روانشناسی

سندروم اردک چیست؟ علت و نشانه های سندروم اردک

اصطلاح سندروم اردک توسط پژوهشگران دانشگاه استنفورد بعد از بررسی پست‌های مجازی چند دانشجو که خودکشی کرده بودند ابداع شد.

اگر به شنا کردن اردک در آب توجه کنیم ما تنها قسمتی از بدن او را می‌بینیم که به‌آرامی بر روی آب در حال حرکت است، درحالی‌که متوجه تقلای این اردک که با تلاش پاهای خود را تکان می‌دهد تا حرکت کند، نمی‌شویم.

گرچه سندروم اردک به‌عنوان یک اختلال روحی رسمی در نظر گرفته نشده است، اما به‌طور گسترده‌ای در بین دانشجویان و افراد فارغ‌التحصیل مشاهده می‌شود. در این بیماری روحی فرد کاملاً آرام به نظر می‌رسد اما در حقیقت تلاش می‌کنند تا با مشکلات زندگی خود کنار بیایند.

زمانی که اردک روی آب شناور است خیلی آرام به نظر می‌رسد، اما قاطعانه با پاهای خود تلاش می‌کند تا روی آب بماند، افرادی که دچار سندروم اردک هستند نیز به‌ظاهر آرام و شاد هستند، اما در درون برای حفظ این شادی و آرامش تلاش زیادی می‌کنند، علت انتخاب نام سندروم اردک برای این بیماری همین وجه تشابه است.

به نظر می‌رسد سندروم اردک مقدمه‌ای است برای مشکلات روحی جدی‌تر مانند افسردگی و اضطراب و مرحله اول این بیماری‌ها محسوب می‌شود که معمولاً در واکنش به اضطراب بروز می‌کند. به‌هرحال سندروم اردک باید جدی گرفته شود و سریعاً تحت درمان قرار بگیرد.

سندروم اردک چیست؟سندروم اردک چیست؟

برخی از افراد در دنیای دیجیتالی امروز به طور مداوم احساس زشت انگاری می‌کنند، به طوری که برای برطرف شدن این مشکل همیشه تلاشی مذبوحانه دارند تا مورد پسند دیگران قرار گیرند، از این رو در فضای مجازی تصاویری آراسته, زیبا, شاد و خوشبخت از خود به نمایش می‌گذارند؛ این در حالی است که این افراد در دنیای واقعی با مشکلات و کمبودهای زیادی روبرو هستند.

درواقع مبتلایان به «سندرم اردک» کسانی هستند که تلاش می‌کنند همواره تصویری شاد و خوشبخت از خود در فضای مجازی نشان دهند درصورتی‌که در دنیای واقعی با مشکلات زیادی مواجه هستند.

اگر کمی به فضای مجازی دقت کنید متوجه می‌شوید که متأسفانه افراد زیادی در آن مبتلابه سندروم اردک هستند که به‌صورت افراطی سعی در شاد نشان دادن خودشان و عکس یا فیلم گذاشتن از خوش‌گذرانی‌هایشان هستند و این تصویری دور از واقعیت را به افراد نشان می‌دهد که تبعات روانی و اجتماعی منفی برای جامعه به همراه دارد.

علت سندروم اردک چیست؟

به نظر می‌رسد عوامل خطرساز خاصی که شامل تجربه‌های فرد در دانشگاه و کالج است، منجر به بروز سندروم اردک می‌شوند؛

ازجمله این عوامل خطرساز عبارت‌اند از:

  • فرد برای اولین بار مجبور است دور از خانواده خود زندگی کند
  • مطالعات علمی و مسائل فوق‌برنامه در مقایسه با دبیرستان افزایش چشمگیری پیدا می‌کند.
  • فشار اجتماعی با حضور فرد در دانشگاه بیشتر می‌شود.

عواملی که در خانواده خطر بروز سندروم اردک را افزایش می‌دهند، عبارت‌اند از:

  • تشویق فرد به رقابت بیشتر
  • کمال‌گرایی بیش‌ازحد
  • حمایت و محافظت بیش‌ازحد خانواده از فرزند خود که درنتیجه فرد آمادگی برخی ناامیدی‌ها و مشکلات را ندارند.

نشانه‌های سندروم اردک

به دلیل غیررسمی بودن این بیماری، روش تشخیص رسمی برای سندروم اردک وجود ندارد. نشانه‌های این بیماری نیز خیلی واضح نیستند. همان‌طور که قبل از این هم گفته شد فرد مبتلابه سندروم اردک سعی می‌کند خود را کاملاً شاد نشان دهد، بیرون فرد کاملاً آرام و شاد است، اما درون فرد آرامشی ندارد. نمونه‌های این افراد جوانانی هستند که دائماً از لحظات شاد خود تصاویری در دنیای مجازی به اشتراک می‌گذارند، درحالی‌که شاید در واقعیت آن‌قدر هم شاد نباشند.

4.4/5 - (7 امتیاز)
منبع
asriran

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا