پوست و مو

ملاسما چیست؛ علت و راه های درمان این بیماری

در این مطلب از مجله اینترنتی مثبت 1، به این موضوع که ملاسما چیست و چه علل و راه های درمانی دارد میپردازیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

ملاسما چیست و چرا به وجود می‌آید؟

ملاسما یک بیماری پوستی شایع است که باعث ایجاد تیرگی، لکه و تغییر رنگ پوست به ویژه در مناطقی از بدن از جمله گونه‌ها، لب بالا و پیشانی و همچنین بازوها میشود. در واقع، ملاسما می‌تواند بر روی هر قسمت از پوست که در معرض نور خورشید است، تأثیر بگذارد. به همین دلیل است که بیشتر افراد مبتلا به ملاسما علائمشان در ماه‌های تابستان بدتر می‌شود.

شیوع ملاسما در زنان بیشتر از مردان است و به طور کلی برای اولین بار در دهه‌های 20 تا 50 در دوران بارداری ظاهر می‌شود. اگر می‌خواهید با این بیماری پوستی آشنا شوید ادامه این مقاله را مطالعه کنید.

ملاسما چیست؟

ملاسما نوعی بیماری پوستی است که با لکه‌های قهوه‌ای، خاکستری یا لکه‌های کک و مک مشخص می‌شود. علت اصلی ملاسما تولید بیش از حد سلول‌های رنگ پوست است. این بیماری رایج، بی ضرر است و به طور معمول با گذشت زمان تیره و روشن می‌شود و اغلب در تابستان بدتر و در زمستان بهتر می‌شود. ملاسما در میان زنان باردار 15 تا 50 درصد بیشتر است، این اتفاق بیشتر در سالهای باروری زن رخ می‌دهد و به ندرت در دوران بلوغ اتفاق می افتد و معمولاً از 20 تا 40 سالگی شروع می‌شود.

چه کسانی در معرض خطر ملاسما هستند؟

افرادی که پوست تیره دارند یا کسانی که برنزه می‌شوند تحت تأثیر ملاسما قرار می‌گیرند. زنان بیشتر از مردان به ملاسما مبتلا می‌شوند: حدود 10٪ از کسانی که به ملاسما مبتلا می‌شوند مردان و 90٪ زنان هستند. زنان باردار بیش از دیگران به ملاسما مبتلا می‌شوند. همچنین اگر از داروهای ضد بارداری خوراکی و هورمون استفاده کنید، ممکن است در معرض خطر باشید.

ملاسما چرا به وجود می‌آید؟

پوست از سه لایه بیرونی اپیدرم، میانه درم و عمیق‌ترین لایه زیر جلدی تشکیل شده است. پوست بزرگترین اندام بدن است و تقریباً یک هفتم وزن بدن را تشکیل می‌دهد. پوست از عضلات، اعضای بدن و هر چیز دیگری در برابر سرما، میکروب، آفتاب، رطوبت، مواد سمی، آسیب و سایر موارد محافظت کرده و به تنظیم دمای بدن کمک می‌کند.

اپیدرم پوست حاوی سلولهایی به نام ملانوسیت است که رنگ تیره (رنگدانه) معروف به ملانین را تولید و ذخیره می‌کند. ملانوسیت ها در پاسخ به نور، گرما یا اشعه ماورا بنفش یا تحریک هورمونی، ملانین بیشتری تولید می‌کنند و به همین دلیل پوست را مستعد تیرگی و لکه می‌کنند.

انواع ملاسما

1. اپیدرمال

ملاسمای اپیدرمی پوست را قهوه‌ای تیره می‌کند، این نوع ملاسما گاهی اوقات به خوبی درمان می‌شوند.

2. پوستی

ملاسمای پوستی دارای رنگ قهوه‌ای روشن است، این نوع ملاسما معمولاً به درمان‌ها پاسخ خوبی نمی‌دهد.

3. ملاسمای مخلوط

ملاسمای مخلوط متداول‌ترین نوع است، هم لکه‌های مایل به روشن و هم قهوه‌ای دارد و تا حدودی قابل درمان است.

توجه داشته باشید، ملاسما سرطانی نیست ولی میتواند نشانه‌ای از سرطان یا بیماری پوستی باشد. با این وجود، انواع سرطان‌های پوستی وجود دارد که ممکن است ملاسما را وخیم تر کند، بنابراین برای تشخیص صحیح مراجعه به متخصص پوست توصیه می‌شود.

ملاسماملاسما یا لک بارداری و روش های درمان آن

عوامل اصلی ملاسما

1. عوامل محرک

عوامل محرک خاصی پوست را مستعد ابتلا به ملاسما می‌کند. هرچه این فاکتورها بیشتر باشد احتمال ابتلا به ملاسما بیشتر است. اما در برخی موارد، ملاسما بدون هیچ عامل محرک مشخصی ایجاد می‌شود.

2. رنگ چهره

اگر رنگ پوست شما برنزه و تیره متوسط است، احتمال ابتلا به ملاسما در شما بیشتر از افراد با رنگ بسیار روشن یا بسیار تیره است. افرادی که به احتمال زیاد به ملاسما مبتلا می‌شوند کسانی هستند که پوست آنها در مقیاس فیتزپاتریک بین یک III و V قرار می‌گیرد (V رنگ پوست و VI تیره‌ترین رنگ پوست).

3. هورمون‌ها

توسعه ملاسما با افزایش هورمون‌های استروژن مرتبط است. اگر سابقه خانوادگی و مشکلات تیروئید دارید، احتمال ابتلا به ملاسما نیز بیشتر است.

4. بارداری

ملاسما تا 70٪ از زنان باردار را تحت تأثیر قرار می‌دهد و در سه ماهه دوم یا سوم بارداری ظاهر می‌شود و به دلیل افزایش مقادیر استروژن و پروژسترون رخ میدهد.

5. قرارگیری در معرض نور خورشید

یکی دیگر از عوامل محرک در ایجاد ملاسما، قرار گرفتن در معرض آفتاب زیاد است. در حقیقت، ملاسما در ماه‌های آفتابی‌تر تابستان بیشتر و در زمستان کمتر است. علت آن نیز اشعه ماورا بنفش خورشید است که باعث تحریک ملانوسیت ها برای ایجاد ملانین بیشتر می‌شود.

6. التهاب پوست

روش‌های زیبایی که باعث التهاب پوست می‌شوند، مانند لایه برداری شیمیایی و لیزر درمانی، همچنین می‌توانند باعث ایجاد ملاسما در برخی از افراد شوند.

راه های درمان ملاسما

در کنار برخی روشهای درمانی، پزشک برای درمان ملاسما درمان‌های موضعی زیر را تجویز میکند:

  • میکرودرم ابریژن
  • لایه برداری شیمیایی
  • درمان‌های لیزری
  • محافظت در برابر آفتاب

خورشید عامل بزرگی در مورد توسعه ملاسما است. اگر از پوست خود در برابر آفتاب محافظت نکنید، هیچ درمانی خوب جوابگو نیست. روزانه از ضد آفتاب 30 SPF یا بالاتر استفاده کنید. شما باید هر روز کرم ضد آفتاب بزنید، حتی وقتی که هوا ابری است.

5/5 - (3 امتیاز)
منبع
healthlineverywellhealth

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا