مهارت کنترل خشم و عصبانیت در زندگی زناشویی
خشم و عصبانیت از ویژگیهای ذاتی تمامی انسانها است و همه میتوانند خشمگین و عصبی شوند. اما چیزی که دراینبین مهم به شمار میرود کنترل خشم و راههای خلاصی از آن است. چنان چه نتوان عصبانیت خود را اداره و کنترل کرد، پیامدهای ناگواری رخ میدهد. در این مقاله به توصیههایی برای کنترل خشم در زندگی زناشویی میبپردازیم.
انواع خشم در بین زوجین و زندگیهای زناشویی
تمامی افراد به یک شکل عصبی و پرخاشگر نمیشوند و ما در زندگیهای زوجین شاهد رفتارهای پرخاشگرانه متنوعی هستیم. برای مثال بعضی از انسانها زمانی که عصبی میشوند یک سری رفتار از خود نشان میدهند که شامل داد زدن، ناسزا گفتن، کتک زدن مسخره کردن، عدم گوش دان بهطرف مقابل و نادیده گرفتن حقوق دیگران و… میشود.
اما در سوی دیگر افرادی هم هستند که در زمان خشمگین شدنشان آرام ولی محکم حرف میزنند، صحبت طرف مقابلشان را قطع نمیکنند، حق دیگران را پایمال نمیکنند، بهطور شفاف به بیان احساساتشان میپردازند و رفتاری محترمانه از خود نشان میدهند. در علم روانشناسی به این دسته از رفتارها، رفتارهای جرئت مندانه میگویند. در چنین برخوردهایی شخص عصبانی بدون خودخوری و رفتاری ناشایست نارضایتیاش را بروز میدهد.
راهکارهای کنترل خشم در زندگی زناشویی
مدیریت خشم در زندگی زناشویی
“جروبحث کردن بر زندهبودن تأکید میکند آدمها اغلب در زندگی زناشویی منظم زودتر میمیرند”. (برگرفته از کتاب خاطرات اثر دوید فوئنکینوس)
ولی چیزی که مهم و دارای اهمیت است کنترل خشم خود در لابهلای این جروبحثهای زناشویی است. ما در زیر لیستی از پیشنهادات کاربردی را برای شما جمعآوری کردهایم.
از عذرخواهی کردن بیم نداشته باشید
زمانهایی که احساس کردید موجب ناراحتی و عصبانیت همسرتان شدهاید از او پوزش بطلبید. این شجاعت شما در حفظ و پایداری رابطهتان بسیار مؤثر و مفید واقع میشود.
به موضوع عمیق نگاه کنید
پیشازاین که راجع به موضوعی گارد بگیرید و عصبی شوید به این فکر کنید که آیا ارزشش را دارد که خودتان را خشمگین و شریک زندگیتان را ناراحت کنید..
چگونه خشم خود را در زندگی زناشویی کنترل کنیم؟
باگذشت باشید
مفهوم گذشت رهاسازی خود از خشم است، پس آن را نشانه ضعف ندانید. شما باگذشت کردن کنترل خشم و احساستان را به دست گرفتهاید.
به نشانههای خشم در خود توجه کنید
قبل از اینکه بهطور کامل عصبی شوید علائم آن ظاهر میشود. با شناخت این علائم میتوان راههای کنترل خشم در زندگی زناشویی را نیز آموخت. این نشانهها میتواند شامل:
- افزایش ضربان قلب
- افزایش فشارخون
- منقبض شدن عضلات
- تغییر تنفس
- مشت شدن دستها
- به هم فشردن دندانها باشد.
سایر پیشنهادات برای کنترل خشم در زندگی زناشویی
احساسات منفیتان را بروز دهید
متأسفانه برخی از زوجین از این کار خودداری میکنند و بهجای آن فریاد میزنند، اخم میکنند و… اما برای کنترل خشم در زندگی زناشویی باید حرف زد و احساس خود را بیان کرد.
حواستان به حرفهایتان باشد
هرگز همسرتان را تحقیر، تهدید، سرزنش نکنید. اگر دیدید صدایتان دارد بالا میرود به خودتان زمان دهید تا آرام شوید و بعد حرف بزنید.
مهارتهای کنترل خشم در زندگی مشترک
اقدام به ترک خانهکنید
از راههای کنترل خشم در زندگی زناشویی ترک خانه یا محیط به هنگام عصبانیت است. این زمانی توصیه میشود که ببینید در صورت ادامه بحث نخواهید توانست خشمتان را کنترل کنید. برای این کار به همسرتان بگویید الان نمیتوانم جواب خوبی بدهم، میروم تا کمی آرام شوم.
راهکارهای عملی کنترل خشم در زندگی زناشویی
زمانی که عصبانی شدید کارهای زیر را انجام دهید:
- تنفس عمیق
- شستوشوی دست و صورت
- نوشیدن آب
- پیادهروی
- ریلکسیشن (آرامسازی) به معنای آرام کردن عضلات منقبض بدن
امیدوار هستیم بامطالعه موارد گفتهشده توانسته باشید با راههای کنترل خشم در زندگی زناشویی آشنا شوید. با رعایت این راهکارها زندگی آرامتر و بامحبتتری را تجربه خواهید کرد.