طرز تهیه شله مشهدی برای 4 نفر
شله مشهدی که در مشهد فقط با نام شُله شناخته میشود، غذایی محبوب در خراسان بهویژه مشهد از خانواده آشها است. مواد اصلی این غذا گوشت، حبوبات و ادویهٔ فراوان است.
به دلیل آنکه فرایند تهیه شله بسیار پر زحمت و پر خرج است، معمولاً در خانهها پخته نمیشود و همیشه در حجم زیاد و در مناسبتهای خاص (مخصوصا محرم) و توسط آشپز مخصوص خود تهیه میگردد و برای مشهدیها از اهمیت فراوانی برخوردار است. روزهای آخر دهه محرم این غذا پخته میشود.
در این مطلب از مجله اینترنتی مثبت 1، طرز تهیه شله مشهدی برای 4 نفر را بیان کرده ایم. با ما همراه باشید.
طرز تهیه شله مشهدی مجلسی برای 4 نفر
مواد لازم برای ۴ نفر:
گوشت سر دست گوسفندی | ۵۰۰ گرم |
پیاز | ۳ عدد |
بلغور | ۲۰۰ گرم |
نخود | ۱۵۰ گرم |
ماش | ¼ پیمانه |
لوبیا چیتی | ½ پیمانه |
لوبیا قرمز | ½ پیمانه |
برنج | ۱ پیمانه |
پودر دارچین | ۱ قاشق چایخوری |
جوز هندی | ½ قاشق چایخوری |
روغن مایع، نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
طرز تهیه شله مشهدی:
برای تهیه شله مشهدی مجلسی در ابتدای کار نخود را به همراه لوبیا چیتی و لوبیا قرمز میشوییم تا گرد غبارشان گرفته شود، سپس درون یک کاسه مناسب میریزیم و روی آنها آب سرد اضافه میکنیم.
در این مرحله اجازه میدهیم حبوبات به مدت ۱۲ ساعت درون آب سرد بمانند تا خیس بخورند. در ادامه برای این که نفخ حبوبات بهتر گرفته شود، طی این زمان چندین بار آب آنها را عوض میکنیم و مجدداً آب سرد میریزیم.
حالا پس از گذشت این زمان گوشت را درون یک قابلمه مناسب قرار میدهیم. در ادامه پوست پیاز را جدا میکنیم و میشوییم، سپس به ۴ قسمت تقسیم میکنیم و درون قابلمه حاوی گوشت قرار میدهیم.
در این مرحله مقداری فلفل سیاه و نمک به گوشت اضافه میکنیم و تا اندازهای که روی گوشت را بگیرد آب اضافه میکنیم، سپس قابلمه را روی حرارت ملایم قرار میدهیم و اجازه میدهیم گوشت به مدت ۳ ساعت به طور کامل بپزد.
حالا حبوبات را آبکشی میکنیم، سپس درون یک قابلمه مناسب میریزیم و قابلمه را تا نیمه پر از آب میکنیم و روی حرارت قرار میدهیم. در ادامه اجازه میدهیم حبوبات درون آب جوش بمانند تا کاملاً بپزند.
در این مرحله زمانی که حبوبات نیم پز شدند، بلغور را به آن اضافه میکنیم. در ادامه ماش و عدس را میشوییم تا گرد غبارشان شسته شود، سپس به حبوبات اضافه میکنیم. در ادامه برنج را میشوییم.
حالا برنج را پس از جوش آمدن به قابلمه حاوی حبوبات اضافه میکنیم، سپس به صورت مداوم هم میزنیم تا مواد ته نگیرند. در ادامه گوشت را از قابلمه خارج میکنیم، سپس استخوان آن را جدا میکنیم و ریش ریش میکنیم.
در این مرحله زمانی که شله مشهدی لعاب پبدا کرد و حبوبات کاملاً پخته شدند، گوشت ریش ریش را به آن اضافه میکنیم، سپس نمک را به همراه فلفل سیاه، پودر دارچین و جوز هندی به شله اضافه میکنیم و هم میزنیم.
حالا حرارت را بسیار ملایم میکنیم و درب قابلمه را میبندیم، سپس اجازه میدهیم شله همانند برنج به مدت ۱ ساعت دم بکشد تا کش دار شود. در ادامه پس از گذشت این زمان شله مشهدی را از روی حرارت بر میداریم.
در نهایت شله مشهدی را درون ظرف مورد نظرمان میریزیم، سپس بسته به سلیقه خود مقداری خورشت قیمه به عنوان تزئین روی آن میریزیم. در آخر شله مشهدی را به همراه نان تازه سرو میکنیم. نوش جان.
نکات پخت شله مشهدی
- برخی شله مشهدی را با نان سرو می کنند.
- بعد از پخت حبوبات، میتوانید بدون میکس کردن بقیه ی مراحل پخت ادامه دهید.
- در مشهد شله مشهدی را با خورش قیمه تزیین می کنند.
- گوشت را می توانید ریش ریش نکرده و به صورت تکه های کوچک در آش بریزید.
- برای خوشمزه تر شدن شله مشهدی هنگام سرو، کمی دارچین بریزید.