داروشناسی

قرص سیتریزین چیست؛ مقدار، نحوه مصرف و عوارض جانبی سیتریزین

اگر هنگام سرماخوردگی یا آلرژی فصلی دکتر رفته‌اید، حتماً تاکنون دکتر برایتان قرص سیتریزین تجویز کرده است. اگر به‌طور دقیق نمی‌دانید که قرص سیتریزین برای چیست؟ این مقاله را مطالعه کنید.

قرص سیتریزین از خانواده آنتی‌هیستامین‌ها است و ضد آلرژیک و ضد حساسیت می‌باشد، درواقع برای کاهش علائم حساسیت از قرص سیتریزین استفاده می‌شود. اگر به‌طور دقیق نمی‌دانید که قرص سیتریزین برای چیست؟ این مقاله را مطالعه کنید.

برای مصرف قرص سیتریزین هم مانند سایر داروها بهتر است از راهنمایی پزشک پیروی شود.

قرص سیتریزین چیست؟

کاربرد اصلی قرص سیتریزین (Cetirizine) درمان حساسیت و خارش است. قرص سیتریزین برای درمان تب یونجه، کهیر و خارش‌های پوستی ناشی از حساسیت‌ها و آلرژی‌ها نیز استفاده می‌شود. از قرص سیتریزین برای درمان آبریزش بینی، خارش و قرمزی چشم، عطسه و خارش بینی و گلو و پوست (درصورتی‌که این علائم ناشی از آلرژی و حساسیت باشد) نیز استفاده می‌شود.

برای افراد بزرگ‌سال و کودکان بیش از شش سال قرص و کپسول سیتریزین مناسب می‌باشد برای بچه‌های کوچک‌تر نیز مایع خوراکی آن موجود می‌باشد.

سیتریزین از کهیر پیشگیری نمی‌کند، همچنین نمی‌تواند از بروز واکنش‌های شدید حساسیتی پیشگیری کرده یا آن‌ها را درمان کند (مانند آنافیلاکسی)؛ بنابراین اگر پزشک برای درمان واکنش‌های حساسیتی اپی نفرین تجویز کرده، همیشه این دارو را همراه خود داشته باشید. از سیتریزین به‌جای اپی نفرین نمی‌توانید استفاده کنید.

چگونگی مصرف سیتریزین هیدروکلرید CETIRIZINE HYDROCHLORIDE

اگر در حال مصرف بدون نسخه این دارو هستید، تمام اطلاعات دارویی را قبل از مصرف مطالعه کنید. اگر سؤالی درباره دارو داشتید، از پزشک داروخانه بپرسید. اگر پزشک این دارو را تجویز کرده، درست طبق دستور پزشک آن را مصرف کنید که معمولاً یک‌بار در روز استفاده می‌شود.

اگر قرص جویدنی سیتریزین را مصرف می‌کنید، هر قرص را به‌طور کامل جویده و سپس ببلعید. اگر از قرص زود حل شونده سیتریزین استفاده می‌کنید، ابتدا اجازه دهید قرص به‌خوبی روی زبانتان حل شود و سپس آن را با آب یا بدون آب قورت دهید. اگر از شکل مایع این دارو مصرف می‌کنید، میزان دارو را به‌دقت اندازه بگیرید.

میزان دارو متناسب با سن، شرایط بیماری و واکنش بدن نسبت به دارو تعیین می‌شود. میزان مصرف دارو را افزایش ندهید یا بیشتر از حد توصیه‌شده از آن مصرف نکنید.

اگر علائم حساسیت بهبود پیدا نمی‌کند، اگر کهیرهای بروز کرده 3 روز پس از درمان بهبود پیدا نکردند، یا اگر کهیرها بیشتر از هفته طول کشیدند، به پزشک مراجعه کنید. اگر شرایط بیماری بدتر شد و یا اگر فکر می‌کنید دچار مشکل جدی شده‌اید (مانند واکنش‌های شدید حساسیتی مثل آنافیلاکسی) بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

تداخل دارویی

داروهای ضدافسردگی، داروهای ضد اضطراب، داروهای مورد مصرف در درمان اختلالات روانی، داروهای ضد تشنج، سایر داروهای مورداستفاده برای سرماخوردگی یا آلرژی‌ها، داروهای خواب‌آور، آرام‌بخش‌ها، ترانکلیزرها، تئوفیلین

قرص سیتریزینقرص سیتریزین چیست؟

مقدار و نحوه مصرف

پیشنهاد می‌شود میزان دقیق این دارو طبق نظر پزشک تعیین گردد اما به‌طورمعمول می‌توان از الگوی مصرف زیر برای این دارو پیروی کرد:

  • برای بزرگسالان و کودکان بزرگ‌تر از ۱۲ سال: یک قرص سیتریزین ۱۰ میلی‌گرم در روز
  • برای کودکان بین سنین ۶ تا ۱۲ سال: دو عدد سیتریزین ۵ میلی‌گرم در روز
  • برای کودکان بین ۲ تا ۶ سال: دو عدد سیتریزین ۲.۵ میلی‌گرم در روز

توجه: اگر استفاده از یک دوز آن را فراموش کردید، نگران نباشید، فقط دوز بعدی رازمانی که احساس کردید به آن نیاز دارید مصرف کنید، هرگز برای جبران دوز فراموش‌شده در یک‌زمان دو قرص را مصرف نکنید.

عوارض جانبی سیتریزین

  • خواب‌آلودگی
  • خستگی
  • خشکی دهان
  • درد معده (به‌ویژه در کودکان)

اگر هر یک از این عوارض ادامه پیداکرده یا بدتر شدند، حتماً به پزشک اطلاع دهید.

اگر پزشک این دارو را تجویز کرده، به یاد داشته باشید که مزیت‌ها، خطرات و عوارض جانبی دارو را موردبررسی قرار داده است. بسیاری از مصرف‌کنندگان این دارو هیچ عارضه جانبی مشاهده نمی‌کنند.

در صورت مشاهده هرگونه عارضه جدی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید، برخی عوارض جانبی جدی عبارت‌اند از: مشکل در دفع ادرار و ضعف.

بروز عارضه جانبی جدی در ارتباط با مصرف این دارو به‌ندرت اتفاق می‌افتد. به‌هرحال در صورت مشاهده هر یک از این علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید: جوش‌های پوستی، خارش یا التهاب (به‌ویژه در صورت، زبان یا گلو)، خواب‌آلودگی شدید و مشکل تنفسی.

موارد بیان‌شده لیست کامل عوارض جانبی داروی سیتریزین نیستند، در صورت مشاهده هرگونه عارضه‌ای که در لیست به آن اشاره‌ای نشده، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف سیتریزین

اگر به سیتریزین یا هیدروکسی زین hydroxyzine یا لووستریزین levocetirizine حساسیت دارید و یا هر نوع حساسیت دیگری را به پزشک اطلاع دهید. داروی سیتریزین ممکن است حاوی ترکیبات غیرفعال باشد که ممکن است باعث بروز واکنش‌های حساسیتی یا دیگر مشکلات شوند. برای جزئیات بیشتر با پزشک مشورت کنید.

قبل از شروع مصرف سیتریزین سوابق پزشکی خود را به اطلاع پزشک برسانید، به‌ویژه اگر هر یک از مشکلات زیر را داشته‌اید:

  • مشکل در دفع ادرار (ازجمله بزرگی پروستات)
  • بیماری کلیوی
  • بیماری کبد

اگر در حال مصرف سیتریزین برای درمان کهیر هستید، در صورت مشاهده برخی علائم دیگر بلافاصله به پزشک مراجعه کنید که این علائم عبارت‌اند از: کهیر بارنگ غیرطبیعی، کهیر که کبود یا تاول‌زده به نظر می‌رسد، کهیر بدون خارش.

این دارو ممکن است باعث خواب‌آلودگی شود. الکل یا ماری‌جوانا باعث خواب‌آلودگی بیشتر می‌شوند. بعد از مصرف این دارو کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند مانند رانندگی یا استفاده از ماشین‌هایی که به هوشیاری زیادی نیاز دارند، انجام ندهید. در زمان مصرف این دارو از نوشیدن الکل اجتناب کنید.

محصولات مایع ممکن است حاوی قند باشند. اگر مبتلابه دیابت هستید، دارو را بااحتیاط مصرف کنید. در مورد مصرف این دارو باوجوداین شرایط با پزشک مشورت کنید.

قرص سیتریزیناز مصرف قرص سیتریزین در دوران حاملگی باید خودداری شود

مصرف سیتریزین در بارداری

سیتریزین در دوران بارداری تنها در صورت نیاز باید مصرف شود. در مورد خطرات و مزیت‌های این دارو در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید.

مصرف سیتریزین در شیردهی

این دارو وارد شیر مادر می‌شود. در مورد مصرف سیتریزین در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید.

نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید

  • این دارو برای کودکان زیر دو سال مناسب نمی‌باشد.
  • چنانچه به بیماری‌های مزمن کبد مبتلا هستید از این دارو استفاده نکنید.
  • اطلاعاتی مبنی بر بروز وابستگی و سوءمصرف با سیتریزین وجود ندارد.
  • اگر مبتلابه صرع هستید یا در معرض تشنج قرار دارید باید قبل از مصرف قرص سیتریزین با پزشک خود مشورت کنید.
  • حداکثر اثر دارو یک ساعت بعد از مصرف ظاهر می‌شود. در صورت مصرف با غذا سرعت جذب دارو کاهش می‌یابد.
  • می‌توانید از قرص‌های سیتریزین قبل یا بعد از غذا استفاده کنید. همچنین می‌توانید این قرص را با استفاده از یک لیوان نوشیدنی یا آب مصرف کنید.
  • مصرف قهوه و چای می‌تواند از گیجی ناشی از دارو بکاهد.
  • اگر با مصرف دارو خواب‌آلودگی روی دهد، از انجام فعالیت‌های مخاطره‌آمیز خودداری کنید.

توصیه‌ها و مراقبت‌های پرستاری

  • مصرف دارو از ۴ روز قبل از تست‌های تشخیص پوستی قطع گردد.
  • از جهت بروز خواب‌آلودگی شدید بیمار را تحت نظر داشته باشید.
5/5 - (1 امتیاز)
منبع
afkarnewsyjcseemorgh

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا