علائم و نشانه های آلرژی یا حساسیت غذایی

در این مطلب از مجله اینترنتی مثبت 1، به بیان علائم و نشانه های حساسیت غذایی میپردازیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
آیا تا به حال برای شما اتفاق افتاده که معمولاً ظرف چند دقیقه تا دو ساعت پس از خوردن یک ماده غذایی خاص دچار مشکلات گوارشی، کهیر یا تنگی نفس شده باشید. احساس عدم تحمل غذایی یا آلرژی هرچند آزار دهنده است، اما یک بیماری کمتر جدی است و شامل تحت تأثیر قراردادن سیستم ایمنی بدن نمیشود. در بعضی از افراد، آلرژی غذایی باعث علائم شدید یا بیماری به نام آنافیلاکسی (آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد) میشود.
آلرژی غذایی حدود 6 تا 8 درصد کودکان زیر 3 سال و 3 درصد بزرگسالان را تحت تأثیر قرار میدهد. گرچه برای آلرژی درمانی وجود ندارد و ممکن است با افزایش سن بدتر شود.
آنچه در این مقاله میخوانید
علائم و نشانه های حساسیت غذایی
- سوزن سوزن شدن یا خارش در دهان
- کهیر، خارش یا اگزما
- تورم لبها، صورت، زبان و گلو یا سایر قسمتهای بدن
- خس خس سینه، گرفتگی بینی یا مشکل تنفس
- درد شکم، اسهال، حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه، سبکی سر یا غش کردن
- آنافیلاکسی
- انقباض و سفت شدن مجاری تنفسی
- تورم گلو یا احساس تودهای در گلو که نفس کشیدن را دشوار میکند.
- شوک با افت شدید فشار خون
- نبض سریع
- عصبی بودن
- لرزش از نشانه های حساسیت غذایی
- تعریق
- تپش قلب
- تنفس سریع و پی در پی
- سردرد، میگرن
- احساس سوزش روی پوست
- ورم صورت یا چشم
- آبریزش بینی از نشانه های حساسیت غذایی
- در برخی موارد کما یا حتی مرگ
نشانه های حساسیت به مواد غذایی
مواد غذایی آلرژی زا
هنگامی که به آلرژی غذایی مبتلا هستید، سیستم ایمنی بدن به اشتباه یک ماده غذایی خاص یا یک ماده غذایی را مضر شناسایی میکند و سیستم ایمنی بدن سلولهای آنتی بادی معروف به ایمونوگلوبولین (IgE) را برای خنثی کردن مواد غذایی عامل آلرژی ترشح میکند.
مواد آلرژی زا بزرگسالان:
- میگو و ماهی
- بادام زمینی
- گردو
- سیب
- زردآلو
- کرفس
- گیلاس
- فندق
- هلو
- گلابی
- آلو
- سیب زمینی خام
- سویا
- نارنگی
- فلفل
- کلم بروکلی
- کلم
- هویج
- سیر
- پیاز
- برخی گیاهان و ادویه جات (رازیانه، فلفل سیاه، زیره سیاه، گشنیز، خردل، جعفری)
مواد آلرژی زا برای کودکان:
- بادام زمینی
- تخم مرغ
- شیر گاو
- گندم
- سویا
- سندرم آلرژی غذایی به گرده گل
عوامل ایجاد آلرژی غذایی
- اگر آسم، اگزما، کهیر یا آلرژی مانند تب یونجه در خانواده شما شایع باشد، در معرض خطر آلرژی غذایی هستید.
- در افراد مبتلا به تب یونجه یا اگزما، خطر ابتلا به آلرژی غذایی بیشتر است.
- آلرژی غذایی بیشتر در کودکان به ویژه کودکان نوپا و نوزادان دیده میشود.
- آسم و آلرژی غذایی معمولاً با هم اتفاق می افتند. در صورت بروز علائم آلرژی، آسم هم شدیدتر میشود.
- نداشتن کهیر یا سایر علائم پوستی
با این حال، هنگامی که آلرژی غذایی ایجاد شده است، بهترین راه برای جلوگیری از واکنش آلرژیک شناخت و اجتناب از غذاهایی است که علائم و نشانههای آلرژی ایجاد کند.
آلرژیهای غذایی در بدن ما چگونه اتفاق می افتد؟
آلرژی غذایی از دو طریق در بدن ایجاد میشود یکی از طریق خون و دیگری از طریق بافت های بدن به ویژه در مکانهایی مانند بینی، گلو، ریهها، پوست و دستگاه گوارش که باعث واکنشهای آلرژیک در بدن میشوند.
در برخی موارد ممکن است دچار احساس خارش در دهان و علائمی مانند استفراغ، اسهال یا شکم درد شده باشید. مواد حساسیت زای غذایی در خون میتواند باعث افت فشار خون شود و در پوست کهیر یا اگزما ایجاد کرده و در ریهها باعث خس خس سینه شوند. همه این عوامل طی چند دقیقه تا یک ساعت اتفاق می افتد.
درمان حساسیت غذایی
درمان حساسیت غذایی
راه اصلی مقابله با آلرژیهای غذایی پرهیز از آنها است. برای افراد بسیار حساس، حتی مقادیر بسیار کمی ماده حساسیت زا باعث آلرژی میشود. پس از شناسایی غذای آلرژی زا، باید از خوردن آن صرف نظر کنید.
حتی افرادی که بسیار محتاط هستند میتوانند مرتکب اشتباه شوند، بنابراین اگر حساسیت غذایی شدید دارید، علائم خفیفی مانند سوزن سوزن شدن در دهان و گلو یا ناراحتی معده تجربه کنید و در صورت بدتر شدن اوضاع باید به پزشک مراجعه کنید.
داروهای تسکین علائم حساسیت غذایی
- آنتی هیستامین برای مشکلات گوارشی، کهیر و عطسه و آبریزش بینی
- گشادکننده برونش برای سفت شدن مجاری هوایی یا علائم شبه آسم
اما اگر این داروها قبل از غذا مصرف شوند، از بروز واکنش آلرژیک جلوگیری نمیکنند. قرصهای آلرژی به طور منظم در طولانی مدت به بدن کمک میکنند.