بارداری و اطفال

عوارض بوتاکس در دوران شیردهی

مادر شدن یکی از شیرین‌ترین رویدادهای زندگی هر زنی است. ولی محدودیت‌های خاص خود را دارد. به این معنی که احتمالاً دیگر نتوانید هر کاری دلتان خواست با بدنتان بکنید! زیرا ازاین‌پس مسئول زندگی یک موجود کوچک هستید و درصورتی‌که شیرخوار باشد سلامت تغذیه‌اش به روش تغذیه شما و رفتار شما با بدنتان بستگی دارد. سؤالات زیادی در خصوص برخی از کارها در دوران شیردهی می‌شود که یکی از مهم‌ترین پرسش‌ها این است که آیا بوتاکس در دوران شیردهی ضرر دارد؟

تبلیغات

بوتاکس چیست؟

پروتئین‌های عصبی در تزریق بوتاکس، به‌وسیله مسدود کردن استیل کولین عصبی که به‌طور موقت از انقباض سلول‌های عضلانی و فعالیت سلول‌های غدد لنفاوی جلوگیری می‌کند، تأثیر می‌گذارد.

زمانی که به خاطر زیبایی، بوتاکس به عضلات خاص و یا گردن تزریق می‌شود، آن‌ها را فلج کرده و سبب کاهش چین‌وچروک، خطوط صورت، چین‌وچروک پای چشم و پیشانی و خطوط خفیف می‌شود.

سموم بوتاکس امکان دارد به‌طور مستقیم به عضلات یا غدد فوق فعال تزریق شوند تا فعالیت آن‌ها را محدود کنند، مثل غدد عرق زیر بغل، عضلات گردن یا عضلات دست.

کاربرد بوتاکس

بوتاکس در پزشکی کاربرد بسیاری دارد و بیشتر توسط متخصصان پوست و جراحان پلاستیک برای مسائل مربوط به زیبایی استفاده می‌شود. وقتی بوتاکس به‌صورت شخص تزریق می‌شود خطوط ظریف چهره‌اش را هموار می‌کند و ظاهر چین‌وچروک‌ها را بهبود می‌بخشد. بااین‌حال، بوتاکس در درمان فلج مغزی، میگرن‌های مزمن، اسپاسم شدید گردن، شکاف‌های مقعد، تعریق بیش‌ازحد، بی‌اختیاری یا نشت ادرار، سندرم روده تحریک‌پذیر، اسپاسم پلک‌ها، اسپاسم عضلات گردن و شانه، دوبینی و لوچی چشم و سایر شرایط پزشکی نیز کاربرد دارد.

تبلیغات

عملکرد بوتاکس

بوتاکس مستقیماً به عضله‌ای که مسبب ایجاد چین‌وچروک است تزریق می‌شود. با این تزریق فعالیت اعصاب در آن ناحیه مسدود می‌شود و عضله از کار می‌افتد. البته این اثر موقت است و تزریق بوتاکس دوباره باید طی ماه‌های آتی تکرار شود تا اثرش تمدید شود. به‌طورمعمول بوتاکس چند روز پس از تزریق شروع به کار می‌کند. متخصصان تمایل دارند اثر بوتاکس فقط یک اثر محلی، نه سیستمیک بر کل بدن باشد. پیش‌بینی می‌شود که توکسین‌های بوتاکس در بدن یا منطقه هدف به مدت ۴ تا ۶ ماه فعال می‌مانند و پس‌ازآن اثرشان از بین می‌رود.

سموم بوتاکس ممکن است به‌طور مستقیم به غدد فوق فعال تزریق شوند تا فعالیت آن‌ها را محدود کنند، مانند غدد عرق زیر بغل، عضلات گردن یا عضلات دست؛ و از ین راه مشکلاتی نظیر تعریق بیش‌ازحد را بهبود بخشند.

عوارض بوتاکس در شیردهیعوارض بوتاکس در دوران شیردهی

بوتاکس در دوران شیردهی:

مادران می‌توانند بعد از زایمان بسیاری از محدودیت‌های زمان حاملگی در مورد خوراکی‌ها و فعالیت‌های گوناگون را فراموش کنند، ولی درصورتی‌که نوزاد از شیر مادر تغذیه کند، مادر باید مراقب مصرف داروها و فراورده‌های خاص باشد، به دلیل آن‌که برخی داروها از راه شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شود. بوتاکس دارویی است که از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم به دست می‌آید و پزشکان مطمئن نیستند که آیا این دارو در شیر ترشح می‌شود یا خیر. سم بوتاکس باعث فلج می‌شود. اگر سم بوتولینوم به دست متخصص خبره تزریق نشود، بسیار خطرناک و چه‌بسا کشنده خواهد بود.

انجمن پزشکان کودکان امریکا معتقد است که بعید است مقدار بوتاکسی که در درمان‌های زیبایی تزریق می‌شود، به نوزاد آسیب برساند. بدین ترتیب به مادرانی که به فرزند خود شیر می‌دهند یا قصد این کار رادارند، سفارش می‌شود که مسلماً در مورد تزریق بوتاکس با پزشک مشورت کنند و همین‌طور بهتر است تزریق بوتاکس را به بعد از از شیر گرفتن نوزاد موکول کنند.

در بوتاکس و شیردهی تخلیه شیر و دور ریختن آن روشی است که درصورتی‌که مادر احتمال دهد مواد مضری موقتاً در شیر سینه‌اش موجود است، انجام می‌دهد؛ اما به‌این‌ترتیب مواد سمی شیر سینه از بین نمی‌رود. بلکه احتمال انباشته شدن سموم در شیر کاهش می‌یابد. تابه‌حال هیچ پژوهشی درزمینهٔ مدت‌زمان خروج بوتاکس از شیر مادر یا طول مدت ترشح آن در شیر انجام‌نشده است. بوتاکس برعکس الکل یا داروهای دیگر ماه‌های زیادی در بافت موضعی باقی می‌ماند. درنتیجه روش تخلیه شیر و دور ریختن آن راه‌حل مؤثری نیست.

تبلیغات

بوتاکس و شیردهی

اطلاعات کمی در مورد ایمن بودن استفاده از بوتاکس در دوران شیردهی وجود دارد، اما به‌هرحال این‌ها نکاتی هستند که در مورد بوتاکس و شیردهی می‌دانیم:

در هر تزریق بوتاکس تنها مقدار کمی از سموم خالص بوتولینوم نوع A. وجود دارد.

دارو مستقیماً به عضله تزریق می‌شود و شواهدی مبنی بر اینکه در سراسر بدن به گردش درآید یا به شیر مادر منتقل شود هنوز وجود ندارد.

بعید به نظر می‌رسد که استفاده از بوتاکس در دوران شیردهی به کودک شیرخوار آسیبی بزند.

حتی اگر اطمینان داریم که سم از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل نمی‌شود، بهتر است قبل از تزریق بوتاکس کودک با شیر مادر خوب تغذیه شود و سپس تزریق صورت گیرد و چند ساعت به کودک شیری داده نشود. با این تعویق چندساعته، می‌توان شانس انتقال هرگونه دارو به نوزاد را کاهش داد.

تبلیغات

البته تزریق بوتاکس در دوزهای بزرگ، حاوی نوروکسین‌هایی است که می‌توانند خطرناک باشند و یا برای افرادی که آلرژی به این مواد شیمیایی دارند مشکل ایجاد کنند.

بوتولیسم می‌تواند مرگ‌آور باشد، به‌ویژه در زنان باردار، نوزادان و افرادی که در معرض بیماری‌های گوارشی هستند.

در برخی تحقیقات نشان داده‌شده که سموم بوتولینوم ممکن است از جفت در طول بارداری عبور کنند و باعث مشکلاتی در جنین شود.

بعلاوه تمام نوزادان مجاز به مصرف غذاهایی که امکان وجود سم بوتولینوم در آن هست، نیستند.

غذاهایی که احتمال دارد بوتولینوم در آن وجود داشته باشد، عبارت‌اند از:

تبلیغات
  • عسل
  • میوه‌ها و سبزیجات کنسرو شده
  • شربت ذرت
  • غذایی که برای مدت طولانی بیرون از یخچال نگه‌داشته شود
  • پنیر
  • سیب‌زمینی پخته‌شده بسته‌بندی‌شده
  • ترشی سیر
  • روغن‌های گیاهی
  • ماهی و گوشت تخمیر شده

اگرچه بسیار نادر است، اما تزریق بوتاکس می‌تواند باعث علائم شدید به‌ویژه مشکلات تنفسی شود که می‌تواند در صورت عدم درمان کشنده باشد.

هشدارهای مهم در مورد بوتاکس در دوران شیردهی

سم بوتولینوم بسیار خطرناک و مرگبار است. برای جلوگیری از بیماری‌های جدی و عوارض جانبی، به این نکات توجه کنید:

دوز بوتاکسی که بایستی تزریق کنید حتماً توسط پزشک تجویز شود و خود تزریق بوتاکس هم توسط یک متخصص انجام شود. فقط یک پزشک می‌تواند دوز مناسب این داروهای خطرناک را تجویز کند و فقط یک پزشک متخصص می‌داند که چگونه این دارو را به‌درستی به عضله تزریق کند.

از هر نوع سم بوتولونیوم که توسط اشخاص غیرمتخصص و شخصی به‌جز پزشکتان تجویز می‌شود استفاده نکنید. در آمپول‌های بوتولونیوم خریداری‌شده از طریق اینترنت یا تهیه‌شده از هر منبع غیرقابل‌اعتماد دیگر ممکن است دوز سم بیش‌ازحد نیاز بدن شما باشد.

بوتاکس جعلی، داروهای آلوده و میکروبی، داروهایی که در دوزهای اشتباه داده‌شده‌اند و داروهایی که به‌درستی تزریق نمی‌شوند، می‌توانند باعث ناراحتی و مرگ شوند. پس بوتاکس را از مراکز معتبر تهیه کنید.

تبلیغات

اثرات جانبی بوتاکس

عوارض جانبی بوتاکس می‌تواند درد، تورم و کبودی در محل تزریق، خشکی دهان، سردرد و خستگی باشد. بوتاکس همچنین می‌تواند عوارض جانبی جدی‌تری را ایجاد کند. اگر سم بوتولینوم خارج از محدوده‌ای که به آن تزریق‌شده پخش‌شده باشد، می‌تواند زندگی شخص استفاده‌کننده را تهدید کند. بلافاصله با مشاهده هر یک از موارد زیر با پزشکتان تماس بگیرید:

  • مشکل بلع
  • به‌سختی صحبت کردن
  • ضعف عضلانی
  • اشکال در تنفس
  • افتادگی پلک چشم
  • تاری دید
  • علائم واکنش آلرژیک به بوتاکس مانند خارش، بثورات پوستی، تورم و خس‌خس سینه.

اگرچه انتظار نمی‌رود عوارض در کودک شیرخوار دیده شود، اما کودک را برای علائم ضعف و مشکلات گوارشی موردبررسی قرار دهید.

عوارض بوتاکس در شیردهیبوتاکس در دوران شیردهی

سخن آخر در مورد بوتاکس در دوران شیردهی

طبق نظر اداره غذا و داروی ایالات‌متحده (FDA)، اینکه تزریق بوتاکس در دوران بارداری یا شیردهی ایمن است یا نه هنوز شناخته‌نشده؛ اما به خاطر عوارض احتمالی آن‌هم که شده بهتر است در این مورد جانب احتیاط را رعایت کنیم و با پزشک در مورد راه‌های جایگزین هم مشورتی داشته باشیم تا در فرصتی بهتر که کودکمان کمتر به حضور فعال ما در کنار خودش نیاز دارد تزریق بوتاکس را با خیال راحت انجام دهیم؛ اما درصورتی‌که چاره‌ای ندارید تحت نظارت دقیق پزشکانی که از وضعیت فعلی شما و کودکتان آگاهی دارند تزریق بوتاکس را انجام دهید.

جایگزین بوتاکس:

جایگزین‌های بالقوه پزشکی برای تزریق بوتاکس حاوی موارد زیر می‌شود، هرچند تمامی این موارد نباید به‌وسیله زنان شیرده استفاده شود:

– طب سوزنی

تبلیغات

– ماساژ و ماساژ درمانی ترکیبی، یا FaceXercise

– مکمل کلاژن و کرم

– چربی‌های شیمیایی

– پودر دارچین و استفاده از روغن گیاهی

– تزریق اسید هیالورونیک

– میکرودیشن

– Frotox یا تکه‌هایی که دارای نیتروژن مایع هستند

– Frownies یا تکه‌های چسبنده که سبب کاهش فعالیت عضلانی در موقع خواب می‌شود

– VTOX، تکه‌هایی با عصاره پپتیدها و ترکیبات جلبک

– لیزر درمانی

– کرم‌های ضد قارچ حاوی رتینوئید (ویتامین A)، ویتامین C، ترتینوئین

 

به این مطلب امتیاز دهید

منبع
beytootefardanewsentekhab

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا