قرص کافئین بهتر است یا قهوه؟!

آنچه در این مقاله میخوانید
قرص کافئین بخوریم یا قهوه؟
کافئین که یکی از متداولترین داروها در جهان است، حدود نود درصد از مردم از آن استفاده میکنند. کافئین چه در قهوه و چه به شکل قرص، هر دو فواید خود را دارند. این سؤال که آیا قهوه بهتر است یا قرصهای کافئین ممکن است برای بسیاری از ما پیش آمده باشد. قهوه افزایش هوشیاری، آنتی اکسیدان ها و سایر مواد مغذی بدن را فراهم میکند که سایر قرصهای کافئین این ویژگی را ندارد.
خوردن قرص کافئین، هوشیاری و انرژی را افزایش میدهد، اما در صورت مصرف بالا ممکن است عوارض جانبی مانند تحریک پذیری، لرزش یا ضربان قلب سریع داشته باشید.
طبق گفته سازمان غذا و دارو، مصرف کافئین به صورت متوسط میتواند سالم باشد. بیشتر مصرف کنندگان فکر میکنند کافئین در قهوه و چای است، اما این ماده در شکلات و نوشیدنیهای انرژی زا نیز یافت میشود. به طور کلی، کافئین موجود در قهوه و قرص کافئین به شرطی که در دوز مناسب مصرف شود یک روش ایمن برای افزایش هوشیاری است.
نحوه عملکرد کافئین در بدن
عملکرد آدنوزین برای سرکوب سیستم عصبی مرکزی است (یعنی کاهش سرعت فعالیت عصبی ما برای ایجاد خواب آلودگی)، هرچه سطح آدنوزین در مغز بالاتر برود با گذشت روز هوشیاری کمتری دارید.
از نظر سلول عصبی، کافئین و آدنوزین یکسان هستند. وقتی کافئین جذب میشود، توانایی اتصال به گیرندههای آدنوزین روی سلول عصبی را دارد و از اثرات آدنوزین برای مهار فعالیت عصبی استفاده میکند. از طرفی انسداد آدنوزین توسط کافئین باعث افزایش سریع مواد شیمیایی تحریکی در مغز میشود و تمرکز را افزایش میدهد.
میزان مصرف قهوه و قرص کافئین
مصرف حدود 400 میلی گرم قرص کافئین در روز برای بزرگسالان مناسب است. قرصهای کافئین به طور معمول حدود 200 میلی گرم کافئین دارند یعنی معادل دو فنجان قهوه.
این در حالی است که قهوه حاوی 80 تا 100 میلی گرم کافئین در یک فنجان است، بنابراین نباید بیش از چهار یا پنج فنجان در روز نوشیده شود. سعی کنید بیش از دو قرص کافئین در روز مصرف نکنید و حتماً برچسب قرص را بخوانید تا مقدار دقیق آن را مصرف کنید.
توجه داشته باشید، کودکان و نوجوانان نباید کافئین مصرف کنند. اگر باردار یا شیرده هستید برای مصرف کافئین حتماً با پزشک مشورت کنید.
مقایسه قرصهای کافئین در مقابل قهوه
قهوه
قهوه علاوه بر اینکه انرژی بخش است، آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی کلیدی مانند ریبوفلاوین و ویتامینهای B5 و B3 نیز دارد که در قرصهای کافئین یافت نمیشود. علاوه بر این، مواد فعال زیستی موجود در قهوه سلامت مغز را تقویت میکند. افرادی که قهوه مینوشند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در آنها را کاهش میدهد، البته قهوه فواید دیگری نیز از جمله بهبود حافظه و عملکرد ذهنی نیز دارد.
معایب قهوه:
- قهوه وقتی به طور منظم مصرف شود، دندان را لکه دار میکند.
- قهوه سطح کلسترول خون را افزایش میدهد.
قرص کافئین
بسیاری از افراد به دلایل بهداشتی نمیتوانند قهوه یا چای بنوشند، قرص کافئین گزینهای مناسب برای افرادی است که میخواهند هوشیار و پرانرژی باشند اما نمیتوانند قهوه یا چای بنوشند.
قرص کافئین در برخی موارد باعث سوزش معده یا ریفلاکس اسید در افرادی میشود که مشکلات گوارشی دارند. این در حالی است که کافئین، ماده مؤثره ادرار آور است و باعث ادرار بیشتر میشود، بنابراین هم قهوه و هم قرصها این تأثیر را دارند. از طرفی، برخی از افراد فقط طعم قهوه را دوست ندارند و کافئین به شکل قرص را ترجیح میدهند.
عوارض جانبی قرص کافئین:
عوارض جانبی قرصهای کافئین بسته به دوز و حساسیت فرد به کافئین، از خفیف تا شدید متفاوت است و ممکن است عوارض جانبی زیر را داشته باشند:
بعلاوه، این ماده در صورت مصرف در دوزهای بالا (حدود 1200 میلی گرم) اثرات سمی مانند تشنج دارد. اگرچه مصرف بیش از حد کافئین هنگام نوشیدن قهوه کار دشواری است، اما انجام این کار با قرصهای کافئین آسان است.
خلاصه: نمیشود دقیقاً گفت قهوه یا قرص کافئین بهتر است، زیرا هر دو دارای مزایایی هستند. با این حال، قرصها اعتیاد آورهستند و دو برابر یک فنجان قهوه معمولی دوز کافئین دارند بنابراین باید در مقدار قرص کافئین محتاط باشید.