تغذیه

انواع قارچ های خوراکی وحشی و پرورشی + تصویر

قارچ یکی از خوشمزه ترین انواع مواد خوراکی است که استفاده های مختلفی از جمله درمان بیماری ها از آن می شود. قارچ ها انواع و گونه های بسیار مختلفی را شامل می شوند که در صورت برخورد با نوع سمی آن باید بسیار مراقب بود. برای شناسایی انواع قارچ های خوراکی وحشی، جنگلی و پرورشی با ما همراه باشید.

تبلیغات

قارچ‌های صدفی

قارچ صدفی دینگری: Pleurotus Sajor-Caju

قارچ صدفی دینگریقارچ های خوراکی | دینگری

که این قارچ اولین بار جاندیک وکاپور در هندوستان جمع‌آوری و از آن کشت خالص تهیه کرد این قارچ به علت رشد آسان و باردهی عالی و مزه خوب به‌سرعت به‌صورت یک‌گونه تجاری در بسیاری از کشورها بخصوص آسیای جنوب شرقی مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

قارچ صدفی خرما: Pleurotus Pulmonarius

قارچ صدفی خرماقارچ های خوراکی | قارچ صدفی خرما

این قارچ تاکنون تحت نام‌های مختلف ازجمله قارچ هندی، قارچ خرما نامیده شده است قطر اسپورها از 15 میکرومتر تجاوز می‌کند این‌گونه دارای یک پوشش مجزا و یک حلقه پایدار بر روی ساقه است سیستم هیفی آن نیز ترکیبی از فرم‌های دی میتیک و تری میتیک است در شرق ایالات‌متحده، این قارچ درختان سخت‌چوب را موردحمله قرار می‌دهد درحالی‌که در نواحی مرتفع روی سوزنی‌برگ‌هایی چون پیسیا و نراد رشد می‌کند این قارچ به‌طورمعمول در بهار و تابستان یافت می‌شود.

قارچ صدفی صدف درخت: Pleurotus Osteratus

قارچ صدفی صدف درختقارچ های خوراکی | صدف درخت

در جنگل‌های چوب سخت قرار دارد این قارچ روی تعدادی زیادی از مواد سلولزی قادر به رشد است این قارچ به نام‌های ازجمله قارچ صدفی، تپه صدفی، صدف درخت، قارچ حصیری و غیره نامیده شده است رنگ ارقام تحت تأثیر نژاد و حرارت محیط تغییر می‌یابد ساقه به‌صورت نامتقارن و غیر مرکزی یه کلاهک متصل می‌شود بافت کلاهک نازک و در بعضی به‌صورت منفرد است این قارچ درمجموع در مناطق معتدله و در جنگل‌های گرمسیری جهان انتشار دارد.

تبلیغات

قارچ صدفی طلایی: Pleurotus Citrinopileatus Singer

قارچ صدفی طلاییقارچ های خوراکی | قارچ صدفی طلایی

ازنظر جذابیت و شادابی ظاهری تعداد کمی از قارچ‌های صدفی مانند این قارچ‌اند این‌گونه بسیار ترد و شکننده بوده، حمل‌ونقل و جابجایی آن پس از برداشت برای نواحی دور مشگا است طعم این قارچ در ابتدا تند و تلخ است اما بعد از پخت طعمی با بوی تند گردو دارد این قارچ بومی جنگل‌های چین، جنوب ژاپن، و مناطق نزدیک آن است.

قارچ شاه صدف: Pleurotus Eryngii

قارچ شاه صدفقارچ های خوراکی | قارچ شاه صدف

قارچ شاه صدف با داشتن بهترین مزه، نام مناسب شاه صدف را به خود اختصاص داده است شاه صدف با بافت سفت و محکم است این قارچ با ترجیح چوب‌های خشبی درختان جنگلی به‌آسانی پرورش می‌یابد هرچند این قارچ بر روی کاه غلات نیز رشد می‌کند شاه صدف در سرتاسر جنوب اروپا، مرکز آفریقا، مرکز آسیا و جنوب شوروی سابق، استان کهکیلویه و بویراحمد ایران یافت می‌شود این قارچ خاکزی است و بر روی ریشه‌های دفن شده درختان چوبی رشد می‌کند.

قارچ صدفی آبالون: Pleurotus Cystidiosus

قارچ صدفی آبالونقارچ های خوراکی | قارچ صدفی آبالون

از جالب‌ترین قارچ‌های صدفی در جهان به شمار می‌رود در حقیقت گونه‌های درون این گروه دو شکلی بوده و دارای چرخه زندگی جنسی و غیرجنسی می‌باشد در مقیاس تجاری در آسیا به‌ویژه تایوان و تایلند کشت می‌شود این قارچ را در منابع علمی قارچ آبالون، قارچ صدفی افرا، قارچ صدفی میلر نامیده‌اند.

قارچ صدفی صورتی یا سالمون: Pleurotus Djamor

قارچ صدفی صورتی یا سالمونقارچ های خوراکی | قارچ صدفی صورتی

این‌گونه شامل مخلوطی از قارچ‌های صدفی صورتی‌رنگ است. واریته های صدفی صورتی‌رنگ معمول‌ترین قارچ‌های صدفی وحشی در تمام نواحی آب و هوایی گرمسیری دنیا می‌باشد. این‌گونه که به دلیل سرعت برای باردهی، توانایی در رشد بر روی دامنه وسیعی از مواد لیگنو سلولزی و مقاومت نسبت به درجه حرارت بالا کاملاً شناخته‌شده است این قارچ به نام‌های قارچ سالمون، قارچ توت‌فرنگی، قارچ فلامینگو، تاکیدروهیراتیک (ژاپنی) و غیره در منابع علمی نامیده می‌شود.

تبلیغات

قارچ صدفی ترخون: Pleurotus Euosmus

قارچ صدفی ترخونقارچ های خوراکی | قارچ صدفی ترخون

این قارچ به خاطر عطروطعم خاص آن (بوی ترخون) و اندازه اسپور قابل‌تشخیص است اندازه اسپور اساساً 12 تا 14 میکرون بزرگ‌تر از اسپورهای 5/7 تا 11 میکرونی مجموع نژادهای اروپایی است رنگ قارچ‌ها در ابتدا زرد متمایل به قرمز تا خرمایی‌رنگ است که باگذشت زمان قهوه‌ای‌ تیره می‌شود.

قارچ خوراکی والاریلا: Paddy Straw Mushroom

قارچ والاریلاقارچ های خوراکی | والاریلا

قارچ خوراکی کاه دوست یا قارچ چینی یکی دیگر از قارچ‌های خوراکی است که در مناطق معتدل و گرمسیری رشد می‌کند قارچی بسیار خوشمزه که روی کاه و کلش به‌ویژه ساقه‌های برنج به‌راحتی رشد می‌کند چینیان اولین افرادی بودند که بیش از 1000 سال پیش موفق به تولید این قارچ به روش مصنوعی شدند قارچ چینی به‌ویژه پس از پخته شدن طعم و مزه بسیار مطبوعی دارد به همین علت در کشورهای که این قارچ تولید می‌شود مردم آن را بر قارچ دکمه‌ای ترجیح می‌دهند متأسفانه این قارچ تاکنون در کشور ما تولید نشده است.

قارچ خوراکی شی تاکه (قارچ جنگل): Lentinula Edodes

قارچ شی تاکهقارچ های خوراکی | شی تاکه

قارچ جنگلی یکی از مواد لذیذ و سنتی در کشورهای ژاپن چین و کره است حدود هزار سال است که این قارچ تحت شرایط طبیعی در مناطق خنک و کوهستانی آسیا بر روی قطعات چوب درختی کشت و پرورش داده می‌شود در حال حاضر چندین رقم از این قارچ شناسایی‌شده و طی چند دهه اخیر روش‌های مناسبی برای تسهیل و پرورش هر چه مطلوب‌تر قارچ در شرایط مصنوعی پیشنهادشده است.

قارچ گوش چوب: Auricularia Polytricha

قارچ گوش چوبقارچ های خوراکی | قارچ گوش چوب

این قارچ با جذابیتی غیرمعمول در بافت موقع خوردن طعم و مزه قابل‌توجهی ندارد این قارچ در آسیای درور ارزش زیادی ندارد و عموماً در سوپ استفاده می‌شود به‌محض خشک شدن گوش‌های چوب، چروکیده شده و به‌صورت بخش کوچکی از اندازه اصلی قارچ درمی‌آید و به‌مجرد تماس با آب، آن را جذب و اندازه شکل اولیه خود را پیدا می‌کند. این قارچ به نام‌های گوش چوب، چوش درخت، گوش ماوییور، گوش یهود، قارچ گوش و در ژاپن به نام کیکوریج نامیده شده است.

تبلیغات

قارچ کوپرینوس یا مرد پشمالو: Coprinus Comatus

قارچ کوپرینوسقارچ های خوراکی | کوپرینوس

قارچ مرد پشمالو برای مدت‌های مدید به‌عنوان مطلوب‌ترین قارچ موردتوجه دوستداران قارچ آمریکایی و اروپایی بوده است. تشخیص آن بسیار ساده است و با رشد متراکم بر روی بستر و تولید کلاهک‌های قابل‌توجه امکان اشتباه را به حداقل می‌رساند. بافت شکننده و شیوه منحصربه‌فرد خود نابودی که با عطر ملایم و بسیار مطلوب همراه است. این قارچ به‌شدت موردتوجه جمع‌آوری‌کنندگان و شکارچیان قارچ قرارگرفته است. این قارچ را می‌توان در تمامی مناطق معتدل، در اواخر تابستان و پاییز یافت. در ایران این قارچ در دشت‌ها و مراتع مناطق شمالی کشور حتی در جنگل‌ها نیز بوفور دیده می‌شود.

قارچ خوراکی مرغ چوب یا رقص پروانه‌ای: Grifola Frondosa

قارچ مرغ چوبقارچ های خوراکی | مرغ چوب

این قارچ به نام‌های قارچ رقص ابری، و قارچ رقص پروانه‌ای در منابع علمی نامیده می‌شود. رنگان قهوه‌ای مایل به خاکستری تیره تا قهوه‌ای سیاه‌رنگ است شکل ظاهری آن‌ها با چشم، به‌راحتی قابل‌تشخیص می‌باشد. پراکنش این قارچ در مناطق معتدل شمالی و رشد آن در جنگل‌های خزان‌دار است در شمال آمریکا و احتمالاً کانادا، در تمامی ایالات شمال شرقی و آتلانتیک پیدا می‌شود. پیدا می‌شود و گاهی در شمال غربی و جنوب غربی آمریکا نیز یافت می‌شود.

قارچ‌های پرورشی (زراعی)

فلامولینا ولوتیپس: Flammulina Velutipes

فلامولینا ولوتیپسقارچ های خوراکی | فلامولینا ولوتیپس

این قارچ تولید اندام‌های باردهی کوچکی می‌کند مه بسیار لذیذ و خوشمزه است. این قارچ در ژاپن در فصل زمستان در طبیعت با تخریب چوب روی تنه درختان برگ‌پهن رشد می‌کند. پرورش قارچ بر روی تنه درختان یا خاک‌اره صورت می‌گیرد. هرچند روی خاک‌اره قارچ‌ها رشد و کیفیت بهتری دارند. دوره کاشت از زمان بذرپاشی تا برداشت محصول سه ماه می‌باشد. مواد بستر عبارت‌اند از: خاک‌اره و سبوس برنج که حدود 58 تا 60 درصد آب به این مخلوط بستر اضافه می‌کنیم.

اگروسیبه اگریتا: Agrocybe aegerita

اگروسیبه اگریتاقارچ های خوراکی | اگروسیبه اگریتا

این قارچ به قارچ خوراکی سپیدار (کبوده) معروف است و بوی مطبوع و جذب‌کننده‌ای دارد و بر روی بقایای درختان برگ‌ریز محصول بسیار خوبی تولید می‌کند این قارچ در جنوب شرقی آمریکا به‌عنوان عامل مفید مؤثر و قابل‌استفاده در بازیافت و افزایش چرخه تبدیل بقایای (بخصوص چوب) معرفی‌شده است. سطح کلاهک صاف و رنگ آن در ابتدا، از زرد مایل به خاکستری تا خاکستری تیره تغییر کرده و درنهایت قهوه‌ای شکلاتی می‌شود. چوب، چیپس و خاک‌اره می‌تواند در طبیعت برای کشت قارچ مورداستفاده قرار گیرد.

تبلیغات

مصرف قارچ به‌صورت تاره می‌باشد زیرا قارچ شباهت زیادی به قارچ دکمه‌ای طلایی داشته و بازاریابی آن آسان است. برای عرضه در بازار، بهتر است برداشت قارچ قبل از پاره شدن پرده کلاهک صورت گیرد.

اگاریکوس بیتورگیس: Agaricus Bitorquis

اگاریکوس بیتورگیسقارچ های خوراکی | اگاریکوس بیتورگیس

رشد این قارچ در مناطق معتدل، در فصل پاییز و در طبیعت است. اندام باردهی این قارچ نسبتاً سفت با کلاهک صاف و سفید و در اندام‌های مختلف می‌باشد قطر کلاهک 5 تا 9 سانتیمتر است. محل اتصال کلاهک با ساقه به‌صورت حلقه‌ای به نام انالوس است این قارچ همان قارچی است که مورداستفاده ما قرار می‌گیرد و در بازار به اسم قارچ دکمه‌ای شناخته‌شده است این قارچ برای فروش تازه در سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های مواد غذایی و همچنین برای حمل به مناطق دور با توجه به مقاومت نسبی آن به ضربه مناسب است پس از ظهور اندام باردهی – که به شکل ته سنجاق می‌باشد- رشد قارچ بسیار سریع و کلاهک قارچ به‌سرعت بزرگ می‌شود قارچ‌ها در حالت دکمه‌ای باید چیده شوند زیرا پس از باز شدن کلاهک کیفیت قارچ به‌شدت پایین می‌آید.

4.2/5 - (5 امتیاز)

تبلیغات

منبع
mushroomhidoctorگردآوری، ویرایش و بازنگری، تحریریه مثبت 1

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا