تغذیه

انواع پنیر | پنیرهای محبوب ایرانی و خارجی

بی‌شک برای بسیار از شما پیش‌آمده که هنگام خرید از فروشگاه‌های بزرگ زمانی که به قفسه لبنیات رسیده‌اید انواع و اقسام پنیرهای مختلف با اسامی خاص گیجتان کرده است و اطلاع دقیقی از کاربردشان نداشته‌اید. در این بخش قصد داریم چند مدل از انواع پنیرها را برایتان معرفی کنیم.

پنیرها بر اساس خصوصیاتشان به چندین نوع مختلف دسته‌بندی می‌شوند. خصوصیات پنیرها بر اساس نوع شیر، آنزیم مورداستفاده برای ترش کردن آن، رژیم غذایی حیوانی که از شیر آن، پنیر تهیه‌شده، روش تهیه و میزان رطوبت پنیر و… شناخته می‌شود.

انواع پنیر بر اساس میزان رطوبت:

  • پنیرهای با رطوبت کم (۱۳ تا ۳۴ درصد) شامل پنیر دومان، پنیر پارمیجانو(پارمسان)، پنیر ریکوتای خشک، پنیر گجی توست، پنیر میزوست می‌شوند.
  • پنیرهای با رطوبت متوسط (۳۴ تا ۴۵ درصد) شامل پنیر ادام، پنیر سفید فتا، پنیر سوئیس، پنیر چدار، پنیر لیقواناست.
  • پنیرهای با رطوبت زیاد (۴۵ تا ۵۵ درصد) شامل پنیر موتزارلا، پنیر کممبر، پنیر محلی، پنیر پیتزا، پنیر آبیمی‌شوند.
  • پنیرهای با رطوبت خیلی زیاد (۸۰ تا ۸۵ درصد) شامل پنیر کاتیج، پنیر ریکوتا، پنیر ایمپاستاتا، پنیر نوفشاتل، پنیر خامه‌ایاست.
  • پنیر شهری: این محصول یادآور طعم پنیر سنتی است که با بهره‌گیری از تکنولوژی اولترا فیلتراسیون با نمک کمتر تهیه‌شده است. لازم به ذکر است که آب این پنیر را گرفته‌اند اما فشرده‌اش نکرده‌اند و هنوز مقداری آب‌پنیر در آن وجود دارد. در تهیه این پنیر معمولاً پس از عمل ترش کردن شیر، مادهٔ جامد تشکیل‌شده را می‌شویند تا PH آن کاهش پیدا کند و پنیری با طعم شیرین تهیه شود ضمن اینکه این پنیر رنگی نداشته و از هیچ روشی به‌منظور نگهداری طولانی‌مدت آن استفاده‌نشده است.

انواع پنیر بر اساس نام پنیر:

پنیر پیتزا

پنیر پیتزاپنیر پیتزا از انواع پنیر

پنیر پیتزا (به انگلیسی: Pizza cheese)‌ نوعی پنیر پرورده پاستوریزه است که در تهیه پیتزا به کار می‌رود. این‌گونه پنیر به دو فرم صنعتی و سنتی وجود داشته و برای به‌کارگیری آن، به شکل‌های گوناگونی چون رشته‌ای، ورقه‌ای و… به کار گرفته می‌شود. این پنیر در فرآیند تهیه پیتزا، با ذوب شدن بر روی سطح این غذا، تأثیر کشسان و چسبنده خود را نشان می‌دهد. این پنیر با پنیر موزارلا فرق دارد و از بافتی نرم برخوردار است.

پنیر موزارلا یا موتزارلا

پنیر موزارلاپنیر موزارلا ایتالیایی

موتزارلا (به ایتالیایی: Mozzarella)‌ نامی عمومی برای انواعی از پنیرهای نیمه نرم ایتالیایی است که از شیر گاو یا گاومیش تهیه می‌شوند. این پنیر بسیار کِش می‌آید و در صبحانه و عصرانه، غذاهای پاستایی، لازانیا، داخل سوپ، سالاد و غیره استفاده می‌شود. این پنیر در ایران با نام پنیر تازه محلی نیز عرضه می‌شود.

پنیر فتا

پنیر فتاپنیر فتا یونانی

پنیر فتا (به انگلیسی: Feta cheese)‌ یکی از انواع پنیر است که ریشهٔ یونانی دارد. این پنیر شبیه پنیر لیقوان ایرانی است.

در سالاد یونانی، پنیر فتا معمولاً به شکل مکعب‌های کوچک یا خردشده وجود دارد.

پنیر چدار

پنیر چدارپنیر چدار از انواع پنیر

پنیر چدار (به انگلیسی: Cheddar cheese)‌ نام نوعی پنیر سفت، صاف و زرد یا نارنجی‌رنگ انگلیسی است که از شیر گاو تهیه‌شده و موردپسندترین نوع پنیر در پادشاهی متحده می‌باشد. این پنیر نخستین بار در دهکدهٔ چدار واقع در سامرست انگلستان تولیدشده و نام خود را از این دهکده گرفته است.

بلوچیز

بلوچیزبلوچیز از انواع پنیر

بلوچیز (پنیر آبی) نامی کلی برای انواعی از پنیر است که از شیر گاو، گوسفند یا بز و به کمک کپک خوراکی آبی‌رنگی از خانواده پنیسیلین تهیه می‌شود. این نوع پنیر بیشتر در سالادها و یا به‌عنوان مزه استفاده می‌شود و طعم مخصوصی دارد.

پنیر خامه‌ای

پنیر خامه‌ایپنیر خامه ای یکی از انواع پنیر

فرآورده‌ای است که از مخلوط کردن خامه با شیر بدون افزودن حرارت به دست می‌آید. نگهداری آن باید در درجه حرارت زیر ۱۰ درجه باشد. طعم آن کمی ترش بوده و مانند کره نرم و قابل گسترده شدن است. همراه با نان، بگور و یا در داخل کیک پنیر خورده می‌شود. همچنین بر روی سالاد همراه با سالمون دودی و داخل پوره سیب‌زمینی نیز بکار می‌رود. ترکیب مواد آن ۵۵ درصد آب، ۳۳ درصد چربی، ۱۰ درصد پروتئین و ۰٫۸ تا ۱٫۲ درصد نمک است. این نوع پنیر برای اولین بار در سال ۱۸۷۲ میلادی در آمریکا تولیدشده است. پنیر فیلادلفیا یکی از شناخته‌شده‌ترین انواع پنیر خامه‌ای در جهان است.

پنیر پارمسان

پنیر پارمسانپنیر پارمسان ایتالیایی

پنیر پارمیجانو (که پارمیژان یا پارمیزان یا پارمسان نیز گفته می‌شود) پنیری ایتالیایی است که از شیر گاو تهیه می‌شود و ساختن آن ۸ ماه زمان می‌برد. پنیر پارمیجانوی نرسیده به‌عنوان پیش غذا (اردور) و مزه مصرف می‌شود و پنیر پارمیجانوی رسیده را به‌صورت رنده کرده یا پودر شده در برنج و سوپ و انواع پاستا یا ماکارونی استفاده می‌کنند. «پارمیجانو» در زبان ایتالیایی، صفت برای شهر «پارما» است که در زبان فرانسوی «پارمِسان» گفته می‌شود.

کامامبر

کامامبرکامامبر پنیری فرانسوی

کامامبر (به فرانسوی: Camembert)‌ نوعی پنیر نرم فرانسوی است که نخستین بار در اواخر سده ۱۸ در منطقه کامامبر و نرماندی در شمال غربی فرانسه تولید شد. این پنیر از شیر گاو و به کمک انواعی از کپک خوراکی از خانواده پنیسیلین به نام‌های Penicillium candida و Penicillium camemberti تهیه می‌شود. پنیر کامامبر طعمی تند دارد و هر چه بیشتر برسد، بافت پنیر نرم‌تر شده و بوی آن تندتر می‌شود. کامامبر در صبحانه یا برای تهیه کیک، ساندویچ و دسر و مزه (به‌خصوص به همراه انگور) استفاده می‌شود.

پنیر گودا

پنیر گوداپنیر گودا از انواع پنیر

پنیر خاودا یا پنیر گودا پنیری تقریباً سفت و زردرنگ است که از شیر گاو درست می‌شود. خاودا نام شهری در هلند است. این پنیر به‌صورت خام یا پخته در پیتزا، لازانیا، سالاد، صبحانه، سوپ، سس و شیرینی استفاده می‌شود.

پنیر بوترکیزه

پنیر بوترکیزهپنیر بوترکیزه چیست؟

پنیر بوترکیزه یا پنیر بوتوکیزه از انواع پنیرهای چرب و نیمه سخت است و به‌صورت قرص‌های زرد با پوسته قرمز می‌باشد. این پنیر برای اولین بار در سال ۱۹۲۷ در آلمان تولید شد که به دلیل طعم کره‌ای آن به پنیر بوترکیزه (ButterKase Cheese) معروف شد. در حال حاضر این پنیر در سراسر آلمان تولید می‌شود. این پنیر که از شیر گاو جوان به دست می‌آید، طعم خوبی به سبزیجات می‌دهد و برای تهیه انواع سوفله سبزیجات مناسب می‌باشد. از این پنیر می‌توان در تهیه صبحانه، انواع غذاهای گوشتی، املت، سوپ، سالادها و انواع ساندویچ‌های سرد و گرم استفاده نمود.

پنیر لانکاشایر

پنیر لانکاشایرپنیر لانکاشایر چیست؟

پنیر لانکاشایر (به انگلیسی: Lancashire cheese)‌ نوعی پنیر ترد و سفیدرنگ انگلیسی است که از شیر گاو تهیه‌شده و طعمی ملایم و خامه‌ای دارد. با کهنه‌تر شدن پنیر لایهٔ بیرونی آن به رنگ طلایی کمرنگ درآمده، بافت نرم آن سفت‌تر شده و طعمش نیز تندتر می‌گردد. این پنیر همچنین ۴۵٪ چربی دارد. پنیر لانکاشایر نخستین بار در لانکاشایر انگلستان تولید گردیده و به همین دلیل به نام محل تولیدش مشهور است.

پنیر ماسکارپونه

پنیر ماسکارپونهپنیر ماسکارپونه پنیری ایتالیایی

ماسکارپونه یک پنیر ایتالیایی دارای خامهٔ سه لایه می‌باشد که از خامهٔ تازه که با اسید تارتاریک واسرشت شده است، ساخته می‌شود. گاهی پساب کره یا همان آب دوغ را به آن اضافه می‌کنند. پس از واسرشتن، آب آن را بدون فشار دادن از آن می‌گیرند. ماسکارپونه را می‌توان با استفاده از خامه و اسیدسیتریک و یا آب‌لیمو تولید کرد. ماسکارپونه دارای رنگ شیری می‌باشد و در منطقهٔ لومباردی ایتالیا بسیار استفاده می‌شود. همچنین ماسکارپونه جزو مواد اصلی تهیهٔ تیرامیسو می‌باشد.

پنیر لیقوان

پنیر لیقوانپنیر ایرانی لیقوان

پنیر لیقوان پنیری سنتی ایست که در لیقوان ایران تهیه می‌شود. این پنیر که طعمی شور دارد و دارای سوراخ است از شیر گوسفند تهیه می‌شود. این پنیر معمولاً در صبحانه همراه نان میل می‌شود.

چیز ویز

چیز ویزچیز ویز چیست؟

چیز ویز سس پنیر عمل‌آوری شده غلیظی است که توسط کمپانی کرفت عرضه‌شده است. این سس اولین بار در سال ۱۹۵۳ به بازار آمد. این سس زردرنگ بر روی هات‌داگ، چیپس ذرت، کرفس، استیک پنیر و دیگر غذاها استفاده می‌شود.

پنیر پرورده (پروسس)

پنیر پروسسپنیر پروسس چیست؟

انواعی از محصولات غذایی لبنی هستند که از پنیر معمولی و گاهی اوقات سایر مواد لبنی، به همراه امولسیفایرها، نمک اضافی، اسانس، رنگ و افزودنی‌های خوراکی مانند ادویه‌ها و سبزیجات مختلف تهیه می‌شود. در ایالات‌متحده آمریکا، نوع رایج این‌گونه پنیر با نام پنیر آمریکایی در فروشگاه‌ها عرضه می‌شود. گرچه پنیر پرورده برای اولین بار به سال ۱۹۱۱ میلادی توسط والتر گِربر سوئیسی تهیه شد. نخستین بار شخصی به نام جیمز آل. کرافت در سال ۱۹۱۶ برای کسب امتیاز یا حق انحصاری آن در آمریکا به خاطر شیوه خاص تهیه این پنیر اقدام کرد. شرکت کرافت فود نخستین پنیر ورقه‌ای پرورده را برای مصرف عموم در سال ۱۹۵۰ به بازار ارائه داد. از آن هنگام انواع مختلف پنیر اسلایس، در آمریکا همه‌گیر شد و مهم‌ترین مورداستفاده آن‌ها در تهیه چیزبرگر و ساندویچ‌های گریل شده پنیری می‌باشد

5/5 - (3 امتیاز)
منبع
parsinewikipediaگردآوری، ویرایش و بازنگری تحریریه مثبت 1

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا