معنی ضرب المثل مگر اینجا سر گردنه است

مفهوم ضرب المثل مگر اینجا سر گردنه است
مگر اینجا سر گردنه است حکایت افرادی است که بویی از انصاف و مروت نبردهاند و به عناوین مختلف قصد سر کیسه کردن دیگران را دارند همچنین معنی دیگر این ضرب المثل این است که صد رحمت به دشمنم که تو دوستمی.
گاهی از آدمهایی که توقع وجدان و معرفت داریم برعکس از آب در میآیند و مثل دشمن و صد برابر بدتر از دشمن با ما رفتار میکنند در حالی که ما توقع و انتظار داشتیم که خیلی بهتر از اینها با ما رفتار کنند؛ درواقع آنها هیچ بویی از مرام انسانی نبردهاند و حتی بی رحمت تر از دزدها با ما رفتار میکنند.
این ضرب المثل در واقع کنایه زدن به انسانهایی است که هرگونه ظلم و تجاوزی را به حریم ما روا میدارند یا پاسخگوی کمک طلبیدن ما از آنها نیستند یا اینکه در یک موقعیت و محفلی ما را خراب کرده و حتی در شرایط سخت با ما بدترین رفتارها را میکنند؛ کاری که دزدها با اموال مورد غارت گرفته انجام میدهند.
ضرب المثل صد رحمت به دزد سر گردنه، حکایت یک تاجر و یک مرد جوان است که در حین یک سفر کاری از کاروان خود جا ماندند ولی بدون هیچ ترسی از برخورد راهزنان با آنها چون چیز با ارزشی با خود نداشتند به دل کوه کمر زدند و به راه خود ادامه دادند.
در این میان عدهای دزد سر گردنه یا راهزن به آنها برخورد کردند که چون دیدند این دو مرد چیزی برای سرقت ندارند، لباسهای آنها را ربودند و مرد جوان گفت لباسهای من که بی ارزش بود را چرا دزدیدید؟، سر دسته دزدان گفت اگر دنبال مساواتی وقتی به شهر رسیدید ۵ سکه طلا به دوست تاجرت بده.
این دو مرد تا رسیدن به شهر بر سر این موضوع بحث و جدل کردند و برای حل مسالهشان پیش قاضی رفتند و قاضی برای حل مساله آنها از هر کدام پنجاه سکه درخواست کرد و آنها را به معاون خود ارجاع داد، معاون پس از شنیدن داستان آنها صد سکه از هر کدام طلب کرد و به این ترتیب آنها به یاد آن دزد سر گردنه افتادند و گفتند مگر سر گردنه است که به جای قاضی باید دزد باشید.