990 در ژاپن شناسایی شد و اکنون در سراسر جهان گزارششده است. در این بیماری عضله قلب شما ناگهان ضعیف میشود و بطن چپ بزرگتر شده و شکل بالون به خود میگیرد، ایجاد یک گردنباریک و یک دور گرد. این بدان معنی است که این قسمت از قلب به آن اندازه که لازم است، خون را به قسمت دیگر بدن نمیرساند.
کاردیومیوپاتی استرس بهطور ناگهانی و غیرقابلپیشبینی شروع میشود و در بیمار علائمی همچون درد قفسه سینه، تنگی نفس و ضعف وجود دارد. این بیماری معمولاً توسط یک واقعه استرسزا و عاطفی ایجاد میشود و میتواند در هر سنی رخ دهد، اما بهطورمعمول زنان بین سنین 61 تا 76 سال را تحت تأثیر قرار میدهد. این یک بیماری ارثی نیست.
بیشتر افراد مبتلابه کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو به دلیل نگرانی از اینکه ممکن است دچار حمله قلبی شده باشند، به اورژانس میروند. اگرچه علائم مشابهی با حمله قلبی دارد، اما افراد مبتلابه کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو هیچ نشانهای از انسداد شریانهای قلبی ندارند و بهسرعت بهبود مییابند.
علائم کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو
شایعترین علائم این بیماری عبارتاند از:
- درد قفسه سینه
- مشکل در تنفس
- ضربان قلب نامنظم
- از دست دادن هوشیاری یا غش کردن
برخی از افراد ممکن است علائمی مانند تپش قلب، حالت تهوع، استفراغ را نشان دهند. این علائم بین چند دقیقه تا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض استرس غیرمنتظره شروع میشود. ازآنجاکه هیچ راهی برای تشخیص این علائم از سکته قلبی وجود ندارد، باید سریعاً به اورژانس مراجعه کرد.
علت سندرم قلب شکسته
اگرچه علت دقیق این سندرم مشخص نیست، اما تحقیقات نشان میدهد که انتشار ناگهانی هورمونهای استرس، مانند نوراپی نفرین، اپی نفرین و دوپامین، قلب را لکهدار میکند و باعث ایجاد تغییرات در سلولهای ماهیچهای قلب و عروق کرونر میشود.
اثر این هورمونها، بطن چپ را تضعیف میکند و مانع از پمپاژ خون موردنیاز اکسیژن سرشار از اکسیژن در بدن نمیشود. اگرچه تقریباً 28.5 درصد از افراد هیچ محرک مشخصی ندارند، اما بهطورمعمول توسط یک رویداد غیرمنتظره عاطفی یا جسمی ایجاد میشود.
رویدادهایی که میتوانند کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو را تحریک کنند عبارتاند از:
- مرگ ناگهانی یک دوست عزیز
- سوءاستفاده خانگی
- بلایای طبیعی
- تصادف با وسیله نقلیه موتوری
- یک درگیری شدید
- درگیریهای روابط
- ضررهای شدید مالی یا قمار
- درگیر شدن در یک فاجعه مانند زلزله یا حادثه تروریستی.
- تلاش بدنی خستهکننده
- عمل جراحی
- حمله آسم
- بیماری حاد پزشکی
- ضربهمغزی
- ترس شدید
مواردی از کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو نیز پس از مصرف کوکائین، مصرف بیشازحد داروهای محرک یا در حین برداشت مواد افیونی گزارششده است.
افراد مبتلابه اختلالات خلقی خاصی ممکن است بیشتر از دیگران به کاردیومیوپاتی تاکسوتوبا مبتلا شوند.
در برخی از موارد سندروم قلب شکسته پس از وقایع استرسزا مثبت، مانند برنده شدن در قرعهکشی یا مهمانی غافلگیرکننده رخداده است.
هنوز مشخص نشده که چرا یک رویداد خاص استرسزا باعث ایجاد این وضعیت میشود. همچنین، متخصصان هنوز نمیدانند که چرا زنان مسنتر به این بیماری مبتلا میشوند. کاهش فعالیت استروژن ممکن است یک عامل مؤثر در زنان مسن باشد.
سندرم قلب شکسته چگونه است؟
تشخیص سندروم قلب شکسته چگونه است؟
در بیمارستان باید نوار قلب، آزمایش خون و تاریخچه پزشکی کامل بیمار گرفته شود. ECG معمولاً علائم حمله قلبی را نشان میدهد، بنابراین بیمار آنژیوگرام نیز انجام خواهد داد. آنژیوگرام نشان میدهد که علائم شما درنتیجه تغییر شکل بطن چپ قلب شما ایجادشده است. همچنین ممکن است اکوکاردیوگرام و اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی قلبی (MRI) نیز انجام شود.
درمان سندروم قلب شکسته
فرد مبتلابه کاردیومیوپاتی تاکسوتوبا تا زمانی که عملکرد بطن چپ به قلب بازگردد، در یک بیمارستان نیاز به مراقبتهای حمایتی دارد. افراد مبتلابه کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو اغلب باید بین 3 تا 7 روز در بیمارستان بمانند. اگرچه ممکن است هفتهها یا ماهها طول بکشد.
داروهایی که معمولاً برای درمان این بیماری استفاده میشود شامل:
- داروهای مهارکننده آنزیمی بتا و آنزیم تبدیل آنژیوتانسین است. این داروها باعث بهبودی عضلات قلب میشوند.
- داروهای ضد انعقادی که در لخته شدن خون دخالت دارند ممکن است برای جلوگیری از سکته مغزی تجویز شوند.
- ممکن است داروهای ضد اضطراب برای مدت طولانیتری تجویز شود تا به کنترل ترشح هورمونهای استرس کمک کند.
کاهش یا مدیریت استرس که ممکن است در تحریک این اختلال نقش داشته باشد نیز مهم است. بهبودی کامل معمولاً طی 1 تا 3 روز رخ میدهد.
عوارض تهدیدکننده میتواند شامل موارد زیر باشد:
- نارسایی قلبی
- آریتمی شدید قلب
- لخته خون
- مشکلات دریچه قلب
- شوک قلبی
در موارد بسیار نادر، این بیماری میتواند منجر به مرگ شود.
مراقبت دقیق ازنظر پیگیری با متخصص قلب و عروق ضروری است، زیرا هنوز اثرات طولانیمدت آن ناشناخته است.
این اختلال به دلیل بیماری قلبی اساسی ایجاد نمیشود اما تصور میشود که به دلیل اثرات سمی هورمونهای استرس بر روی عضله قلب و رگهای خونی قلبی ایجاد میشود.
با تشخیص زودرس، درمان حمایتی و پیگیری درمان، اکثر افراد مبتلابه کاردیومیوپاتی تاکسسوبو بهسرعت بهبود مییابند و هیچگونه آسیب طولانیمدت در قلب ندارند.