زندگی روزمره

فروش و اجاره سهم الارث سایر ورثه بدون رضایت

موضوع فروش سهم الارث امروزه یکی از رایج ترین پرونده های مراجع قضایی است. از آنجایی که اموال باقی مانده از متوفی معمولاً مشترک بوده و قابل تقسیم نیست، در عمل وراث نیز در فروش سهام خود با مشکل مواجه می شوند. در این مقاله شرایط و مراحل مربوط به فروش سهم املاک و مستغلات تحت قانون سهم الارث را از زبان وکیل انحصار وراثت بررسی می کنیم.

فروش سهم الارث سایر وراث بدون اذن و رضایت آنها

برای فروش سهم قانونی الارث روال خاصی وجود ندارد. این موضوع با فروش مال متوفی که برای انتقال آن نیاز به مرجع قضایی دارد، نیست. بنابراین با تنظیم قرارداد مناسب می توانید به راحتی وراثت خود را منتقل کنید البته توجه داشته باشید که فروش محدود ارث مشمول مسائل خاصی بوده و با فروش عادی سهم الارث متفاوت است.

پس از فوت متوفی، ترکه به وراث نماینده قانونی او به ارث می رسد. هر یک از ورثه پس از پرداخت دیون متوفی می تواند حتی بدون رضایت سایر ورثه، مقدار ارث خود را به هر کس که بخواهد منتقل کند. هیچ منع شرعی در این زمینه وجود ندارد و سایر ورثه نیز نمی توانند مانع آن شوند.

فقط در یک مورد اگر ورثه دو نفر باشند و یکی از وراث مال غیر منقول را به دیگری بفروشد، ورثه دیگر می تواند قیمت خرید را به خریدار بپردازد و از حق تقدم و مالکیت کل ملک برخوردار شود. این استثنا فقط برای املاک است و در صورت وجود بیشتر از دو ورثه این موضوع شامل حال آنها نمی شود.

اجاره ملک موروثی بدون اجازه سایر وراث

اجاره دادن سهم الارث بدون اجازه سایر ورثه نیز خلاف محسوب می شود. انتقال منافع (پرداخت اجاره) بدون رضایت مالک مشترک جرم است. ضمناً ذینفع می تواند از دادگاه تقاضای فسخ اجاره را بنماید.

نکته: در اجاره و فروش سهم الارث بدون رضایت سایر وراث نهایت دقت را داشته باشید. ابتدا همه وراث باید گواهی انحصار وراثت را امضا کنند. ثانیاً، اگر افرادی غایب هستند، باید با وکلای کاملاً واجد شرایط جایگزین شوند.

فروش قسمتی از ارث سایر وراث بدون رضایت آنها

فروش قسمتی از ترکه بدون رضایت سایر وراث قطعاً کلاهبرداری محسوب می شود و مشمول قانون انتقال غیر مجاز 1308 و کلاهبرداری است. حبس حداقل یک سال و جزای نقدی معادل ارزش مال فروخته شده را دارد. از منظر حقوقی، معاملات ملکی تأثیری بر مالکیت ندارد و ذینفع می‌تواند بدون رضایت وی درخواست لغو انتقال کند.

فروش ارث بدون رضایت سایر وراث

دو حالت دارد:

حالت اول زمانی است که ورثه قبل از تقسیم اموال، سهمی را می فروشد که با سایر ورثه مشاع است.

حالت دوم این است که سهمی که به هر یک از ورثه عرضه شد، آنها میتوانند ارث خود را به دیگری واگذار کند.

در این موارد باید توجه داشت که فرد نیازی به اجازه سایر وراث ندارد. در واقع هر ورثه می تواند آزادانه سهم خود را به شخص دیگری واگذار کند.

مطالب خواندنی دیگر: همه چیز در مورد شرایط طلاق توافقی

اجاره ملک موروثی بدون اجازه سایر وراث

فروش سهم‌الارث قبل از تقسیم ترکه

تقسیم اموال (باقیمانده) زمانی انجام می شود که هر یک از ورثه تصمیم به دریافت سهم قانونی خود بگیرند.

پس از اجرای این عمل، مالکیت ورثه از وضعیت مشترک به وضعیت جداگانه (تفکیک) از سایر وراث تغییر می کند. در این صورت بخشی از ارث به راحتی منتقل می شود.

حال با احتساب فروش سهم الارث پس از انحصار الارث، هر یک از وراث می توانند نسبت به دادن سهم خود (که با سایر وراث تقسیم می شود) اقداماتی انجام دهند. با انجام این اقدام، شخص دریافت کننده به عنوان شریک جدید وارد می شود و از حقوقی برابر با جانشین انتقال دهنده برخوردار است.

آیا وراث می توانند ارث را قبل از انحصار وراثت بفروشند؟

گواهی انحصار وراثت مشخصات هر ذینفع و سهم قانونی آنها را نشان می دهد. بنابراین تا زمانی که این گواهی اخذ نشود، ورثه متوفی مشخص نیست.

همچنین تا زمانی که انحصار وراثت احراز نشده باشد و گواهی آن دریافت نشود، وظایفی از قبیل مخارج متوفی، پرداخت دیون و حقوق متوفی و ​​مالیات بر ارث ممکن نیست. به همین دلیل است که افراد تا زمانی که انحصار وراثت صورت نگرفته است، نمیتوانند مال خود را بفروشند.

شرایط و ضوابط فروش سهم الارث

با توجه به وضعیت کنونی خانواده ها و نیاز به سرمایه، معمولا شاهد این هستیم که وراث سهم الارث خود را به افراد دیگر واگذار می کنند. این انتقال می تواند از طریق قرارداد فروش سهم الارثی انجام شود.

وقتی سهم الارث فروخته می شود، باید یکسری شرایط وجود داشته باشد. این شرایط در متن ماده 190 قانون مدنی آمده است. بر اساس این ماده، شرایط لازم برای صحت معامله به پنج عنصر تقسیم می شود:

  • قصد معامله
  • رضایت
  • اهلیت
  • اثبات موضوع معامله
  • قانونی بودن معامله

قصد فروش سهام موروثی

وارثی که قصد فروش ارث را به دیگری دارد باید قصد خود را نشان دهد. البته طرف مقابل نیز موظف است قصد خود را اعلام کند. در گذشته فقط اعلام قصد فروش با قول یا عمل کافی بود اما امروزه امضا و اثر انگشت در قراردادها بهترین راه برای نشان دادن قصد است. بنابراین فروش سهم الارث اشکال شرعی ندارد مگر اینکه یکی از طرفین در حالت مستی یا بیهوشی باشد و نمی توان گفت که معامله در آنجا به نحو صحیح انجام شده است.

فروش ارث بدون رضایت سایر وراث

موافقت با فروش سهم الارث

رضایت عاطفی هر یک از طرفین نیز در زمره شرایط فروش سهم الارث قرار می گیرد. در واقع تا زمانی که فرد با فروش سهم خود موافقت نکند، معامله معتبر نیست. این مشکل به ویژه در موارد تهدید و اجبار علیه افراد مشهود است. به عبارت دیگر، اگر اکراه و ارعاب شخصی توسط افراد دیگر وجود داشته باشد، معامله ایجاد شده غیرمنصفانه بوده و تأثیر معامله منوط به رضایت بیشتر شخص تحت اكراه خواهد بود.

بهترین و مطمئن ترین راه برای فروش سهم الارث

در پایان یادآور می شویم که بهترین گزینه برای فروش و واگذاری اموال ورثه، مشاوره و همکاری با تیم وکلای پارسای جهت جلوگیری از عواقب قانونی و فسخ معاملات می باشد و همچنین جهت انتخاب بهترین وکوتاه ترین روش، اقدام قانونی از طریق وکلای مجرب می باشد.

021-44033677   –   021-44072802

4.5/5 - (2 امتیاز)

کتاب الکترونیکی (182 صفحه)

فایل صوتی کتاب (132 دقیقه)

کتاب الکترونیکی 14 تمرین مکمل

برنامه تمرینی 4 هفته ای

موسیقی درمانی سابلیمینال

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا