چگونه درس را حفظ کنیم که از یادمان نرود

آنچه در این مقاله میخوانید
بیشتر دانش آموزان از این موضوع گله دارند، که چرا بعد از تلاش فراوان برای درس خواندن چگونه مطالبی که با هزار زحمت حفظ کردهاند، از یادشان میرود. ترس و استرس رایجی که اکثر دانش آموزان موقع امتحانات دارند نیز همین فراموش کردن مطالب خوانده شده و این موضوع است که چگونه درس را حفظ کنیم که از یادمان نرود.
شاید تعجب کنید، اما محققان تخمین زدهاند 90 درصد از مطالبی که میآموزیم بلافاصله پس از یادگیری فراموش میکنیم و این بیشتر به این دلیل است که مغز ما محدود است و نمیتواند تشخیص دهد کدام مطالب را باید در حافظه ذخیره کند. بنابراین، ما آنها را فراموش میکنیم.
اگر فرزندان شما نیز با این مشکل دست و پنچه نرم میکنند، برای غلبه بر ترس کودکان خود و کمک برای به خاطر سپردن و تثبیت اطلاعات در مغز خود از ترفندهای یادگیری این مقاله میتوانید کمک بگیرید.
چگونه درس را حفظ کنیم که از یادمان نرود؟!
1. یادگیری گروهی
درس خواندن و مطالعه با دوستان یا خانواده و سؤال از همدیگر حین یادگیری، سبب یادگیری و حفظ بهتر مطالب میشود.
2. تمرکز حین خواندن
تمرکز حین حفظ کردن دروس و دور بودن از عوامل حواس پرتی و استرس زا، سبب میشود مغز اطلاعات را در حافظه بلند مدت ذخیره کند. در نتیجه فراموشی اطلاعات کمتر میشود.
3. خواندن با صدای بلند
استفاده از حواس چندگانه و گفتن کلمات با صدای بلند و سپس شنیدن آنها توسط خودتان در یادگیری بدون فراموشی بسیار مؤثر است اگر نمیتوانید با صدای بلند صحبت کنید، سعی کنید دهانتان را بدون صدا حرکت دهید.
4. تکرار، تکرار، تکرار
تکرار در یادآوری و تثبیت مطالب آموزشی در ذهن بسیار کمک کننده است. تکرار مطالب آموزشی خود در حین فعالیت روزمره، بخاطرسپاری آنها در حافظه را بیشتر میکند.
5. خواندن از روی کاغذ
94 درصد از دانش آموزان ترجیح میدهند مطالب درسی خود را از روی صفحههای موبایل و تبلت بخوانند، در حالی که برخلاف صفحههای کامپیوتری، خواندن از روی کاغذ به حافظه کمک میکند تا اطلاعات را بهتر به یاد بیاورد.
6. فکر کردن حین یادگیری
15 دقیقه تفکر به آنچه یاد گرفتهاید، باعث افزایش اعتماد به نفس در فرآیند یادگیری و به خاطر سپردن بهتر اطلاعات میشود. همچنین مشتاق خواهید بود که تلاش بیشتری برای یادگیری انجام دهید.
7. نوشتن اطلاعات حفظی
یادداشت برداری و نوشتن، یک فرمول مهم در یادگیری است. فلش کارت بهترین راه برای به خاطر سپردن است زیرا مغز را وادار به یادآوری آنچه آموختهاید میکند.
8. جویدن آدامس
جویدن آدامس باعث میشود اکسیژن بیشتری وارد مغز شود و کمک میکند بهتر تمرکز کنید و یادگیری مطالب جدید را در مغز بیشتر میکند. همچنین افرادی که در طول یادگیری آدامس میجویدند، ضربان قلب بالاتری دارند که باعث جریان بیشتر اکسیژن به مغز میشود.
9. مطالعه قبل از خواب و بعد از بیداری
یکی از پاسخها به اینکه چگونه درس را حفظ کنیم که از یادمان نرود، زمان یادگیری یا مرور اطلاعات آموخته شده قبل و بعد از بیدارشدن از خواب است. قبل از رفتن به رختخواب و بلافاصله پس از بیدار شدن، مغز مواد شیمیایی ترشح میکند که برای تقویت حافظه مهم است. اما در زمانهای دیگر روز، ذهن به طور مداوم محتویات حافظه کوتاه مدت را تازه سازی میکند و باعث میشود برخی چیزها را فراموش کنید.
10. مطالعه و استراحت
بعد از 25 تا 30 دقیقه مطالعه، پنج دقیقه بعد را استراحت کنید. زیرا پس از 30 دقیقه توانایی مغز برای حفظ اطلاعات کاهش مییابد و باید استراحت کنید و یک میان وعده سالم بخورید یا حرکات کششی سبک انجام دهید.
11. خواب کافی
خواب یکی از مهمترین عناصر در داشتن حافظه خوب است، حتی یک چرت کوتاه یادآوری حافظه را بهبود میبخشد. خواب بعد از یادگیری بخش مهمی از تثبیت اطلاعات در حافظه است و یادگیری اطلاعات جدید را بهتر میکند.
هر شب 9 ساعت بخوابید که سطح مطلوب برای نوجوانان است. خواب توصیه شده برای بزرگسالان بین 7 تا 9 ساعت است.
12. انتخاب مکانی برای مطالعه
شما باید فضایی آرام و بدون حواسپرتی مانند کتابخانه را برای مطالعه پیدا کنید و از عوامل حواس پرتی از قبیل رایانه و موبایل حدالامکان دور باشید.
13. ورزش
همانطور که می دانید ورزش فواید بسیار زیادی دارد. ورزش منظم علاوه بر حافظه، تواناییهای شناختی را نیز بهبود میبخشد. پیاده روی برای حافظه ورزش مهمی است.
14. استفاده از حس بویایی
طبق تحقیقاتT حس بویایی تأثیر مهمی در یادآوری اطلاعات دارد. هنگام مطالعه یک عطر یا رایحه را استشمام کنید. سپس دقیقاً قبل از امتحان همان عطر را استشمام کنید. این کمک میکند اطلاعات را بهتر به یاد بیاورید.