طرز تهیه نان شیرمال نائینی (شیرینی سنتی نایین)
این دستور یادگاری از مرحومه خانم البخشی نائینی است. مواد زیر تقریباً ۱۲ کیلو نان شیرمال خواهد شد.
مواد لازم نان شیرمال نائینی:
- آرد گندم مرغوب: ۶ کیلو (در نائین آردهای محلی مخصوص شیرینیپزی استفاده میشود)
- روغن جامد ریزدانه: سه کیلو یک قاشق کم
- زرده تخم مرغ: ۱۸ عدد
- جوهر میوه: ۳ قاشق مرباخوری پر
- جوهر جوش: ۳ قاشق چایخوری
- پودر هل: به میران دلخواه (معمولاً دو تا سه قاشق غذاخوری استفاده میشود)
- گلاب: به مقدار لازم
- آب نیم گرم: به مقدار لازم
- کنجد برای تزئین روی نان شیرمال: به میزان دلخواه
طرز تهیه نان شیرمال نائینی:
ظرفی که در آن خمیر را آماده میکنید یخ نباشد. آرد الک شده را در ظرف ریخته و جوهر میوه، جوهر جوش و هل را با آن کاملاً مخلوط میکنیم.
روغن را گرم میکنیم (داغ نشود، نیمگرم باشد، به قدری که آب شود کافی است)
وسط آرد را خالی و گود کرده روغن را در آن ریخته و به خوبی آرد را روغنمالی میکنیم.
به این نکته توجه کنید که خمیر شیرینی را نباید مثل خمیر نان مشتومال داد بلکه باید مالش داد تا شیرینی سفت نشود.
وقتی آرد و روغن کاملاً با هم مخلوط شد شیرینی را اضافه و مجدداً مالش میدهیم تا مخلوط شوند.
زرده تخم مرغ را با همزن میزنیم تا سفیدرنگ شده و کف کند، سپس کمی گلاب و آب نیمگرم افزوده و هم میزنیم. به مواد میافزاییم و مالش میدهیم.
تا به دست آمدن خمیر نرم آب و گلاب نیمگرم اضافه میکنیم. خمیر نه خیلی سفت باشد که ترک بردارد و نه خیلی شل که به سینی بچسبد. گلوله کوچکی از خمیر برداشته کف دست گرد کرده و با انگشت آن را فشار دهید تا پهن شود. اگر اطراف آن ترک نخور خمیر آماده است.
خمیر را چند ساعت در جای معتدل میگذاریم.
قالب نان شیرمال نائینی
از خمیر گلولههای کوچک برداشته، کنجد زده و روی سینی میچینیم. با قالب مخصوص نقش میگذاریم. پس از پر شدن سینی آن را در فر داغ قرار داده و مرتب سر میزنیم.
وقتی زیرش قرمز شد از فر درمیآوریم. تا نیم گرم است با کاردک از سینی جدا کرده یا به اصطلاح لق میکنیم و میگذاریم سرد شود. سپس در ظرف مناسب میچینیم.