10 روش برای درمان گرفتگی بینی
یکی از آزاردهندهترین مشکلات رایج تنفسی، گرفتگی بینی است. این عارضه که عموما در کودکان بیشتر از بزرگسالان رخ میدهد، بر اثر برخی عوامل مانند: سرماخوردگی، عفونت های سینوسی، آلرژی، حساسیت های فصلی و آنفولانزا ایجاد میشود. از آنجایی که گرفتگی بینی موجب کلافگی و عدم اکسیژنرسانی صحیح به ریهها میشود، همواره پزشکان به دنبال کشف راههای درمان گرفتگی بینی هستند. ما نیز در این مقاله به شما 10 روش درمان سریع گرفتگی بینی را معرفی خواهیم کرد.
راههای درمان خانگی گرفتگی بینی
احتمالا بارها و بارها گرفتگی بینی را تجربه کردهاید. این مشکل هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان بسیار ناراحت کننده است. اما ما در این مقاله راههایی برای درمان سریع گرفتگی بینی را به شما خواهیم کرد.
استفاده از دستگاه بخور
یکی از بهترین و موثرترین راه های درمان سریع گرفتگی بینی، استفاده ازدستگاه بخور است. استنشاق بخار، به مرطوب نگه داشتن رگ های سینوسی ملتهب کمک میکند و از این رو موجب باز شدن مجاری تنفسی میشود. ناگفته نماند که اضافه کردن برخی مواد به آب، میتواند اثربخشی دستگاه بخور را بیشتر کند. برای مثال:
- شما میتوانید کمی عصاره اکالیپتوس، که خاصیت ضدباکتریایی، ضدالتهابی و آرامبخشی دارد، را درون دستگاه بخور خود بریزید.
- یک حوله بر روی سر خود بیاندازید و سر خود را کمی به دستگاه بخور نزدیک کنید.
- حدود10دقیقه زیر حوله با بخار اکالیپتوس یا نعنا تنفس کنید.
کمپرس گرم
از آنجایی که گرما میتواند به باز شدن مجاری تنفسی و افزایش گردشخون در سینوس ها کمک کند، استفاده از کمپرس گرم یکی دیگر از راه های موثر در درمان گرفتگی بینی میباشد. برای انجام کمپرس گرم مراحل زیر را انجام دهید:
- ابتدا یک حوله کاملا تمیز را بردارید.
- با آب گرم (نه داغ) آن را خیس کنید.
- آب اضافی حوله را به صورت کامل بگیرید.
- حوله را روی پیشانی و بینی خود قرار دهید و با دست به آرامی ماساژ دهید.
انجام این کار به کاهشالتهاب و تخلیه سینوس ها کمک بسیاری میکند. دقت کنید که اگر این کار را برای چندین بار انجام دهید، تاثیر فوق العاده آن را احساس خواهید نمود.
زنجبیل
شاید در نگاه اول برایتان تعجب آور باشد که نام زنجبیل را در دسته راههای درمان گرفتگی بینی آوردهایم. اما لازم به ذکر است که زنجبیل دارای خاصیت ضدالتهابی بوده و موجب بالا رفتن سیستم ایمنی بدن میشود. از این رو شما میتوانید از زنجبیل برای کاهش التهاب، تسکین درد و درمان گرفتگی بینی استفاده کنید.
راه های مختلفی برای استفاده از زنجبیل وجود دارد. برای مثال: شما میتوانید یک قاشق غذاخوری زنجبیل رنده شده را با یک قاشق چای خوری عسل و کمی آبلیمو مخلوط کنید و روزی سه بار آن را بنوشید.
سرکه سیب
سرکه سیب نیز میتواند به درمان سریع گرفتگی بینی کمک کند. زیرا سرکه سیب دارای مقادیر زیادی اسید اتیک میباشد که همین مانع رشد باکتریها و افزایش سرعت بهبود میگردد. همچنین پتاسیم بالای موجود در سرکه سیب، به مرطوب شدن مخاط بینی کمک بسیاری میکند. شما میتوانید یک قاشق چایخوری سرکه سیب را درون یک لیوان آب بریزید و بنوشید. اینکار موجب باز شدن سینوسها و در نهایت درمان گرفتگی بینی میشود.
مصرف مایعات
در صورت گرفتگی بینی مصرف مایعات را دوچندان کنید. زیرا با مصرف مایعات، به جاری شدن ترشحات مخاط بینی کمک زیادی میکنید و از فشار روی سینوسها میکاهید.
دارو برای درمان گرفتگی بینی
در متن بالا به معرفی راههای درمان خانگی گرفتگی بینی پرداختیم. اما امروزه با پیشرفت علم پزشکی، داروهایی نیز برای درمان گرفتگی بینی وجود دارند. اگر به دنبال دارو برای درمان گرفتگی بینی خودتان هستید، ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
داروهای آنتی هیستامین و ضد آلرژی
پیش از اقدام برای دارو درمانی، ابتدا علت گرفتگی بینی را مشخص کنید. چنانچه گرفتگی بینی شما به علت حساسیت و یا آلرژی باشد، میتوانید برای رفع و درمان آن، از داروهای آنتی هیستامین و ضدآلرژی استفاده کنید. این داروها به کاهش التهاب موجود در سینوسها کمک میکنند و موجب بازگشایی راه های تنفسی میشوند.
شما میتوانید برای درمان سریع گرفتگی بینی خود، با پزشکان سایت دکترتو مشورت کنید. در این سایت شما میتوانید مشاوره آنلاین پزشکی دریافت کنید و در صورت نیاز به مراجعه حضوری، از پزشک مورد نظر خود، نوبت دریافت کنید.
اسپری بینی
اسپری بینی، یک دارو برای درمان گرفتگی بینی میباشد. اگر دچار گرفتگی شدید بینی شدید، میتوانید به داروخانه مراجعه کرده و یک اسپری بینی خریداری کنید. استفاده از این اسپری نیازی به تجویز پزشک ندارد و بدون نسخه میتوانید آن را تهیه کنید. عموما اسپریهای بینی از نمک و آب تشکیل شدهاند و از این رو عوارضی برای کودکان و افراد خردسال نیز ندارند. اسپری بینی موجب کاهش التهاب و احتقان بینی میشود و از این رو به بازگشایی مجاری بینی و سینوس ها کمک میکند. البته این نکته فراموش نشود که استفاده بیش از حد از این دارو، ممکن است نتیجه عکس بدهند. پس دقت نمایید که این اسپری را طبق دستورالعمل موجود در بسته بندی آن استفاده نمایید.
نحوه استفاده از اسپری بینی:
- ابتدا تمامی ترشحات بینی خود را خالی نمایید.
- بستهی محصول را باز کنید و دستور العمل آن را به دقت مطالعه نمایید.
- اسپری بینی را تکان دهید.
- به کمک دست خود، ورودی یکی از سوراخ های بینی خود را مسدود کنید.
- سپس اسپری را درون سوراخ دیگر بینی قرارداده و آن را کمی فشار دهید.
- این کار را مجدد برای سوراخ بعدی بینی نیز انجام دهید.
مواد ضداحتقان
نوع دیگری از داروها وجود دارند که تحت عنوان داروهای ضداحتقان از آن ها یاد میشود. این داروها به کاهش التهاب و گرفتگی بینی کمک میکنند و موجب بازگشایی مجاری تنفسی میگردند. دو فرم برای داروهای ضداحتقان وجود دارد.
- اسپری بینی ضداحتقان (اکسیمتازولین و فنیل افرین)
- قرص ضداحتقان (سودوافدرین)
درمان گرفتگی بینی هنگام خواب
در انواع گرفتگی های بینی اعم از: حساسیت، آلرژی، سرماخوردگی و … این عارضه وجود دارد که هنگام استراحت و خواب نیز تنفس به سختی صورت بگیرد. از این رو برخی افراد از خواب ناآرام رنج میبرند. ما در ادامه به شما راهکارهای درمان گرفتگی بینی هنگام خواب را آموزش خواهیم داد.
استفاده از نوارهای بینی
نوار بینی یک روش غیردارویی برای درمان گرفتگی بینی هنگام خواب است. این نوار به افزایش جریان هوا در مسیرهای بینی کمک میکند و از این رو موجب خوابی راحت میشود.
استفاده از پماد موضعی
استفاده از برخی پمادها مانند: پماد ویکس و مالیدن آن به گردن و سینه میتواند موجب بازگشایی راه تنفسی در خواب گردد. پماد ویکس بهدلیل بوی تند و خاصیت بازکنندگی خاصی که دارد، میتواند کمک کننده باشد.
استفاده از بالشت بلند
بالابودن سر نسبت به بدن در هنگام خواب، به تنفس آسان در خواب کمک میکند.
استفاده از روغنهای گیاهی
اگر میخواهید خواب راحتی داشته باشید، میتوانید از روغنهای گیاهی بازکننده مجاری تنفسی مانند: روغن بابونه، درخت چای، اکالیپتوس و نعنا که به کاهش علائم سرماخوردگی کمک میکنند، استفاده کنید.
استفاده از داروهای ضدحساسیت مانند: آنتی هیستامین
اگر برای درمان گرفتگی بینی خود به دنبال بهترین متخصص گوش، حلق و بینی هستید، سایت دکترتو میتواند به شما در انتخاب پزشک کمک کند. در این سایت میتوانید نوبت خود را برای مشاوره حضوری رزرو کنید و یا مشاوره آنلاین پزشکی انجام دهید.