معنی ضرب المثل خلایق هرچه لایق

معنی ضرب المثل خلایق هرچه لایق
هر کس آنچه را که لیاقتش را دارد به دست می آورد و این گفته به شکل ضرب المثل خلایق هرچه لایق در بین مردم رایج است و به عنوان راهی برای توجیه پاداش ها یا عواقبی که افراد با آن روبرو هستند مطرح می شود.
هر چند این ضرب المثل و گفته قدیمی در بیشتر موارد مصداق دارد اما به نظر من چندان دقیق نیست چون عوامل زیادی خارج از کنترل ما وجود دارند که می توانند بر سرنوشت ما تأثیر بگذارند.
دسترسی به منابعی مانند آموزش، مراقبتهای بهداشتی، و فرصتهای شغلی میتواند تأثیر زیادی بر موفقیت یا شکست افراد بگذارد همچنین موانعی مانند تبعیض، فقر و نابرابری اجتماعی میتوانند توانایی افراد را برای دستیابی به اهدافشان محدود کنند. بنابراین قبل از اینکه عجله کنیم درباره سرنوشت یک نفر قضاوت کنیم، باید عمیق تر قضیه را بررسی کنیم.
هر چند این ضرب المثل به ما می گوید که هر کس به اندازه لیاقتش از موقعیت ها بهره می برد و موفقیت یا شکستش به لیاقت آن بستگی دارد ولی به نظر من واقعیت بسیار پیچیدهتر است و شرایط ما اغلب تحت تأثیر عوامل خارج از کنترل ما، مانند نابرابریهای سیستمی و موانع اجتماعی است. در عوض، ما باید در جهت ایجاد جامعه ای عادلانه تلاش کنیم که در آن همه بدون توجه به پیشینه یا شرایطشان، از فرصت های برابر برای پیشرفت برخوردار باشند.
هر چند اغلب مردم بر این باور هستند که گفته یا ضرب المثل “خلایق هرچه لایق” واقعیت دارد و مطمئناً مواردی نیز وجود دارد که در آن افراد پاداش کار سخت و خوب خود را دریافت می کنند اما به همان اندازه مواردی نیز دیده می شود افراد دچار بدشانسی می شوند و با وجود عملکرد مثبت به نتیجه خوبی نمی رسند و کارهایشان با موفقیت پیش نمی رود.
این ضرب المثل که ” خلایق هرچه لایق” به این معنی است که هر کس آنچه را که لیاقتش را دارد به دست می آورد اما به نظر من این گفته وقتی درست است که عدالت و شرایط بکسان برای همه وجود داشته باشد است که همیشه در واقعیت چنین نیست اما این بدان معنا نیست که ما تلاش را متوقف کنیم.