دهان و دندان

جرم‌ گیری دندان و مزایا و معایب آن

جرم گیری دندان یکی از انواع رایج جهت تمیز کردن دندان و بهداشت دندان می باشد که افراد خودشان قادر به انجام آن نمی باشند. بسیاری از دندانپزشکان از دندان، رادیوگرافی می گیرند که رسوبات زیر خط لثه را به وضوح نشان می دهد و تصویر کاملی از دندان ها  را نمایش می دهد.

ایجاد جرم روی دندان چه دلایلی دارد؟

جرم گرفتگی و تغییر رنگ دندانها میتوانید دلایل گوناگونی داشته باشد. استفاده از برخی مواد خوارکی و رعایت نکردن برخی نکات میتواند موجب ایجاد جرم دندان شود. عده ای از افراد نیز به صورت مادرزادی دارای دندانهای زرد رنگ هستند که البته نمیشود به آن جرم دندان گفت.
پلاک های میکروبی که عموما زرد و یا سفید رنگ هستند همراه املاح بزاقی روی سطح دندان ها چسبیده و باعث تشکیل جرم دندان میشوند. در ادامه به شرح برخی عوامل تاثیر گذار بر ایجاد جرم دندان اشاره خواهیم کرد:

  1. باکتری ها
    باکتری های زیادی در دهان وجود دارند که در زمان باقی ماندن مواد غذایی در دهان، از آن مواد تغذیه میکنند و سپس روی سطح دندان ها رشد کرده و موجب ایجاد جرم روی دندان ها می شوند.
  2. نوشابه های گازدار وغذاهای شیرین
    استفاده از غذاهای شیرین و نوشابه های گازدار یکی از دلایل ایجاد جرم روی دندان میباشد. باکتری ها از قند و اسیدهای موجود در این غذاها و نوشیدنی ها مواد غذایی خود را فراهم می کنند و افزایش تولید اسیدهای گرفته شده از باکتری ها می تواند باعث آسیب به مینای دندان نیز گردد. همچنین مصرف مواد غذایی که دارای قند، نمک و چربی فراوان هستند، موجب تشکیل جرم روی دندان می شود.
  3. مسواک زدن
    اگر مرتبا در طول روز مسواک بزنید تا حد زیادی از بروز این مشکل پیشگیری کرده و دچار پوسیدگی دندان نمیشوید. زدن مسواک یه خصوص شبها کاملا الزامی است. زیرا اگر مسواک نزنید و مواد غذایی که در طول روز استفاده میکنید میان دندان ها باقی بماند نهایتا باعث به وجود آمدن جرم دندان می شود.
  4. سیگار کشیدن
    تقریبا تمام افراد سیگاری دچار جرم دندان می شوند. به این دلیل که سیگار توان مقابله با عفونت ها را از بین برده و همچنین باکتری هایی که توسط سیگار تولید میشود از بین نرفته و به شکل جرم روی دندانها باقی میماند.
  5. بزاق دهان
    بزاق دهان نیز یکی از مهمترین عواملی است که باعث به وجود آمدن جرم روی دندان ها میشود. به خاطر داشته باشید که حتی اگر در طول روز از مواد غذایی استفاده نکردید هم مسواک را فراموش نکنید زیرا خود بزاق دهان میتواند جرم دندان ایجاد کند.

    برای اینکه از ایجاد جرم بر روی دندان پیشگیری نمائید توصیه میکنیم که مواد غذایی سالم مصرف کنید، به صورت منظم مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و همواره تحت نظر یک دندانپزشک متخصص باشید.

جرم گیری دندان

دوره درمان شامل از بین بردن لایه های پلاک و سایر مواد مضر است که معمولاً به شرح زیر انجام می شود:

  1. معاینه اولیه دندان : قبل از شروع جرم گیری ، یک معاینه کوتاه برای تایید وسعت جرم، پلاک و یا سایر تجمعاتی که سلامت دهان و دندان شما را تهدید می کند، خواهید داشت. این معاینه شرایطی را فراهم می کند تا مناطق مشکل دار کاملا مشخص شود.
  2. استفاده از بی حسی موضعی: معمولا دندانپزشکان با یک کرم موضعی به عنوان بی حس کننده ، ناحیه تحت درمان را بی حس می کنند.  احتمالاً در حین جرم گیری حرکات ناخوشایندی را احساس خواهید کرد اما این روش غیر جراحی است و به دندان ها یا لثه ها آسیبی وارد نمی کند.
  3. جرم گیری: دندانپزشک در این مرحله، با استفاده از یک ابزار قلاب مانند کوچک تمام پلاک های داخل پاکت پریودنتال لثه شما را می تراشند و پلاک را از بین می برند.

انواع جرم گیری دندان

جرم گیری دندان با روش های مختلف و با هدف شکستن پلاک های دندانی به منظور از بین بردن جرم موجود روی دندانها و اطراف لثه توسط یک دندانپزشک متخصص انجام میگردد. حال اینکه برای بیمار از کدام روش استفاده شود، به نیاز بیمار و تشخیص پزشک بستگی دارد. انواع جرمگیری دندان شامل جرم گیری سطحی دندان و جرم گیری عمیق دندان میباشد.

جرم گیری دندان

جرم گیری سطحی دندان ها، زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که جرم روی دندانها هنوز به اطراف لثه بیمار نرسیده باشد. در این حالت لازم نیست که به عمق دندان نفوذ انجام شود و نیازی به جرم گیری عمیق دندان نخواهد بود. اما اگر طبق نظر دندانپزشک این جرم ها سطحی نباشند، جرم گیری باید به شکل عمیق و تا محل اتصال لثه و دندانها انجام گردد.

مزایای جرم گیری دندان

محافظت از دندان در برابر پوسیدگی، از بین بردن عفونت ها و باکتریهای دندانی و … از مهمترین مزایای جرم گیری دندان است. همچنین، رنگ دندانها بعد از جرم گیری به شکل اولیه در خواهد آمد. اگر جرم گیری به صورت عمیق انجام شود نیز، موجب کاهش التهاب لثه ها خواهد شد.

مزایای جرم گیری دندان

معایب جرم گیری دندان

بعد از جرم گیری ممکن است خونریزی و تورم بسیار کمی رخ دهد، اما این مورد پس از چند روز برطرف می شود. سایر معایب شامل مشکلات مربوط به تحلیل رفتن لثه یا آسیب عصبی است. البته این عوارض بسیار نادر هستند و اکثر بیماران پس از جر گیری مشکلی ندارند. اما شایع ترین عارضه جانبی درد و حساسیت بعد از جرم گیری است.

نکاتی که قبل و بعد از جرم گیری دندان باید رعایت کرد

بهتر است زمانی که قصد انجام جرم گیری دندان را دارید، نکات مهمی که دندانپزشک خوب برای قبل و بعد از جرم گیری دندان، توصیه میکند را عملی نمائید.

مسواک زدن و استفاده از نخ دندان، مواردی است که باید قبل از جرم گیری دندان انجام دهید.

به خاطر داشته باشید که پس از انجام جرم گیری دندان، تا ۲۴ ساعت چای و قهوه ننوشید و سیگار نکشید. علاوه بر این بهتر است در طی این مدت از مسواک های نرم استفاده کنید تا اگر دچار التهاب موضعی دندان شدید، درد و ناراحتی کمتری را احساس نمائید.

هر چند وقت یکبار میتوان جرم گیری دندان را انجام داد؟

اگر فرد سیگاری نیستید، میتوانید حدودا هر شش ماه یک بار جرم گیری دندان را انجام دهید. البته به خاطر داشته باشید که حتماً جرم گیری دندان را نزد یک دندانپزشک مجرب و متخصص انجام دهید تا از سلامت دندانها در برابر انواع آسیب ها محافظت کنید.

آیا بعد از جرم گیری دندان ها سفید تر می شوند؟

جرم گیری اساساً برای سفید کردن دندان ها طراحی نشده است و روش های درمانی دیگری برای سفید کردن دندان ها هستند. با این حال، جرم گیری ، بعد از درمان دندان ها را صاف، براق و سفید تر می کند.

علت حساسیت دندان بعد از جرمگیری

ممکن است برخی افراد پس از جرم گیری دندان ها، دچار حساسیت های دندانی شوند. در این مواقع شاید تصور شود که مینای دندان از بین رفته است و به این دلیل است که دندان نسبت به سرما و گرما واکنش نشان میدهد. اما جای نگرانی نیست زیرا این امر کاملاً عادی است و بعد از چند روز حساسیت دندان کاهش خواهد یافت.
این حساسیت ها به این دلیل ایجاد میشود که بخش زیادی از جرم های دندانی که در امتداد لثه بودند از بین میروند و با حذف آن ها، قسمت هایی از ریشه دندان ها، به محیط بیرون اکسپوز می شود. به معنای ساده تر ریشه دندان ها با محیط ارتباط کوچکی برقرار می کنند که همین موجب بروز حساسیت دندانی تا روزها و گاها هفته ها خواهد شد.

کلام آخر:

جرم‌گیری دندان یک روش رایج دندانپزشکی است، اما درست مانند هر روش درمانی دیگری، جرم‌گیری دندان نیز مزایا و معایبی دارد. قبل از انجام جرم گیری بهتر است با یک دندانپزشک متخصص مشورت کرده و پس از تایید دندانپزشک اقدام نمایید. جهت یافتن لیست بهترین دندانپزشکان در نزدیکی محل زندگی خود می توانید به سایت ایران جابینو مراجعه نمایید و پس از مقایسه یکی از بهترین ها را انتخاب نمایید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا