علت پف چشم نوزاد تازه متولد شده
برای بسیاری از پدر و مادرهایی که بهتازگی صاحب فرزند شدهاند نگرانیهای زیادی وجود دارد و کوچکترین مسائلی باعث افزایش استرس آنها در مورد نوزادشان میشود. یکی از این موارد که سؤالات زیادی از ما پرسیده شده در مورد “علت پف زیر چشم نوزاد” است که این مقاله برای پاسخ به این سؤال گردآوریشده است.
پف زیر چشم نوزاد چیست؟
پف زیر چشم (به انگلیسی:puffy eyes یا Bags under eyes) که به نام ورم پری اربیتال هم شناخته میشود به تورم و پفکردگی بافتهای اطراف چشم گفته میشود که به علت جمع شدن بیشازحد مایع در پوست اطراف چشم اتفاق میافتد. ازآنجاییکه پوست اطراف چشم نازکترین پوست در بدن است، تورم و تغییر رنگ آن خیلی زود جلبتوجه میکند.
علل پف زیر چشم نوزادان:
۱. خواب
یکی از دلایلی که باعث پفآلود شدن چشمان شود، خواب نوزادان است. اما دراینباره بایستی بسیار دقت کرد. درصورتیکه چشمان نوزاد در زمان خواب یا بعد از بیدار شدن از خواب پف میکند و پس از مدت کوتاهی بعد از بیداری از بین میرود، مشکل خاصی وجود ندارد و امری طبیعی و رایج شمرده میشود. در این صورت اصلاً نیازی به مراجعه به پزشک نیست.
پف زیر چشم نوزادان به دلیل خواب
2- گریه
زمانی که نوزاد شما گریه میکند، چشمانش سخت کار میکنند تا تولید اشک کنند. با توجه به اینکه غدد چشم باید بیشازحد کار کند تا اشک تولید کند و این غدد اشکهایی را تولید میکنند که بیش از آب تشکیلشده تا نمک. تفاوت غلظت نمک بین اشک و بافتهای اطرافشان سبب ایجاد تورم چشم میشود.
3- حساسیت
درصورتیکه نوزاد در معرض آلودگی، گردوغبار و … قرار داشته باشید، میتواند باعث زودرنج شدن چشم و بروز پف و ورم در زیر چشمهای نوزاد گردد.
4- بیماری کبد
یکی از علل پف زیر چشم نوزادان را میتوان مربوط به بیماری های کبدی دانست؛ کبد سالم در بدن یک نوزاد مسئولیتهای بسیاری بر عهده دارد که یکی از آنها تنظیم سطح مایعات در بدن است. یک کبد مریض و آسیبدیده نمیتواند فعالیتهای خود را بهدرستی انجام دهد؛ بدین ترتیب امکان دارد باعث جمع شدن مایعات در بدن شود.
این مایعات تجمع یافته، هم بر قسمتهایی از بدن تأثیر میگذارند که یکی از آنها تشکیل پف زیر چشم در نوزادان است بدین ترتیب درصورتیکه زیر چشمان نوزاد در ساعتهای بیداری هم پفآلود و متورم بود، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا نوزاد از نظر بیماریهای کبدی بررسی شود.
5- تیروئید:
چشمهای متورم امکان دارد از عوارض جانبی تیروئید باشد. در این صورت امکان دارد باعث ضخیم شدن بافت چربی اطراف چشم و در پایان سبب پف کردن چشمها شود.
6- بیماری کلیوی
یکی دیگر از مشکلاتی که امکان دارد باعث جمع شدن آب در بدن و ایجاد پف در زیر چشمان نوزادان شود، وجود بیماریهای مربوط به کلیهها مثل عفونت ادراری است. در صورت وجود چنین مشکلی، کلیهها قادر به خارج کردن مایعات اضافی از بدن نبوده و به همین علت در زیر چشم نوزاد پف ایجاد میشود؛ بدین ترتیب درصورتیکه چشمان نوزاد به مدت طولانی پفآلود و متورم بود، جهت بررسی مشکلات کلیوی حتماً به پزشک مراجعه کنید.
دلایل پف زیر چشم نوزادان
7- ژنتیک:
علت پُف زیر چشم نوزادان امکان دارد تحتتأثیر عامل ژنتیک و ارثی باشد
8- نارسایی قلبی:
به علت عملکرد ضعیف قلب، کلیهها قابلیت خود را در دفع مایعات اضافی بدن ازدستداده و عاقبت با جمع شدن این مایعات اضافه در بدن، تورم در زیر چشمها ایجاد میشود؛ بدین ترتیب درصورتیکه به مدت طولانی در زیر چشمان نوزاد پف و تورم ایجادشده است، مراجعه به پزشک جهت بررسی عملکرد قلب ضرورت دارد.
پف زیر چشم نوزاد تا یک هفته پس از تولد:
پف زیر چشم نوزاد تازه متولدشده با زایمان طبیعی کاملاً عادی است و معمولاً تا یک هفته پس از تولد از بین میرود. اغلب، چشمان نوزاد امکان دارد اندکی متورم یا پفکرده باشد. کل مرحلهی زایمان باعث این پفکردگی است که کاملاً عادی است و بهسرعت میخوابد. بعضی از پفکردگیها امکان دارد به علت آنتیبیوتیکی باشد که پس از تولد به چشمان نوزاد میمالند.
روشهای درمانی پف زیر چشم نوزاد:
دادن قطره مولتیویتامین به نوزاد، بهصورت منظم میتواند تا حدودی مشکل پف زیر چشم نوزاد را کم کند؛ ولی درهرصورت اگر پف زیر چشم نوزاد تا چند ساعت پس از خواب هم وجود داشت، بهتر است که برای بررسیهای بیشتر به پزشک متخصص نوزادان مراجعه شود.