معنی ضرب المثل قناعت توانگر کند مرد را

مفهوم ضرب المثل قناعت توانگر کند مرد را
این ضرب المثل به این معناست که قناعت و رضایت به آنچه داریم، می تواند ما را توانگر کند. یعنی اگر فردی به آنچه دارد قانع باشد و رضایت دهد، می تواند زندگی خوب و رضایت بخشی داشته باشد.
در واقع این عبارت بیانگر این پیام است که ثروت و توانگری واقعی، نه در کمیت اموال و دارایی ها، بلکه در قناعت و رضایتمندی نهفته است. کسی که با آنچه دارد قانع است، هر چند کم باشد، در واقع ثروتمند و بی نیاز از هر چیزی است.
همچنین این اصطلاح به مفهوم رابطه معکوس بین رضایت و قناعت با ثروت اشاره دارد. برخی افراد به دنبال پول و ثروت کلان در زندگی خود هستند و به دنبال کسب و کارهایی می روند که سود بیشتری برای آنها داشته باشد. اما در عین حال، این افراد به دلیل عدم رضایت و قناعت در زندگی، همیشه در تلاش برای کسب و کارهای بیشتر هستند و هرگز از زندگی واقعی خود لذت خاصی نمی برند.
در مقابل، فردی که رضایت و قناعت دارد، به دنبال کسب ثروت و پول بیشتر نیست و از زندگی عادی خود لذت می برد. این فرد به دلیل رضایت و قناعت، ممکن است در ظاهر ثروتمند به نظر نرسد، اما در واقع او یک فرد توانگر است زیرا توانایی دارد از زندگی خود لذت ببرد و از داشتن دارایی های خود راضی است و حتی ممکن است در آینده تجربه زندگی بسیار بهتری را نیز داشته باشد.
امام رضا علیه السلام در پاسخ به پرسشی که در مورد قناعت چیست گفته است:
الْقَنَاعَةُ تَجْتَمِعُ إِلَى صِیَانَةِ النَّفْسِ وَ عِزِّ الْقَدْرِ
قناعت همنشین کرامت و سربلندی است.
از سایه ی هر کفر و گناهی بگریز از معرض آتش تباهی بگریز
می خواهی اگر عزیز و ایمن باشی از وسوسه ی زیاده خواهی بگریز
بحارالأنوار / ج 75 / ص 349