علل ورم و سوزش کف پا و روش های درمان آن

آنچه در این مقاله میخوانید
احساس سوزش پا یک اختلال شایع است که متخصصان پزشکی آن را سندرم سوزش کف پا (BFS) مینامند. شایعترین علت سوزش و ورم پا ناشی از آسیب عصبی مربوط به دیابت است و با علائمی از قبیل احساس گرما، سوزن سوزن شدن، خارش یا بی حسی همراه است و شبها شدیدتر شده و روزها تسکین مییابد.
علت سوزش و ورم کف پا
1. نوروپاتی دیابتی
قند خون و دیابت به تدریج به عروق و اعصاب بدن آسیب میرساند. قند خون بالا باعث اختلال عصبی در قسمتهای مختلف بدن از جمله پا میشود. حدود 60 تا 70 درصد افراد دیابتی به نوعی آسیب عصبی یا نوروپاتی دارند که در اثر عوامل زیر افزایش مییابد:
- چاقی
- فشار خون بالا
- سیگار کشیدن
وقتی آسیب عصبی در پاها به عنوان نوروپاتی محیطی شناخته میشود. نوروپاتی محیطی رایجترین نوع دیابت است و باعث بی حسی یا سوزن سوزن شدن در دستها یا پاها میشود.
3. بیماری Charcot-Marie-Tooth (CMT)
CMT رایجترین بیماری ارثی عصبی است که روی عضلات تأثیر میگذارد و با گذشت زمان بدتر میشوند. یکی از اولین علائم آن سوزش یا سوزن شدن در پا یا دست و گرفتگی و آتروفی عضلات میشود.
4. سوزش کف پا به دلیل اریترومالالژی
اریترومالالژیا یک بیماری نسبتاً نادر است و شامل قرمزی و درد است. شدت این بیماری در افراد مختلف متفاوت است و بر اثر عوامل زیر میباشد:
- ورزش
- پیاده روی
- ایستادن طولانی
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض گرما
5. کمبود ویتامینها
کمبودهای ویتامین B اغلب باعث سوزش پا و مشکلات هماهنگی عضلات میشود. ویتامینهایی از قبیل ویتامین B-12، ویتامین B-6 و ویتامین B-9.
6. کم کاری تیروئید
کم کاری غده تیروئید تعادل هورمون در بدن را تغییر میدهد و باعث فشار به عصب پا میشود علائم کم کاری تیروئید علاوه بر سوزش پا، خستگی، افزایش وزن و خشکی پوست است.
7. سوزش کف پا بدلیل بیماریهای عفونی
سوزش پا میتواند یکی از بسیاری از علائم عفونتهای مختلف باشد.
8. بیماری شریان محیطی (PAD)
PAD شامل تنگی عروق است که خون را به پاها میرساند و علائم آن سوزش پا و درد هنگام راه رفتن یا ورزش است.
9. آسیب یا گرفتگی عصب
آسیب عصبی به دلیل بیماریهای مختلف، آسیب دیدگی کمر یا تجزیه آهسته (تغییرات دژنراتیو) ستون فقرات، جراحی، استفاده از داروهای شیمی درمانی یا سایر داروها رخ میدهد و منجر به سوزش پاها میشود.
10. سندرم تونل تارسال
سندرم تونل تارسال (گرفتگی عصب مچ پا) گرفتگی عصب مچ و پشت ساق پا اغلب منجر به احساس سوزش، گزگز یا درد در قسمتهایی از پا شود.
گزینههای درمان سوزش کف پا
- مکملهای ویتامین B
- مکملهای تیروئید
- مغناطیسی درمانی
- لیزر درمانی
- پاها را چند دقیقه در آب سرد قرار دهید. البته این روش برای افراد مبتلا به اریترومالالژی توصیه نمیشود.
- پاها را در نمک اپسوم خیس کنید. اگر مبتلا به دیابت هستید، قبل از امتحان این درمان با پزشک مشورت کنید.
- مصرف مکمل زردچوبه. کورکومین موجود در زردچوبه درد عصب را تسکین میدهد. کورکومین اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی خوبی برای کمک به علائم عصبی دارد.
- کرمهای موضعی حاوی لیدوکائین یا کپسایسین
- ماساژ پای خود برای بهبود جریان و گردش خون
- معاینه فیزیکی
- آزمایش خون
- آزمایشات عملکرد عصب
- الکترومیوگرافی. در این آزمایش یک سوزن بسیار نازک از طریق پوست به عضله وارد میشود تا با انقباض و شل شدن، فعالیت عضله را اندازه گیری کند.
- از قرار دادن پاها در معرض گرما خودداری کنید.
- فیزیوتراپی و ورزش
- تغییرات رژیم غذایی