تغذیه

قره قات چیست و چه خواصی دارد؟ + طریقه و میزان مصرف

قره قات چیست؟

قره قات یا قارا قات یا قره قاط (Redcurrant) با نام علمی Ribes rubrum و گونه دیگر آن با نام Ribes orientalis، میوه ای جنگلی است که بومی اروپای غربی و شمال کشورهای ایتالیا، اسپانیا، لهستان و پرتغال است. ارتفاع بوته قره قات 1–1/5 متر است و گاهی تا 2 متر هم می رسد.

شکوفه ها، به دلیل رنگ زرد مایل به سبزشان تا حدی نامرئی هستند. میوه ها در خوشه های آویخته بوجود می آیند. هر خوشه، 3–10 میوه قرمز شفاف با قطر 8–12 میلیمتر را شامل می شود. هر درختچه، 3–4 کیلو میوه در سال می دهد. میوه ها در اواسط تابستان می رسند.

قره قات نباید با سیاه گیله (Blueberry) اشتباه گرفته شود. میوه‌های آن طعمی مایل به شیرین دارند. متأسفانه این اشتباه اسامی، به دلیل نایابی نسبی قره قات و شناخته شدن بلوبری از طریق ارتباط با جهان غرب، حتی در محیط های آکادمیک شیوع پیدا کرده است.

قره قاتتصویر میوه قره قات

توصیفی که یک منبع سنتی تر از قره قات می کند، به واقعیت نزدیک تر است: «اسم ترکی آن «قره قاط» است به آن قراقات و قراطاط هم می گویند، تعدادی از گیاه شناسان قدیم ایران از جمله بغدادی آن را نوعی زغال اخته و تعدادی دیگر نوعی زرشک می دانند …».

قره در ترکی به معنای سیاه است که همان قره گیله گفته می شود و گیله نیز در عامیانه به عدد یا دانه گفته می شود، به قره گیله در کشور آذربایجان «یه میشان» گفته می شود. اما در آستارا گیلان و فشم تهران و… نوع قرمز رنگ آن وجود دارد که کمتر مصرف خوراکی دارد که شبیه قره گیله است اما رنگ آن قرمز است.

ترکیبات مهم:

دانه‌ی قره قات حاوی حدود 88 درصد آب است. بقیه مواد شامل آنتوسیانین که در میوه‌های تازه 1/0 تا 25/0 درصد در نوسان بوده، ولی در عصاره غلیظ شده‌ی این میوه، 25 درصد می‌باشد.

اکثر این آنتوسیانین ها به شکل گلوکزید هستند و تنها مقدار کمی در طبیعت و در این گیاه به صورت آزاد می‌باشند. حدود 15 آنتوسیانوزید که اجسام فعال گیاه می‌باشند، در این گونه از قره قات شناسایی شده است، بعضی گیاهان دیگر از جمله گونه‌های دیگر قره قات، Ribes nigrum و انگور دارای آنتوسیانین های مشابهی هستند. میوه‌ی هر سه گیاه مذکور در اروپا به صورت دارویی مصرف می‌شود.

مقاله پیشنهادی:  عناب | مهمترین خواص عناب

ترکیبات دیگر قره قات شامل تانن ها (که عمدتاً از نوع کاتشول می‌باشند)، تری ترپنوئیدها، کربوهیدرات به مقدار حدود ده درصد، مقدار کمی پروتئین، فیبر، اسید های آسکوربیک (2 تا 10 میلی گرم در صد گرم)، سیتریک، مالیک، کینیک و مقدار کمی بنزوئیک و گلوکورونیک، گلوکزید لیپتوزین، مقدار کمی آلکالوئید، پکتین و فلاونوئیدها هستند.

قره قاتقره قات چه خواصی دارد

خواص قره قات چیست؟

قره قاط منبع بسیار خوبی از آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین C و منگنز است. آنتی اکسیدان ها بدن را از اثرات استرس اکسیداتیو محافظت می کنند، که ممکن است به تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از بیماری ها کمک کند. در زیر چند مورد از خواص قره قاط  ذکر شده است:

1. زیبایی پوست

قره قات ها سرشار از مواد مغذی برای پوست مفید هستند. قره قات ها سرشار از ویتامین های B و C هستند. ویتامین C یک آنتی اکسیدان قدرتمند دارد که با آسیب رادیکال آزاد در سلول های پوستی مبارزه کرده و حتی آن را برطرف می کند.

این ویتامین ها همچنین در بازسازی سلول های پوست کمک کرده و به بهبودی آسیب های مضر در برابر اشعه ماوراء بنفش کمک می کند. این امر باعث می شود که قره قات ها یک ماده غذایی عالی برای مراقبت از پوست شما باشند.

2. خون خود را تقویت کنید

قره قات منبع خوبی از آهن است که برای تشکیل گلبول های قرمز ضروری است. گلبول های قرمز خون حدود 40 تا 45٪ از کل ترکیب خون را تشکیل می دهد. گلبول های قرمز بسیار مهم هستند زیرا کار انتقال خون و سایر مواد مغذی به سلول ها و ارگان های مختلف بدن را انجام می دهند. کمبود آهن می تواند عواقب زیادی داشته باشد که می توان با مصرف غذاهای غنی از آهن از جمله میوه هایی مانند توت قرمز جلوگیری کرد.

3. سیستم ایمنی قوی

همانطور که قبلاً ذکر شد، قره قاط سرشار از ویتامین C است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و از آن تغذیه می کند تا بدن از حملات ویروسی و باکتریایی جلوگیری کند. این بیماری نه تنها از سرماخوردگی جلوگیری می کند، بلکه به بدن کمک می کند تا بتواند در مقابل تشکیل انواع خاصی از سرطان ها مبارزه کند.

مقاله پیشنهادی:  مواد غذایی فیبردار را بشناسید!

ویتامین C در دستگاه تنفسی نقش آنتی اکسیدانی دارد، بنابراین منبع تسکین آسم است. ویتامین C موجود در آنها حاوی خاصیت ضد هیستامین هستند که از اثر آلرژی جلوگیری می کنند و آن را کاهش می دهند.

قره قاتفواید و مضرات قره قات

4. یبوست

قره قاط ها حاوی مقدار زیادی فیبر هستند. فیبر یک بخش اساسی از یک رژیم متعادل است که با خیساندن آب در دستگاه گوارش تحتانی و تمیز کردن جسمی و بیرون راندن زباله باعث تحریک منظم روده می شود. به بزرگتر شدن روده بزرگ و فعال شدن حرکات روده کمک می کند. فیبر کمک می کند تا از یبوست جلوگیری کند.

5. برای سلامت قلب و عروق

پتاسیم موجود در قره قات یکی از مواد معدنی است که در سلامت قلب و عروق نقش مهمی دارد. همچنین به جلوگیری از فشار خون کمک می کند و فشار خون را کاهش می دهد. پتاسیم برای سایر ارگان های بدن از جمله کلیه نیز عالی است و مشخص شده است که خطر سکته های مغزی را هم کاهش می دهد.

6. کاهش وزن

قرقره قات های ارگانیک کم کالری دارند و تنها 63 لیوان در آن وجود دارد. آنها دارای چربی کم و فیبر فراوانی هستند و آنها را به یک ماده غذایی ایده آل برای کاهش وزن تبدیل می کنند. فیبر باعث می شود سریعتر احساس سیری کنید، بنابراین کمتر غذا می خورید.

استفاده های دارویی

  • این میوه دارای ضد انعطاف پذیر، دفع کننده، هضم کننده، ادرارآور، ملین است.
  • از آنها برای رفع علائم روماتیسمی استفاده می شود.
  • همچنین از آنها در قرص برای رفع اسپریژن یا کاهش درد دررفتگی ها استفاده می شود.
  • قره قات دارای خاصیت کاهش دهنده تب، تحریک کننده عرق، تحریک قاعدگی، ملین، ملایم، قابض، ادرار آور و گوارشی است.
  • گفته می شود چای تهیه شده از برگ های خشک آن باعث کاهش علائم نقرس و روماتیسم می شود، در کمپرس برای زخم های ضعیف مفید است و به عنوان یک محلول مناسب برای غرغره برای عفونت های دهان مفید است.
  • از میوه ی آن در مواد آرایشی، ماسک های صورت برای محکم کردن پوست خسته و بی جان استفاده می شود.
  • قره قاط همچنین در تسکین برخی از بیماری های پوستی از جمله اگزما و آکنه موثر است.
  • قره قاط به پاکسازی خون و تقویت بافت پوست کمک می کند.
  • قره قات می تواند زخم ها را بهبود بخشد، از این طریق از عفونت های سپتیک جلوگیری می کند. می توان از آن برای درمان سوختگی های خفیف استفاده کرد.
  • اگر به طور مرتب مصرف شود، برای بیماران دیابتی، بیمار قلبی، بیمار مبتلا به سرطان و افرادی که از پیری رنج می برند معجزه می کند.
  • بسیاری از محققان معتقدند که گلبرگ های آن خاصیت کاهش تب دارند.
مقاله پیشنهادی:  خواص پیاز برای پوست و مو، سرطان و افسردگی + مضرات مصرف پیاز

قره قاتنحوه استفاده از قره قات

طریقه و میزان مصرف:

محصولات دارویی حاصل از قره قات اصولاً بر حسب وجود 25 درصد آنتوسیانین ها استاندارد می‌گردند که مقدار مصرف آن‌ها به شرح زیر است:

♦ محصولات حاوی آنتوسیانوزید 20 تا 160 میلی گرم تا سه بار در روز

♦ عصاره‌های حاوی 25 درصد غلظت، 80 تا 160 میلی گرم تا سه بار در روز

♦ دانه‌های تازه‌ی گیاه 55 تا 110 گرم تا سه بار در روز

♦ مقدار مصرف، یک استکان آب سرد بر روی 5 تا 10 گرم از خرد شده‌ی میوه‌ها ریخته و به مدت 10 دقیقه می‌جوشانیم؛ سپس همان طور که گرم است، آن را صاف نموده و میل می‌کنیم.

تهیه چای:

به 5 گرم از خرد شده‌ی میوه‌ها یک لیوان آب سرد می‌افزاییم، آن گاه حدود 10 دقیقه می‌گذاریم بماند و سپس آن را به حد جوش می‌رسانیم و باز هم مدت 10 تا 15 دقیقه به حال خود می‌گذاریم و گرما گرم صاف می‌کنیم؛ صاف شده را میل می‌کنیم.

عوارض جانبی

مصرف مقدار زیاد قره قات ممکن است مشکلات روده‌ای- معده‌ای مانند اسهال ایجاد کند.

پکیج دانلودی درمان دائمی زود انزالی

برنامه جامع کنترل انزال شامل کتاب الکترونیکی + فایل صوتی دوره + برنامه تمرینی + آموزش تصویری تمرینات + موسیقی تراپی + پشتیبانی 35 روزه

اطلاعات بیشتر
منبع
beytootetebyan

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا