معنی ضرب المثل حاجی حاجی مکه

مفهوم ضرب المثل حاجی حاجی مکه
ریشه این ضرب المثل به دوران قدیم برمی گردد که حمل و نقل به اندازه امروز پیشرفته نبود. در آن زمان مردم با چهارپا به سفر می رفتند و یکی از سفرهای سخت، سفر حج بود و زائران تقریباً نه ماه برای زیارت خانه خدا از میان صحراهای داغ پر از خار راه می پیمودند.
“حاجی حاجی مکه” ضرب المثلی است که طنز سفرهای سخت را به تصویر می کشد و تا به امروز در زمینه های مختلف اجتماعی از آن استفاده می شود. در فرهنگ ایرانی ارتباط مجدد با دوستان پس از مدت طولانی با شوخی هایی همراه است که یکی از آنها ضرب المثل “حاجی حاجی مکه” است که در ادامه به بیان معنی و مفهوم واقعی این ضرب المثل شیرین فارسی خواهیم پرداخت.
این ضرب المثل ممکن است برای بسیاری از ما حتی فارسی زبانان رمزآلود و مبهم به نظر برسد، اما معنای عمیقی دارد که هنوز هم امروزی است. در فرهنگ عامیانه ایرانی، این عبارت برای نسل ها به عنوان بیان شادی و رفاقت بین دوستانی که مدت هاست همدیگر را ندیده اند، نقل شده است. وقتی کسی بعد از مدتی غیبت به ملاقات دوستش میرود، دوستش به شوخی میپرسد: حاجی حاجی مکه؟ که تقریباً به این معنی است که به مکه رفته بودی و این مدت طولانی پیدایت نبود؟
بنابراین این ضرب المثل در واقع کنایه ای به دوستان است و به نوعی گلایه می باشد که مگر سفر حج رفته بودی که این مدت طولانی نبودی. هر چند افراد زیادی با معنی و مفهوم این ضرب المثل آشنایی ندارند اما در واقع یکی از مناسب ترین ضرب المثل ها برای دوران کنونی است که ارتباطات بین اقوام و آشنایان کم رنگ تر شده است و مشغله های زندگی باعث شده حتی افراد نزدیک نیز کمتر یکدیگر را ببینند.