چگونه جرم دندان را از بین ببریم
در این مطلب خواهیم آموخت که چگونه جرم دندان را از بین ببریم، با ما همراه باشید 🙂
جرم دندان علاوه بر ایجاد شکل ظاهری ناخوشایند بهمرورزمان موجب از بین رفتن لثهها میشود پس جرمزدایی را باید جدی گرفت؛ و نسبت به برطرف کردن آن اقدام کرد.
هرروز با خوردن مواد غذایی و حتی نوشیدنیهایی مانند چای یا قهوه باعث میشوید که دندانهایتان حالت زردی را به خود بگیرند و از حالت شفافی که شما تمایل دارید، خارج شوند.
زرد شدن دندانها میتواند نشانه پوسیدگی و تراکم جرم باشد. این مسئله پس از مصرف غذاهای مختلف نیز ایجاد میشود، اما با استفاده از توصیههای زیر میتوان زردی دندانها را از بین برد و ظاهر آن را زیباتر کرد.
پلاک دندانی با مسواک زدن به سهولت پاک میشود. یکی از دلایلی که دندانپزشکان توصیه میکنند که دفعات مسواک زدن زیاد باشد درواقع حذف پلاک دندانی که بهسرعت روی سطوح دندانی تشکیل میگردد. پلاک دندانی درصورتیکه حذف نگردد در ابتدا باعث التهاب لثه میشود که به آن رُنزیوت میگویند.
رفتهرفته پلاک از حالت نرم به حالت سخت تبدیلشده که اصطلاحاً جرم نامیده میشوند.
دلایل جرم گرفتن دندان
علت به وجود آمدن جرم دندان چیست؟
باید دقت کنید که هر تغییر رنگی بر روی دندانها نشانه جرم دندان نیست بلکه پوسیدگیها هم در رنگ طبیعی دندان تغییر ایجاد میکنند.
گاها لکههایی هم بر روی دندان وجود دارد که حتی با جرمگیری هم از بین نمیرود که این ممکن است ناشی از مصرف داروهایی در زمان رشد و تکامل دندان باشد. دلایل رایج دیگری که در ایجاد جرم دندانها نقش دارند مصرف بیشازحد چای و قهوه و بدتر از همه مصرف دخانیات است.
جرم دندان چگونه تشکیل میشود؟
از لحظهای که مسواک زده میشود، حدوداً ۱۰ دقیقه بعد روی سطوح دندانی موادی شروع به تجمع میکنند که اصطلاحاً پلاک دندانی نامیده میشوند. پلاک دندانی از مواد غذایی مصرفشده یا مواد معدنی موجود در بزاق ایجاد میشود، اگر کمی دقت کنیم بعد از مسواک زدن در شب و نخوردن چیزی هنگامیکه از خواب بیدار میشویم چنانچه با زبان روی دندانها تماس برقرار کنیم زبری خاصی را احساس میکنیم که درواقع همان پلاک دندانی است.
تشکیل جرم دندان درواقع یک فرآیند مخرب است.
جرم دندان باعث تخریب لثه و بافتهای نگهدارنده دندان میشود و لثه سالم را تبدیل به لثه بیمار و پرخون و ملتهب مینماید و باعث افزایش عمق شیار لثه شده و لثه چسبنده که باعث نگهداری دندان در حفرۀ استخوانی است را از بین برده، به دنبال آن تخریب استخوان حادث میشود که درنهایت لقی دندان ایجاد میشود که در اصطلاح به این حالت بیماری پریودنتیت میگویند.
در پریودنتیت از بین رفتن استخوان و متعاقب آن از دست رفتن دندانها بسیار اتفاق میافتد و تخریب استخوان گاهی آنقدر زیاد است که بعدازآنکه دندانها از دست رفتند امکان جایگزینی آنها را بسیار مشکل میکند.
آیا جرم گیری به دندان ها آسیب میزند؟
بسیاری از مردم میپندارند جرمگیری برای دندانها ضرر دارد؛ و توجیه آنها این است که بعد از جرمگیری دندانهای ما پوسیدهشده یا لثه از بین رفتهاند و بعضی حساس شدن دندانها را بهانه کرده، از جرمگیری فرار میکنند و باهمین تفکرات غلط بهشدت از جرمگیری پرهیز میکنند، باید به این افراد بگویم جرمگیری نهتنها باعث پوسیدگی دندانها نمیشود بلکه لثهها را هم از بین نمیبرد. تازه جرمگیری و حذف جرم مانع تخریب و از دست رفتن لثهها میشود.
لثهها شاداب و کاملاً صورتیرنگ و بدون خونریزی میشوند و بوی بددهان که متعاقب التهاب لثهها ایجاد میشود هم از بین میرود، برای تسریع رفع حساسیت استفاده از دهانشویه توصیه میشود.
علت تصور پوسیدگی بعد از جرمگیری هم در حقیقت این است که این دندانها پوسیدگی مختصری داشتهاند و وقتیکه جرم روی همان نواحی قرار گرفت عملاً هیچگونه مسواکی در آن نواحی زده نمیشود و این پوسیدگیهای اندک در زیر جرمها کمکم زیاد میشوند و وقتیکه جرمگیری انجام میشود تازه وسعت پوسیدگی خود را نشان میدهد.
لازم به ذکر است که داشتن دندانهای پوسیده بهمراتب وضعیت بهتری از داشتن لثههای پر از جرم است زیرا پوسیدگی را به سهولت میتوان ترمیم کرد ولی عدم جرمگیری ممکن است علیرغم داشتن دندانهای سالم در زمان کوتاهی، بیدندانی را به دنبال داشته باشد، حال تصمیم با شماست میخواهید دندانهای ترمیمشده داشته باشید یا بیدندان باشید، میخواهید لثههای سالم و دهانی خوشبو داشته باشید یا لثههای ملتهب با دهانی بدبو و یا میخواهید موقع مسواک زدن از اینکه از لثهها خون میچکد بنالید یا با لذت مسواک کنید.
چگونه جرم دندان را برطرف کنیم؟
جوششیرین یا همان بیکربنات سدیم
مادهای است که باعث سفیدی دندانهای شما میشود. میتوانید این ماده را بر روی مسواک خود بزنید و به دندانهایتان بمالید. البته باید دقت کنید که مبادا آن را قورت دهید و در حین اینکه دندانهایتان را با این ماده میشویید، دهانتان را از آب پر کنید تا مبادا غلظت زیاد این ماده باعث از بین رفتن مینای دندانتان نشود.
بعضی از مواد غذایی مانند سیب و هویج باعث سفیدی دندانهایتان میشوند، زیرا این دو میوه، موادی دارند که باعث میشوند رسوبی که بر روی دندانهای شما قرار دارد از بین برود و جرم روی دندانهایتان نیز پاک شود.
بیکربونات سدیم یا همان جوششیرین، بخشی از درمانهای طبیعی و بسیار مؤثر برای سفید کردن دندانهاست. در ترکیب اکثر خمیردندانهای صنعتی از این مادهی سفیدکننده استفاده میشود.
جوششیرین به کمک دانههای ریز خود کمک میکند که لکههای کدر کننده دندانها از بین برود.
درواقع مانند لایهبردار پوست عمل میکند. البته لازم است که دندانهایتان را با دقت مسواک بزنید.
روش استفاده از جوش شیرین
خیلی ساده است. اگر میخواهید تا عید دندانهایتان را سفیدتر کنید، میتوانید برای مسواک زدن از این ماده استفاده کنید. بهاینترتیب که مقداری از آن را روی مسواکتان ریخته و دندانها را با دقت و بهآرامی مسواک بزنید.
نیازی به استفاده از خمیردندان نیست، چون در این صورت خاصیت سایندگی جوششیرین بیشتر شده و خطر آسیبهای احتمالی به دندانها نیز افزایش پیدا میکند.
با دقت همهی دندانها را مسواک بزنید و درنهایت مثل همیشه آنها را با آب بشویید.
ریحان موثر در جرم گیری دندان
این گیاه علاوه بر اینکه درمان بسیاری از دردهاست، سفیدکننده دندان نیز بهحساب میآید و از دهان در برابر مشکلات و بیماریهای متعدد محافظت میکند. برگهای ریحان را خشک و آسیاب کنید سپس به خمیردندان اضافه و هرروز از آن استفاده کنید.
از بین بردن جرم دندان با نمک
نمک یکی از قدیمیترین درمانها برای رفع زردی دندانهاست. کافی است مقداری نمک و زغال را باهم مخلوط و دندان را با آن تمیز کنید. دانههای نمک، صیقل دهنده است و لایه زرد چسبیده روی دندان را از بین میبرد. این روش نسبت به خمیردندان اثر ملایمتری دارد.
جرم گیری دندان با پوست پرتقال
از بین بردن جرم دندان با پوست پرتقال
پوست پرتقال درمان عالی برای بوی نامطبوع دهان و زردی دندان است. کافی است قبل از خواب، پوست پرتقال را به دندان بمالید. ترکیب کلسیم و ویتامین C موجود در آن، میکروبهای دهان و زردی دندان را از بین میبرد و باعث خوشبو شدن دهان میشود. میتوان پودر پوست پرتقال را نیز به خمیردندان اضافه کرد.
با هویج داندان هایتان را جرم گیری کنید
فیبر موجود در هویج بهعنوان پاککننده دندان عمل میکند. جرمها و زردی دندان را نیز از بین میبرد.
چریش
از قدیم، از چریش بهعنوان سفیدکننده دندان استفاده میشود. با چوب درخت چریش نهتنها ذرات غذای گیرکرده از بین دندان خارج میشود بلکه بوی بددهان نیز از بین میرود و زبان نیز تمیز میشود. این گیاه خاصیت طبیعی ضد باکتریایی و ضدعفونیکننده دارد.
کربن گیاهی روشی شگفتآور
کربن گیاهی از سوزاندن چوب برخی از گیاهان به دست میآید. در کشورهایی مانند هند سالیان زیادی است که مردم از آن برای سفید کردن دندانهایشان استفاده میکنند.
بهتر است بدانید که کربن گیاهی خطری برای بدن ندارد و حتی از پودر آن برای برطرف کردن مشکلاتی مانند نفخ، اسهال و استفراغ، بوی بددهان و غیره نیز استفاده میشود.
روش استفاده
میتوانید از پودر خالص کربن گیاهی استفاده کنید. کافی است مقداری از این پودر را روی مسواکتان ریخته و مانند همیشه دندانهایتان را مسواک بزنید.
توجه داشته باشید که نیازی به خمیردندان ندارید، چون در این صورت احتمال سایش و آسیب دندانها زیاد میشود.
همچنین میتوانید پودر کربن گیاهی را با چند قطره آب لیموترش یا آب معمولی ترکیب کرده و یک مادهی خمیر مانند تهیه کنید. میتوانید از این ترکیب خمیری شکل نیز برای سفید کردن دندانهایتان استفاده کنید.
توصیه میکنیم از این روش دومرتبه در هفته استفاده کنید نه بیشتر. معمولاً در داروخانهها و عطاریها، پودر کربن گیاهی به فروش میرسد.
روش های ازبین بردن جرم دندان
خودتان خمیردندان طبیعی تهیه کنید
برای اینکه با طبیعیترین شکل ممکن، همیشه دندانهای سفید و مرواریدی داشته باشید، دستبهکار شوید و یک خمیردندان دستساز داشته باشید.
میتوانید یک تا دومرتبه در هفته از خمیردندان خودتان استفاده کنید و از سفیدی دندانهایتان لذت ببرید.
روش استفاده
خیلی ساده است. مسواک را به مقداری خاک رس سبز یا جوششیرین آغشته کنید.
سپس یک قطره عصارهی روغنی (افشرهی خوراکی) لیموترش یا نارنگی روی آن بچکانید.
دندانهایتان را بهآرامی با این ترکیب مسواک بزنید و درنهایت بشویید.
میتوانید در پایان نیز از جوشانده نعنا بهعنوان دهانشویه استفاده کنید.
چند راه ساده خانگی دیگر برای از بین بردن جرم دندان
- میوهها و سبزیها سفت مانند هویج و سیب به دلیل سفتی با فشار بیشتری گاز زده میشوند که همین یک حالت سایش بر روی دندانها ایجاد میکند که در از بین بردن جرم دندانها فوقالعاده مؤثر است.
- کرفس و هویج هم همین خاصیت را دارند.
- توتفرنگی را بر روی دندانها بمالید تا جرمگیری طبیعی و خوشمزه داشته باشید.