بهداشت کودکان

غذاهای ممنوع برای کودکان زیر یکسال

معمولاً همه مادران هنگامی‌که فرزند خود را به دنیا می‌آورند به دنبال برنامه تغذیه‌ای کامل برای او هستند و از متخصصین درباره غذای کودک زیر یک سال سؤال می‌کنند. باید بدانید نوزاد تازه متولدشده برای تغذیه به چیزی جز شیر مادر و یا شیر خشک نیازی ندارد و تا شش‌ماهگی نیز باید تنها از سینه مادر تغذیه کند چراکه هنوز سیستم ایمنی بدن کودک به‌طور کامل شکل نگرفته و با خوردن بعضی مواد غذایی ممکن است کودک دچار مشکلاتی شود اما از زمانی که مکمل‌های غذایی کمکی به برنامه غذایی کودک اضافه می‌شوند، شما باید به غذاها و مواد ممنوعه ازجمله نمک، شکر و چربی‌ها توجه بیشتری داشته باشید.

آنچه در برنامه غذایی کودک باید به آن توجه کنید

به‌طورکلی تغذیه کودکان یکی از نیازهای اولیه و اساسی آنان است که باید بسیار موردتوجه قرار گیرد. تغذیه کودکان زیر یک سال عمدتاً شیر خشک یا شیر مادر را شامل می‌شود. بااین‌حال شما از 6 ماهگی می‌توانید دادن غذاهای مکمل به فرزندتان را آغاز نمایید و مواردی نظیر شیر پاستوریزه، فرنی، سوپ یا حریره بادام را نیز در برنامه غذایی او بگنجانید. ما در ادامه تلاش کرده‌ایم تا نکات مرتبط با تغذیه کودکان زیر یک سال را از ماه اول تا ماه دوازدهم به تفکیک در اختیار شما قرار دهیم.

غذای کودک زیر یک سال در یک‌ماهگی

تغذیه کودک در یک ماه اول پس از تولد برای بسیاری از مادران دشوار است. نوزادان در این زمان ممکن است در پیدا کردن و گرفتن سینه مادر مشکل داشته باشند یا مسائلی نظیر کمبود شیر مادر، کیفیت تغذیه نوزاد را با دشواری روبه‌رو کند. بااین‌حال لازم است در این زمان صبوری بیشتری به خرج دهید و بیش از هر چیز بر رابطه محبت‌آمیز خود با کودک تلاش کنید.

جالب است بدانید حتی نگاه کردن یا فکر کردن به نوزاد می‌تواند با ایجاد تحریکات عصبی منجر به ترشح بیشتر هورمون پرولاکتین و آکسی توسین در بدن شما شود و بدین ترتیب تولید شیر و فرایند بیرون آمدن آن را تسهیل نماید. این هورمون‌ها همچنین محبت بین مادر و فرزند را نیز افزایش می‌دهند و درنتیجه می‌توانند به پیوند عمیق‌تر میان شما و فرزندتان کمک کنند.

از همین رو اگر در این دوران با مشکلات شیردهی روبه‌رو شدید به‌جای نگرانی دائمی در مورد فرزند، سعی کنید آرامش خود را حفظ کرده و ارتباط سالم‌تری با نوزاد برقرار نمایید. کمک گرفتن از شیر خشک زمانی که نگران عدم دریافت شیر کافی از جانب فرزندتان هستید می‌تواند به شما کمک کند تا از وضعیت سلامت فرزند خود اطمینان بیشتری کسب کنید. توجه داشته باشید که در صورت خودداری نوزاد از خوردن شیر یا ناتوانی او درگرفتن سینه، هرگز از شیر پاستوریزه برای تغذیه او استفاده نکنید. این کار باعث واکنش‌های آلرژیک می‌شود و سیستم گوارش کودک را با اختلال مواجه می‌کند.

غذای کودک زیر یک سال در دوماهگی

پس از گذشت یک ماه معمولاً نوزادان در خوردن شیر مادر یا شیر خشک به مهارت دلخواه دست می‌یابند و می‌توانند مکیدن درست را یاد بگیرند. در این زمان به دلیل افزایش توانایی کودک زیاده‌روی نکنید و بیش‌ازحد به او شیر ندهید. خوردن 8 الی 12 وعده شیر در طول روز برای کودک کافی است. آنچه اهمیت دارد این است که فواصل تغذیه کودک طولانی نباشد و نوزاد بیش از 3 ساعت گرسنه نماند. همچنین هنگام شروع و خاتمه شیر دادن به کودک، تلاش کنید رفتار خود را با واکنش‌های او هماهنگ نمایید. به‌طوری‌که اگر نوزاد پس از مدتی شیر خوردن را متوقف کرد، او را برای ادامه دادن تحت‌فشار نگذارید. در این زمان شیر دادن را متوقف کرده و مجدداً در فاصله کوتاهی آن را از سر بگیرید.

غذاهای ممنوع برای کودکان زیر یک سالغذای کودک زیر یکسال

غذای کودک زیر یک سال در 3 تا 6 ماهگی

در فاصله بین 3 تا 6 ماهگی سرعت وزن گیری کودکان افزایش می‌یابد و اشتهای بهتری پیدا می‌کنند. در این زمان به‌خصوص از 4 ماهگی ممکن است کودک نشانه‌هایی از خود بروز دهد که بیانگر تمایل او برای مصرف غذاهای دیگر به‌جز شیر مادر یا شیر خشک است. بااین‌حال باید احتیاط به خرج دهید و تا حد ممکن از دادن غذاهای جامد به فرزندتان خودداری کنید. اگر احساس می‌کنید کودک نسبت به غذاهای بزرگ‌سالان از خود ولع نشان می‌دهد مایعاتی نظیر لعاب برنج را در مقادیر بسیار کم به شیر او اضافه کنید تا از آن میل کند. بااین‌حال لازم است قبل از 6 ماهگی برای دادن هرگونه غذای کمکی به کودک حتماً با پزشک مشورت نمایید.

غذای کودک زیر یک سال در 6 ماهگی

6 ماهگی زمانی است که می‌توانید با اطمینان بیشتر وعده‌های کمکی را شروع کرده و غذاهایی نظیر فرنی، سوپ، حریره بادام و شیر پاستوریزه را به فرزندتان بدهید. بااین‌حال هرگز به‌طور ناگهانی کودک را با حجم زیادی از غذا روبه‌رو نکنید. اضافه شدن غذای سفره به رژیم کودک باید به‌صورت تدریجی و در مقادیر کم باشد تا معده او بتواند خود را با شرایط جدید سازگار کرده و دچار واکنش‌های آلرژیک نشود. درصورتی‌که فرزندتان بعد از خوردن این غذاها با علائمی نظیر اسهال، استفراغ، رفلاکس شدید معده و بی‌قراری مواجه شد حتماً از یک متخصص کمک بگیرید.

غذای کودک زیر یک سال در 7 تا 12 ماهگی

از این ماه فرزند شما به خوردن فرآورده‌های گوشتی، سبزیجات و میوه‌ها نیاز پیدا می‌کند. برای دادن این غذاها به کودک سعی کنید پوره‌هایی در مقادیر کم درست کنید و در وعده‌های متعدد آن‌ها را بگنجانید. تلاش کنید فرزندتان را با انواع طعم‌ها مواجه کنید و اگر او نسبت به طعم خاصی بی‌علاقه بود سریعاً ناامید نشوید چراکه شما می‌توانید به روش‌های مختلفی کودک خود را به غذا خوردن علاقه‌مند کنید. گاهی لازم است کودک بیش از ۱۰ بار یک غذا را امتحان کند تا نسبت به آن علاقه‌مند شود. هرچقدر در این زمینه انعطاف‌پذیری بیشتری به خرج دهید و صبورتر باشید در آینده عادات غذایی بهتری در فرزندتان شکل خواهد گرفت.

در ۸ ماهگی کودک می‌تواند غذاهای جامد بیشتری مصرف کند. از همین رو خوردن تکه‌های نرم شده تخم‌مرغ و میوه به‌طور روزانه می‌تواند در دستور کار مادران قرار بگیرد. ازجمله دیگر غذاهایی که می‌توانید به نوزاد ۸ ماهه بدهید می‌توان به برنج کته، سبزیجات پخته، ماست، شیر، پنیر و فرنی اشاره کرد. پس‌ازاین ماه تا ۱۲ ماهگی می‌توانید به‌مرور میزان وعده‌های کمکی و تنوع غذایی را بیشتر نمایید؛ اما همچنان لازم است که از اهمیت شیر دادن به کوک خود غافل نشوید. فرزند شما در این زمان همچنان به دریافت شیر مادر یا شیر خشک نیاز زیادی دارد و محروم شدن از آن می‌تواند در فرایند رشد او اختلال ایجاد کند.

غذاهای ممنوع برای کودک زیر یک سال کدم‌اند؟

یکی از باورهای غلط والدین این است که کودکان باید از همان ابتدا با ذائقه خانواده آشنا شوند تا بعد از شیر گرفته شدن مشکلی پیش نیاید. درحالی‌که هنوز بسیاری از اندام‌های کودک رشد کامل نیافته است.

1.مصرف نمک در نوزادان

نیازی به‌اضافه کردن نمک به غذای کودکتان نیست، زیرا برای سلامتی او خوب نیست و همین‌طور برای شما هم خوب نیست و Nhs توصیه می‌کند که کمتر از 1 گرم نمک در روز مصرف کنید. کمتر از 4/0 گرم سدیم و اطلاعات تغذیه‌ای، روی بسته‌بندی مواد غذایی را بررسی کنید.

اگر بخواهید عطروطعمی را به غذای او اضافه کنید، سعی کنید بعضی گیاهان یا کره بی‌نمک را، به غذا بزنید حتی اگر نمک را به رژیم‌های کوچولوی خود اضافه نکنید، مهم است که میزان نمک سایر غذاهایی که به او می‌دهید را بررسی کنید به‌عنوان‌مثال، نان، 0.4-0.5 گرم نمک در هر برش، بیسکویت دایجستیو 0.2g نمک دارد.

خوردن عسل در کودکان زیر یک سالغذاهای ممنوع برای کودکان زیر یکسال

2. خوردن عسل در کودکان زیر یک سال

بر روی نان تست خوشمزه است، بله اما تا زمانی که عزیزان شما حداقل یک‌ساله باشند، پس عسل را از آن‌ها دور کنید باکتری‌های بوتولیسم (از زنبورها به وجود می‌آیند) در آن وجود دارند که می‌تواند کوچولوی شمارا کمی بیمار کند.

3. تخم‌مرغ در 6 ماهه اول ممنوع

در دستورالعمل‌های فعلی توصیه می‌شود، اگر شما عجله‌ای برای دادن تخم‌مرغ به کودک خوددارید، این کار را در 6 ماه اول اصلاً نباید انجام دهید سپس، به علت خطر ابتلا به سالمونلات تا زمانی که حداقل یک‌ساله نشده، به‌طور کامل باید پخته‌شده باشد. پس‌ازآن، می‌توانید تخم‌مرغ‌های مختلفی را بر اساس اختیار خود به کودک بدهید سیستم ایمنی و معده آن‌ها، باگذشت زمان قوی‌تر می‌شود.

4. شیر گاو به‌عنوان یک نوشیدنی برای نوزاد

به عقیده متخصصین فرزند شما، باید یک‌ساله شود تا بتواند شیر گاو را بنوشد اما بعد از 6 ماهگی هم می‌تواند این نوشیدنی را در برنامه غذایی خود داشته باشد، پس از شش ماه اول زندگی کودک شیر گاو را به غذای او اضافه کنید به‌عنوان‌مثال، آن را به تخم‌مرغ آب‌پز یا له‌شده اضافه کنید. اگر نمی‌خواهید از شیر گاو استفاده کنید، گزینه‌های شیر بز، سویا و یا بدون لاکتوز را می‌توانید برای نوزادان امتحان کنید.

5. بادام‌زمینی برای نوزادان

مشکل با دادن آجیل به کودک، خطر خفه شدن است، NHS توصیه می‌کند، صبر کنید تا کودکتان سنش بیش از 1 ساله شود و سپس آجیل را کامل، به او بدهید. کره بادام‌زمینی صاف و نرم، از 10 ماهگی قابل‌مصرف است اما اگر شما سابقه آلرژی به آجیل در خانواده خوددارید، لازم است که بیشتر محتاط باشید و به پزشک کودکتان بگویید.

6. مصرف بعضی از گوشت‌ها برای کودکان زیر یک سال

این مورد برای نوزادان زیر یک سال نیست، زیرا حاوی مقادیر بالای باکتری لیستریا است که می‌توانند منجر به بیماری به نام لیستریوز شود که یک نوع مسمومیت غذایی است.

7. خوردن صدف در نوزاد

حتماً یک سال پس از تولد کودک، صبر کنید و بعد او را با میگو و سایر محصولات صدفی آشنا کنید، به همان دلایلی که در دوران بارداری احتیاط کرده‌اید، صبر کنید، زیرا ممکن است باعث مسمومیت غذایی شود که مشکلات بیشتری را شامل می‌شود پس‌ازآن، در مصرف صدف باید احتیاط کنید، اما همیشه غذاهای تازه را، یک‌بار امتحان کنید و بسیار مراقب باشید، مخصوصاً اگر شما در خانواده خود سابقه حساسیت دارید.

8. پنیر پرچرب

زیرا خطر ابتلا به لیستروزیس با پنیرهای غیرپاستوریزه، مانند بری و کامبرت وجود دارد، قبل از اولین سال تولد نوزادتان، به‌هیچ‌وجه این پنیرها را به او ندهید. حتی پس‌ازآن، اکثر والدین تمایل دارند که این پنیرها را به همه نوع خوراکی بزنند و به کودکشان بدهند، زیرا طعمش را دوست دارند.

9. دادن غذاهای شیرین به کودکان زیر یک سال

فقط به این دلیل که کودک شما هنوز دندان ندارد، به این معنی نیست که شکر نمی‌تواند مشکلاتی را برای سلامتی دهانش ایجاد کند در این مواقع، لثه‌ها آسیب می‌بینند. متخصصان توصیه می‌کنند تا زمانی که فرزند شما، حداقل یک‌ساله بشود، هرگونه شکلات و شیرینی را از او دور کنید.

10. غذاهای پرچرب یا دارای ترانس

غذاهای فرآوری شده، مانند: سوسیس‌های ارزان، کره و گوشت چرب، برای کودک شما توصیه نمی‌شود آن‌ها حاوی چربی‌های ناسالمی هستند که با بیماری‌های قلبی مرتبط هستند و باید از آن‌ها اجتناب کرد.

11. ماهی‌های خاص

ماهی سفید، خیلی خوب است، اما دادن ماهی‌های شمشیری به کودکتان را فراموش کنید وجود جیوه بالا، می‌تواند به‌طور بالقوه باعث مشکلات برای او شود به همین علت، کارشناسان توصیه نمی‌کنند که ماهی‌های شمشیری، کوسه یا مارلین را، به کودک زیر 16 ماه بدهید. ماهی‌های روغنی، مانند: ماهی آزاد و ماهی تُن، به رشد مغز و محافظت در برابر بیماری‌های طولانی‌مدت، کمک می‌کنند؛ بنابراین مصرف ماهی را در حدود دو وعده در هفته کاهش دهید، زیرا آن‌ها می‌توانند حاوی مقداری جیوه باشند.

دادن آجیل های کامل به کودکتغذیه کودک زیر یک سال

12. آجیل‌های کامل

آجیل‌ها سرشار از فیبر، ویتامین E و ال-آرژینین هستند. بااین‌حال اندازه آجیل‌ها می‌تواند باعث انسداد مری و درنهایت خفگی کودک شود. پس از دادن آجیل‌های کامل به کودک خودداری کنید.

13. میوه‌های خانواده مرکبات

میوه‌هایی مانند پرتقال، لیمو و دیگر مرکبات سالم هستند و حاوی مواد مغذی مانند ویتامین C، کلسیم و پتاسیم هستند. بااین‌وجود این میوه‌ها بسیار اسیدی هستند و می‌توانند منجر به انواع مشکلات معده برای بچه شوند. پس تا یک‌سالگی کودک سعی کنید از دادن مرکبات به او پرهیز کنید.

14. غذاهای کنسرو شده

خوردن غذاهای کنسرو شده شاید راحت باشد اما برای کودک بسیار خطرناک است. ممکن است کودک دچار عفونت بوتولیسم یا دیگر باکتری‌ها شود.

به این مطلب امتیاز دهید

دوره دانلودی آموزش مکالمه عربی لهجه اماراتی (خلیجی) برای مهاجرت، مسافرت، مترجمی و آموزش

اطلاعات بیشتر...
منبع
honarehzendeginamnakbeytoote

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا