چگونه ریش درآوریم؟ راه های درآوردن ریش صورت
خیلی از آقایان از اینکه صورتشان کممو است و یا به علت نداشتن ریش و سبیل پر پشت، عصبانی و نگراناند و در آرزوی این هستند که ریش و سبیل پرپشتی مثل دیگران داشته باشند و انواع درمانها را جستجو میکنند.
نداشتن ریش و سبیل نوجوانان و جوانان در اغلب موارد علت خاصی ندارد و به خاطر مسائل ژنتیکی طبیعت بدن فرد طوری بنا نها شده است که فولیکولهای موی کمی در اون ناحیه رشد کند.
علل در نیامدن موی صورت پسران
در نیامدن موهای صورت در جنس مذکر دو منشأ میتواند داشته باشد. یکی اینکه اصلاً فولیکول مویی وجود نداشته باشد. مثلاً در بعضی نشانگانها (سندرمها) مثل هیپوتریکوزیس ارثی و مادرزادی چنین مشکلی وجود دارد و به طور ژنتیکی در بعضی از پسران و مردان خانواده، قسمتی از ریشهای فرد در نمیآید. در بیشتر این موارد در قسمتهای فاقد ریش، فولیکول مو اصلاً وجود ندارد و لذا هیچ درمانی نمیتواند باعث رشد مو شود و تنها راهحل کاشت مو میباشد که البته در موارد بسیار نادری که این تنک بودن غیرقرینه و محدود به منطقه کوچکی باشد، منطقی به نظر میرسد و نیاز به درمانی ندارند.
اما دومین علت نداشتن ریش و سبیل، کمبود هورمونهای مردانه است. کمبود هورمون مردانه (آندروژن) اگر قبل از سن بلوغ رخ دهد، در جنس مذکر موجب علایمی میشود که شامل ایجاد علایم ثانویه جنسی به طور ناقص، تناسب اسکلتی خواجهای، آلت تناسلی کوچک، کوچک ماندن بیضهها و عدم تشکیل چین و چروکهای خاص کیسه بیضه است. در این حالت صدای فرد نازک مانده و توده عضلانیاش افزایش پیدا نکرده و قدرت فرد از حد طبیعی کمتر خواهد بود.
علایم بلوغ مرتبط با رویش ریش و سبیل پسران
بزرگ شدن بیضهها در بلوغ پسران تقریباً در سنین ۱۱٫۵ سالگی (در محدوده ۹٫۵ الی ۱۳٫۵ سالگی) آغاز میشود که فقط چند ماهی دیرتر از سن جوانه زدن پستانها در دختران است. یک سال بعد از بزرگ شدن بیضهها رشد آلت تناسلی آغاز میشود. قبل از رشد آلت, موهای ناحیه تناسلی در قائده آلت تناسلی ظاهر میشود و پس از رشد آلت, موهای زیر بغل شروع به رشد میکنند.
تکمیل رشد بیضهها در هر زمانی بین سنین ۱۳٫۵ سالگی تا ۱۷ سالگی ممکن است رخ دهد. افزایش طول و قطر آلت به طور طبیعی بین سنین ۱۰٫۵ الی ۱۴٫۵ سالگی رخ میدهد و تکامل آلت تناسلی در سنین ۱۲٫۵ الی ۱۶٫۵ سالگی انجام میشود. جهش رشدی در پسرها نسبتاً دیررس است, اما به طور طبیعی و بسته به سرشت هر فرد, از سن ۱۰٫۵ تا ۱۶ سالگی شروع شده و تا سن ۱۳٫۵ الی ۱۷٫۵ سالگی کامل میشود. رشد فرد با سرعت آهستهتری برای چندین سال پس از جهش رشدی ادامه مییابد.
درمان کم پشتی ریش و سبیل پسران
مردانی که از نداشتن ریش و سبیل رنج میبرند، در ابتدا باید توسط متخصص غدد درون ریز تحت بررسی هورمونی قرار بگیرند تا مشکلات هورمونی احتمالیشان بررسی شود، هم چنین معاینه و بررسی موهای سر، دندانها و علایم جنسی ثانویه میتواند برای تشخیص سندرومهای خاص مفید باشد. بیشتر کسانی که مشکل نداشتن ریش و سبیل دارند با تراشیدن ریش این نقص را تقریباً غیرقابل مشاهده میکنند، ولی کسانی که اصرار به بلند کردن محاسن خود دارند میتوانند از داروی «ماینوکسیدیل» موضعی که موهای ریز صورت را درشتتر میکند استفاده کنند. در مواردی هم که هیچ مویی روی صورت وجود نداشته باشد، معمولاً درمانی جز کاشت مو برای نداشتن ریش و سبیل نتیجه بخش نخواهد بود.
همچنین بخوانید: درمان ریزش مو با ماینوکسیدیل
استفاده از رنگ مو ممکن است موی صورت را ضخیمتر و پرتر نشان دهد، ولی در صورتی که موی صورت خیلی نازک باشد رنگ کردن آن چندان مؤثر نیست و نمیتواند منظرهی ریش و سبیل یک فرد بالغ را نشان دهد. اگر تمایل به رنگ کردن ریش و سبیل خود دارید، از محصولاتی استفاده کنید که منحصر به موی صورت آقایان هستند و فقط برای سبیل و ریش استفاده میشوند. این محصولات باعث بروز واکنش آلرژیک یا راش نمیشوند، البته بهتر است قبل از انجام این کار آنها را آزمایش کنید.
دلایل متفاوتی وجود دارند که موی صورت شما پس از اصلاح به علت نداشتن ریش و سبیل پر پشت و به نظر ضخیمتر میرسند. موها در نزدیکی ریشهی مو کلفتتر و تیرهتر هستند و وقتی شما مو را از نزدیکی ریشه میبرید کلفتتر به چشم میآیند. خارج شدن مو از سطح پوست باعث ایجاد حالت زبری روی سطح پوست در یکی، دو روز پس از اصلاح میشود و با ادامهی رشد مو این حالت زبری کمتر خواهد شد. اگر این باور درست باشد بیشتر افرادی که هر روز اصلاح میکنند باید ریش پر و کاملی داشته باشند، در حالی که این طور نیست.
نکات طلایی برای رویش ریش در مردان
رشد ریش به ژنتیک افراد برمیگردد
رویش ریش در مردان همزمان با رسیدن به سنین بلوغ و دگرگونیهای هورمونی روی میدهد، رویش ریش به معیارهای مختلفی از جمله ژنتیک، وضعیت سلامت، تعادل هورمونی، تغذیه و مواردی از این دست بستگی دارد.
افزایش سن تارهای مو
معمولاً همزمان با افزایش سن تارهای موی ریش در آقایان ضخیمتر میشود و بخش بیشتری از صورت آنها را پوشش میدهد، اما یکی از مشکلهای شایع رویش کم و نامنظم ریش، ریزش سکهای در ریش یا کندی در رویش آن بوده که یکی از اصلیترین دلایل مراجعه آقایان به متخصصان پوست و مو است.
صبر و حوصله
برای دارا بودن ریشی پرپشت و سالم با رشد سریع راهکارهای مختلفی از سوی پزشکان به آقایان توصیه میشود، اما اولین گام صبور بودن است، زیرا زمان رویش موهای صورت بسته به ژنتیک هر فرد متفاوت است و ریش به روشی خاص و با سرعت مخصوص خودش رشد میکند.
نکته: برخی افراد اعتقاد دارند اصلاح سریع ریش با تیغ اصلاح سبب تحریک پوست و رویش سریع ریش میشود، اما هنوز هیچ مدرک پزشکی معتبری در این باره منتشر نشده است. این کار نه تنها به رشد مو کمک نمیکند بلکه به پیاز مو هم آسیب میزند.
چه کار کنیم تا زود ریش در بیاوریم
شستشوی منظم صورت
تنها اصلاح با فاصله کم صورت قبل از شروع رویش ریش در پسران میتواند سبب رشد سریع فولیکولهای مو شود. برای کمک به رویش ریش، توصیه میشود آقایان روزانه حداقل دوبار صورت خود را با آب گرم شست و شو دهند تا فولیکولهای مو از حالت انسداد خارج شوند.
شست و شوی ریش با یک شامپوی ملایم به همراه آب گرم و در انتها آبکشی با آب سرد میتواند سبب تحریک فولیکولها، کاهش خطر رشد باکتری و میکروب لابه لای فولیکولهای مو و رشد سریعتر ریشها شود.
ماساژ صورت
ماساژ صورت با کمک نوک انگشتان دست به گونهای که سبب تحریک پوستی نشود به میزان ده دقیقه در روز هم میتواند سبب تحریک و تقویت خون رسانی به فولیکولهای مو و رشد ریش با سرعت بیشتر شود.
مراجعه به متخصص پوست
با مراجعه به متخصص پوست میتوانید از وضعیت رویش ریش خود بسته به سن و پس از انجام آزمایش خون و بررسی هورمونها مطلع شوید. درصورت نیاز متخصص پوست شما را به متخصص غدد برای بررسیهای بیشتر معرفی میکند
لایه برداری صورت
لایه برداری صورت سبب از بین رفتن سلولهای مرده پوست و تقویت فولیکولهای مو میشود. امروزه روغنها و انواع محلولهای محرک برای تقویت و رویش ریش در بازارهای جهانی وجود دارد که توصیه میشود برای مصرف آنها حتماً از پزشک متخصص راهنمایی ومشاوره بگیرد.
نکته: قبل از استفاده از هرمحصول شیمیایی یا حتی روغن گیاهی، ابتدا مقداری از آن را پشت گوش خود به مدت ۴۸ ساعت آزمایش کنید و در صورت نداشتن حساسیت و واکنش آلرژیک از آن استفاده کنید.
نکته: برخی از آقایان همزمان با دگرگونیهای هورمونی درسنین بلوغ دچار آکنه صورت میشوند که در اینصورت باید از مصرف روغن برای تقویت ریش خودداری کنند، زیرا میتواند سبب تحریک پوست و ایجاد آکنه صورت شود.
استفاده از مکملها و ویتامینها
افزون بر رسیدگی به ظاهر پوست، انجام ورزش و دارا بودن رژیم خوراکی سرشار از ویتامینهای B۳، B۵، B۷ و B۹ هم در تقویت بدن و دارا بودن موهایی سالم در بدن اثر گذار است.
پزشک متخصص پوست و مو در صورت نیاز، برای شما مکملهای خوراکی و ویتامینی حاوی گروه ویتامین B تجویز خواهد کرد تا سرعت رشد ریش شما افزایش پیدا کند.
تغذیه مناسب
از جمله مواد خوراکی مفید برای کمک به رویش و تقویت ریش میتوان مصرف مرغ، گوشت گاو، کلم بروکلی، هویج، فلفل سبز، گوجه فرنگی، مرکبات، ماهی، لبنیات، آووکادو، غلات، آجیل و سبزیجات دارای برگ سبز را نام برد.
نوشیدن آب
برای کمک به آب رسانی بدن و رشد فولیکولهای موی ریش به میزان کافی آب بنوشید و از مصرف مواد خوراکی فرآوری شده، دارای میزان بالای نمک، قند و چربیهای غیرسالم و استعمال مواد دخانی خودداری کنید.
تمرین هوازی
در طول هفته حداقل به میزان ۱۵۰ دقیقه تمرینهای هوازی با شدت متوسط داشته باشد به طوری که ضربان قلب شما را بالا ببرد.
این کار سبب خون رسانی بهتر به بافتهای بدن و جذب میزان کافی اکسیژن میشود که برای رشد موهای بدن اثربخش است.
استرس
داشتن استرس بسیار شدید و بالا در آقایان افزون بر موهای سر، سبب ریش موهای ریش، ایجاد مناطق طاس در ریش و حتی افزایش احتمال ابتلا به بیماری خود ایمنی آلوپسی آره آتا میشود که در اثر آن ریزش سکهای در موی سر و ریش ایجاد میشود.
تغییرات هورمونی
گاهی اوقات دگرگونی درسطح هورمون تستوسترون و DHT میتواند بر کم پشتی ریش اثر بگذارد. تستوسترون به دو نوع تقسیم میشود که به آنها T و DHT گفته میشود. سطح DHT بر تراکم موهای ریش اثر دارد در حالی که T بر ضخامت موهای ریش اثر میگذارد.
مصرف خودسرانه دارو
هرگونه استفاده از داروهای هورمونی و روشهای درمانی باید به طور مستقیم زیر نظر متخصص انجام شود. مصرف خودسرانه هرگونه دارو میتواند فرد را درمعرض طیف وسعی از عوارض جانبی ناخواسته قراردهد.
کاشت مو
در نهایت در صورت نتیجه نگرفتن از راهکارهای درمانی، کاشت و پیوند مو آخرین گزینه برای آقایانی است که تمایل به داشتن ریش دارند.
من میخوام بدونم چگونه توانستم سبیل وریش در بیارم بدجور دلم میخواد ریش داشته باشم